ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΑΜΙΑ . ΑΠΟ ΤΟΥΣ… (ΕΞ) ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΦΥΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ανάμεσα στα μέηλ που πήραμε με σχόλια στο προχτεσινό θέμα μας (ΝΕΟ… ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ: “ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ” ΔΙΑΦΟΡΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ! ) ήταν και το ακόλουθο. (Διαλέξαμε αυτόν τον αποστολέα ,επειδή οι  περισσότεροι  αναφέρονται στο ίδιο ζήτημα  με διαφορετική διατύπωση):

“Εγώ  με απλοϊκότερη  σκέψη, μάλλον  δεν κατανόησα στο θέμα της ανθρωποκτονίας-γυναικοκτονίας, αν φταίει ο  θύτης ή το θύμα.  Αν  πάρω αντίστροφες με όσα παράλογα  μου λέει και μου κάνει η καλή μου και γίνει το κακό, θα φταίω μήπως εγώ;  Λίγο περισσότερο λιανά,αν μου το έκανες;

Σίμων ο Κυρηναίος”.

Γιατί επέλεξες τέτοιο…username; Να υποθέσω πως κουβαλάς σταυρούς άλλων; Μήπως  υπονοείς αυτόν της συμβίας σου; Δε φαντάζομαι να πάτε κι εσείς σε  αλληλοσφαγή.

Επανέρχομαι, λοιπόν, διευκρινιστικά και όσο γίνεται συνοπτικά στο θέμα.  Αλλά, πιο λιανά δε γίνονται  τα αυτονόητα.

Λοιπόν.

Τα ζευγάρια, ως παντρεμένα ή σε “σοβαρή” σχέση, όπως λένε σήμερα τον παλιό αρραβώνα,στη  συντριπτική  τους πλειοψηφία, κουβαλάνε τις  παλιές παραδόσεις των παππούδων.  ΄Ετσι, παραστατικά  θα το λέγαμε ,  “από έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα”.Μοντέρνοι-μοντέρνοι, μα  και πιο παραδοσιακοί πεθαίνεις!

Είπαμε,  αιτία όλο του κακού είναι αυτή ακριβώς η αντίφαση. Η αναπαραγωγή παλιών προτύπων σε νέες εποχές.  Σαν να λέμε “καινούριο κρασί σε παλιό ασκί”. Γίνεται  να μη σπάσει και να μη  χυθεί;

Η συζυγική πίστη για παράδειγμα. Ανέκαθεν τα ιερατεία των θρησκειών και του ρομάντζου (ροζ βιομηχανία) την έθεταν ως μοναδική, σχεδόν,κυρίαρχη απαίτηση για να υπάρξει συζυγική  σχέση και ζωή. Τότε και σήμερα. Καμιά αλλαγή, διαφοροποίηση ,ανοχή.

Στο μεταξύ η μονογαμία,   ηλίου φαεινότερο,  είναι αφύσικη κατάσταση. Η ίδια η ζωή την αποκλείει. Αλλά ό,τι αντιστρατεύεται τη φύση,  καταστρέφεται και ηττάται .Ως λογικό,επομένως, επακόλουθο  έχουμε  τη …μοιχεία. Εκατέρωθεν. Αλλά,  όπως πάντα, η κοινωνία είναι περισσότερο ανεκτική σε τέτοιες “παρεκτροπές” του άντρα και λιγότερο ως καθόλου στη γυναίκα.Και έτσι ήταν πάντα.

Και ο σύγχρονος άντρας και η σημερινή γυναίκα θα υποστούν τις φυσικές συνέπειες αυτής της αφύσικης ζωής της μονογαμίας,΄Οπως και οι παλιότεροι. Μόνο που εκείνοι υπολόγιζαν περισσότερο την κοινωνική κατακραυγή  αποδέχονταν τη “νέα κατάσταση” και  σιωπούσαν  στις ενοχές τους. Ρουτίνα, κάθετη πτώση  της σεξουαλικής επιθυμίας  στην έγγαμη ζωή, στέρηση, αποχή, κρυφή , άλλη σχέση. Νομοτελειακές όλες αυτές οι συνέπειες,όπως κάθε τι στη φύση. Και οι συνέπειες ενός τέτοιου εγκλωβισμού στα αφύσικα δεσμά του γάμου,  σοβαρές και μη αναστρέψιμες:  Συμβατική έγγαμη ζωή , συγκρούσεις, υποκρισία, διπλοί ρόλοι.

Ο άντρας, όχι βέβαια από  τις φυσικές ιδιότητες του φύλου ,αλλά από ανατροφή και παιδεία, αν δεν καταφέρει να διαχειριστεί  σωστά την αποτυχία του γάμου στον τομέα του σεξ και της  ερωτικής επικοινωνίας, να αποδεχτεί  τη συμβατική συζυγική ζωή,  να “κάνει τα στραβά μάτια” ή  να προχωρήσει στο διαζύγιο,και αφήσει να ξυπνήσει το “σερνικό” της  παραδοσιακής  υπεροχής, που ανάμεσα στα άλλα ,έχει επωμιστεί και το ρόλο του τιμωρού της …μοιχαλίδας , η οποία πρόδωσε (!) την τιμή και την αξιοπρέπειά του  (διάβαζε τον “ανδρισμό” του) , μοιραία θα καταλήξει στη βία (ενδοοικογενειακή)  ή στη χειρότερη εκδήλωσή της στην ανθρωποκτονία

Τέτοιοι άντρες, θύματα κυρίως το οικογενειακής τους ανατροφής, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν λογικά,φυσικά,συγκαταβατικά, ανθρώπινα. Είναι σαν να ζητάς από το σκορπιό να μην τσιμπήσει,όταν έρθει η στιγμή που πρέπει να το κάνει. Πληρώνει το τίμημα ,ακριβώς της στρεβλής ανατροφής και της πεποίθησης που του έχουν εμφυσήσει  ότι  ως άντρας και σερνικό, οφείλει  να   “μη σηκώνει μύγα στο σπαθί” του σε θέματα …τιμής.

Λύση;  Επαναλαμβανόμαστε και κουράζουμε. Κοινωνία άφυλη.   Σ΄αυτή που ο σεξισμός, ως παθογένεια και μάλιστα της έκτασης της δικής  μας εποχής, θα έχει  υποχωρήσει και με το χρόνο   θα  εξαφανιστεί οριστικά.  Σε τέτοια κοινωνία   δε θα βαραίνουν  το σερνικό  οι προγονικές  επιταγές και οι συμπεριφορές του ισχυρού  φύλου (“τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”). Και το θηλυκό  δε θα κουβαλάει  τις αδυναμίες και τα στερεότυπα του δικού της φύλου, κυρίως ως σεξουαλική  “αξία” συναλλαγής  ,αλλά και ως  μονογαμικό ,ρομαντικό, απροστάτευτο, υποτακτικό,”αδύνατο φύλο”.

Αν δε γίναμε και τώρα πιο λιανοί, αγαπητέ “Σίμωνα”, δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ.  Κι ακόμα χειρότερα, αν δεν περάσεις κι εσύ στην από δω όχθη, ημών των άφυλων, συνεχώς θα κουβαλάς …σταυρούς άλλων. Κι αυτόν της συμβίας σου, όπως και η ίδια θα   κουβαλά τον δικό σου.

 

 

2. Η “ανάγνωση” της Δημοσκόπησης.

Εξαίρετος,  παλιός φίλος και  πρωταγωνιστής που έβγαλε πολλή  “λάτζα” στην τελευταία δημοσκόπηση που ανεβάσαμε χτες,  αναρωτιέται γιατί δεν προχωρήσαμε στην “ανάγνωση” της έρευνας. Τί διαβάζουμε πίσω από τα  νούμερα.

Σωστή η παρατήρηση, αν και πιστεύουμε πως οι δικοί μας εδώ επισκέπτες έχουν οι ίδιοι και πολύ καλή όραση και γνωρίζουν επίσης   δυνατή   “γραφή και ανάγνωση”. Οπότε, “είδαν” όσα δεν είπαμε εμείς  χτες και θα τα καταθέσουμε σήμερα:

  1. Εκπλήσσει η αρμονία-συμφωνία  των αριθμών. Κανείς δε ξεγελάει την αριθμητική. Είναι σκληρή η γλώσσα της και ξεμπροστιάζει τους ψεύτες και τους απατεώνες
  2. Με την αλήθεια των ποσοστών που ανεβάσαμε χτες στην πανελλαδική έρευνα,φαίνονται καθαρά πως τα πέτσινα αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι “δημοσκοπικές”εταιρίες   δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και μόνο χαχόλους πείθουν.

Συγκεκριμένα:

α. ΄Οταν διεξάγεις μια δημοσκόπηση, δεν  παίρνεις τηλέφωνο ή δε βγαίνεις στους δρόμους να  ρωτάς  και η πρώτη  ερώτηση είναι: “Ψηφίσατε Νέα Δημοκρατία;” Κι αν σου απαντήσουν ΟΧΙ,λες “καλά ,ευχαριστώ γεια σας”  και πας στον άλλον παρακάτω που μετά περισσής χαρά σου αποκαλύπτει  ότι είναι  Νέο Δημοκράτης. Και εσύ  περιχαρής επίσης, ως… αντικειμενικός δημοσκόπος που είσαι ,του πασάρεις ερωτήσεις τέτοιες και τόσες που εισπράττεις όχι  16 μονάδες διαφορά  Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως  ζήτησε το ΒΗΜΑ να του σφραγίσει” η  “Metron Analysis”.   αλλά… 50 και βάλε.

β. Στο δρόμο,τα καφενεία,τις ταβέρνες που πήγαμε μεις, κυκλοφορεί “κάθε καρυδιάς καρύδι” πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης. Οι πέτσινες εταιρίες ,όπως είπαμε, εδώ και χρόνια δεν πέφτουν ποτέ πάνω σε ΑΠΕΧΟΝΤΑ από τις κάλπες.

γ. Αν στις πρόσφατες εκλογές το εκλογικό σώμα  σύγκειται  από 10.000.000 ψηφοφόρους και  (στρογγυλοποιημένα) τα 4.000.000   ή ΑΠΕΙΧΑΝ από  τις κάλπες ή ψήφισαν ΑΚΥΡΟ -ΛΕΥΚΟ,  σε ένα δείγμα 1.400  ατόμων, στατιστικά  βγαίνει το δικό μας νούμερο, πως δηλαδή  περίπου το 40% του δείγματος είναι ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ ή ψηφίσατες ΑΚΥΡΟ-ΛΕΥΚΟ. Σε αντίθεση με τις πέτσινες δημοσκοπήσεις που  ποτέ  δε συναντιούνται  με   αυτό το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων.

δ. Αν η Δεξιά σε όλο της το εύρος , μαζεύει 2.500.000 ψήφους,αυτό σημαίνει πως στα 10.000.000, το 25% ψηφίζει Δεξιά. Στο δικό μας δείγμα, πάλι στατιστικά  ,  φαίνεται πως  το ίδιο ποσοστό, περίπου 25-30% έδειξε με τις απαντήσεις του τη δεξιά του ταυτότητα. Τι λογικότερο;

ε. Το πιο σημαντικό, όμως, απ όλα όσα είπαμε μέχρι τώρα ,είναι πως  στο δικό μας δείγμα περίπου 590 πολίτες στους 1400  που ΑΠΕΧΟΥΝ από τις κάλπες,  η συντριπτική  πλειοψηφία με αυτή την επιλογή της δείχνει πολιτική στάση και μάλιστα  αντιδεξιά!  Ζήτημα  να είναι   20  μη ψηφίσαντες , στο δικό μας δείγμα που δεν πήγαν στις κάλπες  για άλλους λόγους και όχι από πολιτική επιλογή.

στ. Ξεκάθαρο μήνυμα. Το νικητή των εκλογών τον βγάζει η “κινούμενη άμμος” των ψηφοφόρων  (150.000-350.000 περίπου). Αυτό σημαίνει πως όποιος τους τάξει περισσότερα , θα διεκδικήσει την ψήφο τους. Αυτή η παθογένεια   του κομματικού συστήματος   ,θα μπορούσε να  εξισορροπήσει και να ανατραπεί μόνο αν ένας αντίστοιχος αριθμός πολιτών που ΑΠΕΧΟΥΝ από τις εκλογές, προσέλθει  στις κάλπες και δώσει κομματική ψήφο . Και είναι σίγουρο,όπως έδειξε  η δική μας δημοσκόπηση, πως  οι ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ  είναι κατά κανόνα προοδευτικοί, με πολιτικές ευαισθησίες, που στέλνουν κάθε φορά  με τη στάση τους πολιτικό μήνυμα.  ΄Οποιος πείσει, έστω ένα 20% των φορέων της ΑΠΟΧΗΣ να προσέλθει στις κάλπες, Δεξιά κυβέρνηση  (και Πασοκική) σε αυτή τη χώρα δεν πρόκειται να υπάρξει στον…. αιώνα τον άπαντα.