ΘΑ ΞΕΘΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΕΜΑΝΕ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΑΛΑ ΚΡΟΜΓΟΥΕΛ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (1ο)

΄Ενας από τους πιο  ειδεχθείς εγκληματίες της ανθρωπότητας (παλούκωνε μέχρι  κεφάλια παιδιών) είναι ο Όλιβερ Κρόμγουελ. Οι Εγγλέζοι τον δίκασαν μετά θάνατο,  τον καταδίκασαν, ξέθαψαν  το σκελετό του και τον…κρέμασαν  στο Τίμπουρν (τόπος εκτελέσεων εγκληματιών).  Το κρανίο  του, μάλιστα, καρφωμένο σε ένα παλούκι,  στήθηκε στο Κοινοβούλιο για χρόνια!

 Κάτι  παρόμοιο, που είναι σίγουρο,  όχι με μαθηματική, αλλά με ιστορική πια ακρίβεια,  πως θα συμβεί σε μερικές δεκαετίες μετά,  θα το περιγράφαμε κάπως έτσι. Αγανακτισμένοι, εξοργισμένοι και  με λεηλατημένο μυαλό και αισθήματα   άνθρωποι σε όλο τον κόσμο  μελλοντικά για τους λόγους που θα εξηγήσουμε, κι αν δεν ξεθάβουν τους σκελετούς μας, αλά Κρόμγουελ, για να τους κρεμάνε,  σίγουρα θα τρίζουν τα δόντια τους και θα φτύνουν στους τάφους μας.

Και θα έχουν όλα τα δίκια της Ιστορίας με το μέρος τους.  Είμαστε εμείς σήμερα που καταδικάσαμε τα παιδιά μας να βιώσουν φρικτές ημέρες  με τις εγκληματικές μας συμπεριφορές και τα τεράστια  προβλήματα που τους  συσσωρεύσαμε  και τους παραδώσαμε.  Κι ακόμα χειρότερα, γιατί υποκρινόμαστε πως  αντιλαμβανόμαστε  τα κατά συρροή εγκλήματά μας, αλλά συνεχίζουμε απτόητοι να διαπράττουμε  τα ίδια και κάποτε χειρότερα.

Και δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο. Δεκάδες μέγγενες τις σφυρηλατήσαμε με περισσή βαρβαρότητα  και τις περάσαμε  να σφίγγουν το κρανίο των κατοπινών γενιών  μέχρι σύνθλιψης.  ΄Αλλες, τις παραλάβαμε κι εμείς ατσαλένιες κι άθραυστες   από τους δικούς μας γονιούς κι εκείνοι  αναντάμ παπαντάμ .

Αν θέλαμε σε ένα    συνοπτικό , σαν αυτό εδώ ,  κείμενο    να αναλύσουμε  έστω και ακροθιγώς  όλα αυτά τα επί μέρους  (τοπικά)  και γενικότερης (παγκόσμια) έκτασης     προβλήματα, θα κάναμε μια μακροσκελή λίστα . Και θα μας έβγαινε  τότε…διατριβή, όχι  άρθρο σε διαδίκτυο .   ΄Ομως, κι αν δεν απαριθμούμε, έστω και ονομαστικά   όλα αυτά  τα προβλήματα,  εκείνο που   οφείλουμε  εξ αρχής να επισημάνουμε εδώ και  πάση θυσία,   είναι πως σε   πολλά απ΄αυτά, δεν υπάρχουν πια λύσεις.  Οι  συνέπειες  είναι  μη αναστρέψιμες. Ή, τουλάχιστον, για να μην ακουγόμαστε και ως  Κασσάνδρες, βρισκόμαστε στο ΠΑΡΑ ΕΝΑ.

Παράδειγμα τρομακτικό, η κλιματική αλλαγή, που μαζί με τις αιτίες  και τις συνέπειές της είναι φανερό εγχείρημα    ανατροπής της Φύσης και των νόμων της. Ανοίξαμε πόλεμο με βασικές   αρχές , διαχρονικές  και αναλλοίωτες.  Μια από όλες, η  σπουδαιότερη, είναι εκείνη που ως εφετμή  διατυμπανίζει στους αιώνες   πως  ποτέ δεν τα βάζεις με τη Φύση. Θα είσαι πάντα ο νικημένος.

  ΄Εχουν ειπωθεί άπειρα  από τους ειδικούς για τις φοβερές συνέπειες που θα  υποστεί  ο κόσμος και οι μελλοντικές γενιές απ΄αυτό το μέγα έγκλημα  να τα βάλουμε  με τη Φύση, να  συγκρουστούμε και ανατρέψουμε ακόμα και  τους κανόνες που ορίζουν τη λειτουργία  και τη συμπεριφορά  του κλίματος.    Ακόμα και οι ταινίες με ακραία,  φανταστικά τέτοια  σενάρια, θα είναι μια  μέρα η τρέχουσα πραγματικότητα εκείνων των ανθρώπων, αλλά πιο τραγική!

Το  πώς   καταφέραμε  με  την άφρονα  τακτική  μας, ως εντελώς παρανοϊκοί, αχρείοι και  ασυνείδητοι  να πριονίσουμε το κλαρί που πάνω του καθόμαστε, δεν  θα είναι εύκολο σε κανέναν να το ερμηνεύσει επαρκώς,  αργότερα. Σήμερα, αποκλείεται να βρούμε άκρη, ακόμα και να το προσεγγίσουμε επιδερμικά, μια κι ακόμα δεν ξεκίνησαν τόσο έντονα και φορτισμένα με οργή και καταστροφή  τα φαινόμενα που θα ακολουθήσουν  αυτόν το θανάσιμο τραυματισμό που καταφέραμε να προξενήσουμε στο  κλίμα. Στο υπογάστριο της  Φύσης

Τα ευχολόγια των ηγετών μη τα λαμβάνετε υπόψη σας. Αλλά ούτε και τις απεγνωσμένες  κραυγές των ακτιβιστών. Οι πρώτοι δε θέλουν ,επειδή δεν μπορούν   να αναστρέψουν τα πράματα. Αν προχωρούσαν προς  αυτή την  κατεύθυνση,  να σταματήσουν τώρα , έστω και τόσο αργά πια, τον όλεθρο απ΄αυτή την τεράστια καταστροφή της Φύσης, με ένα από τα επακόλουθά  της  το θανάσιμο τραυματισμό του κλίματος, θα ήταν σαν να έτρωγαν τις σάρκες τους.

Η πολιτική τους, η επιβίωσή τους, το παγκόσμιο Σύστημα  διακυβέρνησης  γενικότερα,  στηρίζονται  σε αυτό,  ακριβώς,  το έγκλημα. Οι εκπρόσωποί τους στο επίπεδο κυβερνητικών ηγεσιών, υπάρχουν και επιβιώνουν,  μόνο και μόνο  επειδή αφήνουν να προκληθεί αυτή η καταστροφή. Αυτή είναι η δουλειά τους. Με τις  χορηγίες  και τους πακτωλούς των χρημάτων και των άλλων πολύτιμων προσφορών όλων των ειδών,   εκείνων ακριβώς  που κατέστρεψαν  το κλίμα,  αναδεικνύονται σε πολιτικούς  και ηγέτες. Κι αυτό σημαίνει πως “δε  δαγκώνεις  χέρι που  σε ταϊζει”. Δεν κλείνεις ποτέ την επιχείρηση  εκείνου που καταστρέφει  τη  Φύση με τα κερδοσκοπικά του παιχνίδια. Και γι αυτό το λόγο, άλλωστε , ο χορηγός σε κάνει ηγέτη . Με τέτοια  “αργύρια”  σε εξαγοράζει.  Για να αποσιωπήσεις  το έγκλημά του  και να αφήσεις να συνεχίζεται.

Δεν είναι τυχαίο και ανερμήνευτο πως πολιτικός, ηγέτης, φορέας ανώτατης κυβερνητικής εξουσίας ,δεν υπάρχει έξυπνος,  ικανός και ηθικός.  Ο ΝΟΥΣ είναι, πέραν των άλλων και η συνείδηση του ατόμου.  ΄Οταν είναι “λίγος” ή διεστραμμένος , δεν μπορεί, ούτε λογικές αποφάσεις να  διαχειριστεί  ,αλλά ούτε σεβασμό στις αναλλοίωτες και διαχρονικές  αξίες να  τρέφει.  Είναι ΑΝΟΥΣ!  ΄Ενας Μπους και  ένας Πούτιν  για παράδειγμα,  ακριβώς,  ως  ΑΝΟΕΣ, που σημαίνει  χωρίς λογική και συνείδηση, διέπραξαν τέτοια και τόσα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία ουδέποτε θα μπορούσε να διαπράξει ένας  σύννους και συνετός , “μέσος” άνθρωπος.

Αλλά, μη γελιόμαστε.  Κι αν όλοι η ηγέτες δε δείχνουν σαν τους προηγούμενους  με τόσο αίμα στα χέρια, ΟΛΟΙ τους σε παγκόσμια  εμβέλεια,  κουβαλάνε   αίμα πάνω τους  κι από τωρινές, αλλά το χειρότερο  από  αθώες και ανύποπτες  γενεές  που έρχονται, επειδή ήδη τους πετσόκοψαν πριν ακόμα γεννηθούν. Ακριβώς, γιατί  διαπράττουν εγκλήματα και  τα συγκαλύπτουν ή  τα αποσιωπούν ,όπως αυτά ενάντια στη Φύση. Δεν είναι τούτοι λιγότερο  ένοχοι.

Η  φασιστική νομενκλατούρα    της Κίνας για παράδειγμα.  Η Κίνα είναι η  χώρα με τη  μεγαλύτερη συμβολή στην μόλυνση του περιβάλλοντος και  στην εκπομπή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα.   Το 2019 η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 27% των εκπομπών βλαβερών αερίων  παγκόσμια.  Δηλαδή , βαρύνεται  με τη μεγαλύτερη ευθύνη   από εκείνη  όλων των ανεπτυγμένων, λεγόμενων,  χωρών μαζί. Και  ακολουθούν  οι ΗΠΑ,  με ποσοστό 11%,  η Ινδία με 6,6% κ.ο.κ

 Το έγκλημα έχει αμέτρητες παραμέτρους, εκδοχές, ερμηνείες.   ‘ Ολων , όμως των ειδών,  τα υπογράφουν εγκληματίες. Με  φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς.  Την καταστροφή της Φύσης  την  συνυπογράφουν ΟΛΕΣ οι κυβερνητικές εξουσίες  στη γη.  Αλλ΄ όχι μόνο αυτές .  Ηθικοί  αυτουργοί δεν είναι μόνο οι  φορείς των εξουσιών,  αλλά και εκείνοι που τους εκλέγουν ή τους τοποθετούν εκεί.     Οι  “απλοί”  άνθρωποι,   που δεν διαπράττουν ,όμως, και τούτοι   καθόλου “απλό”  έγκλημα .  Τους αναλογεί μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού είναι τούτοι  που  εξουσιοδοτούν και επιτρέπουν     τους ισχυρούς να  διαπράττουν  τέτοια  εγκλήματα.

Από την άλλη  και οι απεγνωσμένες φωνές των ακτιβιστών είναι τζούφιες .Καλοπροαίρετες μεν   οι περισσότερες, μπορεί και δυναμικές ,όπως εκείνες της  θαυμαστής μικρούλας Σουηδέζας  Γκρέτα Τούνμπεργκ  για το κλίμα, αλλά ατελέσφορες και σισύφειες. “Στου κουφού την πόρτα”… θα  βροντάς όλη νύχτα.   Γνωστό.

Και δεν αφορούν μόνο τις καταγγελίες και τις  δραστηριότητές τους  για   το μέγα πρόβλημα της καταστροφής της Φύσης.  ΄Ολη   η γκάμα των επαναστατών,  ακτιβιστών και των υποψιασμένων με δυναμικές αντιδράσεις και παρεμβάσεις, διαπράττουν  μέγα και ολισθηρό λάθος, ιστορικά αυταπόδεικτο.

Βεβαίως,  είναι όντως άξιοι επαίνου  και συμπαράστασης όλοι  εκείνοι που αφήνουν τον καναπέ τους για να δώσουν αγώνες, κάποτε με διακύβευμα την ελευθερία και τη ζωή τους. Τους οφείλουμε σεβασμό και συμπαράσταση . Αυτονόητες αυτές οι αλήθειες.  Αλλά,  οφείλουμε  παράλληλα να επισημάνουμε εδώ και κάποιες άλλες σοβαρές και  εκ των ων ουκ άνευ αλήθειες, που    αφορούν  τον τρόπο δράσης και τα αποτελέσματα των  αγώνων  των αγνών ακτιβιστών όλων των ειδών.  Και  εν προκειμένω, εκείνων που   μάχονται σήμερα με πάθος για την προστασία του κλίματος, του περιβάλλοντος,  της Φύσης  εν γένει.

΄Εχουμε δεδομένο πως οι φορείς των  εξουσιών όλων των εποχών και των αιώνων, όπως τονίσαμε προηγουμένως, αν δεν είναι οι πιο μέτριοι, είναι οι χειρότεροι. Δεν είναι μια αυθαίρετη διαπίστωση, αλλά μια αναμφήριστη,  ιστορική πραγματικότητα.΄Ολοι, όσοι ανακηρύχτηκαν και καθιερώθηκαν  από στρεβλές, δικές τους, εξωνημένες  πένες , ως  ΄Αγιοι και Μεγάλοι της Ιστορίας, ακόμα και  σε ένα απλό, ποινικό δικαστήριο με έντιμους δικαστές,  θα είχαν… αποκεφαλιστεί. Από τον Αλέξανδρο και  τον  Κωνσταντίνο, ως το Ναπολέοντα και τον  Πέτρο της Ρωσίας.

Να λάβουμε, όμως,  υπόψη μας πως όλοι τούτοι οι ηγέτες δεν υπήρξαν ούτε με αυτοφυή δύναμη, πολλώ μάλλον, δε γεννήθηκαν με   υπερδυνάμεις. Καθημερινοί άνθρωποι με όλα τα  βιολογικά και διανοητικά γνωρίσματα των θνητών, που έγιναν ό,τι έγιναν και εγκλημάτησαν,  όπως εγκλημάτησαν, μόνο και μόνο ,γιατί άλλοι τους έδωσαν τη δύναμη.

Ο στρατιώτης, ο χωροφύλακας, ο ιερέας, ο δάσκαλος, η πένα.  Και  ο  ψηφοφόρος…πρώτος και καλύτερος στα τάχα μου δημοκρατικά  τους καθεστώτα.  (Η μεγαλύτερη απάτη, από καταβολής κόσμου, ακόμα και από εκείνες τις διακηρύξεις  των ιερατείων που επέβαλαν τις  ελέω θεού εξουσίες).   Θα υπήρχε Χίτλερ  χωρίς το διεστραμμένο, καθημερινό,  Γερμανό  Ναζί και  τον Γκέμπελς;    Το  στρατιώτη της διπλανής  πόρτας και τον υπάλληλο στο συνοικιακό  βιβλιοπωλείο    που άναβε τους φούρνους   στο ΄Αουσβιτς;  Ούτε μια ημέρα.

Είναι οι ίδιοι ένοχοι,  φορείς εξουσιών, οπαδοί και στηρίγματα , που δολοφόνησαν το κλίμα, το περιβάλλον,  τη Φύση.  Αυτοί που  προξένησαν και όλα τα  προβλήματα που παραθέτουμε  στη συνέχεια.

  Πώς τους πολεμάμε; Πώς τους αποδυναμώνουμε; Γιατί οι ακτιβιστές και οι επαναστάτες  αποτυγχάνουν;  Υπάρχει ή όχι αποτελεσματική και μόνιμη νίκη;

 (Συνεχίζεται)