ΛΟΒΕΡΔΟΣ- ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ

 1. To ραντεβού  Φρουζή με Τουλουπάκη

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis και νυν κατηγορούμενος ανέφερε ότι τον Μάιο του 2018 τον κάλεσε ατύπως η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μαζί με τους συνεργάτες της και τους δικηγόρους του, και σε συνάντηση που φέρεται να διήρκεσε μόνο 15 λεπτά τού πρότεινε να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας και να δώσει ό,τι στοιχεία έχει για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

O. Φρουζής στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κατηγορούμενος ανέφερε πως η Εισαγγελία τού είπε ότι είναι συντριπτικά τα στοιχεία εναντίον του και του ζήτησε να δώσει στοιχεία για την υπόθεση των δέκα πολιτικών προσώπων.

 

Ο Ι. Αγγελής βεβαιώνει ότι οι ανώνυμοι (προστατευόμενοι) μάρτυρες εξετάστηκαν νομότυπα . Ο ίδιος δε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Από την εξέταση όμως των ενεργειών των καταγγελλομένων λειτουργών, σαφέστατα συνάγεται ότι αυτοί ενήργησαν νομίμως τόσο από δικονομικής όσο και από ουσιαστικής απόψεως.

*****

Ουδέν μεμπτόν.  Και μέσα στα καθήκοντα της εισαγγελίας Διαφθοράς και η συνάντηση και η πρόταση για “προστατευόμενος μάρτυρας” (αν έγινε,  δοθέντος πως ο Φρουζής ήταν και είναι κατηγορούμενος).

Αν όντως υπήρξε τέτοια πρόταση,  ο Φρουζής έπρεπε τότε να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά να πει την αλήθεια. ΄Ηταν προς το συμφέρον του 100%.  Ως κατηγορούμενος  θα τύχαινε  ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης και παράλληλα, θα είχε  και τους ίδιους τους (συν)κατηγορούμενους προστατεύσει απ΄το σημερινό εξευτελισμό να αρνούνται την ενοχή τους  και το πλέον ανήθικο να μιλούν για σκευωρία, να ενοχοποιούν άλλους, να λασπολογούν και να συμπεριφέρονται έτσι όπως ούτε ο αίσχιστος των παλιανθρώπων τολμά.

Δεν έχουμε μόνο, και τώρα πια, τις κατηγορίες για δωροδοκία. Οι κατηγορούμενοι “έπαιξαν εν ου παικτοίς”. Εξευτέλισαν τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, που θεωρούνται από τους βασικούς και αναντικατάστατους θεσμούς-πυλώνες της αστικής δημοκρατίας. Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς  των κατηγορουμένων  σχεδόν όλοι οι θεσμοί επηρεάστηκαν καταλυτικά  ως  προς το κύρος και την αξιοπιστία τους. Μεγαλύτερο το έγκλημά τους  κι  απ΄αυτό του χρηματισμού τους.

 

Πάντως,  ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος. Θα ήταν προς το συμφέρον  της αλήθειας , αλλά κι  εκείνων που  θα είχαν τη σύνεση να  παραδεχτούν την ενοχή τους , να βγουν και να αποκαλύψουν όλο το εύρος του σκανδάλου και τους ενεχόμενους σε αυτό.  Πιστεύουμε πως θα συμβεί κάποια στιγμή. Είναι η πιο λογική   κίνηση  αυτή την ώρα .

 

 Ας γνωρίζουν πως σε καμιά περίπτωση  ένα τέτοιο σκάνδαλο δε θα μείνει ατιμώρητο. Επαναλαμβάνουμε. Δεν είναι απλώς μια υπόθεση   χρηματισμού και διαφθοράς. Αν αυτό ελπίζουν ο κατηγορούμενοι,είναι ασφαλώς εκτός τόπου  και χρόνου.  Αν νομίζουν πως πείθουν κάποιους οι λεονταρισμοί του Λοβέρδου, οι απειλές και η προκλητικότητά του, αν πιστεύει ο Πικραμμένος πως μπορεί να παίζει το  θέατρο της   αθωότητας… δια  των δακρύων ,είναι γελασμένοι. Κι αυτό για ένα και μοναδικό λόγο.

Η χώρα από συστάσεώς της σε κράτος υποφέρει από τη χρόνια παθογένεια της διαφθοράς. Κι έχει  περάσει  πια ευρύτερα   ως κατανοητή και  ανεκτή   αντίληψη πως “όποιος έχει το μέλι, γλείφει τα δάχτυλά του”. Γι΄αυτό και ο κομματικός φανατισμός δε φτάνει για να εξηγήσει την αποδοχή  και της δικαιολόγηση της πράξης  του χρηματισμού των κατηγορουμένων  από μεγάλη μερίδα οπαδών της Δεξιάς και του ΚΙΝΑΛ.  Κι  αυτό συμβαίνει, γιατί  και οι ίδιοι  διακατέχονται  από  το σύνδρομο ενός τέτοιου  “μιθριδατισμού”. ΄Εχουν συνηθίσει να αποδέχονται και να επιβραβεύουν  τέτοιες συμπεριφορές πολιτικών ,γιατί τηρουμένων  των αναλογιών και τούτοι στην προσωπική, καθημερινή  τους ζωή κάνουν τα ίδια. Δεν υφίσταται  για όλους αυτούς ,διεφθαρμένους πολιτικούς και πελάτες τους, το παραμικρό   ηθικό δίλημμα. Είναι ξεκαθαρισμένο. Αντίθετα, είναι “μαγκιά” η διαπλοκή, το ρουσφέτι,η κλοπή,η αναξιοκρατία.   Η μόνη έγνοια τους είναι να μην τους πιάσουν. Να μην αποκαλυφθούν  και την πληρώσουν . Αυτός είναι ο μόνος φόβος .Πολιτικών και οπαδών.

 

΄Ομως, για την πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα  και  ειδικά στη νέα γενιά  δεν είναι πλέον ανεκτό  αυτό     το…σπορ της  μη επιλήψιμης  διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα ,που έχει μείνει ως εθνικό χαρακτηριστικό. Και το χειρότερο,  με τους  δράστες να μένουν κατά κανόνα ατιμώρητοι. Η οικονομική κρίση έδειξε την ανάγκη,αυτή ακριβώς που επισημαίνουν  και οι Ευρωπαίοι. Δεν  πάει άλλο με την Ελλάδα. Η χώρα πρέπει  να αλλάξει ρότα.  Ως εδώ.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου  η αλλαγή της νοοτροπίας κάποιων  Ελλήνων. Κι αν δε συμβεί αυτό,  δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει η χώρα.   Θα αναγκαστεί, όμως, να αλλάξει εκ των πραγμάτων.   Σε μια Ευρώπη,που οι πολίτες της   θεωρούν προσωπική  προσβολή να συνυπάρχουν  με κάποιους  εταίρους  που  ζουν σε βάρος των υπολοίπων, δεν έχουν θέση  τέτοιοι΄Ελληνες.  Η επιλογή είναι μονόδρομος.

Γι αυτό πιστεύουμε πως   οι κατηγορούμενοι, πολιτικοί και μη, θα τιμωρηθούν.  Θα είναι απαίτηση της Ευρώπης κυρίως. Είναι δεινή η πρόκληση. Ασέλγησαν  ομαδικά (πάνω από 10  υψηλόβαθμοι  πολιτικοί)  στους θεσμούς.  Στην Ευρώπη δεν έχει ξανασυμβεί.  Είναι ίσως και  μοναδικό και ως παγκόσμιο φαινόμενο. Η ατιμωρησία τους θα είναι κόλαφος ,ακόμα και για χώρες που διαθέτουν στοιχειώδη πολιτικό  και δικαιικό πολιτισμό.

 

2. α. Προαναγγέλλει νεκρό ο Γιάννης Πρετεντέρης

Συμμορίες». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του Γιάννη Πρετεντέρη στα  Νέα

 Ο Γιάννης Πρετεντέρης ξεπέρασε ακόμα και τα δικά του ξεχειλωμένα όρια, με ένα άρθρο που στοχεύει όχι απλά στον ερεθισμό των αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά προειδοποιεί ανοιχτά -σχεδόν απειλεί- ότι θα χυθεί αίμα για να προστατευτεί η Δημοκρατία από τους «στασιαστές»…

 

β. Βορίδης: Το λέω γλυκά …Το ξύλο από την αστυνομία είναι στοιχείο αναγκαστικότητας

 

 

γ. Βίαιοι, βρόμικοι, αναρχικοί

Βίαιοι, βρόμικοι, αναρχικοί

Πολυτεχνείο 1973.

Το πρώτο επιχείρημα που προβλήθηκε ήταν η μη αντιπροσωπευτικότητα των «ταραξιών». Οι έγκλειστοι στο ΕΜΠ, τόνιζε η πρώτη κυβερνητική ανακοίνωση μετά την κατάληψή του, «ανερχόμενοι εις ολίγας εκατοντάδας, δεν εκπροσωπούν αληθώς τον φοιτητικόν κόσμον» («Τα Νέα», 16/11/1973).

Το ίδιο επιχείρημα θα προβληθεί, μετά την καταστολή της εξέγερσης, από τη μαρκεζινική «Εστία» (21/11): «Και μόνον το γεγονός ότι, από την μεγάλην μάζαν των 85.000 σπουδαστών Ανωτάτων Σχολών, μόνον 5.000 ανταπεκρίθησαν, παραπλανηθέντες και αυτοί από τους ερυθρούς ανατροπείς και τους ασυνειδήτους “αντιστασιακούς”, επισημαίνει την δολιότητα μετά της οποίας επεχειρήθη να εμφανισθή ως εξέγερσις, τάχα, της νεολαίας η εξυφανθείσα συνωμοσία».

Το δεύτερο επιχείρημα αφορούσε τη βιαιότητα καταληψιών και διαδηλωτών − σε αντιδιαστολή προς τις «δημοκρατικές προθέσεις» της χούντας και την εκ μέρους της διασφάλιση της δημόσιας τάξης επί έξι χρόνια.

****

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικά πρόσωπα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας προσέξει,έτσι όπως το πάει , μη  μείνει  στην Ιστορία  ως ο πρωθυπουργός του   “Δεύτερου  Πολυτεχνείου”.

 

 

3. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ «ΧΗΜΕΙΑ» ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ
Αποδοκιμασίες για τον Ερντογάν στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ του ετοιμάζει θερμή υποδοχή

Οι πρόεδροι ΗΠΑ-Τουρκίας, Τραμπ και Ερντογάν στην προηγούμενη (Μάιος 2017) συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο

Βρήκε ο Ντόναλντ τη γενιά του και αναγάλλιασε η καρδιά του!