ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

ΑΜΕΡΙΚΗ  ΓΙΑ  ΕΛΛΑΔΑ .”ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ Μ΄, ΝΑ Σ΄ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ”!

΄Η

 ΜΙΑ   ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

 

 

Wikileaks: Πράκτορες της CIA παρακολουθούσαν τους Γάλλους για την ελληνική κρίση

cia
Στο στόχαστρο Σαρκοζί, Ολάντ και Λεπέν

Αντικείμενο κατασκοπείας από την CIA είχε γίνει η κρίση του ελληνικού χρέους, όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks.

Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι για ένα διάστημα περίπου επτά μηνών – ως τον Σεπτέμβριο του 2012 – οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν επικεντρώσει τις εκθέσεις τους στην στάση των κομμάτων της Γαλλίας αναφορικά με την ελληνική κρίση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα Wikileaks, εκείνο το διάστημα οι αναφορές της CIA έδιναν ιδιαίτερο βάρος για τις θέσεις των κομμάτων της Γαλλίας γύρω από την ελληνική κρίση χρέους, την στάση και τον ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στην διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους αλλά και τα «τρωτά» σημεία της Γαλλίας (κυβέρνησης και τραπεζών) στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδος. Αναζητούσαν επίσης «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» για την αντιμετώπιση «της κρίσης της ευρωζώνης».

Το δίκτυο κατασκοπείας της CIA είχε στηθεί τόσο από ειδικούς πράκτορες όσο και με ηλεκτρονικά μέσα και είχε στο στόχαστρό του όλους τους πολιτικούς της Γαλλίας: Από τον Σαρκοζί ως τον Ολάντ και την Μαρίν Λεπέν.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχαν κινητοποιήσει τόσο τους πράκτορες, όσο και τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης, ώστε να αντλήσουν πληροφορίες για τον ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και τον βαθμό έκθεσης του Δημοσίου και των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «έρευνες γίνονταν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, στη Γαλλία, αλλά και κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου γύρου, τον Απρίλιο και τον Μάιο, με νικητή τον Φρανσουά Ολάντ.

 

Γιατί, άραγε, τέτοια πρεμούρα στους Αμερικανούς, αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα ατάκτως και οριστικώς;  Τόσο στενή παρακολούθηση πια  στα οικονομικά (και όχι μόνο) δρώμενα μιας μικρής χώρας, που μάλλον δε θα επηρέαζε στο  ελάχιστο αρνητικά το αμερικανικό δολάριο (αντίθετα κάποιοι ειδικοί λένε πως κέρδος θα είχε το νόμισμά τους από μια οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη), πώς δικαιολογείται; Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που  ο Ομπάμα ,λίγο πριν τη λήξη της προεδρικής του θητείας, διάλεξε να επισκεφτεί τη χώρα μας σε μια συμβολική κίνηση (σεβασμού στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, είπε!), που σίγουρα, όμως, είχε σχέση με τη χρονίζουσα  οικονομική τραγωδία της χώρας,  τους φόβους και τις απειλές για έξοδο της Ελλάδας από την  Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα έχει τεράστια σημασία για το ΝΑΤΟ (διάβαζε η Αμερική).  Η Γεωπολιτική/στρατιωτική θέση της χώρα, κρατάει  ειδικό βάρος και  είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αμερική για πολλούς λόγους. ΄Ενας απ΄αυτούς είναι πως  στα ελληνικά έγκατα, αλλά και στην επιφάνεια της χώρας, έχουν αποθηκευτεί εδώ και δεκαετίες (και συνεχώς ανανεώνονται) οπλικά συστήματα  από τα πλέον σύγχρονα  στον κόσμο.  Ζωσμένη από τη μια άκρη ως την άλλη η Ελλάδα από τα Νατοϊκά-Αμερικάνικα όπλα και όχι μόνο η Σούδα, ο ΄Αραξος, η Λάρισα.

Μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, όπως επανειλημμένα έχουμε αναλύσει  εδώ , είναι σίγουρο πως θα γινόταν  η απαρχή μιας σφοδρής σύγκρουσης των Ελλήνων μεταξύ τους. Οι μισοί ΄Ελληνες θεωρούν τους άλλους μισούς ως υπεύθυνους της κακοδαιμονίας τους και όχι μόνο της οικονομικής. Επομένως,  σε μια κατάσταση πλήρους σύγχυσης και αταξίας  στη χώρα, με τράπεζες κλειστές, μισθούς-συντάξεις χορηγούμενες πλέον με …διατακτικές,  μαγαζιά, δημόσιες υπηρεσίες κλειστά,  σε  μια Ελλάδα με κατεβασμένα ρολά, εν ολίγοις , ένας «εμφύλιος» θα ήταν  η μόνη σίγουρη   συνέπεια. Μια μεγάλη μερίδα του κομματικού πελατειακού κράτους, ειδικά η αποκαλούμενη εκλογικά «κινούμενη άμμος» ,που  έχει μάθει στο αλισβερίσι, το κανάκεμα, το εύκολο χρήμα, τη διαφθορά, θα ήταν η πρώτη που θα έπιανε τα όπλα.

΄Όταν,  λοιπόν, θα αντιμετώπιζε  η χώρα το φάσμα της δεινής φτώχειας, μια κατάσταση χάους και αυτοδικίας , ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα, η οργή να όπλιζε το χέρι των μεν  εναντίον των δε τους οποίους θεωρούν ως υπαίτιους της συμφοράς και αντίστροφα. ΄Ενας, έστω και τυχαία, νεκρός,  κάποιος βανδαλισμός, μια έφοδος κόσμου και λεηλασία  σε μαγαζιά,   θα ήταν αρκετά για να γενικευθούν τα φαινόμενα βίας, καταστροφών και το χειρότερο δολοφονιών.

Σε μια τέτοια κατάσταση εμφύλιας σύρραξης, δεινής, πολιτικής αστάθειας και αμφίδρομου  μίσους, ειδικά της κομματικής πελατείας ,οι ιστορικές πια, φραστικές περισσότερο και λιγότερο βίαιες, επιθέσεις  κατά σύμπαντος του πολιτικού κατεστημένου της χώρας από τους “Αγανακτισμένους” του Συντάγματος,  θα εξελίσσονταν τούτη τη φορά  σε «Αρμαγεδώνα».  Και ουδείς θα μπορούσε να εγγυηθεί ουδέν. Πόσο μάλλον για τα συμφέροντα των Αμερικανών στη χώρα.  Αντίθετα, οι βάσεις τους, που είναι και πολυπληθείς στη χώρα και στην ουσία επισφαλώς φυλασσόμενες, θα αποτελούσαν κυρίαρχο στόχο «Αγανακτισμένων», δοθέντος πως στην Ελλάδα για χρόνια , ο σφοδρός  αντιαμερικανισμός ή επί το ορθότερο ο αντι-ΝΑΤΟισμός , ειδικά με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο,  έχει παράδοση. Και όχι άδικα.

Φαντάζεται κανείς σε μια τέτοια ανεξέλεγκτη πορεία της χώρας  να έχουν εισβάλει στη Σούδα  «αγανακτισμένος όχλος» και να παίρνει στα χέρια του βόμβες, χημικά, άλλον πλούσιο  οπλισμό που φυλάσσεται  στη βάση;  Της…Αλβανίας θα γινόταν στο νησί. «Μπουρλότο» η χώρα,  έρμαιο  μιας χαοτικής  και ασυνήθιστης για κράτος εξέλιξης.

Μια τέτοια  τραγωδία ούτε ο ακροδεξιός, σημερινός πρόεδρος της Αμερικής, όσο ανεύθυνος και παρανοϊκός κι αν είναι, θα επέτρεπε να παρακολουθήσει η ανθρωπότητα. ΄Αλλωστε, όπως επισημαίνουμε πάντα εδώ, στην Αμερική ο πρόεδρος δεν μπορεί, όσο κι αν θέλει, να αλλάξει την εθνική,  εξωτερική πολιτική της χώρας. ΄Εχει εν μέρει την ισχύ να προχωρήσει σε αλλαγές στο εσωτερικό, προκλητικές καμιά φορά, όπως οι πρόσφατες  ενός ρατσιστή προέδρου, αλλά να παρατήσει για παράδειγμα στην τύχη της τη Μ. Ανατολή και να αποστασιοποιηθεί από τα εκεί δρώμενα  ή να επιτρέψει στην “Αρκούδα του Βορά” μετά την Ουκρανία να βάλει στο χέρι τη Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στον αιώνα τον άπαντα.

Να γιατί οι Αμερικανοί εξορκίζουν μια άτακτη χρεοκοπία στην Ελλάδα. Ο Ομπάμα,  οκτώ ολόκληρα χρόνια, δεν  αποφάσισε να προσκυνήσει τη Ακρόπολη υπό τη σκιά της οποίας γεννήθηκε και λειτούργησε η Δημοκρατία, όπως δήλωνε.  Το αποφάσισε όμως με τη λήξη της θητείας του με το συμβολικό ταξίδι-μήνυμά του προς όλους τους αποδέκτες πως η Αμερική είναι εδώ και πάντα παρούσα (διάβαζε με το αζημίωστο) στην οικονομικά αιμάσσουσα  Ελλάδα.

Είναι πλέον ιστορική πεποίθηση πως  στη χώρα μας,δυστυχώς,  δεν  μπορεί να παίζει κανείς  με τους Αμερικανούς. Η τύχη της Ελλάδας αποφασίστηκε 72 χρόνια πριν στη Γιάλτα με τη συν- υπογραφή των συνεταίρων που μοίρασαν ανέντιμα και ερήμην των λαών τον μεταπολεμικό κόσμο. Και όποιος τολμήσει να ακολουθήσει διαφορετική γραμμή, ή,  ως ελληνική  κυβέρνηση,  δείχνει να επιθυμεί υπέρβαση   των εσκαμμένων, όπως τα έχει δεκαετίες ολόκληρες χαράξει η αμερικανική εξωτερική πολιτική, αποπέμπεται κακήν κακώς μη αποκλειομένης και της εγκαθίδρυσης δικτατορίας από τις προσφιλείς, ως γνωστό , μεθόδους τη αμερικάνικης, εξωτερικής πολιτικής.

Κι επειδή  το 2017 δεν είναι 1967 και  στην Ελλάδα είναι από απίθανο, ως αδύνατο, να υπάρξει δικτατορία, ούτε έχουν απεριόριστες πια δυνατότητες επέμβασης οι Αμερικανοί στα πολιτικά πράγματα της χώρας, όπως συνέβαινε παλιότερα, δεν απομένει παρά να θωρακίζουν  τα συμφέροντά τους με άλλα μέσα. Και έχουν πολλά στη διάθεσή τους. Ένα απ΄ αυτά είναι και η οικονομική χειραγώγηση της χώρας, ιδιαίτερα μέσω  του  ΔΝΤ που ελέγχουν ασφυκτικά, λόγω παχυλών αμερικάνικων συνεισφορών   στα ταμεία του. Κι αν το ΔΝΤ δε θελήσει να χρεοκοπήσει η χώρα ατάκτως ,σε καμιά άλλη περίπτωση (κι ας… κοιμάται μ΄αυτό το πλευρό ο Σόιμπλε) δε θα συμβεί το μοιραίο. Αν επέτρεπε  η Αμερική  μια άτακτη χρεοκοπία σε μια χώρα που έχει επενδύσει πάνω της σχεδόν το 1/3 της πολεμικής της ισχύος,  αυτό θα αποτελούσε πρωτοφανή ανατροπή της αμερικανικής στρατηγικής  δεκαετιών.

Μόνο  στη περίπτωση που υπάρξει συναινετικό  διαζύγιο της χώρας  με το ευρώ, κι αυτό με την ανοχή ή και την υπόδειξη της Αμερικής ,θα μπορούσε η Ελλάδα  να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Ποτέ,όμως, την Ε.Ε και σε καμιά περίπτωση σε θα αφηνόταν σε  οριστική αλλαγή στρατοπέδου. Αλλά και ένα μελλοντικό Grexit κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά από ενδελεχή προετοιμασία και ισχυρή διαφύλαξη-εξασφάλιση   του πολεμικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ στη χώρα. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση που  θα επιτρεπόταν στην Ελλάδα να  επιστρέψει  εν καιρώ στο εθνικό της νόμισμα. Ατάκτως και αιφνιδίως ποτέ.

΄Ηδη, ιστορικά έχει πλέον διαφανεί και επιβεβαιωθεί αυτή η αντίληψη. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πρώτοι  η Αμερικανοί ήταν αυτοί, πολύ πριν  από τους Ευρωπαίους ,εκεί κάπου στο 2007-2008,  που  “τράβηξαν το αυτί” του  Κωστάκη Καραμανλή, όταν ανακάλυψαν πως  ο ανιψιός είχε διπλασιάσει το χρέος και είχε εκτοξεύσει το έλλειμμα  πάνω από 15%, που σήμαινε πως είχε καταστή πλέον μη βιώσιμο.

Από τότε μέχρι σήμερα ,η Ουάσιγκτον δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί στενότατα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που δεν είναι απλά ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι η μεγαλύτερη αποθήκη αμερικάνικου οπλισμού   στη Νότια, αν όχι σε όλη την  Ευρώπη.

Είναι τόσο στενά και ειδικά σφυρηλατημένη   η σχέση Αμερικής- Ελλάδας με την επίσημη κατακύρωση  στη δημοπρασία της Γιάλτας. Πλήρωσε, πιστεύει  η Δύση, και με το παραπάνω την ανοχή της στη σοβιετοποίηση τόσων ευρωπαϊκών χωρών με αντάλλαγμα την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί έχουν εξασφαλίσει σιωπηρή, ιστορική κυριότητα στη χώρα και  δε θα αποποιηθούν  ποτέ τα δικαιώματά τους. (΄Ετσι συμβαίνει πάντα, όταν  αποφασίζουν οι εξουσίες για τους λαούς και όχι εκείνοι για τη μοίρα τους). Οπότε, και το εάν  και πότε θα χρεοκοπήσει  η Ελλάδα, είναι σίγουρο πως θα το  αποφασίσει και πάλι  ο    …θείος Σαμ!

________________________________________________________

1.ΕΞΑΡΧΕΙΑ. “ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ” ΣΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟ
2.  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ  ΚΑΙ “ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ”

 

 

1. Μητσοτάκης: Η χώρα έχει παραδοθεί στους αναρχικούς -Κλοπές, ληστείες, βία
Μητσοτάκης: Η χώρα έχει παραδοθεί στους αναρχικούς -Κλοπές, ληστείες, βία [βίντεο]

Ο υιός Κωνσταντίνου Μητσοτάκης που ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, εκτοξεύοντας λάσπη από το γνωστό μητσοτακικό ανεμιστήρα στους αναρχικούς, ακολουθεί κατά βήμα την τακτική-στρατηγική του πατέρα του. Κι εκείνος ,είναι πανελληνίως  γνωστό πως εκμεταλλεύτηκε κατά τρόπο  ανέντιμο, ασεβή και ανεύθυνο τη δολοφονία του γαμπρού  του Παύλου  Μπακογιάννη και κατάφερε, αυτό το κουτσό άλογο της  παλιάς κομματικής ιπποδρομίας, ο «Μητσοτάκης κάθαρμα» της Αποστασίας, να  αναδειχθεί σε αουτσάιντερ και να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Δοκιμασμένη, λοιπόν η μέθοδος και  επιτυχής ,όπως έδειξε το παρελθόν. ΄Ομως ο δωρητής του Χάρβαντ, θα έπρεπε να γνωρίζει πως το 1989 -90 δεν είναι 2016-17. Δεν άλλαξαν μόνο  οι καιροί. Και ο ελληνικός λαός  τώρα πια είναι περισσσότερο ψαγμένος και σχεδόν εντελώς δύσπιστος και κουμπωμένος απέναντι και στην ικανότητα και την εντιμότητα των Ελλήνων πολιτικών, που οδήγησαν τη χώρα εδώ που είναι σήμερα. Στον πάτο.

Επομένως, ας μην ελπίζει πως θα αποδώσουν κι αυτά τα νέα… «ομόλογα”  που επένδυσε στις πλάτες των αναρχικών. ΄Ενας ορθοτομών τον λόγο των  πατριαρχών της Αναρχίας, δεν καταλήγει  “μπαχαλάκιας”. Ο αναρχικός δημιουργεί ,δεν καταστρέφει. Και βία χρησιμοποιεί μόνο στην έσχατη ανάγκη της αυτοάμυνας.

Επομένως, αν θέλει (που δεν το συμφέρει να θέλει) να ανακαλύψει ποιοι είναι  εκείνοι που ο ίδιος ο υιός χαρακτηρίζει υβρίζων και   συλλήβδην αναρχικούς και μάλιστα ληστές και κλέφτες,  ας  ψάξει: 1. Στους δικούς του προβοκάτορες, που «ρίχνουν νερό στο μύλο» του. Και ειδικά στους χώρους των «Ναζί με ή χωρίς στολή”, στους οποίους εδώ και καιρό ο αρχηγός της   θυγατέρας της ΕΡΕ, « κλείνει το μάτι, για να επιστρέψουν στον κομματικό μαντρί της Ν.Δ. Εκεί,  άλλωστε παραδοσιακά ανήκε όλο το παρακράτος. 2. Σε μασκοφόρους Ματατζήδες,”Κυπατζήδες”, αλλά και συνεργαζόμενους με  τέτοιο συρφετό μπαχαλάκηδες, που σπάνε πλάκα  καταστρέφοντας τρόλευ.  ΄Αλλος συνειδητοποιημένος πολίτης, σώφονας και λογικός απκλείεται να το  παίζει αβανταδόρος  στο τραπέζι  του Κυριάκου.

Μην ψάχνει για ανόητους ο εξυπνάκιας ,και άξιος εκπρόσωπος του “βαρβάτου” νεποτισμού στην Ελλάδα. Μοναδική παγκόσμια περίπτωση οικογενειοκρατίας η οικογένεια Μητσοτάκη. Ξεπέρασε ακόμα και τη δυναστεία των δικτατόρων της Β΄Κορέας, που δεν…ευτύχησε εκεί  να δει στην εξουσία της χώρας τρίτη γενιά, όπως είδε ο δικός μας εδώ, μοναδικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

2. Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

 

Eφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο ζωγράφος και δάσκαλος Δημήτρης Μυταράς μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδεινωθεί σε βαθμό να απωλέσει την όρασή του.

«Αν βγάλεις τον Μυταρά από την ελληνική ιστορία της τέχνης, τότε καταλαβαίνεις ότι θα μείνει φτωχή» έχει δηλώσει για τον σημαντικό ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, της οποίας διετέλεσε και πρύτανης από το 1982 έως το 1985, εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό σπουδαστών και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες στην ΑΣΚΤ οι οποίοι και διοργάνωσαν τιμητική έκθεση στην καλλιτεχνική του πορεία το 2015, στο Μουσείο Μπενάκη.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο στην ΑΣΚΤ, το 1978 και με την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε στη γενέτειρά του την Χαλκίδα, το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά, αναπτύσσει σημαντική διδακτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Είχε διατελέσει μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Οι ειδικοί περί την τέχνη της ζωγραφικής,όπως παραπάνω η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα  υπογράφουν πως ο  εκλιπών υπήρξε σημαντικό καλλιτέχνης. Και δεν έχουμε λόγους να το αμφισβητούμε.

Με αφορμή του θάνατο του Δημήτρη Μυταρά,παραθετουμε στη συνέχεια ένα σχετικό με τη θητεία του κείμενό μας στην Ακαδημία Αθηνών.

24//22013

” Η Ακαδημία Αθηνών διέγραψε τον Μυταρά – «Με τσάκισε ηθικά» λέει ο ίδιος
η δική του εξήγηση για την ασθένεια που τον ανάγκασε να απουσιάζει από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από τα ενεργά μέλη, έδωσε ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς.
Οπως σημείωσε ο διάσημος καλλιτέχνης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση της Συγκλήτου του κοινοποιήθηκε στις 18/5/2010, δύο χρόνια αφότου είχε εκλεγεί. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, «είχε προηγηθεί επιστολή μου με την οποία γνωστοποιούσα την ασθένειά μου -οπτική νευροπάθεια- που με ανάγκαζε να μπαινοβγαίνω στα νοσοκομεία. Ακολούθησαν κι άλλες επιστολές με τις ιατρικές γνωματεύσεις της πάθησής μου από τη Σουηδία».
«Ελειψα περισσότερο από έναν χρόνο, δεν μπορούσα για λόγους υγείας να παραστώ στην Ολομέλεια και σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας Αθηνών, η απουσία πάνω από έναν χρόνο άνευ αδείας, θεωρείται παραίτηση» είπε εκφράζοντας την πικρία του ο Δημήτρης Μυταράς.”(ΜΜΕ)
“Με τσάκισε ηθικά η διαγραφή μου”, λέει ο ζωγράφος. Σώπα! Μεγάλη απώλεια να λείπεις από το….κουκουβαγείο που έλεγε και ο τζαναμπέτης (σκελετόβραχος των ελληνικών γραμμάτων)  μπάρμπα Γιάννης Σκαρίμπας.
Τί τραγικός είναι αυτός ο ξεπεσμός των καλλιτεχνών. Για πότε ενσωματώνονται στον κρατικό οργανισμό  και καταντάνε συστημικοί, δε λέγεται. Τί θέλει ένας Μυταράς στο αποδεδειγμένα αναξιοπρεπές για χίλιους λόγους …ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας;
 ΄Η όλα γίνονται (πιθανότατα)  για τον παρά; Οι…αθάνατοι παίρνουν παχυλότατο μισθό, όπως μάλλον …δε γνωρίζαμε. Για ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω κείμενο:
” Που πηγαίνουν τα λεφτά: Ακαδημία Αθηνών
May 19th, 2010 Θέμης Λαζαρίδης Leave a comment Go to comments
Είναι θετικό που αρχίσαμε επιτέλους ως χώρα να εξετάζουμε με προσοχή τις κρατικές δαπάνες. Υπό τις παρούσες συνθήκες το να ζητάμε απλώς αύξηση της χρηματοδότησης είναι ελάχιστα εποικοδομητικό. Eποικοδομητικό είναι να εντοπίζουμε δαπάνες υπερβολικές ή αναποτελεσματικές και να τις εξορθολογίζουμε.
Τις προάλλες ο Λουκάς Βλάχος έγραψε:
«Να σας θυμίσω ότι οι «αθάνατοι» παίρνουν 8000 EURO μισθό και δεκάδες benefits, μην νομίσετε ότι είναι απλά τίτλος ΤΙΜΗΣ»
Προσπάθησα να το επιβεβαιώσω ψάχνοντας και ρωτώντας. Στο διαδίκτυο δεν βρήκα τίποτα. Από μέλος της ΑΑ όμως πληροφορήθηκα ότι ο μισθός τους είναι γύρω στα 2220 ευρώ (υποθέτω καθαρά). Η απόσταση από το παραπάνω νούμερο ενδεχομένως καλύπτεται από α) τη σύνταξη που οι περισσότεροι εισπράττουν (π.χ. η σύνταξη ενός πρωτοβάθμιου καθηγητή είναι γύρω στα 2500. Η κα Μπενάκη ως τέως βουλευτής προφανώς παίρνει πολύ περισσότερα). β) αποζημιώσεις, π.χ. για ταξιδιωτικά έξοδα.
Πέρα από τους μισθούς και τις αποζημιώσεις των 43 μελών, στο πλαίσιο της ΑΑ λειτουργούν 14 ερευνητικά κέντρα και 5 εποπτευόμενα ιδρύματα. Όλα αυτά προφανώς απασχολούν ερευνητές και διοικητικούς υπαλλήλους. Τα ερευνητικά κέντρα που υπάγονται στην ΓΓΕΤ αξιολογούνται τακτικά. Από όσο γνωρίζω αυτά της ΑΑ δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ. Προσπάθησα να βρω το συνολικό ποσό που κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό η Ακαδημία Αθηνών και δεν μπόρεσα. Σε παλαιότερη συνέντευξη αναφέρεται το ποσό των 1.9 εκ. αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς αυτό περιλαμβάνει. Μόλις μάθαμε για έκτακτη επιχορήγηση 1.8 εκ. από το ΥΠΕΠΘ για εξόφληση δανείου.
Το τι κοστίζει λοιπόν η ΑΑ είναι ένα ερώτημα. Το άλλο ερώτημα είναι τι παράγει. Αν ψάξουμε π.χ. τις δημοσιεύσεις του προέδρου της κ. Λιγομενίδη (στον οποίο έγραψα αλλά δεν έλαβα απάντηση) θα δούμε μια το 2009, μια το 2006, και μετά πάμε στο 1995. Γιατί λοιπόν πληρώνει μισθό στον κ. Λιγομενίδη ο Έλληνας φορολογούμενος, για τις παλιές του δόξες; (αν υπάρχουν κι αυτές, δεν ξέρω. Στο WoS βρίσκω μόλις 42 αναφορές)
Τι πρέπει να απαιτήσουμε:
α) δημοσιοποίηση του λεπτομερούς προϋπολογισμού της ΑΑ
β) αξιολόγηση της δομής, του κανονισμού λειτουργίας, και των προσώπων της ΑΑ από ανεξάρτητους κριτές. Άλλες ήταν οι συνθήκες το 1929 που ιδρύθηκε η ΑΑ και άλλες είναι σήμερα.”