“ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ” ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ-ΔΙΨΑΣ ΔΗΜ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Νέο κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

 

Νέα Ημέρα Δράσης της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών Τετάρτη 3/3 18.00 νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Οι καθημερινές πλέον, μαζικότατες συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις χιλιάδων λαού ενάντια στην αδιάλλακτη και εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης που απειλεί από ώρα σε ώρα να οδηγήσει στον πρώτο θάνατο κρατούμενου α π ε p γ ο ύ π ε ί ν α s και δ ί ψ α s στη χώρα, αποτελούν έναν θρίαμβο του ανθρωπισμού και του δημοκρατικού αισθήματος. Χρειάζεται όμως να θριαμβεύσει και η ζωή.

Οι δικηγόροι και οι νομικοί έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και για να κρατήσουμε τη χώρα μας στην τροχιά των χωρών με τις ελάχιστες αδιαπραγμάτευτες δημοκρατικές εγγυήσεις.

Ολόκληρη πλέον η αντιπολίτευση, πλην της φασιστικής Ελληνικής Λύσης, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πάτρας και Πειραιά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διεθνείς οργανισμοί, χιλιάδες νομικοί, γιατροί, επιστήμονες ζητούν από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή ώρα να τηρήσει το νόμο που ψήφισε και να μην φτάσουμε στο αναπότρεπτο. Τα όψιμα, αστήρικτα στο νόμο, επιχειρήματα που επιστράτευσε η ΓΓ Αντεγκληματικής πολιτικής έχουν και αυτά καταπέσει.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας όσο υπάρχει χρόνος. Κάθε ημέρα θα είμαστε στο δρόμο, για να αποτρέψουμε, όχι μόνο το θάνατο ενός κρατούμενου που η ζωή του βρίσκεται στα χέρια της Πολιτείας, αλλά την διάρρηξη της σχέσης του ελληνικού κράτους με τον πυρήνα δικαιϊκού μας πολιτισμού, που βασίζεται στον ανθρωπισμό, την μη διακριτική εφαρμογή του νόμου, το σωφρονισμό και όχι την εκδίκηση των κρατουμένων και έχει την ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατη αξία.

Κάθε μέρα που περνά ο χρόνος λιγοστεύει. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση.

Καλούμε τους συναδέλφους στις 16.30 στο ΔΣΑ, Ακαδημίας 60. Η σιωπή του μεγαλύτερου δικηγορικού συλλόγου της χώρας είναι ηχηρή και θα αποτελέσει, όποια και να ναι η εξέλιξη, μία μαύρη σελίδα και μια αρνητική παρακαταθήκη για το νομικό κόσμο.

Στις 18.00, νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα με φορείς και πολίτες.

Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών

Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών από όλους τους χώρους θα βρεθούμε απόψε στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπεράσπισης του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας μαζί με το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και των Φοιτητικών Συλλόγων στις 18.00 στο Σύνταγμα.

Όταν το δικαίωμα απέναντι στο νόμο καταστρατηγείται για έναν, καταστρατηγείται για όλες και όλους.

Μετά και την τρίτη κατά σειρά μαζική συγκέντρωση – διαδήλωση χιλιάδων της 2/3 για την αδιάλλακτη και εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης που απειλεί από ώρα σε ώρα να οδηγήσει στον πρώτο θάνατο κρατούμενου α π ε ρ γ ο ύ  π ε ί ν α ς  και  δ ί ψ α ς  στη  χώρα, η κυβέρνηση έχει απομείνει μόνη να υποστηρίζει την εξακολούθηση της παραβίασης της νομιμότητας μέχρι το σημείο μη επιστροφής. Ολόκληρη πλέον η αντιπολίτευση πλην της φασιστικής Ελληνικής Λύσης, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πάτρας και Πειραιά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, φοιτητικοί σύλλογοι, διεθνείς οργανισμοί, χιλιάδες νομικοί, γιατροί, επιστήμονες ζητούν από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή ώρα να τηρήσει το νόμο που ψήφισε και να μην φτάσουμε στο αναπότρεπτο.

Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών και ανθρώπων του Πολιτισμού θα βρεθούμε απόψε στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπεράσπισης του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας, μαζί με το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και των Φοιτητικών Συλλόγων, όπως μας υπαγορεύει η συνείδησή μας.
Καλούμε όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους των τεχνών και κάθε δημοκρατικό πολίτη, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία δίπλα στο μπλοκ της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και των Φοιτητικών Συλλόγων, απόψε στις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος, για να εισακουστεί η φωνή της  κοινωνίας και της κοινής λογικής απέναντι στις διαρκείς νομικές παρατυπίες, εμπαιγμούς και την εκδικητικότητα της κυβέρνησης.

Όλοι και όλες απόψε στο Σύνταγμα στις 18.00.

___________________________________

1. Αίτημα αναβολής έκτισης ποινής για Κουφοντίνα από Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμη Σοφό

Η συνήγορος Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ

 

 

Αίτημα αναβολής έκτισης ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα εξαιτίας κινδύνου θανάτου του κρατούμενου απεργού πείνας κατατέθηκε στον εισαγγελέα Λαμίας και στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Τα δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν, το πρώτο που αφορά αίτηση προσωρινής ανακοπής ποινής λόγω κινδύνου θανάτου και το δεύτερο για άμεση μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό υπογράφουν η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ και το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ΘέμηςΣοφός.

Η κίνηση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 55η ημέρα απεργίας πείνας και στην 9η ημέρα απεργίας δίψας και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα άμεσα.

«Έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμο  και η Πολιτεία κινείται με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα» ανέφερε η κ. Κούρτοβικ και  σχολίασε πως «είναι απίστευτο το τι έχει γίνει. Ακούσαμε ότι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Τσιάρας δεν θέλουν να υποχωρήσουν. Δεν πρέπει να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση».

Η συνήγορος του απεργού πείνας κάλεσε, ακόμη, την γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής να πάρει πίσω την απόφασή της και να εφαρμόσει τον νόμο που παραβίασε.  «Τις τελευταίες μέρες μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου» σχολίασε.

Σε ερώτηση γιατί ο Δ. Κουφοντίνας δεν ακολούθησε εξ αρχής της νομική οδό η Ιωάννα Κούρτοβικ επανέλαβε όταν έγινε η μεταγωγή του τον Νοέμβριο στο Δομοκό και «ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν μας  δόθηκε το σχετικό έγγραφο. Στις 7/1 η Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό. Κατά τη διαδικασία υπήρχε από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα» Δε μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων. Δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου».

2. TI ΕΙΠΕ Ο ΣΥΡΙΓΟΣ

Ταΐστε τον!

Ο άνθρωπος αυτός είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, μορφώνει δηλαδή παιδιά, και επιπλέον είναι υφυπουργός Παιδείας, υπεύθυνος δηλαδή για τη μόρφωση όλων των παιδιών.

Και τι είπε ο κ. Συρίγος; Καταρχάς, τάχθηκε υπέρ της αναγκαστικής σίτισης του Κουφοντίνα. Που είναι βασανιστήριο. Δεν το λέω εγώ, διεθνείς οργανισμοί το λένε. Ίσως, ίσως λέω, γιατί ο Μένγκελε εξανάγκαζε τα θύματά του να τρώνε πολύ και όταν έκαναν εμετό, τα έβαζε να τρώνε και τον εμετό τους. Από τότε θεωρείται βασανιστήριο.

Και τι άλλο είπε ο Υπεύθυνος Μορφώσεως; Πως απεργία πείνας ο Κουφοντίνας κάνει «για να ηρωοποιηθεί» και πως «το πρόβλημα που θα προκύψει με έναν ενδεχόμενο θάνατο θα είναι το πώς θα επηρεάσει αυτό ένα τμήμα της νεολαίας»…

 

3. Η άθλια δήλωση Μπαλάσκα για το «σκήνωμα» του Κουφοντίνα

Κάθε σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και στα ανθρώπινα δικαιώματα καταπάτησε σήμερα ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας, στο πάνελ του ANT1 και τον Γιώργο Παπαδάκη.

«Είμαστε στόχος, ξέρουμε ότι είμαστε στόχος από τους “κουφοντινόφιλους”, από τους τύπους που έχουν αρχίσει να βγαίνουν προς τα έξω και να απειλούν τις αθώες ζωές αστυνομικών» είπε αρχικά, ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας ενώ αναφερόμενος στους 100-110 αστυνομικούς που σύμφωνα με τον ίδιο φυλάνε τον Δημήτρη Κουφοντίνα μίλησε για «σκήνωμα του Κουφοντίνα».

Όταν μέσα στην αμηχανία όλων ο δημοσιογράφος Γιάννης Στρατάκης του έκανε την ερώτηση αν μιλάει έτσι γιατί τον θεωρεί ήδη νεκρό, ο ίδιος απαξιωτικά απάντησε πως του είναι αδιάφορο αν είναι νεκρός ή ζωντανός.

Στο σχόλιο μάλιστα πως όταν μιλά για «σκήνωμα» προσβάλει τον εαυτό του που το λέει, ο ίδιος πλειοδοτώντας απαντά πως δεν το καταλαβαίνει.

«Τον θεωρείτε ήδη νεκρό εσείς. Κανείς δεν συμφωνεί με τις συμφωνεί με τις επιθέσεις εναντίον σας, αλλά το να βγαίνετε ως εκπρόσωπος συνδικαλιστικός και να λέτε για σκήνωμα, θεωρώ ότι προσβάλει πρωτίστως εσάς. Αν δεν το καταλαβαίνετε πρόβλημά σας», αναφέρει συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος

Ο Σ. Μπαλάσκας απάντησε με τη φράση «δεν το καταλαβαίνω και είναι πρόβλημά μου».

 

4. ΓΓ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Νικολάου για Κουφοντίνα: Δεν υπαναχωρούμε, όλα είναι νομότυπα -Να σταματήσει την απεργία πείνας

 Σοφία Νικολάου

 

5. Η υπόθεση Κουφοντίνα στη γαλλική εφημερίδα «Lundi matin»

Με άρθρο-παρέμβασή τους στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Lundi matin» τρεις Γάλλοι πανεπιστημιακοί μιλούν για τον Δ. Κουφοντίνα και τον κίνδυνο ενός σοβαρού κοινωνικού και πολιτικού πισωγυρίσματος. «Έαν αποβιώσει ο ακτιβιστής αυτός της άκρας αριστεράς, για τον οποίον ο μοναδικός τρόπος να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά του είναι να διακινδυνεύσει την ίδια του τη ζωή, θα δημιουργηθεί ένα θλιβερό προηγούμενο, ακόμα ένα κατρακύλισμα στην κόλαση που αποτελεί η επιστροφή της βαθιάς έλλειψης δημοκρατίας, της άκρατης οικογενειοκρατίας και της προσωπικής εκδίκησης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην παρούσα συγκυρία, εν έτει 2021, και με την επιστροφή στο προσκήνιο μιας σκληροπυρηνικής δεξιάς, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, απεργός πείνας εδώ και 55 ημέρες και δίψας εδώ και 8 ημέρες, υφίσταται την άμετρη αυθαιρεσία της εκδικητικής χρήσης της εξουσίας για πολιτικούς σκοπούς. Η ζωή του είναι σε άμεσο κίνδυνο και αυτό καθιστά εξαιρετικά σημαντική μια γενική κινητοποίηση προκειμένου να σωθεί, χωρίς να υποστεί την υποχρεωτική σίτιση που αποτελεί μια ακόμη μορφή βασανισμού.

Έαν αποβιώσει ο ακτιβιστής αυτός της άκρας αριστεράς, για τον οποίον ο μοναδικός τρόπος να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά του είναι να διακινδυνεύσει την ίδια του τη ζωή, θα δημιουργηθεί ένα θλιβερό προηγούμενο, ακόμα ένα κατρακύλισμα στην κόλαση που αποτελεί η επιστροφή της βαθιάς έλλειψης δημοκρατίας, της άκρατης οικογενειοκρατίας και της προσωπικής εκδίκησης.

Το φάντασμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, που άφησε να πεθάνει από την πείνα τον Ιρλανδό απεργό πείνας Μπόμπυ Σάντς στις 15 Μαίου του 1981 στη φυλακή Maze της βόρειας Ιρλανδίας πλησιάζει επικίνδυνα. Το ελληνικό Κράτος κινδυνεύει να γίνει ηθικός αυτουργός τόσο του θανάτου αυτού του ανθρώπου, όσο και της προγενέστερης παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του αλλά και της βίαιης καταστολής των αναρχικών, κομμουνιστικών, τροτσκιστικών κινημάτων και γενικότερα κάθε αντίστασης που υψώνεται ενάντια στη νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων. Μια τέτοια κρατική στάση επαναφέρει τις πρακτικές που κληροδότησε ο εμφύλιος και το μετεμφυλιακό πνεύμα καθώς και τα διάφορα δικτατορικά καθεστώτα που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της.

Ο αγώνας για να πάει ο Δημήτρης Κουφοντίνας σε μια φυλακή όπου νόμιμα δικαιούται να οδηγηθεί είναι ένας τρόπος να διακηρύξουμε την πίστη μας σε μια δικαιοσύνη ικανή να λάβει υπόψιν της την κοινή αξία της ανθρωπιάς και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κρατική εκδικητικότητα και τις προσωπικές βεντέτες. Είναι ένα τρόπος να καταστήσουμε δυνατό, μέσα από μια κοινή συλλογική δράση, ένα «αρχιπέλαγος αλληλεγγύης» απέναντι στην αυθαιρεσία μιας πολιτικής τάξης που καταλύει κάθε έννοια Κράτους Δικαίου.

Χριστίνα Αλεξοπούλου (κλινική ψυχολόγος – ιστορικός)

Christiane Vollaire  (φιλόσοφος)

Philippe Bazin (φωτογράφος)