Πρόεδρος Λιθουανίας: «Η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ευρώπη»

Την ανάγκη αποστολής στρατιωτικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία και το πλήρες στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Ρωσίας ζήτησε η Πρόεδρος της Λιθουανίας Νταλιέα Γκριμπαουσκάιτ.

Λίγο πριν το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και όπου η κατάσταση στην Ουκρανία θα αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας των «28», η πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής δήλωσε πως η «Ρωσία βρίσκεται σε de facto πολεμική κατάσταση με την Ουκρανία και την Ευρώπη». «Αρκετά με τα ψέματα του Πούτιν. Δεν γίνεται να τα ακούμε άλλο χωρίς να αντιδράσουμε» υπογράμμισε η Πρόεδρος Γκριμπαουσκάιτ και ζήτησε περισσότερες ενέργειες και από το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, η χώρα του οποία αναμένεται να «παλέψει» με τη Γαλλία για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε οικονομικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για πιθανές αποφάσεις.

“΄Οταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου η φωτιά σύντομα θα φτάσει και στο δικό σου”. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Λιθουνανή πρόεδρος.