ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

1.Ευθύνες δικαστών και Novartis

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι χειρισμοί στην υπόθεση Novartis έφεραν στην επιφάνεια πολιτικές πρακτικές που, αν επιβεβαιωθούν, μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω και πάντως δεν έχουν σχέση με μια χώρα που είναι τόσα χρόνια μέλος της Ε.Ε.

Πέραν όμως των όποιων ευθυνών αποδειχθεί ότι έχουν κυβερνητικά στελέχη, με προεξάρχοντα τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη. Γιατί, κακά τα ψέματα, για να μπορεί ένας υπουργός, όσο δαιμόνιος κι αν είναι, να παρέμβει, να οργανώσει σκευωρία, να προκαλέσει διώξεις χωρίς στοιχεία και αρχειοθετήσεις υποθέσεων, πρέπει πρώτα απ’ όλα δικαστικοί και εισαγγελείς να είναι συνεργάσιμοι και να κάνουν όσα τους λέει. Και εδώ αναδεικνύεται το σοβαρότατο θέμα για το ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα στη Δικαιοσύνη. Είναι μόνον κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές, οι οποίοι υπό προϋποθέσεις, πολιτικές συγκυρίες και με προσωπικές γνωριμίες εμφανίζονται να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους και, αν αποδειχθούν τα καταγγελλόμενα, να συμπράττουν σε σκευωρίες;

Aν το φαινόμενο είναι μεμονωμένο, το θέμα θα είναι εκ των πραγμάτων βαρύ, αλλά θα είναι βαρύτατο αν η κατάσταση μέσα στη Δικαιοσύνη αποδειχθεί ότι είναι τέτοια που επιτρέπει να αναπτύσσονται θύλακοι και να δημιουργούνται «μαγαζάκια». Αν δηλαδή αποδειχθεί πως το σύστημα έχει παθογένειες και προβλήματα που επιτρέπουν σε κάποιους να προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες, να υπηρετούν σκοπιμότητες απονέμοντας Δικαιοσύνη κατά παραγγελία.

Ποια είναι, λοιπόν, η κατάσταση στη Δικαιοσύνη σήμερα; Σίγουρα σοβαρότερη από ό,τι εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Διότι αν οι εισαγγελείς Διαφθοράς είχαν, όπως καταγγέλλονται,  προσδεθεί στο άρμα του «Ρασπούτιν» και αν η επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς έκανε ό,τι της έλεγε ο τέως υπουργός, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι προϊστάμενοί τους, οι επιφορτισμένοι με τον πειθαρχικό τους έλεγχο, τι έκαναν; Ελεγχο δεν ασκούσαν, δεν είχαν αντίληψη του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης; Ως φαίνεται, πολλά πράγματα έχουν από χρόνια διαταραχθεί. Πολλές θεσμικές ισορροπίες δεν υπάρχουν πλέον και το δικαστικό μας σύστημα λειτουργεί με τη φιλοτιμία κάποιων και με τον μόχθο των πολλών. Είναι, όμως, ευάλωτο και τρύπιο. Γιατί αλλιώς ουδείς υπουργός θα μπορούσε να αυτοαποκαλείται «Ρασπούτιν» και καμία σκευωρία τύπου Νοvartis θα μπορούσε να στηθεί. Ετσι όπως είναι τα πράγματα, η Δικαιοσύνη χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αλλιώς έχει μείνει πίσω, δεν υπηρετεί τον ρόλο της, την ανάπτυξη της χώρας και πρωτίστως τους πολίτες

****

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  όπως λέγαμε πάντα, είναι μια σοβαροφανής, φανατική Δεξιά εφημερίδα,που φρίττεις  αν τη δεις …ξεβράκωτη, όπως σήμερα. Τις περισσότερες φορές, βέβαια,  προτιμά ,ως …μη φυλλάδα,  να εκτίθεται στα όμματα των συνετών με φύλλο συκής.  Σπανιότερα θεόγυμνη και αποκρουστική.

Πάντως,  πάντα έτσι ήταν η εφημερίδα της Ελένης Βλάχου. Απλώς, στην πολύχρονη  κεντροδεξιά πορεία της,  κρατούσε τα προσχήματα καλύτερα απ΄όσο σήμερα. (΄Ηταν και ο εποχές αλλιώτικες τότε)

Να επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο κείμενο. ΄Εχει αποφασίσει η καλή εφημερίδα για την αθωότητα των ανθρώπων της. Του Σαμαρά, του Πικραμμένου, του Αβραμόπουλου. Και δεν το συζητά.  To σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία που την έστησαν ο Τσίπρας,  ο Παπαγγελόπουλος και η Τουλουπάκη!

Κι όσο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης , που υποτίθεται πως και η  ίδια  κόπτεται να την περιφρουρήσει, σ΄αυτή την περίπτωση, πάει περίπατο. Κι αν κάποιοι δικαστές είναι εν προκειμένω ανεξάρτητοι και έντιμοι, πρόκειται για τους “Αγγελήδες” και  “Ράικου”.Οι υπόλοιποι, όσοι επιμένουν πως πρόκειται για σκάνδαλο και συνεχίζουν να το ερευνούν, για να το διαλευκάνουν , είναι οι κακοί της ιστορίας. Πιόνια του Παπαγγελόπουλου,, ανέντιμοι και διεφθαρμένοι Επομένως  στην πυρά.

Και δε μας λέτε καλόπαιδα; Τα φόρα παρτίδα ονόματα που έδωσε το FBI,τα κατασκεύασαν οι Αμερικανοί  φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ; Και οι λογαριασμοί πολιτικών προσώπων (3 και όχι ένας ,όπως γράφεται) κι αυτοί  ψεύτικοι; Και οι καταγγελίες, η κατακραυγή και οι καταδίκες σε όλο τον κόσμο  για “τα έργα και τις ημέρες” αυτής της βρόμικης φαρμακοβιομηχανίας, όλα ψέματα;

Ο ελληνικός Τύπος στο σύνολό του σχεδόν είναι ανήθικος, εξαρτημένος, διαπλεκόμενος. Πρώτη και καλύτερη η Καθημερινή  Ανέκαθεν, επαναλαμβάνουμε,όχι μόνο σήμερα.  ΄Ιδιας σύστασης και …ποιότητας ήταν και το ΒΗΜΑ του Λαμπράκη.Στις μέρες της δόξης του.  Σοβαροφάνεια, μπλα-μπλα,  φρου-φρου και αρώματα. Τουλάχιστον, τότε διάβαζες  Απογευματινή και το   φώναζε η ίδια :-Αυτή είμαι, μια πορνοφυλλάδα, κι αν σου αρέσει. ΄Οπως σήμερα η διάδοχός της  iefimerida.gr.  Κι αν θέλετε, προτιμώ το  αφτιασίδωτο, το ντόμπρο. Καλό ή κακό. Το αμφίσημο,το μασκαρεμένο,το ύπουλο  σιχαίνομαι.

 Δουλειά μας εδώ είναι  να  τους τραβάμε μάσκες και φουστάνια από τα “παχύσαρκα” κορμιά τους . Να μένουν γυμνές και τετραχηλισμένες .Απαίσια θέα!

 

2. Σε παραίτηση οδηγήθηκε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης

Μετά τη ρατσιστική επιστολή που έστειλε στον υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Φαίη Νικητοπούλου

Η ρατσιστική επιστολή
Αφορμή ήταν η επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, διατυπώνοντας την αντίθεσή της στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.

Οπως ανέφεραν η παρουσία προσφύγων και μεταναστών «θα προσελκύσει εγκληματίες» και πως «ακόμη και ένας 15χρονος που έχει πολεμήσει, έχει στην πραγματικότητα ψυχή ανηλίκου; και συγκρίνεται με τα δικά μας 15χρονα;».

Η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης στην επιστολή της έκανε λόγο για το ενδεχόμενο εμφάνισης πανδημιών όπως η φυματίωση και η ευλογιά, ότι οι ανήλικοι μετανάστες θα πειράζουν σεξουαλικά τα κορίτσια γιατί «τις θεωρούν χαλαρών ηθών λόγω διαφορετικού ντυσίματος».

«Θα πρέπει κι εμείς για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας να τους φορέσουμε μαντίλες; Δεν θα δεχτούμε την αλλοίωση του πατρογονικού μας πολιτισμού» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

****

Το λίφτινγκ που επιχειρεί  η Δεξιά  με αυτές τις διαγραφές,  δεν κρύβει  το πραγματικό  της πρόσωπο-τέρας. Τα περισσότερα στελέχη, αλλά και οι οπαδοί  της Ν.Δ,  κινούνται από Ακροδεξιά ως και στο κέντρο  της Χ.Α.  Είναι τοις πάσι πια  γνωστό πως πάνω από 200.000 ψηφοφόροι  του Νεοναζιστικού μορφώματος  στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν Ν.Δ. Κι αυτός ήταν   ο λόγος που δεν μπήκε στη Βουλή πάλι ο Μιχαλολιάκος.

Φασίστες, εθνικιστές, ρατσιστές, νοικοκυραίοι συμφύρονται στον  κομματικό υπόνομο της Ν.Δ. Και  δεν μπορεί πλέον ο ….κεντροδεξιός  Κυριάκος Μητσοτάκης, να κρύψει  τα βρώμικα λύματα που ξεχύνονται και ζέχνουν  πλάι μας  σχεδόν κάθε ημέρα. Κι από δω και πέρα θα πλημμυρίζουν  συνεχώς. Εδώ θα είμαστε για τα ….καλύτερα.

 

3. Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση

Χιλιάδες κόσμου στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

«Ενάντια στην τουρκική κατοχή στη βόρεια και ανατολική Συρία» από χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. Κουρδικές και τουρκικές οργανώσεις αλλά και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας πραγματοποιώντας πορεία από τα προπύλαια στην τουρκική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές φώναξαν αντιαμερικανικά και αντινατοϊκά συνθήματα πλησιάζοντας στην τουρκική πρεσβεία, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον κουρδικό λαό και βροντοφώναξαν πως ο δρόμος των λαών σε «Ελλάδα, Τουρκία, Κουρδιστάν» είναι «η ανεξαρτησία».

Στην πορεία, συμμετείχαν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της μαρξιστικής λενινιστικής Αριστεράς (ΚΚΕ μ-λ, ΛΑΑΣ, Μ-Λ ΚΚΕ), οργανωμένα μπλοκ του ΝΑΡ και άλλων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και αντιεξουσιαστές.

Μια μερίδα διαδηλωτών συνέχισε την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

*****

Να’ το πάλι. “Φονιάδες των λαών Αμερικανοί.  ΕΟΚ  και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”,  βροντοφώναξαν γα άλλη μια φορά οι επαγγελματίες διαδηλωτές  της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ούτε ένα σύνθημα για την εγκληματικότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, εκείνης της μαφιόζικης του Πούτιν. Και όχι μόνο.

Αυτόπτης μάρτυρας-συνεργάτης μας εδώ που συμμετείχε στη διαδήλωση ,μας  πληροφόρησε  πως  το σύνθημα “Οι τούρκοι στρατοκράτες δολοφονούν, ΗΠΑ και Ρωσία χειροκροτούν» το φώναζαν ΜΟΝΟ οι Κούρδοι.  Ούτε μια φορά δεν ακούστηκε από τους αριστεριστές . Τέτοια πώρωση.

Και πώς ,βέβαια, να στραφείς εναντίον εκείνων που σε ταϊζουν;  Ποιο είχε  αφεντικό ο Λαφαζάνης όσο καιρό ,ως υπουργός  στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ,ετοίμαζε στη Μόσχα την επιστροφή στη δραχμή; Δε δαγκώνεις χέρι που σε ταϊζει. Γνωστό αυτό.

 

4. Στις πρωτες 100 ημέρες

Εφημερίδα Συντακτών.

Συγκεντρώσαμε τα σοβαρά και τα ευτράπελα αυτής της κυβέρνησης στις πρώτες 100 μέρες και τα παρουσιάζουμε.

Τα 13 σοβαρά

  1. Πλεονάσματα: Στις 21 Ιουνίου, λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το τελικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και υπογράμμιζε: «Η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα θα ακυρώσει στην πράξη την καταστροφική πολιτική των υπερπλεονασμάτων που αυτή η κυβέρνηση συνειδητά εφάρμοσε». Τρεις μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν το έθεσε καν στην Α. Μέρκελ και η διαπραγμάτευση για την πιθανή μείωσή τους μετατίθεται για το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Π. Μοσκοβισί λέει: «Φέρτε μας πρώτα δέσμη μέτρων και προτάσεων για τους προϋπολογισμούς μετά το 2020 για να τα μελετήσουμε και… βλέπουμε».
  2. Συμφωνία των Πρεσπών: Η μεγάλη κωλοτούμπα της κυβέρνησης ήταν στο Μακεδονικό. Η ακροδεξιά ρητορική των συλλαλητηρίων περί προδοσίας και ξεπουλήματος μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί μιλούν για πιστή τήρηση της συμφωνίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι δηλώσεις και οι φωτογραφήσεις των Μ. Βαρβιτσιώτη και Ν. Παναγιωτόπουλου στο συνέδριο του Economist. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωνε στον Real Fm ότι δεν είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών. Αποκορύφωμα της κυβίστησης, ο πρωθυπουργός που δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζόραν Ζάεφ ότι θα σεβαστεί και θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  3. Μάτι: Η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της προπαγάνδας της Ν.Δ. προεκλογικά. Στις 7 Φεβρουαρίου 2019 ο Κ. Μητσοτάκης επέμενε ότι για την καταστροφή έφταιγε αποκλειστικά η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο, η Ν.Δ. χαρακτήριζε κυβερνητική προπαγάνδα ότι για την πρωτοφανή πυρκαγιά έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Μετεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ, 23 Σεπτεμβρίου 2019, παραδέχτηκε ότι η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν απόρροια της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί περίτρανα πως όσα υποστήριζε προεκλογικά η Ν.Δ. ήταν προπαγάνδα πάνω στους νεκρούς της τραγωδίας. Σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών, στις 10 Αυγούστου ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε δημόσια με ένα tweet τη λειτουργία του «112».΄Ολος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγύρισε, μόνο που το σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ στις πυρκαγιές που αντιμετώπισε η πολιτεία στη συνέχεια. Ούτε στην Εύβοια ούτε στη Νέα Μάκρη ούτε στον Υμηττό οι πολίτες ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Μάλιστα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, όταν ρωτήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου γιατί δεν λειτούργησε το «112», «φωτογράφησε» ως υπεύθυνο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η πολιτική υποκρισία της Ν.Δ. έφτασε στο απόγειό της όταν διόρισε νέο γενικό γραμματέα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Κωνσταντίνο Τσουβαλά, πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πυρκαγιά στο Μάτι. Εως και το in.gr του Ευάγγελου Μαρινάκη επιτέθηκε στην κυβέρνηση γι’ αυτήν της την επιλογή.
  4. Ελληνοτουρκικά: Στην πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, που θα οδηγούσε σε νέα αρχή τις δύο χώρες, όπως αποκάλυψε ο Σ. Πέτσας που ήταν παρών στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε το πιο βασικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Ετσι, ο Κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν ζητά από την Τουρκία τον τερματισμό της προκλητικής συμπεριφοράς.
  5. Ελληνικό: Ενα σίριαλ που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι το θέμα θα τελείωνε μέσα στην πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησής του, έχει φτάσει Οκτώβριος και ο Αδωνις Γεωργιάδης τοποθετεί τις εξελίξεις στα τέλη του χρόνου, «αν όλα πάνε καλά». Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια, προχωρά η υπόθεση του καζίνου, που αποτελεί το πιο κερδοφόρο κομμάτι της επένδυσης. Για τους επενδυτές.
  6. Εργασιακά-Συλλογικές Συμβάσεις: Εδώ κι αν εφαρμόστηκε, από τις πρώτες κιόλας μέρες που η Ν.Δ. ανέβηκε στην εξουσία, το δόγμα του σοκ του νεοφιλελευθερισμού. Υποβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καταργώντας την αυτονομία του. Κατάργησε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις. Κατάργησε τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατάργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφέροντας μνημονιακά μέτρα στην αγορά εργασίας που ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταργήσει, ενώ έπεται και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί.
  7. Προσφυγικό: Η κυβέρνηση εκδήλωσε νωρίς τις προθέσεις της για το θέμα των προσφύγων, με την απόφαση Βρούτση για κατάργηση της εγκυκλίου που απλοποιούσε και διευκόλυνε τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και ασυνόδευτα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως 12χρονο παιδί από τη Μόρια σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου της Μυτιλήνης που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του ΑΜΚΑ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υποβάθμισε το προσφυγικό με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπαγωγή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εντυπωσιακή όμως ήταν και κυβίστηση της κυβέρνησης στο μόνιμο προεκλογικό της επιχείρημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε τους πρόσφυγες επειδή είχε δήθεν πολιτική ανοικτών συνόρων. Ξαφνικά, λοιπόν, η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους Γ. Κουμουτσάκου ανακάλυψε ότι οι «γεωπολιτικοί λόγοι» δημιουργούν την προσφυγική και μεταναστευτική ροή.
  8. Εξάρχεια: Χωρίς κανένα σχέδιο πάταξης των κυκλωμάτων ναρκωτικών και άλλων συμμοριών, κατέφυγαν σε χολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις στα Εξάρχεια – έχοντας πρώτα ειδοποιήσει τα τηλεοπτικά κανάλια. Από τις καταδρομικές επιχειρήσεις που έγιναν στα Εξάρχεια, οι μόνοι «εγκληματίες» που πιάστηκαν ήταν οι οικογένειες προσφύγων που απομακρύνθηκαν και που, φυσικά, δεν είχαν καμία σχέση με την παραβατικότητα στην περιοχή. Ούτε ναρκωτικά βρήκαν ούτε τους εμπόρους έπιασαν. Από τη νέα επιχειρησιακή τακτική του υπουργείου που εποπτεύει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεχώρισε με τη χυδαία ρατσιστική δήλωση του ο Στ. Μπαλάσκας περί «ανθρώπινων σκουπιδιών».
  9. ΕΥΠ/ΚΥΠ: Η κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση δικτύου πρακτόρων της ΕΥΠ μέσα στη δημόσια διοίκηση, αντίστοιχο του οποίου υπήρχε επί δικτατορίας. Ταυτόχρονα, τοποθέτησε επικεφαλής της ΕΥΠ τον Π. Κοντολέοντα, που αποκαλύφθηκε ότι δεν διέθετε κανονικό και αναγνωρισμένο πτυχίο για τη θέση. Κανένα πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε τον νόμο εκ των υστέρων, όσο κι αν ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής πως δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.
  10. ΔΕΗ: Επί ένα δίμηνο ο Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη ΔΕΗ. Ομως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν κατά 50% μειωμένες οι ζημιές.
  11. Αποκομματικοποίηση-Αριστεία: Ο Νίκος Ταχιάος (γραμματέας του ΥΠ.ΕΞ. επί Ντόρας Μπακογιάννη και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας), μετά την αποτυχημένη απόπειρα να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης (Μάιος 2019) και αμέσως μετά βουλευτής της Ν.Δ. (Ιούλιος 2019), τοποθετήθηκε πρόεδρος της Αττικό Μετρό (Σεπτέμβριος 2019). Πρώτη απόφαση της Αττικό Μετρό ήταν η μετονομασία του σταθμού του μετρό «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», που λόγω κακού επικοινωνιακού χειρισμού μετατράπηκε σε εμφύλιο μεταξύ του Ταχιάου και της οικογένειας Μπακογιάννη. Ακόμα:
    ■ Η Μαρία Αντωνίου, η υποψήφια βουλευτίνα Καστοριάς που δεν κατάφερε να εκλεγεί, τοποθετήθηκε επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (που προεκλογικά το χαρακτήριζε σύσσωμη η Ν.Δ. άχρηστο και ρουσφετολογικό και θα το καταργούσε). Στα προσόντα της, η αγάπη της για τις γούνες και οι εκδηλώσεις μίσους στον Γράμμο και στο Βίτσι, όπου φωτογραφιζόταν αγκαζέ με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Χ.Α., Δέσποινα Σβερώνη.
    ■ Γενικός γραμματέας τουρισμού τοποθετήθηκε ο Κ. Λούλης, όχι ως άριστος του τουρισμού, αφού είναι αλευροβιομήμαχος. Ο Κ. Λούλης έγραψε βιβλίο με το οποίο υμνεί τη χούντα.
    ■ Επικεφαλής της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας ανέλαβε ο Αγγελος Μπίνης, άτυπος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο παρελθόν επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ φέρεται να είναι και κουμπάρος του.
  12. Σαμοθράκη – Thomas Cook: Η Σαμοθράκη ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η κυβέρνηση έλαμψε διά της απουσίας της. Επί ημέρες εκατοντάδες τουρίστες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο νησί και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδινε συνεντεύξεις στις οποίες προέκρινε ως μέτρο αντιστάθμισης της ζημιάς να μη γίνουν έλεγχοι από την Εφορία και το ΣΕΤΕ στις επιχειρήσεις του νησιού… Μία από τις λύσεις που είχε προτείνει η κυβέρνηση ήταν να αναζητηθούν Ρουμάνοι τουρίστες για να μειωθούν οι ζημιές στο νησί!
    Η κατάρρευση της Thomas Cook βρήκε το υπουργείο Τουρισμού πλήρως απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Την ώρα που ο αερολιμενάρχης του Ηρακλείου μαζί με τους υπεύθυνους του αεροδρομίου εξέταζαν πώς θα επαναπατριστούν οι Βρετανοί τουρίστες από την Κρήτη στη χώρα τους, εξαιτίας της πρόδηλης κατάρρευσης της Thomas Cook, ο Χάρης Θεοχάρης έκανε tweet από τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της εταιρείας.
  13. Παιδεία: Εδώ κι αν η Ν.Δ. έδωσε τα ρέστα της. Εχουμε και λέμε: Εξαγγελία για αναμόρφωση μαθήματος Ιστορίας, ώστε από «κοινωνική» να μετατραπεί σε «εθνική», κατάργηση Νομικής Σχολής Πάτρας, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση κλήρωσης για τις παρελάσεις και τη σημαία στο Δημοτικό. Κλίμα «αριστείας» από την πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης.