ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΝΟΧΟΣ

  1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζητά με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 16 Σεπτεμβρίου

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε αντικειμενική χρέωση  ευθυνών για  τα εγκλήματα  που διαπράχτηκαν τα τελευταία χρόνια (2014 μέχρι σήμερα) στην Ουκρανία και τη Συρία,  ο ιστορικός προβολέας πέφτει ισχυρός και  πάνω σε ένα πρόσωπο…υπεράνω υποψίας. Και το όνομα αυτού Μπάρακ Ομπάμα.  Ο τ.πρόεδρος ων ΗΠΑ. Αλλεπάλληλα τα λάθη του.

Το 2014, όταν ο αχυράνθρωπος του δικτάτορα της Ρωσίας, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς ετοίμαζε στο Κίεβο το διαμελισμό τη χώρας του, ο  Ομπάμα  δεν είχε πάρει καν είδηση τί σχεδίαζε η “αρκούδα του Βορά”.Και όταν τα ρωσικά στρατεύματα ήδη είχαν εισβάλει κρυφά  στην Α. Ουκρανία και  δημιουργούσαν τετελεσμένα στην περιοχή με την κατάληψη της Κριμαίας και της ναυτικής  βάσης της Σεβαστούπολης (αυτός ήταν ο κυρίαρχος ρώσικος στόχος) και πάλι ο  τ. Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε σε απειλές, καταγγελίες, σπασμωδικές και ακίνδυνες κυρώσεις που μόνο γέλια προκάλεσαν  στο μαφιόζικο καθεστώς Πούτιν.

Από εκεί και πέρα, είχε δρομολογηθεί η τραγική συνέχεια.  Αφού ο Ρώσος ιμπεριαλιστής  δοκίμασε τις αντοχές  του ΝΑΤΟ, ειδικά των Αμερικανών στην Ουκρανία και διαπίστωσε πως ήταν εντελώς ακίνδυνοι,ήταν ο ίδιος  που για να ελέγξει τη Μ.Ανατολή δημιούργησε όλο εκείνο το χάος στη Συρία. Εξόπλισε το καθεστώς ΄Ασαντ. ΄Εστειλε στρατιωτικούς συμβούλους να αναλάβουν και να διεξάγουν αυτοί ουσιαστικά τον πόλεμο. Πρωτοστατούσε όλο αυτό το διάστημα των συγκρούσεων  από τα παρασκήνια και έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχό του  το δικτάτορα ΄Ασαντ .

Αλλά και πάλι ο Ομπάμα , αρνήθηκε  να αναμετρηθεί  με την Ιστορία, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δράσει αποτελεσματικά . Δεν ανέκοψε ποτέ  την πορεία για απόλυτη επικράτηση του Πούτιν στη Συρία,ο οποίος, απόλυτος κυρίαρχος  του παιχνιδιού πια,  κέρδισε   τις δύο στρατιωτικές  βάσεις στη χώρα που τον καθιστούν πλέον απόλυτο κύριο στην περιοχή της Μ.Ανατολής.

Σήμερα, ξαναδοκιμάζει τα νεύρα των Αμερικανών ,στέλνοντας  το δικτάτορα  της Τουρκίας να χτυπήσει τους Κούρδους, συμμάχους (υποτίθεται) των Αμερικανών και να δημιουργήσει εκ νέου τετελεσμένα στην πολύπαθη χώρα.    Ο Τραμπ, δέσμιος στην ουσία της ανιστόρητης πολιτικής Ομπάμα, προσπαθεί με παλινωδίες, είπα -ξείπα και λεονταρισμούς να συμμαζέψει σήμερα τα ασυμμάζευτα στη Μ. .Ανατολή.  Από δύσκολο ως ακατόρθωτο τώρα πια.

Συμπέρασμα. Ο Μπάρακ Ομπάμα  έχει την απόλυτη ευθύνη για τις σημερινές εξελίξεις στη Συρία. Φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων το 2014, όταν  ξεκίνησε  η δοκιμασία που επέβαλε στο ΝΑΤΟ ο δικτάτορας της Ρωσίας και έπιασε Αμερική και Ευρώπη στον ύπνο.

Αν  τότε είχε απαντήσει  ακαριαία και δυναμικά ο π. πρόεδρος των ΗΠΑ στις προκλήσεις Πούτιν, σήμερα  ούτε διχασμένη Ουκρανία θα υπήρχε, ούτε πόλεμος στη Συρία θα ακολουθούσε  με 600.000 νεκρούς,και εκατομμύρια σακατεμένους και πρόσφυγες. Αλλά, ούτε και αυτή την ώρα   θα   γινόταν μακελειό στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Αν είχε τολμήσει τότε να στείλει τελεσίγραφο στο Ρώσο ιμπεριαλιστή, κι αν δεν υπάκουε, να απαντήσει ενόπλως,  όλα θα ήταν διαφορετικά.

Δεν το έκανε. ΄Εχει ολάκερη  την ιστορική ευθύνη.Τώρα πια δε συμμμαζεύονται τα ασυμάζευτα   που δημιούργησε  στην τελευταία του θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ  ο Μπάρακ Ομπάμα.

Αλλά είναι και κάτι ακόμα.Πιο σοβαρό και από όσα διέπραξε ως τώρα ο Ρώσος,  Τα σχέδια του νέου Τσάρου  είναι τα ίδια , όπως των παλιότερων στο λεγόμενο Ανατολικό ζήτημα.Πέρα  από τη διέξοδο στο Αιγαίο ,τη Μεσόγειο, τη Μ.Ανατολή, που μετά  τόσα χρόνια, σήμερα φαίνεται να ευοδώνονται,    το Ανατολικό  ζήτημα έχει   και άλλο βασικό σκέλος. Τον πλήρη έλεγχο των Βαλκανίων.

Η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία ,όπως έχουμε αναλύσει εδώ  ,είναι ο επόμενος στόχος του. Κι αν ακόμα δεν έχει δώσει  κάποια, έστω και  ισχνά δείγματα των προθέσεών του, είναι γιατί τρέμει τον  Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ως γνωστό… κουβαλάει μεγάλη τρέλα. Και προ παντός είναι απρόβλεπτος. Είναι ακριβώς εκείνο που κάνει το Ρώσο δικτάτορα να αναβάλει την εκτέλεση των σχεδίων του σε .. ευθετότερο χρόνο, σε καλύτερες γι΄αυτόν  μέρες.

Να, λοιπόν,που “ουδέν κακόν αμιγές καλού” με ένα πρόεδρο στην Αμερική σήμερα  που δε θυμίζει σε τίποτα Ομπάμα.  Στα καλά και τα ανάποδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

 

2.Επίθεση Ερντογάν σε ΝΑΤΟ, για την εισβολή στη Συρία: «Μαζί μας είστε ή με τους τρομοκράτες;»

 O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

΄Εχει τη μισή Τουρκία στη φυλακή. Συνεργάστηκε παλιότερα με τους Τζιχαντιστές.  Στερεί βασικά, λαϊκά  δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας.  Εισβάλει στη Συρία και  κάνει μακελειό. Τραμπουκίζει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Τα βάζει με όλους όσοι δεν υποκλίνονται στα Οθωμανικά του σχέδια. Το παίζει Σουλτάνος.

Και αυτός ο αρχιτρομοκράτης και δικτάτορας καταγγέλλει τους Κούρδους για τρομοκράτες!  Ενώ, μας λέει πως  θα έπρεπε να τον υποδεχτούν στη Συρία με… λουλούδια.   Με τον Ερντογάν οι λέξεις έχουν χάσει πια τη σημασία τους.

Το έχουμε ξαναγράψει.  Ο Σουλτάνος είναι…  για τα σίδερα .Κι αυτός είναι ο λόγος που  σύντομα θα καταλήξει ή νεκρός ή, αν δεν προφτάσει να διαφύγει “ικέτης” (κι αυτός) στον ομόλογό του της Ρωσίας,  διαπομπευμένος και ξεδοντιασμένος, θα παρακαλεί για έλεος  τους σημερινούς αντιπάλους του.

Δεν είναι ευσεβής πόθος .Ούτε…προφητεία.  Είναι νομοτελειακή εξέλιξη μετά απ΄όσα εγκληματικά και παρανοϊκά κάνει.

 

3.Τηλεθέαση: Ακόμη πιο ψηλά το «Κόκκινο Ποτάμι»

ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Η σειρά εποχής του Μανούσου Μανουσάκη, «Το Κόκκινο Ποτάμι» συνεχίζει να συναρπάζει τους τηλεθεατές τα βράδια της Κυριακής, σημειώνοντας τηλεθέαση ρεκόρ για μία ακόμη εβδομάδα.

Το ιστορικό σίριαλ που περιγράφει τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους προέβαλε το βράδυ της Κυριακής δύο ακόμη επεισόδια και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον ανταγωνισμό. Άλλωστε, πριν την Nielsen, την πρώτη θέση στο «Κόκκινο Ποτάμι» χάρισαν οι χρήστες του

****

Δε θα αποφύγουμε ,όπως μας συμβούλευσαν κάποιοι , την κριτική στην παραπάνω  σειρά λόγω …στενής συγγένειας (“κατά κόσμον”με το ….”Μίλτο”. Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες στη Ιστορία.Ούτε  κολλάμε  σε  διλήμματα όπως… “αν δεν παινέψεις  το σπίτι σου…” και τα λοιπά.

Από την αρχή, ένας ήταν ο φόβος  Να είναι κι αυτή η προσπάθεια μια ανιστόρητη προσέγγιση του μεγάλου ζητήματος της εθνοκάθαρσης (γενοκτονία είναι ο άλλος, στην ουσία συνώνυμος, όρος) των Ποντίων. Σήμερα,μετά την προβολή των δύο επεισοδίων της σειράς, η διαπίστωση έγινε.

Είναι ακριβώς ό,τι περιμέναμε οι Ιστορικοί που αρνούμαστε τον  εθνικισμό και την εθνική μυθιστορία .   Μια αντικειμενική ματιά του φακού στα δραματικά εκείνα  γεγονότα και μια πιστή αναπαράσταση και μάλιστα συγκλονιστική είναι αυτή η σειρά.

Μπράβο  στο Μανούσο Μανουσάκη! Αλλά  και στους συντελεστές της καλής ,ιστορικής αυτής προσπάθειας στην τηλεόραση .