Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΩΝ

Στα άκρα το σχοινί από τον Ερντογάν – Οι εκτιμήσεις μετά την ένταση με Μητσοτάκη

Σε τροχιά… απομάκρυνσης Ελλάδα και Τουρκία μετά και το πρωτοφανές περιστατικό έντασης ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της συνάντησης στην Πράγα.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε στον δρόμο των προκλήσεων, για να προκαλέσει την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι η Άγκυρα δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην τσεχική πρωτεύουσα.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας,  ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η ελληνική αποστολή γνώριζε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια του δείπνου και κατά την παρέμβασή του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη τύπου.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου. Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

Το επεισόδιο στο δείπνο

Τι συνέβη χθες; Ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε τον λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο και πως προκαλεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντιδρώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε τον λόγο και απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Μετά το δείπνο, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στους δημοσιογράφους και δήλωσε: «Απηύθυνα την ομιλία μου στο δείπνο απόψε. Ο κύριος ενοχλήθηκε από αυτήν. Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, διότι ένοιωθε άβολα… Υποθέτω ότι την πήρε από τον πρόεδρο. Βγήκε έξω και έκανε κι αυτός δηλώσεις. Είπε ότι μιλήσαμε με σκληρά λόγια».

Και συνέχισε:  «Όλες οι πολιτικές τους βασίζονται στα ψέματα. Πάντα ψέματα, ποτέ εντιμότητα. Όταν λέμε “ας συναντηθούμε” με τις χώρες στα παράλια, δεν συμφωνούν με αυτό. Και βάζουν και πολλές χώρες στη μέση. Δεν έχουμε τίποτε να κουβεντιάσουμε με την Ελλάδα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν στην «Εφ.Συν.»

Την απειλή ότι «θα έρθει ξαφνικά βράδυ» στην Ελλάδα, αλλά και πως «και σε όποια χώρα επιτεθεί» στην Τουρκία, επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος από ευρωπαϊκό έδαφος.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» και της ανταποκρίτριάς της, Μαρίας Ψαρά, για το τι πραγματικά εννοεί όταν λέει ότι «θα έρθουν βράδυ» και αν αυτό σημαίνει ότι θα επιτεθούν στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Ερντογάν απάντησε επί λέξει:

«Δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας προκαλέσει ή μας επιτεθεί. Μπορεί όντως ένα βράδυ να έρθουμε και αυτό που καταλάβατε εσείς, το έχουν καταλάβει κι αυτοί».

Όσον αφορά τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Daily Sabah, o Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα δεν εποφθαλμιά το έδαφος καμίας χώρας, δεν θέλει εντάσεις με τους γείτονές της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι η Άγκυρα «αγωνίζεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα δικά μας. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι όλα τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Και πρόσθεσε ότι αναμένει από την Ε.Ε. «να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες επικαλούμενη την αλληλεγγύη».

Ενώ επανέλαβε ότι η λύση στο Κυπριακό είναι «να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ και η πολιτική ισότητα. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα υπό αυτό το πλαίσιο».

Να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της συνόδου δεν είχαν ανταλλάξει καμία κουβέντα, ούτε χειραψία, καθώς με ευθύνη της Άγκυρας οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί.

Το πρωί, κατά την άφιξή του στη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ασκήσει κριτική στην Άγκυρα, μιλώντας για την ανάγκη «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και «της θεμελιώδους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια».

Σημείωσε δε ότι κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι η υιοθέτηση αυτών των κοινών αξιών, «όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

****

Διαβάζοντας το  παραπάνω κείμενο, ασφαλώς θα νομίσατε, μια και σκόπιμα δεν παραθέσαμε την πηγή πως το αναδημοσιεύσαμε από την εφημερίδα  του Χρήστου Ράπτη.  Πέσατε έξω. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κείμενο από iefimerida.gr,  αλλά την… πρόκαμε η  efsyn.gr.

΄Ολα τα εθνίκια και οι πατριωταράδες της δημοσιογραφικής βιομηχανίας , βουτάνε την πένα τους στο ίδιο μελάνι. Μαύρο, κατάμαυρο,  για να είναι η υπογραφή ευδιάκριτη και   πάντα  δια χειρός Γκεμπελίσκων.  Ο λαός το λέει πιο ίσια και ξάστερα. “΄Ολα τα γουρούνια έχουν ίδια μούρη”. Και κυλιούνται στην ίδια λάσπη, συμπληρώνουμε εμείς.

΄Ενα πράγμα να ξεκαθαρίσουμε. Σύμπασα η  βιομηχανία παραπληροφόρησης και παραπλάνησης ταϊζει τους πελάτες της με ό,τι τραβάει η όρεξή τους. Και είναι ξεκάθαρο πως τουλάχιστον τα εθνικιστικά πιάτα είναι μαγειρεμένα με την ίδια συνταγή και σερβιρισμένα, ακριβώς όμοια σε εμφάνιση και γεύση. Δεν έχετε παρά να κάνετε μια απλή σύγκριση με όσα γράψανε σήμερα για το ίδιο θέμα  οι κοντυλοφόροι στις λεγόμενες εθνικόφρονες  φυλλάδες ,όπως τις αποκαλούν όσοι  αυτοπροσδιορίζονται  ΜΟΝΟ ως…πατριώτες (Γιάννης, Γιαννάκης, Γιαννάκος. Γιαννούλης!):    Ο πάντα  εν αδίκω ευρισκόμενος και προκαλών  Ερντογάν και ο ανταπαντών και εν δικαίω ευρισκόμενος και  χαμηλών τόνων (!) Μητσοτάκης!  Ουδέν, βέβαια,ψευδέστερον.

Οι πραγματικές διαστάσεις του  ζητήματος των διαφορών στα ελληνοτουρκικά είναι γνωστές και έχουν εκτεθεί πλειστάκις και εκτενώς εδώ. Με αφορμή το νέο κεφάλαιο που άνοιξαν  οι δύο άφρονες κοινοβουλευτικοί δικτάτορες  Τουρκίας και  Ελλάδας στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, να επισημάνουμε για άλλη μια φορά  τα ακόλουθα:.

  1. Και οι δύο χώρες έχουν χαράξει αυθαίρετες κόκκινες γραμμές, σε πολλά σημεία, αντίθετες και με τις σχετικές συνθήκες , αλλά και με το διεθνές δίκαιο. Παραδείγματα πολλά. ΄Οπως:  Η Ελλάδα   οφείλει να διατηρεί αποστρατικοποιημένα τα  νησιά του Αν. Αιγαιου βάσει των συνθηκών, ανεξάρτητα  αν δε φέρουν και την υπογραφή των  Τούρκων.  ΄Ηταν λάθος η αθέτηση του όρου αυτού της αποστρατικοποίησης  από την Ελλάδα.  Από την άλλη, όμως,  αντί ο Ερντογάν  να σταθεί και να εστιάζει την σκληρή κριτική του  στο συγκεκριμένο ζήτημα,  τί έκανε;  Δεν ενίσχυσε απλώς απέναντι το στόλο του, τον ήδη μεγάλο από παλιότερα,  αλλά προχώρησε σε εκείνο που λίγους μήνες πριν έπραξε και ο Ρώσος Χίτλερ στα σύνορα με την Ουκρανία με τις ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις.  ΄Απλωσε τον τούρκικο στόλο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη στα  παράλια απέναντι και  σε τέτοιο αριθμό που μόνο τρελός ΄Ελληνας πρωθυπουργός θα τολμούσε αυτή την ώρα να προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση  των νησιών, αντί να ενισχύσει με ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ τα νησιά.  Και αν, μεν,  ο Ερντογάν είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία και δεν εκδηλωνόταν  τον τελευταίο καιρό   η διπολική  διαταραχή  από την οποία πάσχει,  να φαντάζεται τον εαυτό του  ως Σουλτάνο και παράλληλα να συναλλάσσεται κατά τρόπο ανήθικο και προκλητικό με τον έτερο επίσης διαταραγμένο ψυχολογικά  Τσάρο  Πούτιν, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει τους όρους μιας ταυτόχρονης αποστρατικοποίησης  του Αιγαίου και μετατροπή του σε θάλασσα ειρήνης . Αλλά, όπως είπαμε, θα ήταν παραφροσύνη  και έγκλημα να εμπιστευτεί  κανείς αυτή την ώρα έναν αναξιόπιστο  Ερτογάν και να διαναοηθεί οτιδήποτε άλλο, πέραν της  Νατοϊκής  ενίσχυσης των ελληνικών  νησιών.
  2. Από τον Αύγουστο το 2019 και μέχρι σήμερα, υπεύθυνος για το κλίμα πολέμου που συντηρείται ως  αυτή την ώρα σε Αιγαίο και Μεσόγειο, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διέπραξε  ανεπίτρεπτες και προκλητικές ενέργειες και παραβιάσεις κόκκινων γραμμών της ΄Αγκυρας , συνεχείς, λίαν επικίνδυνες και εξοργιστικές για τους απέναντι.  Μοναδικός στόχος του να φτιάξει το κλίμα  που χρειαζόταν και   που θα του επέτρεπε να πραγματοποιήσει  τις αγορές των Ραφάλ και των φρεγατών από τους Γάλλους, για να εισπράξει τις  συνηθισμένες  στη  φαμίλια Μητσοτάκη, μίζες. Ακόμα χειρότερα, έθεσε όρο στο Μακρόν  πως  αν ήθελε να πραγματοποιηθεί η αγορά αυτή ,θεόσταλτο δώρο  εν μέσω  πανδημίας για τη Γαλλία, έπρεπε να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνο φιλίας και στήριξης των Γάλλων σε Αιγαίο και Μεσόγειο .΄Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον Ερτογάν…Τούρκο! Η απάντηση υπήρξε το ίδιο προκλητική κι από τη μεριά του, όχι μόνο σε παραβιάσεις  ελληνικών κόκκινων γραμμών, αλλά και αν μη τι άλλο,  ατυχών δηλώσεων όπως εκείνη  πως  θα μας έρθει  ως… Νυμφίος εν τω μέσω της νυκτός ,όταν οι   παρθένες της Ελλάδας θα κοιμούνται αμέριμνες  τον ύπνο του δικαίου! Για τέτοια σοβαρότητα ηγέτη  μιλάμε.
  3. Ο Σώφρων  και σοβαρός  ΄Ελληνας δεν ασχολείται  με το τί λέει και γράφει ο Πορτοσάλτε και ο Χατζηνικολάου, ο Βαξεβάνης και ο Παππάς. Τους έχει ως σκουπίδια και ξέρει πού είναι η θέση τους. ΄Ομως, οι  συνΕλληνες  στην πλειοψηφία τους έχουν κάνει σημαία τον πατριωτισμό και την εθνικοφροσύνη. Τουρκοφάγοι …γενεόθεν  και παιδιόθεν,  χωρίς να γνωρίζουν ,ούτε να επιθυμούν να μάθουν ποιες πραγματικές, κι αν  υπάρχουν  τέτοιες διαφορές  που χωρίζουν  τις δύο γειτονικές χώρες.  Στείρος  φανατισμός και  τύφλα.   Οι ΄Ελληνες Γκέμπελς  της βιομηχανίας παραπληροφόρησης  μανούλες σε τέτοια, γνωρίζουν καλά με τι χαχόλους – θερμοκέφαλους  έχουν να κάνουν. Και τους ταϊζουν πατριωτισμό δεκαετίες ολόκληρες.  Ασφαλώς, κάνουν το ίδιο και οι απέναντι Γκεμπελίσκοι.  Και  ο χορός καλά κρατεί. Δυο πάμπτωχες χώρες που θα μπορούσαν  να είναι αυτήν την ώρα αυτάρκεις  σε όλα, παραδίδονται    έρμαια των ορέξεων των  πολιτικάντηδων  και της βρώμικης γκεμπελικής συντεχνίας , που έχουν τον πατριωτισμό  καβάντζα και καταφύγιο  στην απάτη.
  4. ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. α.  Η απαλλαγή των δύο χωρών από τους κοινοβουλευτικούς δικτάτορες  Ερντογάν και Μητσοτάκη.  β. Νέες συνετές κυβερνήσεις  Ελλάδας και Τουρκίας, που  οφείλουν να αντιληφθούν πως μόνο με κοινή απόφαση  για προσφυγή  στο δικαστήριο της Χαάγης με ΠΑΚΕΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, θα υπάρξει λύση. Και οι δυο χώρες, ανεξάρτητα από το  αν ικανοποιούνται  ή όχι από την απόφαση του Διεθνούς  Δικαστηρίου , να δεσμευτούν πως  θα την εφαρμόσουν. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος,  θα καταλήγει πάντα στον ίδιο αδιέξοδο. Θα πέφτουν και οι δύο λαοί  πάνω α. σε κάθε διεφθαρμένο   Μητσοτάκη β. στο Οθωμανικό σύνδρομο  Σουλτάνων σαν τον  Ερντογάν β. στον κούφιο πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλεία  Τούρκων και  Ελλήνων Γκέμπελς .