Ο ΕΚΝΑΖΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Bundesarchiv Bild 146-1968-101-20A, Joseph Goebbels.jpg

Γιόζεφ Γκέμπελς

 

Αγανάκτηση προκαλεί νέο έγγραφο του ΕΟΔΥ που ήρθε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποίο περίπου 7 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid πέθαναν εκτός ΜΕΘ στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το απέκρυψε σκόπιμα παρότι το είχε στην κατοχή του. Και αυτό, ενώ η κυβέρνηση διαρρηγνύει τους τελευταίους μήνες τα ιμάτιά της εντός και εκτός Βουλής για την «άριστη» διαχείριση της πανδημίας.

πνιγμος | eVima | Ειδήσεις Εύβοια

Στην Ελλάδα της Ευρώπης του 2023 πνίγονται  ή πεθαίνουν απο το κρύο και την κακουχία πρόσφυγες και ανάμεσά τους παιδιά.

Rafale: Όσα πρέπει να ξέρετε για το μαχητικό πολλαπλών ρόλων ...

Κυριάκος Μητσοτάκης.  15 δισ. για εξοπλισμούς μέσα σε 3 χρόνια!

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο

Καταγγελία – «βόμβα» από Αξιωματικό της ΕΛΑΣ – «Ο Θεοδωρικάκος παρενέβη για να μην συλληφθεί ο γιος του και τρεις ακόμη φίλοι του, για κατοχή ναρκωτικών»

Οι πρώτες φωτογραφίες της Πισπιρίγκου μετά τη σύλληψή της ...

Αγγελική Νικολούλη για Ρούλα Πισπιρίγκου:  «Τον τελευταίο λόγο τον έχει μόνο η δικαιοσύνη. Αφού , βέβαια, ως δικαστής  πήρε πρώτη εκείνη το λόγο και ξέσκισε κάθε τεκμήριο αθωότητας

Σάλος με τις φωτογραφίες της 12χρονης που έχουν «μοιραστεί»: Ο Λιάγκας είδε on air εικόνες από τον βιασμό της (vid)

Σάλος με τις φωτογραφίες της 12χρονης που έχουν «μοιραστεί»: Ο Λιάγκας έβλπε on line στο κινητό του γυμνές  εικόνες της ανήλικης!

***

Ο στοχασμός, η  φιλοσοφική θεώρηση της ζωής με τον  ορθό  τρόπο, που αυτός είναι μόνο ο  φυσικός ,η αναγωγή-εξύψωση της ατομικότητας σε άλλα επίπεδα ατένισης και θέας, είναι υπόθεση  ΑΤΟΜΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ  εκγύμνασης του μυαλού.     Η απόκτηση – κατάκτησή  τους ,δεν έχουν σχέση με  γνώση, ειδίκευση, εκπαίδευση, όταν αυτές δεν εδράζονται στη  ΜΟΡΦΩΣΗ, που ειναι πρωτίστως   αλλαγή τρόπου σκέψης,  σεβασμός και υπακοή  στις βασικές, αρχέγονες και  διαχρονικές αξίες της ζωής  εν τέλει,  (ΔΙΑ)ΜΟΡΦΩΣΗ   σωστού  χαρακτήρα και  υιοθέτηση φυσικών κανόνων  συμπεριφοράς , για να διαθέτει η ατομική ζωή, ποιότητα.

Αν,  για παράδειγμα, η εκκόλαψη και στη συνέχεια η ανάπτυξη του Ναζισμού   αποδόθηκαν στο βάρβαρο  εθνικισμό των Γερμανών  μετά  τους ταπεινωτικούς όρους της ήττας τους  στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο,  τότε ο Ναζισμός έπρεπε να έχει πατρίδες και μάλιστα πολύ πιο πριν εκδηλωθεί, την Αγγλία και τη Γαλλία.  Ουδεμία χώρα  κατατρύχεται  ,και σήμερα ακόμα,  από σφοδρότερα σύνδρομα εθνικισμού  απ΄όσο οι λαοί των δύο αυτών χωρών. Να θυμίσουμε πως ακόμα και  σε πρόσφατη  έρευνα στον πληθυσμό της Γαλλίας,  το 85%  των ερωτηθέντων δήλωσε πως… δακρύζει, στο άκουσμα της Μασσαλιώτιδας!

Ούτε από τη  λεγόμενη διανόηση ήταν  αδικημένη η Γερμανο-Αυστριακή επικράτεια.  Κι αν δεν είχε και τούτη   αντίστοιχους  “γίγαντες του πνεύματος” , με  Αγγλία και  Γαλλία . Η τερατογέννηση του Ναζισμού  δεν οφειλόταν ούτε σε τέτοια έλλειψη.  Εξ απαλών ονύχων  οι πληθυσμοί και των τριων αυτών χωρών , τουλάχιστον όσοι γνώριζαν γραφή και ανάγνωση, αναγνώριζαν με υπερηφάνεια   τα δικά τους “ιερά τέρατα» ,όπως ένας  Γκέτε,  ένας Σαίξπηρ, ένας Ουγκώ.

Ούτε η πολιτική παιδεία των τριων λαών διέφερε. Και ας υπήρχε φαινομενικά σοβαρότερη  παράδοση  στις δύο χώρες που συνέδεσαν την υπόστασή τους με δύο από τα λαμπρότερα για την εποχή ενός εκάστου κείμενα, εκείνου της    magna charta   στην Αγγλία και της  Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη στη Γαλλία. Τα Γερμανικά φύλα (Κίμβροι,  Τεύτονες,  κ.α) ,  είχαν σημαντικότερη  παράδοση, δημοκρατικών κατακτήσεων  και  μάλιστα σε άγρια χρόνια για εκείνες τις κοινωνίες. Μια   πραγματική, πρακτική  και σε καθημερινό επίπεδο λειτουργία και εφαρμογή της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, καλύτερης μάλιστα εκδοχής και ποιότητας  από  την αρχαία αθηναϊκή.

Τίποτα δε δικαιολογεί την ευρεία και  σε τόσο σύντομο διάστημα  επικράτηση, του  γερμανικού Ναζισμού και την εδραίωσή  του  μέσα από ανήκουστες για το ανθρώπινο είδος θηριωδίες και  φρικαλεότητες    με τέτοιες ερμηνείες. Κάθε μια από  όσες αναφέρονται,  επί πλέον όσων παραθέσαμε, έχουν το δικό τους  υποστήριγμα, αλλά δεν είναι ο κεντρικός  πυλώνας,  η βασική  έρειση του τρομακτικού  ναζιστικού κάστρου. ΄Ολες μαζί, μπορεί να συνθέτουν το πλέγμα των αιτιών, αλλά καμιά δεν στέκεται ικανή από μόνη της να το επωμιστεί αποκλειστικά το βάρος, πλην μιας.

Και μάλιστα έχει όνομα ουσιαστικού , κύριου προσώπου, όχι επιθέτου ή αφηρημένης έννοιας. Λέγεται  Γιόζεφ Γκέμπελς. ΄Ηταν ο εξ απορρήτων του Χίτλερ  που εμπνεύστηκε, όχι τόσο τη τερατογέννησή του Ναζισμού ,όσο την ανατροφή και την επίρρωσή του.

 ΄Οπως έχουμε ξαναγράψει, πρώτη και ουσιαστική κίνησή του  υπήρξε η εξαγορά ολόκληρου του γερμανικού  τύπου της εποχής,  η δωρεάν προσφορά ενός ραδιοφώνου σε όλα τα γερμανικά  σπίτια και η υποχρεωτική κατάδοση  απο τους γείτονες εκείνων που δεν έδειχναν την πρέπουσα και καθημερινή επιμέλεια στο στόχο της ναζιστικής  διαφώτισής τους. 

Μια ανατρεπτική κίνηση που εξουδετέρωσε και αχρήστεψε από μόνη της  κάθε άλλο μηχανισμό και εργαλείο για τη διάδοση της ναζιστικής προπαγάνδας ως και το  πιο  απομακρυσμένο σημείο, που κατοικούσε    Γερμανός υπήκοος. Και είναι αυτός ο κυρίαρχος  λόγος και όχι αυτονομημένοι οι υπόλοιποι,  που ολόκληρο σχεδόν  το  έθνος των Γερμανών, ενέδωσε στο Ναζισμό, εμπνεύστηκε απ΄αυτόν  και έχυσε άφθονο αίμα δικό του και  άλλων. 

 

Και ήταν  απροσδόκητο  , τουλάχιστον,   για τη σύγχρονη Ελλάδα, με ιστορική παράδοση στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία και κοιτίδα της, έστω και στον ακαδημαϊκό της ορισμό, αυτό που συνέβη στη δική μας χώρα.  Ως πριν 4χρόνια,  κανείς δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει τη  μέθοδο του Γκέμπελς στο σύστημα των  εξουσιών. Μπορεί η Ελλάδα να πέρασε από δικτατορίες και ολοκληρωτισμό, αλλά  όσοι  χρησιμοποίησαν την μιντιακή δύναμη για   καθεστωτική προπαγάνδα, το πραγματοποίησαν με τη δύναμη των όπλων ή άλλου δέλεαρ  ,σε καμιά περίπτωση ,όμως, δεν υπήρξε γενικευμένη  ,δοθέντος πως ουδείς δικτάτορας είχε διανοηθεί ή είχε τον τρόπο ( δεδομένων και   των συνθηκών)  να επιβάλει καθολική και υποχρεωτική συμμόρφωση στη διάπλαση οπαδών  σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Παπαδόπουλος μπορεί να χάρισε τα χρέη των αγροτών, αλλά του διέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Γκέμπελς.  Να χαρίσει από μια ασπρόρμαυρη τηλεόραση σε όλα τα ελληνικά σπίτια, για να βλέπουν  ανελλιπώς  και υποχρεωτικώς το αλήστου μνήμης εκείνο  κανάλι   της ΥΕΝΕΔ.

Και ό,τι δεν έκανε ο Παπαδόπουλος , το τόλμησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Τούτος δε χρειάστηκε να μοιράσει τηλεοράσεις ( θα μπορούσε,  βέβαια,  αν χρειαζόταν να το κάνει κι αυτό),  αφού στις προτεραιότητες  του καταναλωτισμού, η συσκευή της τηλεόρασης και μάλιστα σε τεράστια μεγέθη ιντσών, κατέχει στις πρώτες  σειρές.

Ο γόνος της Φαμίλιας Μητσοστάκη ,σκέφτηκε με τρόπο που δε χρειαζόταν και πολύ μυαλό, δοθέντος κιόλας, όπως λέγαμε χτες , πως δε διαθέτε πολύ,  πλην εκείνου του πονηρού και διεστραμμένου.  ΄Εβαλε τα λόμπι  του κόμματος της ΝΔ   να (εξ)αγοράσουν όλους τους ιδιοκτήτες των  καναλιών και  το σύνολο σχεδόν των Γκεμπελίσκων,  που  είναι τέτοιοι,    επειδή ακριβώς  προσφέρουν έργο,  επί πληρωμή τούτοι,  σαν εκείνο του δασκάλου τους  σε αφεντικά , που προηγουμένως  είχαν  εξαγοράσει  οι εφοπλιστές.

Και σε τί συνίσταται  αυτό το έργο; Τί δουλειά ,  επιτέλους, είναι αυτή που κάνουν οι απόγονοι του Γιόζεφ Γκέμπελς, για  να βγάζουν το  ψωμί τους ή  να γίνονται  ζάμπλπουτοι  στο συνάφι της εμπορικής δημοσιογραφίας και της βιομηχανίας  παραπληροφόρησης;

Απλό, αλλά όχι εύκολο,  αν έχεις ίχνος τσίπας ,λογικής και συνείδησης:

Αναλαμβάνεις να κάνεις την αλήθεια ψεύδος, το αρτημελές ανάπηρο, τη μέρα νύχτα,  την ανατολή, δύση, το μαύρο , άσπρο.

Ο εκναζισμός των Γερμανών  είχει τον “Γκουρού” του. Τον…Μέγα  Γιόζεφ Γκέμπελς. Μαθητές και  Απόστολοί του σήμερα στη δική μας  χώρα,που έχουν αναλάβει το αναμορφωτικό έργο του εκναζισμού  μιας μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, που ευτυχώς δεν είναι η πλειοψηφία,  έχουν κι αυτοί ονόματα. Κίτρινα κατακίτρινα,  εμετικά και σιχαμένα. Είναι πασίγνωστα . Δε χρειάζεται αναφορά.

Ο Ναζισμός και ο φασιμός είναι  γάγγραινα. Και στις ημερες μας, έχουν να κάνουν με συμπεριφορές. Στην πολιτική,την κοινωνική ζωή, στην καθημερινότητα του καθενός.  Αν εξαπλωθούν,  ο θάνατος  είναι αναπόφευκτος.

΄Εχουμε ευθύνη και πρωτίστως η ίδια η  μελλοντική πολιτεία, αν διακρίνεται  ως  κράτος  δικαίου , να συντρίψει το κεφάλι του φιδιού. Το κεντρί του είναι δηλητηριώδες.  Οποιον τσιμπάει, μεταμορφώνεται σε χοιρινό  της Κίρκης, σε επίφοβο  ζόμπι και τέρας.