ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ… ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ , ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΕΣ

“Η Λίζα και η Άλλη

Πληροφορίες γiα την ταινία από την Finos Films:
Ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει καταπληκτική μουσική για την συγκεκριμένη ταινία, με το τραγούδι “Ξημερώνει” να ξεχωρίζει.

Φημολογείται ότι κατά το φινάλε της ταινίας, ο βοηθός σκηνοθέτη, Παντελής Βούλγαρης, έτρεχε γύρω από το αυτοκίνητο κρατώντας κλαδιά για να φαίνεται πως είναι εν κινήσει.

Τη σεζόν 1961-1962, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε την πρώτη της θιασιαρχική προσπάθεια σε μια τεράστια περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να γυρίσει δύο ταινίες σε μια χρονιά, όπως έκανε ως τότε. Έτσι, ο Μάριος Πλωρίτης, που την συμβούλευε πάνω σε θέματα της καριέρας της, της πρότεινε να επιλέξει αυτή την ταινία”.

***

¨”Η ΚΑΛΗ  Η ΜΕΡΑ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ”.

«Βαριά ονόματα στο δίκτυ”!  Μάνος Χατζηδάκις, Παντελής Βούλγαρης, Μάριος Πλωρίτης. Οι παιδιόθεν γνωστοί στη γενιά μου  “άνθρωποι των Γραμμάτων και των τεχνών” .

Πώς το έλεγε ο αμίμητος  μίμος τότε Χάρρυ Κλινν ; “Κουλτούρα να φύγουμε ,παιδάκι μου, θα μας φάει η μαϊμού”.

Και μας  έφαγαν  οι  άτιμες  οι  μαϊμούδες,  που τις μάζεψε και τις ανέβασε   στη σκηνή  όλη τούτη η παρέα της  ψευτοδιανόησης. Για δεκαετίες ολόκληρες  τις έβαζαν με  ξεβράκωτο τον κόκκινο  κώλο τους να χορεύουν  ευρωπαϊκό…τσιφτετέλι.  Κι εμείς αποκάτω χαζεύαμε  σα χάνοι με τις νέες τους ,μοντέρνες  χορογραφίες.

  Μουσική, κινηματογράφος, δημοσιογραφία καταταλαιπωρήθηκαν  από αυτή  τη φάρα, που παρίσταναν τη διανόηση.  Οι  περισσότεροι από δαύτους, βέβαια,  το ψωμάκι τους βγάζανε οι άνθρωποι ,  πουλώντας “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.  Καληώρα η τριάδα παραπάνω, όπως άθελά του, τους ξεμπρόστιασε  ο Φίνος.

Ο περίφημος ελληνικός κινηματογράφος  με    εκείνα τα αριστουργήματα  της Βουγιουκλάκη, της Καρέζη, του Κούρκουλο και του Αλεξανδράκη, αστέρες εκείνης της εποχής, μέχρι σήμερα ακόμα αποπατεί  με τα καλλιτεχνικά  του σκουπίδια στα σαλόνια του ΄Ελληνα ,που συνεχίζει τόσα χρόνια  ακάθεκτος  να κλαίει και να γελάει με τις χαζές  ατάκες τους.    Και πίσω τους,   είχαν    το επιτελείο  της μετέπειτα διανόησης,  όπως ο Βούλγαρης  και ο Πλωρίτης  (σύζυγος της επίσης  διανοούμενης της φωσκολικής  “Λάμψης”  Δανδουλάκη  ), που έβγαζαν τη λάντζα.

Μέχρι που στάθηκαν καλά στα πόδια τους και τούτοι . Και αφού έγλειφαν για χρόνια  εκεί που  έφτυναν μετά , πέρασαν πλέον σε άλλα επίπεδα στοχασμού και καλλιτεχνικής προσφοράς. Ο Πλωρίτης στο ΒΗΜΑ του Λαμπράκη να  γεμίζει τα Σαββατοκύριακα με διανοουμενέ επιφυλλίδες   και   παρλαπίπες περί   πολιτικής ορθότητας , τα σαλόνια της εφημερίδας.  Ο Βούλγαρης   να φέρνει στα ίσια του τον…εμφύλιο (!),  όπου  Δεξιοί και Κομμουνιστές,  όλοι τα ίδια σκατά ήτανε και όλοι τα ίδια εγκλήματα  κάνανε!  ΄Αλλοι ,άλλα , όμοια και με χειρότερα  ανοσιουργήματα .

Μας γελάσανε οι άτιμοι. Και πήραν πολύ κόσμο το λαιμό τους. Κάποιοι  φύγαμε ,αφού τους πήραμε είδηση νωρίς. Άλλοι μείνανε για χρόνια   να τους ταϊζει σκουπίδια   η γιαλαντζί  κουλτούρα του Πλωρίτη, του Πλασκοβίτη,  του Γεωργουσόπουλου και των λοιπών   κοντυλφόρων του ΔΟΛ. Στράβωσαν γενιές ολόκληρες  .Κι ακόμα δεν έγινε η αποκαθήλωσή τους. Θα χρειαστούν   χρόνια.