ΜΑΡΞ- ΕΝΓΚΕΛΣ, ΔΑΡΒΙΝΟΣ , ΦΡΟΫΝΤ ΚΑΙ…ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα 9 βιβλία που προτείνει για τα Χριστούγεννα:

Το Μόνο της Ζωής τους Ταξίδι, Ηλίας Μαγκλίνης

Ο Ελληνικός Εμφύλιος, Ρα­ϋ­μόν­δος Αλ­βα­νός

***

‘ Εχουμε πολλές φορές εδώ  σημειώσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει με τη “μόρφωση”, τη διανόηση  και την επιστήμη, τη σχέση του «Φάντη  με το ρετσινόλαδο». Δεν είναι από τη στόφα του διανοούμενου. Είναι φανερό απ΄ όπου κι αν το δεις.  Δεν …το έχει το άτομο!  Πάει και τελείωσε.

Με ποδήλατο  σε κακοτράχαλα  βουνά  και με μοτοσυκλέτα στην άσφαλτο να κάνει σούζες ,τον έχω.  Να τον φανταστώ,όμως,  να  ξυπνάει ιδρωμένος  το πρωί από το περίεργο όνειρο που είδε   και να  σκέφτεται τί είπε ο …Φρόυντ για τα όνειρα, το αποκλείω.

΄Ενας από τους  λόγους είναι, επειδή   ουδέποτε  μελέτησε. (Το διάβασμα δεν είναι μελέτη).  Δεν εντρύφησε ποτέ, ας πούμε στους κολοσσούς της διανόησης,  όπως Ο Μαρξ και ο ΄Ενγκελς , ο Δαρβίνος ,  ο Φρόυντ.  Μπορεί μια επιπόλαιη ματιά να έριξε. Μπορεί ούτε κι αυτή. Αλλά, βαθιά γνώση του περιεχομένου των έργων  τους,  δεν απέκτησε ποτέ.    Και φυσικά δεν έγραψε  κάτι.    Ως  απόφοιτος και τούτος του Χάρβαρντ ,όπως  οι περισσότεροι γόνοι, που μπορούν να πληρώσουν, για να πάρουν τέτοια  «πέτσινα» πτυχία, σπούδασε και αποφοίτησε «αβρόχοις ποσί».

΄Όμως, αν παίρνει μηδέν (0)   στις  επιδόσεις τους ως διανοούμενος,    βαθμολογείται με ΄Αριστα  στην ακροδεξιά προπαγάνδα, τη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Και αυτό ηλίου φαεινότερο .Από όποια πλευρά κι να το δεις.

Δεν περιμέναμε, επομένως, από ένα ακροδεξιό, συστημικό πολιτικό να κάνει καλύτερες επιλογές βιβλίων, σαν αυτά  τα δύο  παραπάνω, από τα εννέα που διάλεξε.   Βιβλία ανιστόρητα και κατάπτυστα που δεν έχουν  καμιά σχέση με την Ιστορία και οι συγγραφείς τους αντιγράφουν εν πολλοίς ,  τον επίσης γιαλαντζί  “ιστορίζοντα”  της φασιστικής Δεξιάς,  Στάθη Καλύβα.

Είμαστε  ό,τι διαβάζουμε. Δείξε μου τους  συγγραφείς,  τα έργα των οποίων έχεις κάτω από το μαξιλάρι σου , να σου πω ποιος είσαι. Δε λαθεύει κανείς   ποτέ σε τέτοιες κρίσεις.