1. Ο Βενιζέλος υποστηρίζει πως η επόμενη Βουλή θα… παραγράψει τα αδικήματα για την υπόθεση Novartis

 

Βενιζέλος σε ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis: Ας προσέχατε!
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με σταυρωμένα χέρια σε κοινό
Λοβέρδος για Novartis: Αθλιότητες τα περί δωροδοκίας

 

Η διαφορά της κρίσης του θεσμού της Δικαιοσύνης μιας συντεταγμένης πολιτείας και της Ιστορίας είναι…άβυσσος. Οι δικαστές δικάζουν και αποφασίζουν με βάση το νόμο ,που είναι ανθρώπινο δημιούργημα .Κι αυτό φυσικά, όταν δεν υπεισέρχονται στη διαμόρφωση της δικανικής του κρίσης δεκάδες άλλοι παράγοντες,όπως η εξάρτηση του δικαστή από ποικίλα κέντρα, προσωπικές επιλογές και ιδιαίτερα συμφέροντα . Επί πλέον, το δικαστήριο επιβάλει φυσική τιμωρία, που στην πιο ακραία μορφή της, έχει να κάνει με τη στέρηση της ελευθερίας του ενόχου.

Η κρίση της Ιστορίας υπακούει στους νόμους της Φύσης.Ουδεμία άλλη πηγή,πλην της Φύσης,μπορεί ή έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να παράγει ηθική. Ο ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ!΄Αλλο κριτήριο στην ιστορική κριτική και κρίση δεν υπάρχει. Ούτε εξαρτήσεις, δεσμεύσεις,επιλογές. Μια τέτοια κρίση,δεν είναι πια ιστορική, είναι στρατευμένη. Επιπλέον,το αδέκαστο δικαστήριο της Ιστορίας αποφαίνεται μεν επί της ενοχής ή όχι του κατηγορουμένου, αλλά δεν επιβάλει φυσική τιμωρία. Δική της ποινή η επιβράβευση είναι η παράδοση της ενοχής ή της αθωότητας του κρινόμενου στην απαίτηση για αντικειμενική,αμερόληπτη και δίκαιη ιστορική ενημέρωση των γενεών.

Το σκάνδαλο Novratis ,αν το δει κανείς ιστορικά, είναι απο τα χειρότερα από συστάσεως ελληνικού κράτους. ‘ Οχι για τα τεράστια ποσά που διετέθησαν στο χρηματισμό πολιτικών και μη προσώπων,αλλά περισσότερο από το γεγονός πως στο σκάνδαλo εμπλέκονται πρωθυπουργοί, υπουργοί, θεσμικοί παράγοντες και σημαίνοντα άλλα πρόσωπα σε μεγάλο αριθμό. Αυτός ο λόγος από μόνος του ,καθιστά το σκάνδαλο σχεδόν μοναδικό και η πορεία της διαχείρισής του πολιτικά και δικαστικά, είναι διακύβευμα,αφού θα σημάνει πολλά για τον τόπο και το μέλλον του.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ιστορία για τη ανίχνευση της αλήθειας, διαφέρουν και μάλιστα εν πολλοίς από εκείνα των δικαστικών αρχών. Για παράδειγμα, το τυπικό,το πρόσχημα, το “πρωτόκολλο”,δεν έχουν καμιά θέση στη διευρεύνηση της ιστορικής αλήθειας. Εκείνο που για την κρίση του δικαστή αποτελεί νομικό κώλυμα, στον ιστορικό δεν ισχύει. Το μόνο κώλυμα,όπως προαναφέρθηκε και τον δεσμεύει αποκλειστικά στην τελική του κρίση,είναι αν η κρινόμενη πράξη χαρακτηρίζεται ως φυσική ή αφύσικη. Επομένως, ηθική ή ανήθικη.

΄Ολα τα ντοκουμέντα για ο σκάνδαλ Novartis και που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, δείχνουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως οι κατηγορούμενοι διέπραξαν τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται. Και θα υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις και χειροπιαστές μάλιστα (π.χ ντοκουμέντα FBI) στη διάρκεια της ποινικής εξέλιξης της υπόθεσης. Γι΄αυτό και τυχόν αθώωση, μεθόδευση παραγραφής των εγκλημάτων και ατιμωρησίας των ενόχων, θα είναι ό,τι χειρότερο και μάλιστα καταλυτικής σημασίας λόγος για την αποσύνθεση και τη διασάλευση της ισχύος των θεσμών και του τρόπου λειτουργίας τους. Αν και τούτη τη φορά, δεν πάνε φυλακή όχι μόνο ο Λοβέρδος και ο Γεωργιάδης,αλλά και ΟΛΑ τα άλλα “βαριά”, πολιτικά ονόματα που εμπλέκονται,τα βαρίδια θα είναι ασήκωτα στα πόδια της χώρας για τη μελλοντική της πολιτική και δικαιική πορεία.

Είναι “ζήτημα ζωής και θανάτου” ,η τιμωρία των ενόχων για την ηθική-φυσική και πολιτισμική υπόσταση της χώρας. Αν δε τμωρηθούν τέτοιοι ένοχοι,ουδείς θεσμός δικαιούται στην Ελλάδα να απαιτεί σεβασμό του πολίτη στις αρχές του Συντάγματος και τους νόμους αυτής της χώρας.Ουδείς δικαστής δικαούται να ανεβαίνει πλέον στην έδρα να κρίνει και να τιμωρεί το κλεφτρόνι ή πολιτικός να διασαλπίζει την ακεραιότητά του.

Αν και πάλι οι θεσμοί θάψουν ,όπως τόσες φορές στο παρελθόν, για οποιοδήποτε προσχηματικό λόγο κι αυτό το ασήκωτο σκάνδαλο, οι έντιμοι φορείς τους οφείλουν να παραιτηθούν την ίδια ώρα. Αν δεν το κάνουν,είναι συνένοχοι. Κι ας αποφαίνοται σήμερα στα λόγια και τους “δεκάρικους” στη Βουλή και τα κανάλια πως οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι. Και τούτη τη στάση ,πλην της παραίτησης, συλλογικά ή ατομικά, η Ιστορία τη θεωρητική προσχηματική και συμφεροντολογική. “΄Ωδινον όρος και έτεκον μυν”!

 

2. Αυτή είναι η 29χρονη επιστήμονας που φωτογράφισε τη μαύρη τρύπα
Κέιτι Μπούμαν, μαύρη τρύπα 11-04-2019

Τ

Παγκόσμια αναγνώριση κέρδισε μια 29χρονη προγραμματίστρια, η Κέιτι Μπούμαν, η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη του αλγόριθμου για την δημιουργία της πρώτης φωτογραφίας μαύρης τρύπας στα χρονικά.

«Φανταστείτε να προσπαθήσετε να φωτογραφίσετε ένα πορτοκάλι που βρίσκεται στη Σελήνη με το κινητό σας. Φαντάζει αδύνατο. Κάτι ανάλογα δύσκολο ανέλαβαν οι επιστήμονες που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν μια μαύρη τρύπα στο διάστημα… Και δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Κέιτι Μπούμαν», μεταδίδει το CNN.

Η 29χρονη ήταν ακόμη φοιτήτρια Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο φημισμένο ΜΙΤ πριν από τρία χρόνια όταν άρχισε να γράφει τον αλγόριθμο με σκοπό να φωτογραφίσει τη μαύρη τρύπα.

Η 29χρονη προγραμματίστρια, Κέιτι Μπούμαν προστά στο laptop της την ώρα που φόρτωνε τη φωτογραφία με τη μαύρη τρύπα.
Η 29χρονη προγραμματίστρια, Κέιτι Μπούμαν προστά στο laptop της την ώρα που φόρτωνε τη φωτογραφία με τη μαύρη τρύπα / Φωτογραφία: Facebook

Αυτή ήταν που ηγήθηκε της ομάδας που ανέλαβε την ανάπτυξη του προγράμματος για να μπορέσει να συνθέσει την ιστορική φωτογραφία της μαύρης τρύπας σε απόσταση άνω των 50 εκατομμυρίων ετών φωτός (500 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια χλμ από τη Γη), στην καρδιά ενός γιγαντιαίου ελλειπτικού γαλαξία, του Μessier 87.

H ιστορική φωτογραφία, η πρώτη που απεικονίζει μια μαύρη τρύπα στα χρονικά.
H ιστορική φωτογραφία, η πρώτη που απεικονίζει μια μαύρη τρύπα στα χρονικά
Ενα λαμπρό μυαλό η 29χρονη πίσω από τη μαύρη τρύπα.

Για την δρα Μπόουμαν η σύνθεση της φωτογραφίας με τη μαύρη τρύπα, που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά μέσω του Διαδικτύου, ήταν η υλοποίηση μιας προσπάθειας που φάνταζε μέχρι τώρα αδύνατη.

Κατενθουσιασμένη η 29χρονη φωτογραφήθηκε δίπλα στο laptop της την ώρα που «φόρτωνε» τη φωτογραφία με τη μαύρη τρύπα. «Παρακολουθώ με δέος καθώς η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας που δημιούργησα είναι στη διαδικασία της ανασύνθεσης», σχολίασε στην ανάρτησή της στο Facebook.

<

«Είναι μία μεγάλη αρχή. Ένα παράθυρο γι’ αυτά που μπορούν να μας αποκαλύψουν οι μαύρες τρύπες για τους νόμους της Φυσικής. Αλλά ήδη έχουμε μάθει πολλά. Αν και προβλέπαμε ότι η μαύρη τρύπα θα περιβαλλόταν από ένα δαχτυλίδι φωτός, δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρουμε να το απαθανατίσουμε. Κάναμε δοκιμές, τρόπον τινά. Και βλέποντας αυτό το δαχτυλίδι -και μάλιστα οι διαστάσεις του να συνάδουν με άλλες μετρήσεις που είχαμε κάνει- νομίζω ότι είναι τεράστια υπόθεση», είπε η 29χρονη στην πρώτη της συνέντευξη μετά τη «σύνθεση» της ιστορικής φωτογραφίας της μαύρης τρύπας.

Aπό το ερχόμενο φθινόπωρο η 29χρονη δρ Μπούμαν θα διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια στο California Institute of Technology. Να σημειωθεί ότι για το όλο εγχείρημα με τη φωτογράφιση της μαύρης τρύπας, καθοριστική ήταν και η συμμετοχή ενός Ελληνα επιστήμονα του Δημήτρη Ψάλτη.

” Η 29χρονη ήταν ακόμη φοιτήτρια Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο φημισμένο ΜΙΤ πριν από τρία χρόνια όταν άρχισε να γράφει τον αλγόριθμο με σκοπό να φωτογραφίσει τη μαύρη τρύπα”.

Το Μέλλον του ανθρώπου είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Θα λύσει προβλήματα που μέχρι σήμερα έδειχναν άλυτα.Μπορεί να αποτελέσει και «πανάκεια», που όμοια δεν εμφανίστηκε ποτέ στο παρελθόν.

Τυχερές οι γενιές που θα ζήσουν ο θαύμα στην πλήρη αποκάλυψή του. Και δεν είναι πολύ μακριά οι μέρες εκείνες.