“…μικρά μεγάλα σκολιαρόπαιδα με μια φούχτα στραγάλια με τσάντεςδυο κόκκινα πουλιά σταυρωτά ζωγραφισμένα στα τετράδιά τους” (Γ. ΡΙΤΣΟΣ)

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Σε εξέλιξη φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια -Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή

Δυναμική φοιτητική πορεία κατά της αστυνομικής καταστολής

Φοιτητικό συλλαλητήριο

Δυναμική φοιτητική πορεία κατά της αστυνομικής καταστολής

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο φοιτητών και φοιτητριών που για ακόμα μία Πέμπτη εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση και ζητούν την επαναφορά του ασύλου.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από λίγες μέρες στην ΑΣΟΕΕ, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και τις αλλαγές τις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.

Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και πρόκειται να κατευθυνθούν προς τη Βουλή. Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια στην λεωφόρο Πανεπιστημίου για να κατευθυνθεί μέσω της Σταδίου στη Βουλή, ενώ κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ υπό κατάληψη τελούν δεκάδες σχολές σε όλη τη χώρα, ενόψει και της 46ης επετείου από την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου.

****

Αρχή δεινών για την κυβέρνηση του “΄Ορμπαν” της Ελλάδας.   “΄Οπως στρώνει ,κοιμάται κανείς”. Από δω και ύστερα να υπολογίζει ο Κούλης “πόσα απίδια χωράει ο σάκκος”.

Ευχή μας. Πάντα τέτοια μέχρι την οριστική πτώση. Λιγότερο από 2μιση χρόνια  θα αντέξει η απάτη,η διαπλοκή,η διαφθορά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των χορηγών, των φίλων και των τραπεζιτών.  Εδώ θα είμαστε.

 

Υ.Γ Αφιερωμένο στη σπουδάζουσα  νεολαία   που πάντα δίνει  τη λύση σε δύσκολες εποχές και καταστάσεις.

Γιάννης Ρίτσος

Το σώμα και το αίμα

(Ακόμα μια δοκιμή για ένα ποίημα του Πολυτεχνείου)

ΙΙ
Ο ένας γράφει συνθήματα στους τοίχους ο άλλος
φωνάζει συνθήματα πάνω απ’ τους δρόμους ο τρίτος
φοράει το παράθυρο τραγουδάει ανοιχτός Ρωμιοσύνη Ρωμιοσύνη
τους τραυματίες τους κουβάλησαν στη βιβλιοθήκη
η μια παλάμη αμπελόφυλλου στο χτυπημένο γόνατο
αγάλματα λυπημένα μες στους καπνούς -πού τον ξεχάσατε τον
έρωτα
σπουδαστές οικοδόμοι κατάρες πλακάτ ζητωκραυγές σημαίες
έρωτας είναι τ’ όνειρο έρωτας είναι ο κόσμος
χαμηλωμένο κούτελο του ταύρου έρχονται κι άλλοι κι άλλοι
μικρά μεγάλα σκολιαρόπαιδα με μια φούχτα στραγάλια με τσάντες
δυο κόκκινα πουλιά σταυρωτά ζωγραφισμένα στα τετράδιά τους
οι νεόνυμφοι βγήκαν απ’ το φωτογραφείο δένουν τις άσπρες ταινίες
στο κιγκλίδωμα
τυφλοί λαχειοπώλες μια όρθια κιθάρα λαμπιόνια φαρμακείων
νυχτώνει η πολιτεία ηλεκτρικοί αριθμοί κλεισμένα θέατρα
κλεισμένα τα μικρά τεφτέρια τα υπόγεια ποιήματα τα τρύπια λουλούδια
η μυστική γεωγραφία ανεβαίνει βουβή πάνω απ’ τη νύχτα απ’ το
απόρθητο βάθος
απόψε είναι ο καιρός για όλα λέει
απόψε είναι η συνέχεια όλων λέει
αύριο για όλο τον άνθρωπο για όλο το μέλλον
έτσι είπε πάνω στη στέγη
κράταγε ένα μεγάλο αόρατο τιμόνι κι έστριβε την πολιτεία
κάτω απ την άσφαλτο ακουγόταν ο θόρυβος του κόσμου
ένα μαύρο σκυλί ένα καλάθι ένας μικρός καθρέφτης
δυο τεράστια παπούτσια του πικρού γελωτοποιού και το
σπασμένο ποτήρι
κι η μυρωδιά απ’ τη φουφού του καστανά μεγάλη σαν καράβι

Από τη σύνθεση Το σώμα και το αίμα (Κέδρος, 1977).

______________________________________-

  1. ΛΑΕ ΧΤΥΠΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ»
    Συνέλαβαν τον γραμματέα σπουδάζουσας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ -Για τα πανό στα τρόλεϊ

Τα πανό που έβαλαν στα τρόλεϊ

Στη σύλληψη του γραμματέα σπουδάζουσας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε η αστυνομία.

Ο Ε.Λ. συμμετείχε σε παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο του Πολυτεχνείου. Το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο πλαίσιο δράσεων ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου προχώρησε στην αφισοκόλληση πανό σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Αφορμή αποτέλεσαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην ΑΣΟΕΕ.

****

Επανειλημμένα το τονίζουμε. Μέγα μέρος των οπαδών και στελεχών   της Δεξιάς (και πέρα) είναι λούμπεν, αυταρχικά  στοιχεία. Και  φυσικά αδιάβαστοι, απαίδευτοι ,αστοιχείωτοι. Και το επιχείρημά μας;  Ζητάμε πάντα, όταν αναφερόμαστε σ΄αυτό το θέμα ,να μας δείξουν έστω και ένα διανοούμενο στο χώρο αυτής της παράταξης. Θα  σταματήσουν στον Βύρωνα  Πολύδωρα και στον  όψιμα ιδόντα το… φως το αληθινό και αλλαξοπιστήσαντα εν ακροδεξιοίς,   σκουπιδογράφο  κύριο Πέτρο  Τατσόπουλο .

Δεν είναι περίεργο,επομένως  που αντιδρούν χρυσαυγίτικα, περιθωριακά, με συμπεριφορές υπόκοσμου και μαφίας. Ποιος θα τολμούσε, αν δεν ήταν  λούμπεν, περιθωριακός  και …Δεξιός (ένστολος μάλιστα)  να ξεστομίσει αυτή την κουβέντα σε πολίτη ;  “Ετσι γαμάνε οι χακί.,ρε. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα, ρε, το κατάλαβες; Οποιος δεν δέχεται φάπα και πο@τσα δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο”»!!

Μην τους βλέπετε  γραβατωμένους, σεμνούς και… εκκλησιαζόμενους.  Στην  καθημερινότητά τους είναι εντελώς υπόκοσμος.

Τα λέμε αυτά για να αντιληφθεί, όποιος ακόμα δεν το συνειδητοποίησε,  τί σόι κουμάσια  κυβερνούν αυτό τον τόπο, ελέω αισχρού και δικτατορικού εκλογικού νόμου. Με το 1/5 του εκλογικού σώματος ,με ναρκοευρώ, χορηγίες και φιλίες ,με υπόδικους και διαπλεκόμενους εκδότες,  ο γιος του βασιλοχουντικού Κων. Μητσοτάκη  έγινε πρωθυπουργός.

Τέτοια  υποκείμενα είναι αδίστακτα. Και όχι μόνο οι χουντικοί ΜΑΤατζηδες. Μια ευρύτερη γκάμα οπαδών της Δεξιάς είναι έτοιμη   να χρησιμοποιήσει βία, να ασελγήσει επί αρχών και αξιών διαχρονικών.  Ικανοί για τα χειρότερα. ΄Εχουν μίσος κατά παντός μη εθνικοφρόνως  … φρονών ,  επειδή ακριβώς είναι ανιστόρητοι και “αδιάβαστοι”.

Για παράδειγμα, αμφιβάλω αν κάποιος από δαύτους    έχει μελετήσει επισταμένως  ποτέ  Μαρξ. (Ο Κούλης σίγουρα δε γνωρίζει το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ούτε από τα εξώφυλλα). ΄Ομως, απορρίπτουν το μεγάλο διανοητή μόνο και μόνο γιατί…άκουσαν πως ο Μαρξ είναι κομμουνιστής. Δεν κάθισαν να σκεφτούν,δεν έχουν την ικανότητα να αποδεχτούν πως  αν για παράδειγμα σήμερα  ο εργαζόμενος έχει 8ωρο εργασίας και όχι 18ωρο, αυτό οφείλεται στους αγώνες και το αίμα εκείνων που πίστευαν  σε αξίες και αρχές  ,σε κοινωνίες αταξικές, κομμουνιστικές.

΄Εχουν ευκολίες απίστευτες και ισοπεδωτικές στην ιδεοληπτική τους τύφλα. Και κανένα συνειδησιακό πρόβλημα. ΄Ο,τι δεν είναι δεξιό, είναι κακό και επικίνδυνο. Και τελειώνουν.  Εξ ορισμού o μη  Δεξιός είναι αναλώσιμος και ως εκ τούτου, η ζωή του ,τα δικαιώματά του υπό συζήτηση και αμφισβήτηση!

 

2. Φρουζής στην προανακριτική Novartis: Ο τζίρος της Novartis εκτοξεύτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

(Ο Πινόκιο έβρισκε φρικτό τέλος στην κρεμάλα επειδή έλεγε ψέμματα και ο Τζεπέτο πέθαινε στη φυλακή. Αυτό ήταν το αρχικό φινάλε της αλληγορικής ιστορίας του Κάρλο Κολόντι….)

Συνεχίζεται η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή για τη Novartis «Δεν συνάντησα προσωπικά τον Σαμαρά. Δεν του μετέφερα ποτέ καμία βαλίτσα», είπε Πότε και με ποιους υπουργούς είχε συναντηθεί Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση είχε δει τον Τσίπρα και τον Παππά «Είχα πάει και στην “Αυγή”», πρόσθεσε Το 2018 τον κάλεσαν από το FBI, αλλά μετά εξαφανίστηκαν Η Τουλουπάκη ζήτησε να πω αυτά που ήθελε η ίδια

****

΄Ωστε είδε ο Φρουζής  τον Τσίπρα, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση, αλλά ΠΟΤΕ τoν Αντώνη Σαμαρά που έλυνε και έδενε! Σε όλο τον κόσμο η Νovartsi  διέπρατττε σημεία και τέρατα, χρημάτιζε, διέφθειρε ,παρανομούσε προκλητικά και μόνο στην Ελλάδα,που  είναι… αδιάφθορη , ο Φρουζής δεν  τόλμησε  να χρηματίσει κανέναν.

Το άτομο πρέπει να μη στέκει στα καλά του από μυαλό. ΄Η τα έχει χαμένα ή νομίζει πως απευθύνεται σε  χαχόλους. Χτες επίσης μας έλεγε πως αν και ήταν κατηγορούμενος, η εισαγγελία διαφθοράς προσπαθούσε να τον  πείσει να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας μάρτυρας.  ΄Ο τι νά ΄ναι.

 

3.ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΩΜΑ
Ενωση Περιφερειών: Θρίαμβος Τζιτζικώστα με 70,9% – Καταποντίστηκαν Κατσιφάρας- Δούρου

***

Βασιλικό,  ακροδεξιό λουλούδι  ο Τζιτζικώστας.  Μετά λόγου γνώσεως το αναφέρουμε.

Μα, ποιους έχουν μαζέψει και ασκούν εξουσία; Πώς έγινε ξαφνικά και η χώρα πήγε 50 χρόνια πίσω; Είναι δυνατόν άτομα σαν τον Τζιτζικώστα, τον  Πατούλη , το Θεοδωρικάκο να  κάνουν κομάντο στον τόπο   εν έτει  2020;

 

Για δείτε ποιος  είναι ο  …70,9% κύριος Αποστόλης Τζιτζικώστας:

Γράφαμε   παλιότερα (26-10-2013).

“Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη από την απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα να προσκαλέσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.Πρώτος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης αντέδρασε έντονα λέγοντας πως είναι απαράδεκτη η στάση της Περιφέριας Κεντρικής Μακεδονίας, “δεν ξέρω αν διορθώνεται τώρα”, ενώ έκανε σαφές πως θα δεν ξέρει πλέον εάν θα παραστεί στην παρέλαση.
Απαντώντας ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από τον κύριο Μπουτάρη.
Και  στις 5-1-2013.

 “Νέος Περιφερειάρχης ο Τζιτζικώστας – “Η ΝΔ με χρησιμοποίησε για ψήφους” λέει ο Ψωμιάδης

 Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την οριστική απομάκρυνση από τη θέση του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Οι 50 σύμβουλοι της παράταξης ψήφισαν και νικητής αναδείχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αποτελούσε και την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά”

 

 Αυτή η καταραμένη οικογενειοκρατία είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές στη χώρα μας. Στην πολιτική, τα πανεπιστήμια,τα επαγγέλματα. Παντού.  Σε άλλες χώρες θα ήταν “κακούργημα” να δεις σε πανεπιστήμιο τον πατέρα να χαρίζει στην  κόρη την έδρα του ή το βουλευτή να προωθεί το γιο  στη θέση του με τις κομματικές του διασυνδέσεις. Και τί να πεις για τους….πρωθυπουργούς; Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, ηχηρά ονόματα ,τα οποία αξιοποιούν για δική τους πολιτική εξέλιξη ανιψιοί, γιοι, θυγατέρες.  Με τις πλάτες και μόνο της “οικογένειας”, χωρίς κανένα άλλο ουσιαστικό  προσόν, να αναδεικνύονται, να διαπρέπουν, να καταλαμβάνουν υψηλά αξιώματα, λες και δεν υπήρχαν άλλοι καλύτεροι απ΄αυτούς να κατέχουν τέτοιες θέσεις.

Τον αδερφό του νέου περιφερειάρχη τον είχα μαθητή το 1982 στο Hellenic College of London. Γιος του “βασιλικού” βουλευτή Τζιτζικώστα, χωρίς  ιδιαίτερες ικανότητες και σπουδές. Ο Αποστόλης, ελέω….νεποτισμού τον βλέπουμε σήμερα περιφερειάρχη στη Θεσσαλονίκη. Κι ας υπήρχαν  χίλιες φορές αξιότεροι από τον Τζιτζικώστα. Δεν είχαν, όμως…”μπάρμπα στην Κορώνη”.

 Και στις 27/09/2013 γράφαμε πάλι:

Σήμερα, ακούγοντας  κι αυτό με την πρό(σ)κληση Τζιτζικώστα να παραστούν μέλη της εγκληματικής συμμορίας των Νεο-Ναζί στην παρέλαση, σκέφτομαι πως καθόλου τυχαίες δεν πρέπει να είναι αυτές  οι  “συμπτώσεις”. Ο Νικόλας εγκαθίσταται μόνιμα στη χώρα, ο Τζιτζικώστας βγαίνει φανερά και “δείχνει ταυτότητα”.  (Απορώ με το Αντώνη Σαμαρά, που  κρατάει σήμερα τον Τζιτζικώστα στη θέση του μετά από  τέτοια απαράδεκτη πρόκληση!).

Τί έχουν στο μυαλό τους οι ακροδεξιοί -φιλοβασιλικοί εφοπλιστές στο Λονδίνο και βγάλανε “μπροστά”  τον  “πρίγκιπα”  και τον περιφερειάρχη; Πάνε να συσπειρώσουν την ακροδεξιά και τους Νεο-Ναζί, τώρα που τελείωσε το παιχνίδι με την παρτίδα  “Μιχαλολιάκος”; Δεν είμαστε καλά, μα καθόλου καλά.

Και κάτι άλλο. Λένε τα ΜΜΕ: “Απαντώντας ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από τον κύριο Μπουτάρη”.

Και από ποιον, Αποστόλη, θα πάρεις επιτέλους και  σύ μαθήματα δημοκρατίας; Μεγάλωσες σε φιλοβασιλική οικογένεια και “κώλος και βρακί”  ήσουν-είσαι με τους εφοπλιστές. Τα δικά μου δημοκρατικά μηνύματα, στον αδερφό σου, έφηβο τότε μαθητή στην Α’ τάξη του Λυκείου το 1982 στο Λονδίνο, φαίνεται ( από τη μετέπειτα πορεία σου) πως ούτε εσένα επηρέασαν. Εξελίσσεσαι σε ακροδεξιό-φιλοβασιλικό “χαρτί” των εφοπλιστών.

Μην προκαλείς, λοιπόν. Δεν το έχουμε σε τίποτα να  “κουβαλήσουμε”  στην Ελλάδα του 2013, τον “ομηρικό πόλεμο”  του Λονδίνου το 1982-83. Εμείς παραμένουμε αμετακίνητοι, όπως, τότε,  στις επάλξεις μας.

 Κανόνισε!

 

4. Βολιβία: Η Τζανίνε Άνιες όρκισε κυβέρνηση – «Θα επιστρέψω» λέει ο Μοράλες

Διορισμός νέας κυβέρνησης, προκήρυξη εκλογών: σε μια Βολιβία που συγκλονίζεται ακόμη από διαδηλώσεις η αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες προσπάθησε χθες Τετάρτη να καλύψει το πολιτικό κενό που άφησε η αναγκαστική παραίτηση του Έβο Μοράλες, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα του για να «κατευνάσει» την κατάσταση.

Την πρώτη ημέρα αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της η Άνιες, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον Μοράλες και των δυνάμεων ασφαλείας.

****

Το Σύστημα παγκοσμίως δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αντιφάσεις του. ΄Οπως λ.χ εκείνη  της δημοκρατίας κατ΄όνομα (στην ουσία είναι ολιγαρχία) και τις  sine qua non διαδικασίες της, όπως΄είναι  οι  εκλογές.  Και   “πριονίζει το κλαρί που κάθεται”. Η κατάρρευση αρχίζει από μέσα. Καιρό τώρα.

Παραδείγματα άπειρα. Βενεζουέλα, Βολιβία, Χιλή σε λίγο, Ρωσία,  Αμερική. Δεκάδες  χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα, κάνουν χαρακίρι. Τρώνε τς σάρκες τους. Βγάζουν κυβερνήσεις…δημοκρατικά ,με εκλογές, έστω και με συμμετοχή του 30 και 40% του εκλογικούς σώματος   και την ίδια στιγμή οι ίδιοι,  τις υπονομεύουν  ή ακόμα  τις ρίχνουν  για χίλιους λόγους. Οι περισσότεροι αντισυνταγματικοί, αντιλαϊκοί ,εν τέλει αντιδημοκρατικοί. Δεν τους νοιάζει,  ούτε καν προσχήματα να κρατούν

Και η ίδια η  Αμερική.  Ψάχνουν να βρουν τρόπο να    καρατομήσουν  τον Τραμπ.  Φυσικά ευχής έργον θα ήταν να τον καθαιρέσουν. Αλλά για μας. Για το Σύστημα ,όμως, είναι  άλλη μια απόδειξη πως αντιφάσκει προς εαυτό.

 

 

5. Βελόπουλος: «Ζει κανένας από τους μάρτυρες του Μαρινάκη με το Noor 1;»

Βελόπουλος: «Ζει κανένας από τους μάρτυρες του Μαρινάκη με το Noor 1;»

Κυνηγάτε δυο τρεις στα μπαράκια, δυο τρία γραμμάρια ναρκωτικά. Καλή η δουλειά για τις εντυπώσεις για να δείξει η αστυνομία ότι έκανε δουλειά και να αλλάξουμε ατζέντα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Ναρκέμποροι κύριε υπουργέ, να πάτε το καλοκαίρι στη Μύκονο που η σκόνη φεύγει από τον αέρα» είπε στη συνέχεια πρόεδρος της Ελληνικής λύσης.

Μιλώντας για τα ναρκωτικά στη Μύκονο, σε μια αποστροφή του λόγου ο Κυριάκος Βελόπουλος αναρωτήθηκε και για την υπόθεση του Noor 1 απευθυνόμενος προς τους παρόντες βουλευτές της ΝΔ, εάν ζει κανένας από τους μάρτυρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έμεινε κανένας μάρτυρας παιδιά; Ζει κανένας από τους μάρτυρες του κύριου Μαρινάκη με το Noor 1; Γιατί όλοι έχουν αποδημήσει εις Κύριον».

«Δέχεστε όλα αυτά που γίνονται  αγόγγυστα» είπε τέλος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ ο Κυριάκος Βελόπουλος.

***

“Από παιδί και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια”.

Πάντως, Βελόπουλος είναι αυτός. Κ ας είπε την αλήθεια.   Δεν παύει να  είναι “Χρυσαυγίτης χωρίς στολή”.

 

6. Νέες αμερικανικές μελέτες: Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής αρρυθμίας

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω έρευνες παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης στη Φιλαδέλφεια. Στην πρώτη έρευνα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον της Βιρτζίνια μελέτησαν περισσότερους από 43.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 44 ετών, από τους οποίους το 14% είχαν κάνει χρήση κάνναβης κατά τον τελευταίο μήνα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπιστώθηκε ότι η συχνή χρήση κάνναβης (μαριχουάνας) από τους νέους που επίσης είναι καπνιστές (συμβατικού τσιγάρου) ή ατμιστές (χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου) συνδέεται με τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν κάνουν χρήση κάνναβης. Επίσης η χρήση κάνναβης για πάνω από δέκα μέρες το μήνα, χωρίς παράλληλο κάπνισμα ή άτμισμα, αυξάνει κατά δυόμισι φορές την πιθανότητα εγκεφαλικού.

***

Μούφα οι…μελέτες άλλων που μας συμβουλεύουν  να φουμάρουμε χασισάκι…ακίνδυνο.  Δεν υπάρχουν ακίνδυνες ουσίες. Καμιά. Και το τσιγάρο ακόμα χειρότερα.

΄Οσο για το χασίσι, έχω δει περιπτώσεις γνωστών μου ,μια χαρά παλικάρια τότε, που  ξεκίνησαν κι  έπιναν  μπάφους. Και όχι καθημερνά. Σήμερα δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους. Τους βλέπεις και σου έρχεται να βουτήξεις μια “βρεγμένη σανίδα” να κάνεις τον πισινό  μαύρο εκείνων που αθωώνουν ο χασίσι.  Και μάλιστα πάνε να μας πείσουν πως είναι και φάρμακο!