Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ;

 

Σφοδρές μάχες στο Κομπάνι – Αυτοκτόνησε Κούρδη που περικυκλώθηκε από τζιχαντιστές
Την αποτυχία των αμερικανικών επιχειρήσεων προκειμένου να ανακόψουν την επέλαση των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη Κομπάνι καταγγέλλουν οι κούρδοι μαχητές, ενώ μένονται οι σφοδρές μάχες στη βόρεια Συρία. Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι μια 19χρονη κούρδη μαχήτρια, όταν περικυκλώθηκε από τζιχαντιστές, χρησιμοποιήσε την τελευταία της σφαίρα για να δώσει τέλος στη ζωή της.
Οι κούρδοι μαχητές προσπαθούν, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, να ανακόψουν την πορεία των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν ήδη καταλάβει μεγάλα τμήματα της πόλης ενώ απέχουν περίπου δύο χιλιόμετρα από το κέντρο.

Ο μαύρος καπνός έχει γίνει πλέον σήμα – κατατεθέν της πόλης ενώ δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των αμερικανικών επιχειρήσεων επικρατεί έντονος προβληματισμός και αμφισβήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

«Από μόνες τους οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για να αναχαιτιστεί ο ISIS στο Κομπάνι» δήλωσε στην Guardian εκπρόσωπος των κούδρων μαχητών.

Η κατάληψη της πόλης Κομπάνι θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τους τζιχαντιστές καθώς ο έλεγχός της θα τους δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνουν τον ελεγχό τους μια «ανάσα» από την Τουρκία, η οποία πλέον θα βρίσκεται 60 μίλια μακριά.

Νεκρή 19χρονη μαχήτρια
Εν τω μεταξύ, το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι μια 19χρονη κούρδη μαχήτρια, η Ceylan Ozalp, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε εμφανιστεί σε ρεπορτάζ του BBC, μόλις διαπίστωσε ότι βρίσκεται περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποίησε την τελευταία της σφαίρα για να θέσει τέλος στη ζωή της. Άλλες αναφορές υποστηρίζουν ότι η γυναίκα πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη.

Ο θάνατός της, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον αποκεφαλισμό επτά ανδρών και τριών γυναικών συναγωνιστών της Οzalp, συγκλόνισε τα κοινωνικά δίκτυα της χώρας ενώ μεταδόθηκε και από πολλά τουρκικά μέσα.

 

Τί έχουν πάθει οι Αμερικανοί; Είναι πασιφανές πως δεν είναι πια αυτοί που ήταν λίγα χρόνια πριν. Αναποτελεσματικοί, αδύναμοι, φοβισμένοι, απρόθυμοι. Καταφεύγουν-αναλώνονται περισσότερο στα προσχήματα και τις δικαιολογίες  και αποφεύγουν την ουσία της δράσης.

Δε θυμίζει πια η χώρα του Ομπάμα υπερδύναμη. Το διαπιστώσαμε στην Ουκρανία, το Ιράκ, τη Συρία με τους Τζιχαντιστές,αλλά και σε άλλα μικρότερα “μέτωπα”.

Είναι,άραγε, η αρχή του τέλους μια υπεδύναμης που “πέταγε” στα ύψη για πολλές δεκαετίες ,αλλά τώρα πια της κόπηκαν τα φτερά; Και γιατί κόπηκαν, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος;  Ο χρόνος θα δείξει.