ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

  1. ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.
  2. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ
  3. ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ
  4. ΚΑΦΕΣ…ΧΡΥΣΑΦΙ

 

 

1. ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕΪ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΑΟΥΝΙΝΓΚ ΣΤΡΙΤ
Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου -Ραγδαίες εξελίξεις στη Μ. Βρετανία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

 

Τη συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές

Η Τερέζα Μέι, της οποίας η δημοτικότητα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, σχεδιάζει να επωφεληθεί από την ακραία αδυναμία των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις ώστε να ανανεώσει τη θητεία της με τη λαϊκή ψήφο, πριν ξεκινήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία 17 εδρών στο Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση φοβάται «ανταρσία» στο εσωτερικό της που θα μπορούσε να φρενάρει τη δράση της.

«Χρειαζόμαστε νέες εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα. Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να το κάνουμε πριν μπούμε στην καρδιά των διαπραγματεύσεων» με την ΕΕ, είπε η Τερέζα Μέι.

Οι επόμενες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία θα γίνονταν κανονικά το 2020.

Το αιφνιδιαστικό διάγγελμα

Είπε ότι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα και η ίδια την πέτυχε. Ενώ τήρησε τις υποσχέσεις της και για το δημοψήφισμα καθώς η Βρετανία φεύγει απ’ την ΕΕ και δεν υπάρχει επιστροφή.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε αιφνιδιαστικό διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τονίζει ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση. «Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit», είπε η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Μίλησε για μια απόφαση που έλαβε απρόθυμα, αλλά που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα τόσο για τη διαπραγματεύση για το Brexit αλλά και για το μέλλον της. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει πολιτική ομοφωνία και ομοψυχία για την κρίσιμη διαπραγμάτευση, αλλά οι Εργατικοί απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν την τελική συμφωνία, οι Φιλελεύθεροι βάζουν προσκόμματα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) αντιτίθεται σ’ ό,τι κάνει η κυβέρνηση και πολλά μέλη της Βουλής των Λόρδων είπαν ότι θα αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση. Η Μέι τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τους αντιπάλους της να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση για το Brexit, κι ότι έλαβε σχετικά πρόσφατα την απόφαση να πάει σε εκλογές.

Δε φαίνεται να προκήρυξε η Μέι εκλογές για να τις κερδίσει. Αντίθετα. Πάει να πετάξει την “καυτή πατάτα”.

Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει και το έχουν αντιληφθεί εκεί στη “γηραιά Αλβιώνα”. Κάτι πολύ επικίνδυνο για την οικονομία της, που προέκυψε μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Και …όπου φύγει-φύγει η Μέι με τα…μουσμουλί γοβάκια.

Αν συμβαίνει αυτό, οι Ευρωπαίοι πάνε να δώσουν ένα σκληρό μάθημα σε εκείνους που εγκαταλείπουν την ΄Ενωση. Και ξεκινούν με την Αγγλία. Αν καταρρεύσει η χώρα οικονομικά, αυτό θα είναι ένα ηχυρό  μήνυμα σε όλους, όσοι με λόγο λαϊκίστικο και δημαγωγικό, ζητούν έξοδο των χωρών τους από την Ε.Ε. Ο χρόνος θα δείξει τί συμβαίνει στην Αγγλία.

 

2. Μήνυμα Μητσοτάκη στην Κατερίνα Παπακώστα -Την «ξήλωσε» από αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

 

Στην αντικατάσταση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας Κατερίνας Παπακώστα από τον βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Παπακώστα με ανάρτησή της στο Facebook είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την εξεταστική για την Υγεία και τις δηλώσεις του ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε με σκοπό την προσωπική σπίλωση του ιδίου, του Μ. Βορίδη και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Εγραφε συγκεκριμένα η κυρία Παπακώστα: «Αφού ευχηθώ Καλή Ανάσταση και στον Άδωνι, θέλω να τονίσω ότι η μέρα σήμερα είναι μεγάλη για τη Χριστιανοσύνη για να απασχολεί με τα θέματά του …επειδή όμως πιστεύει ότι, ως αντιπρόεδρος, βάλλεται, θα συμφωνήσω και θα του προτείνω το αυτονόητο …έως ότου κλείσει η εξεταστική τις εργασίες της να απεκδυθεί του θεσμού».

Και συνέχιζε: «Επίσης η παράταξη δίνει τις μάχες και δέχεται τις επιθέσεις, να τονίσω ότι εδώ διαφωνώ με την προσωπική αναφορά του… τέλος, κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης στην οποία έχουμε την παράδοση, ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα  εξελιχθεί  σε  “κακό δαίμονα” της Ελλάδας μόνο. Θα διαλύσει και το κόμμα του, αφού η  νοοτροπία του αυταρχισμού είναι από τα κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα του. Πίσω από το υποκριτικό χαμόγελο, το χαλαρό στυλ και των χαμηλών τόνων νέο πολιτικό, κρύβεται ενας  αυταρχικός και σκληρός άνθρωπος. ΄Ισως καταλήξει ο χειρότερος πρωθυπουργός μετά τη Μεταπολίτευση.

 ΄Αλλωστε, “το μήλο κάτω από τη μηλιά πέφτει”. Ακολουθεί τα βήματα του πατέρα και ο  υιός.

 

3. Τουρκάλα συγγραφέας γράφει στην ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα: «Είμαι θλιμμένη και ανήσυχη…»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

 

Η Ελίφ Σαφάκ, η πιο δημοφιλής συγγραφέας της Τουρκίας, με άρθρο της στην Repubblica σχολιάζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στην Τουρκία.

Γράφει η Ελίφ Σαφάκ:

Είμαι θλιμμένη και ανήσυχη για την πατρίδα μου. Η Τουρκία είναι μια χώρα βαθιά διχασμένη και πολωμένη. Υπάρχουν δύο Τουρκίες, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Το δημοψήφισμα αυτό θα αλλάξει τη μοίρα της Τουρκίας για πολλές από τις επόμενες γενιές. Αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε μια ολόκληρη περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Η απόφαση όμως να περάσει η Τουρκία σε ένα προεδρικό σύστημα ελήφθη με πολύ μικρή διαφορά. Και η εκστρατεία που είχε προηγηθεί ήταν μονομερής και άδικη. Μια τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς ευρεία συναίνεση και εθνική αρμονία. Είναι πολύ θλιβερό.

Κι ακόμα δεν είδες τίποτα, αγαπητή  Ελίφ. Τα άσχημα είναι μπρστά σας.΄Οσο ο Σουλτάνος μένει στην εξουσία, η χώρα σου έχει παντρευτεί τον ολοκληρωτισμό, το φανατισμό, το έγκλημα, τη φτώχεια. Γκρεμίστε τον πανάθλιο τύραννο εδώ και τώρα.

4. ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

 Γιατί λέτε πάμε κατά διαβόλου; Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, σήμερα, 14.00, 2ος όροφος στο καφέ,  αναμένοντας το αεροπλάνο για την πρωτεύουσα.  Είπαμε να πιούμε έναν καφέ και μας …ήπιε τελικά ο καφές. Πικρός, πικρότατος μας βγήκε αφού πληρωσαμε 10 ολόκληρα και ακατέβατα ευρώ  για ένα εσπρέσο και μια σοκολάτα  ρόφημα (απόδειξη λιανικής 637).

Είσαστε καλά, βρε παλιάνθρωποι; Δεν είναι αυτό κλοπή άγρια και  ασύστολη; Δε λέγεται στα νομικά παράνομος πλουτισμός και αισχροκέρδεια,αφού τα υλικά σας δεν κοστίζουν πάνω από 1 ευρώ και τσεπώνετε 9 ολόκληρα ευρώπουλα…υπεραξία, δηλ.απάτη, κλοπή, ληστεία;

Μιλούσαμε και  παλιότερα για το ίδιο θέμα  ως εξής:

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ (23/3/2017)

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Aegean το 2016 σημείωνοντας αύξηση κατά 4%

Πόσο ανόητες ,παράλογες και εξωδαφικές μοιάζουν αυτές οι προσεγγίσεις θεμάτων κάποιων δημοσκοπήσεων και ερευνών, που παρουσιάζουν στοιχεία, εξάγουν …βαρύγδουπα συμπεράσματα εκ του ασφαλούς (διάβαζε στα «χαρτιά») και μένουν σ΄αυτά. ΄Ακριτα, ανερμήνευτα, επιφανειακά.

Πώς να μη μειωθεί ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ, όταν για να γεμίσεις το καλάθι στο  «Βασιλόπουλο» της Αθήνας,  θες τα ίδια λεφτά,που θα πλήρωνες για το ίδιο καλάθι στον αντίστοιχο «Βασιλόπουλο» της Στοκχόλμης; Αλλά, να λάβεις υπόψη σου  πως ένας μέσος μισθός στη Σουηδία είναι σε ευρώ (ακόμα εκεί έχουν την κορώνα τους) κάπου  2.500 και στην Ελλάδα…500!

Είναι πασιφανές πως οι έμποροι και οι επιχειρηματίες την Ελλάδα, όσοι κρατούν επικερδείς επιχειρήσεις, ήταν οι μόνοι που δε… συγκινήθηκαν  από την οικονομική κρίση και κράτησαν εκεί που κρατούν τις τιμές των προϊόντων τους. Πώς είναι δυνατό να πουλάει το σούπερ μάρκετ 7 ολόκληρα ευρώ μια ρέγγα και 6,50 ευρώ  1 κιλό  φέτα (όχι και από τις καλύτερες); Για να μην πούνε πόσο κοστίζουν τα λεγόμενα βιολογικά προϊόντα, που μόνο τέτοια θα έπρεπε να τρώει σήμερα ο άνθρωπος.    4 ευρώ τα  5  αγγουράκια  και 8,50 ευρώ 750  γραμμάρια λάδι!  Ελληνικά προϊόντα, μιλάμε. Αίσχος!

Οι  καφετέριες, οι ταβέρνες; Να πάει να φάει μια 4μελής οικογένεια σε μια ψαροταβέρνα δεν τη φτάνουν 50 ευρώ (ελληνική αθερίνα!).Και στην καφετέρια, ένα φρέντο εσπρέσο κοστίζει 3.50 ευρώ (λιγότερο στη Σουηδία!). Πόσο, διάβολο ,κοστίζουν τα υλικά ενός τέτοιου καφέ;  Κάτω από 1 ευρώ. Και τα υπόλοιπα είναι η  «υπεραξία», το ασύστολο κέρδος στην τσέπη του επιχειρηματία. Πληρώνει, λέει, ψηλό ενοίκιο. Να το ρίξει  το παράλογο ενοίκιο, ακόμα και δικαστικά. Και όχι να το επικαλείται, ως άλλοθι κερδοσκοπίας.

Τα αεροπορικά εισιτήρια μην τα συζητάμε καν. Για να πας σε ένα Βουκουρέστι, ισιάδα από Αθήνα, 1 ώρα και κάτι, σου χρεώνει η   Aegean το ειστήριο ένα 150αρι. Τη στιγμή που πας στην ίδια πόλη με τη  RYANAIR   με 30, άντε το πολύ 50 ευρώ! Γιατί να πάρω, λοιπόν, την  Aegean και την Tarom;

Αληταριό, επιχειρηματίες και κράτος .Ασύδοτη η «ιδιωτική πρωτοβουλία». Αδιάφορο ως ανύαρκτο το κράτος. Ούτε καν τον προεισπραχθέντα ΦΠΑ δεν αποδίδουν. Τον εχουν εισπράξει οι αλητήριοι από τον πελάτη, αλλά δεν το αποδίδουν. Και οι εφορίες «αγρόν ηγόρασαν».

Εκεί ας εστιάσουν τον αγώνα τους οι συντεχνίες, αν θέλουν να κάνουν δίκαιο και πραγματικό αγώνα και όχι συντεχνιακό. Τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ να μποϋκοτάρουν και όλοι μαζί να απαιτήσουμε οι έμποροι να  κρατούν χαμηλά τις τιμές κια όχι να πίνουν ξεδιάντροπα το αίμα του οικονομικά αδύνατου.

Ας χτυπήσουμε τις ταβέρνες, τις καφετέριες τουςάλλους χώρους αναψυχής με την απουσία μας.  Να καταλάβουν τα αφεντικά πως δεν μπορούν να μας δουλέουν μια ζωή  «ψιλό γαζί».

 Το εξωφρενικό είναι πως κι αυτοί, όντας καραμπινάτοι κλέφτες, διαμαρτύρονται για τους…κλέφτες. Τις μίζες και τα φακελάκια. Τους τοκογλείφους, το Σόιμπλε και τη Λαγκάρτν.Αφασία!

Λες και δεν είναι η νοοτροπία τους και η ασυδοσία τους μια από τις βασικότερες αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας.  Οι άλλοι φταίνε. «Μονά -ζυγά δικά» τους, οι άθλιοι.