ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ;

Η συνομιλία των 54 λεπτών που «καίει» Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλο και Άδωνη

Documento

Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας

“Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής κατάθεσης του Κώστα Βαξεβάνη αφορούσε τη συζήτηση που είχε με τον Νίκο Μανιαδάκη διάρκειας 54 λεπτών, στην οποία ο μάρτυρας αποκάλυψε στον δημοσιογράφο ότι δεχόταν εκβιασμούς από τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε επακριβώς το περιεχόμενο όσων ειπώθηκαν στο συγκεκριμένη συνομιλία, παραθέτοντας το σημαντικό απόσπασμα όπου ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρει πως ο Γιάννης Στουρνάρας του είπε ότι «θα γαμήσουμε και τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη». Όλα αυτά, ο Γιάννης Στουρνάρας τα έλεγε απειλώντας τον Νίκο Μανιαδάκη ότι θα υλοποιηθούν μόλις η ΝΔ αναλάβει την εξουσία. Ο Μανιαδάκης έλεγε στη συνομιλία πως ο Στουρνάρας του έλεγε ότι δε δρα μόνος του αλλά σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τις απειλές του Γιάννη Στουρνάρα, που επικαλέστηκε ο Μανιαδάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει να επεξεργαστεί το νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γινόταν εφικτή η δίωξη των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και των εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε ότι ο Νίκος Μανιαδάκης την 1η Μαΐου 2018, τού είχε αποκαλύψει ότι ενώ ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, συναντούσε συχνά τον ελεγχόμενο για την ίδια υπόθεση, υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη μάλιστα έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας σε μια στιγμή χαλαρού κλίματος, αφού τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο της καρπαζιάς» και «λαγό».

Από τη συζήτηση προκύπτει ότι μετά τους εκβιασμούς που ο Μανιαδάκης αφηγήθηκε στον Βαξεβάνη, ο δημοσιογράφος του πρότεινε επανειλημμένως να καταγγείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα ότι δέχεται εκβιασμούς”.

*******

΄Οσα λέει ο Βαξεβάνης εδώ  είναι αλήθεια. Είχαμε γράψει  παλιότερα πως αξιόπιστος κι εγγύς στα πράγματα της Novartis μάρτυρας,  μας εγχείρισε ντοκουμέντα από τα οποία αποδεικνύονται και διασταυρώνονται, όσα αποκαλύπτει σήμερα  και ο Βαξεβάνης.

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει και από άλλες διασταυρώσεις μας  πως έτσι είναι τα πράγματα . Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν… κρατάμε πισινή .Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι από αξιόπιστα ντοκουμέντα πως τα 7 πολιτικά πρόσωπα που κατονόμασε το FBI και άλλα 6 ,  όλοι τους από  τη Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ χρηματίστηκαν αισχρά, ξεδιάντροπα  και με πακτωλό χρημάτων από τη Novartis.

 

 

Δε θα σχολιάσουμε περισσότερο αυτό το ζήτημα.  Το έχουμε εξαντλήσει, άλλωστε. Το λόγο πια έχουν οι εισαγγελείς, που, όμως, (καθόλου περίεργο, βέβαια)  σιωπούν εδώ και δυο ημέρες που ήρθαν   στο φως  τα  scripta manent Βαξεβάνη .

Θα σχολιάσουμε μόνο τα εξής από όσα παραπάνω κατέθεσε   ο κατηγορούμενος  δημοσιογράφος στις δικαστικές αρχές:

  1. «Ο Μανιαδάκης αναφέρει πως ο Γιάννης Στουρνάρας του είπε ότι «θα γαμήσουμε και τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη». Όλα αυτά, ο Γιάννης Στουρνάρας τα έλεγε απειλώντας τον Νίκο Μανιαδάκη ότι θα υλοποιηθούν μόλις η ΝΔ αναλάβει την εξουσία».

Με αφορμή αυτή την αναφορά  στη βωμολοχία Στουρνάρα να σχολιάσουμε τα ακόλουθα: Η φρασεολογία των πολιτικών και των δημοσίων προσώπων είναι ένα  κεφάλαιο που δεν έχει ερευνηθεί παρά ελάχιστα ,ειδικά από τους σύγχρονους ιστορικούς συγγραφείς. Οι παλιοί ιστορικοί και οι φιλόσοφοι  σχολίαζαν  συχνά τον τρόπο έκφρασης  και τη φρασεολογία  των προσώπων που αναφέρονταν .

Παράδειγμα,  ο Πλάτων  στο Συμπόσιο, μαζί με την ενοχλητική-σεξιστική συμπεριφορά του  Αλκιβιάδη στο Σωκράτη, διασώζει  και τον  ενδεικτικό, εκρηκτικό  διάλογο  μεταξύ τους.   Ο Θουκυδίδης, μάλιστα,  όπως συνήθιζε, άφηνε στις δημηγορίες του να φανεί και  ο χαρακτήρας, η πολιτική ή άλλη θέση  του εκάστοτε ομιλούντος, μόνο και μόνο από τη  φρασεολογία που χρησιμοποιούσε.

Βεβαίως οι ποιητές,  στην κωμωδία κυρίως, του… έδιναν  και καταλάβαινε.  Ο Αριστοφάνης υπήρξε μετρ   στο είδος και μοναδικός ο  τρόπος που χρησιμοποιούσε στο λόγο του τη βωμολοχία. Μάλιστα φαίνεται  ο ίδιος να επινοούσε  βαριά  χυδαίες λέξεις,  που ήταν άγνωστες στο καθημερινό λεξιλόγιο του Αθηναίου.

Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, παροιμιώδης είναι η δυσώδης φρασεολογία που  χρησιμοποιούσε     ο  ιδρυτής της ΕΡΕ και της Ν.Δ Κωνσταντίνος  Καραμανλής. Με τον τρόπο που βλαστημούσε, η έβριζε χυδαία, εξέφραζε και την απαξίωσή του στο συνομιλητή ,κυρίως. Οι στενοί του συνεργάτες διαβεβαίωναν πως στις 10 φράσεις του… Εθνάρχη,  οι μισές ήταν…σταυροπαναγίες! Η  ίδια η  π. σύζυγος του Αμαλία  Καραπάνου είχε πει σε ιδιωτική της συζήτηση πως το περίφημο «εσύ σκάσε, Αμαλία¨,   ήταν ο  συνήθης  πιο … γλυκός λόγος,  που θα μπορούσε ο σύζυγος της να της απευθύνει!

Ο ανιψιός Κώστας Καραμανλής επίσης υπήρξε άξιος συνεχιστής της παράδοσης της οικογένειας και σε αυτό.  Κατά τη διαβεβαίωση συνεργατών του, διέθετε  μεγάλο στόμα με  εκκωφαντικές πολλές φορές  εκφράσεις στα… «γαλλικά».  Εντελώς λαϊκός και αθυρόστομος. Σε αντίθεση με  το Γιώργο Παπανδρέου από την άλλη,  που   φρασεολογία του  ήταν εντελώς … κυριλέ.

Πάντως, εκείνοι που κατέρριψαν ρεκόρ χυδαιότητας στο λόγο με  συχνές βωμολοχίες  μεταξύ τους κατά την άσκηση των  …κυβερνητικών ή άλλων καθηκόντων τους, ήταν οι …καραβανάδες,  οι  άνθρωποι της Χούντας. Από τους πρωταγωνιστές   κορυφαίους υπήρξε ο Στέλιος Πατακός. Τα έπαιρνε εύκολα κρανίο και είχε  στα χείλη  τη βλαστήμια.  Ασφαλώς,  να μην ξεχνάμε και  τους Μπάμπαλη και Μάλλιο από προσωπική του γράφοντας εμπειρία. Στις 10 κουβέντες τούτοι και οι 10 ήταν …κόλαση.

  1. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει να επεξεργαστεί το νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γινόταν εφικτή η δίωξη των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και των εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση».

Αυτό τον  άνθρωπο ,τον Ευάγγελο, όντως θα μπορούσαμε εύκολα  και δίκαια να τον παραδώσουμε στις σελίδες της Ιστορίας ως μια διπολική προσωπικότητα, με  έκταση  χαρακτήρα, πέρα από  τα όρια  της αγυρτίας.    Συνυπήρχαν και  εναλλάσσονταν μέσα του κατά τρόπο περίεργο αλλά και…. αξεπέραστο,  η ακραιφνής πολιτική και καθηγητική ηθική , μαζί με μια  χυδαία ανηθικότητα  με άρωμα  υποκόσμου.  Δε θα μπορούσε κανείς  ποτέ να φανταστεί έναν τόσο σοβαρό άνθρωπο και μάλιστα καθηγητή συνταγματικού δικαίου με τον τεχνητό  του, επιστημονικοφανή  λόγο και υπηρέτη κατά δήλωσή του στο   Μέλαθρο της Θέμιδος  ,την ίδια στιγμή ως “λευκό κολάρο” να συναλλάσσεται άνετα με τύπους του υποκόσμου σαν το Φρουζή και τον Μανιαδάκη. Εδώ στα ντοκουμέντα του Βαξεβάνη, τον συναντάμε με τη νομική του ιδότητα   να απεργάζεται   νομιμοφανείς  τρόπους , για να βγάλει τις κουκούλες,, όπως έλεγε,  από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Η συγκεκριμένη αποκάλυψη μάλιστα έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας σε μια στιγμή χαλαρού κλίματος, αφού τον χαρακτηρίζει (τον ΄Αδωνη)  «άνθρωπο της καρπαζιάς» και «λαγό».

Από τις λίγες περιπτώσεις που τέτοιοι χαρακτηρισμοί,  φοριούνται κουστούμι  στο μέγα, επίσης,  λαμόγιο Γεωργιάδη,  πλην των άλλων κι ακροδεξιό παλιάνθρωπο. Λερώνεσαι απ΄όπου κι να τον πιάσεις αυτόν τον τύπο.