Ερντογάν -Κιλιντσάρογλου. Ποιος θα ήταν, ως αυριανός ηγέτης της Τουρκίας , “το μη χείρον” για την Ελλάδα;

Εκλογές Τουρκία: Μονομαχία μέχρις εσχάτων,  χωρίς απόλυτα ορατό το αποτέλεσμα. Κι ας λένε κάποιοι…

*****

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σουλτάνος; Ναι.   Αλλά ,  σίγουρα  “γρια αλεπού” μετά από 20χρόνια στο τιμόνι.

Αν πάρει την Κυριακή τη  νίκη, υπάρχει περίπτωση  να… έρθει μια νύχτα σα νησιά μας;  ΄Οσο κι αν φανεί περίεργο,  όλα θα εξαρτηθούν από την τύχη του Τσάρου.   Αν ο Ρώσος δικτάτορας   χάσει την εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο ,ο Σουλτάνος την επομένη θα αναγκαστεί  να  ανακρούσει πρύμναν. Αν η κατάσταση στη Ρωσία  σέρνεται,   συχνά- πυκνά θα ακούμε τον Ερντογάν να  τραγουδάει το ρεφρέν  του  παλιού τούρκικου άσματος που του έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια με αφορμή την άφρονα τακτική που ακολούθησε ο, πλην των άλλων,  και ανιστόρητος  Κυριάκος Μητσοτάκης

Μήνυση του Ερντογάν στην εφημερίδα «Δημοκρατία» (φωτο ...

Κεμάλ Κιλιντσάρογλου

Αριστερός  δήλωνε παλιά,  αλλά μόνο τέτοιος δεν είναι.   Δυο γαϊδουριών άχυρα, δύσκολα να τα χωρίσει! Παιδί του…σοσιαλιστή  Μπουλέντ Ετζεβίτ, του γνωστού  σφαγέα της Κύπρου , διαπρέπει ωσαύτως και ως σφοδρός εθνικιστής.

΄Ηταν αυτός που πήγε ακόμα πιο πέρα από το «θα έρθουμε μια νύχτα» του Ερντογάν. Σε υστερικό, παραληρηματικό λόγο υποσχέθηκε πως

 “οφείλουμε να  πάρουμε τα 18 νησιά μας από την Ελλάδα”

Παραλήρημα Κιλιτσντάρογλου: Να πάρουμε τα 18 νησιά μας από την Ελλάδα | tanea.gr

Ποιος από τους δύο , ως ηγέτης της γείτονος θα ήταν το μη χείρον για τα ελληνοτουρκικά;  Ασφαλώς ο Ερντογάν.  Ο Κιλιντσάρογλου είναι απρόβλεπτος, αδοκίμαστος, αλλά και με βαριά   δημαγωγική, πέρα από εθνικιστική,  παθογένεια.

Αν μη τι άλλο, ο Ερντογάν έδειξε όντως στα 20 χρόνια που κυβερνά,  αυτοσυγκράτηση  που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολο για ένα Τούρκο ηγέτη να αυτονομηθεί από την εθνική γραμμή τους. Ουδείς μπορεί να προβλέψει, αν την ίδια  ψυχραιμία θα μπορούσε να επιδείξει και  ο Κιλιντσάρογλου  ή θα πέταγε το σπιρτο αναμμένο στο μπαρούτι.

 

Πάντως,  αν ο Ερντογάν  συνεχίσει  να  κρατάει την ίδια  στάση, αυτό   θα εξαρτηθεί κι από τη στάση που θα τηρήσει ο επόμενος πρωθυπουργός της δικής  μας χώρας.  Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης είναι   «κόκκινο πανί»  για τον Ερντογάν.  Ως παλιός τούτος στο κουρμπέτι, ξέρει πολύ καλά με ποιον έχει να κάνει και τί σημαίνει  φαμίλια Μητσοτάκη .

Τον θεωρεί πρωτίστως  αδίστακτο ,διεφθαρμένο  και  άνθρωπο χωρίς αρχές και  μπέσα. Και ως πρωθυπουργό  πως δεν εξυπηρετεί  τις διμερείς σχέσεις, αφού δεν κρατά  .τις   υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του. Να θυμηθούμε εκείνο το σκληρό  “δεν υπάρχει πια για μένα κανένας με το όνομα Μητσοτάκης», που είχε δηλώσει παλιότερα .  Τέτοια απέχθεια για τον Κυριάκο!  Κι από τότε μέχρι σήμερα ,δε φαίνεται να έχει κάτι αλλάξει.

Με τον  Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργό, το πιθανότερο  είναι ο Ερντογάν να επιδιώξει   διαφορετική προσέγγιση. Βεβαίως, ο  Αλέξης Τσίπρας  διέπραξε, όπως έχουμε ξαναγράψει,  ένα κρίσιμο λάθος. Και όχι μόνο μια φορά , ως ηγέτης της Αντιπολίτευσης αλλά και στη θητεία του,  ως πρωθυπουργός.  Από το φόβο της κατηγορίας για εθνική μειοδοσία που διακρίνει την Αριστερά γενικώς,  ακολούθησε και ο ίδιος σκληρή εθνικιστική γραμμή. Χάραξε,μάλιστα  “κόκκινες  γραμμές” που δεν έπρεπε, αφού ξέρει πως στα ελληνοτουρκικά,  δεν έχουμε πάντα και μόνο εμείς το δίκιο με το μέρος μας.

Να μην ξεχνάμε επίσης και την εμπιστοσύνη που φαίνεται να τρέφει και ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τούρκο ηγέτη.  Δεν έκανε  τυχαία εκείνους τους χαρακτηρισμούς παλιότερα:  «΄Εντιμος τύπος, μαζί του ξέρεις πού βρίσκεσαι»

(Eurokinissi)
Εν τέλει, το δίδυμο Ερντογάν-Τσίπρας φαίνεται  σίγουρο καλύτερο πρόκριμα από εκείνο Ερντογάν-Μητσοτάκης.