“Τούτη τη φορά (όντως) θα είναι αλλιώς”. (Και όχι όπως το εννοεί ο Πολάκης).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  20/04/2024
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

20/04/2024
Greece’s Credit Outlook Upgraded Amid Economic Recovery
Standard and Poors have elevated Greece’s sovereign credit outlook from stable to positive, reclaiming a status tthe country had lost at the height of a grewling financial crisis.

Standard & Poor's

 

“Παρά τις προσδοκίες μερίδας αναλυτών, S&P  αν και έδωσε το παρόν την άνοιξη, τελικά, η αξιολόγηση δεν έφερε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα  στην χώρα. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο αμερικανικός οίκος έκλεισε τον κύκλο των αξιολογήσεων της 4ετίας, με μισό θετικό νέο, καθώς, αναβάθμισε, μόνο τις προοπτικές της Ελλάδας”…Χωρίς, λοιπόν, την επενδυτι, ξεκινά και επίσημα η κούρσα των φετινών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σε κλίμα αβεβαιότητας ως προς τους σχηματισμούς της επόμενης ημέρας…Ο εν λόγω στόχος, για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μπαίνει και με τη βούλα, πλέον, ως από τα βασικότερα συστατικά του προεκλογικού αφηγήματος. Κυρίως για το κυβερνών κόμμα, το οποίο έχει προτάξει στην ατζέντα του την προτεραιότητα της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας”. Ο.Τ).

***

Οι οίκοι αξιολόγησης ιδρύθηκαν, υποτίθεται για  να ερευνούν τις αγορές   με στόχο να πουλούν “εμπορική πίστη”.  Εχέγγυα-διαβεβαίωση, δηλαδή,    για το πόσο καλό ή επικίνδυνο είναι να επενδύσει κανείς σε ένα εταιρικό χρέος.

Και, βεβαίως,  ακούγεται  καλό,  λογικό και συμφέρον  για την οικονομία της  Αγοράς και  του κέρδους των επενδυτών.  Με τη δική τους, μάλιστα-ραμμένη στα μέτρα  τους- αντίληψη περί ηθικής ,ακούγεται ακόμα και έντιμο.  (Ας είναι, όμως, Ας  μην επαναλάβουμε γιατί δεν είναι).

Δεν πέρασε ,πάντως,  πολύ από τον καιρό της ίδρυσής τους και  συνέβη  το αντίθετο. ΄Ηταν απολύτως αναμενόμενο.   ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΑΝ   ΕΚΕΙΝΟΙ, ΑΚΡΙΒΩΣ,  ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝ  ΚΑΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ (ΑΑΑ)!

Αυτό από  μόνο του δείχνει  ποια φοβερή δίνη σύγκρουσης  συμφερόντων ξέσπασε . Κι αυτό με τη σειρά του   σημαίνει πως   οι ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ-ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ , ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙΟΥΣ  ΟΙΚΟΥΣ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΔΡΑ  ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ( πρβλ Κυριάκος Μητσοτάκης και S&P, αυτή την ώρα, λίγο πριν τις ευρωεκλογές).

Στον ίδιο χαβά χορεύουν και πάντα  έναντι τεράστιας αμοιβής, τα  παγκόσμια γκεμπελικά  συγκροτήματα,  όπως για το καθεστώς Μητσοτάκη, τα είδαμε  τελευταία και λίγο πριν τις εκλογές ( πρόσφατα  και Times)  να… υποκλίνονται στην …άξια και προκομένη  κυβέρνηση της Ελλάδας, που ανύψωσε τους  οικονομικούς δείκτες,  και μείωσε το χρέος.

΄Οντως,  μειώθηκε  το χρέος. Αλλά πώς;   Αφού  πρώτα το εκτόξευσαν με την απόλυτη διαφθορά που επικρατεί παντού  στα 500 σχεδόν δισ! Κι αφού βύθισε στη φτώχεια και τη δυστυχία έναν ολόκληρο λαό.  Και όχι μόνο.  ΄Εχει υποθηκεύσει   για ολόκληρες γενιές το Μέλλον της χώρας, η οποία ,όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα,   βρίσκεται  ήδη σε τροχιά χρεοκοπίας.

Μιλάμε, δηλαδή,  για την απόλυτη διαφθορά  του  παγκόσμιου Συστήματος. Θυμηθείτε μόνο τις   πλάτες που έβαλε πάλι  πρόσφατα και σε προεκλογική περίοδο   στο σημερινό ελληνικό καθεστώς,  ένα alter ego Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ε.Ε, η παντελώς βρώμικη και όχι μόνο στα ακροδεξιά ιδεολογήματα -παραληρήματά της  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αλλά, να μιλήσουμε με ντοκουμέντα.  Γιατί, μόνο τέτοια οφείλει η Ιστορία  να διαθέτει και να παρουσιάζει,  για να  μπορεί  να προχωράει σε κρίσεις και αξιολογήσεις. Πρωτίστως, για  να εξασφαλίζει  τη  φερεγγυότητά όσων  την εμπιστεύονται.

Με άλλα  λόγια, και η Ιστορία είναι ένας…Οίκος αξιολόγησης! Κατευθύνει τους επενδυτές του κέρδους της  αλήθεια στη σωστή πορεία. Κι αυτή  η αλήθεια, εκτός των άλλων πολυώνυμων προσωπικών-ατομικών προσφορών και ωφελημάτων , έχει τεράστια σημασία για το Σύνολο.

Πώς,  με  ποιες, δηλαδή,  προοπτικές και με τί είδους  οδηγούς και κολαούζους, μπορεί και πρέπει να πορεύεται  ένα σύνολο, μια κοινωνία, ένας λαός.   Κι αυτό καθίσταται εφικτό,  μόνο  με την ξεκάθαρη γνώση και αποτίμηση του παρελθόντος και του παρόντος,  για να  είναι ένας απολύτως ορατός Φάρος , να φωτίζει καθαρά τη συλλογική μελλοντική τους πορεία.

Από τα άπειρα ντοκουμέντα που διαθέτει η ιστορική καταγραφή της… φερεγγυότητας (διάβαζε ανυποληψίας)  αυτών των άθλιων οίκων- κατασκευασμάτων της απάτης από την Αγορά, να  θυμίσουμε τα πλέον χαρακτηριστικά των τελευταίων χρόνων.  Να δούμε , αν  οι κορυφαίοι παγκοσμίως  οίκοι αξιολόγησης  Standard & Poors, Moody’s και  Fitch, διαθέτουν και ποιες σοβαρές περγαμηνές  επιτυχίας και αξιοπιστίας στην υποτιθέμενη προσφορά τους για το καλό των επενδυτών.

Η ίδια τους η   οικονομική άνθιση, τα τεράστια κέρδη τους   (ανάλογες, αδερφές καλύτερα,  είναι και οι αποκαλούμενες εταιρίες δημοσκοπήσεων)  από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα , είναι η πρώτη και η σοβαρότερη απόδειξη  της απίστευτης απάτης και της διαφθοράς τους.  Την ίδια ώρα  που όλα αυτά τα χρόνια  κατέρριπταν  ρεκόρ κερδών, οι  αναληθείς και κατασκευασμένες (διάβαζε πανάκριβα εξαγορασμένες ) εκθέσεις αξιολογήσεών τους , έσπαζαν το… καντράν   της αποτυχίας και αναξιοπιστίας τους .

Έχουμε σωρό τις  αποδείξεις .  Τις είδαμε και τις βλέπουμε  σήμερα μπροστά στα μάτια μας να συνεχίζονται. Θα είναι, μάλιστα,  ακόμα πιο ισχυρές  στα χρόνια που έρχονται. Είναι το μόνο σίγουρο.

Να περιοριστούμε ( σε συνοπτική παρουσίαση λόγω της συχνής αναφοράς μας εδώ )  στις πλέον κραυγαλέες, οι οποίες, ούτε καν ιστορική στήριξη απαιτούν, γιατί είναι πρόσφατες.  Αλλά, είναι και απολύτως  ορατές   οι  τραγικές συνέπειες, που  βιώνει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού   και ειδικά οι Έλληνες με τις γενιές που έρχονται.

Συγκεκριμένα:

  1. Ο τεράστιος μέχρι το  2008 αμερικάνικος επενδυτικός κολοσσός  Lehman Brothers για τον οποίο μέχρι την ημέρα της κατάρρευσής του (15/9/2008) , οι  οίκοι … εξαπάτησης και διαφθοράς Moody’s, Standard & Poor’s   και Fitch Ratings   έδιναν τα χρεόγαρφα της,  ως ασφελέστατη επένδυση! Και  βαθομλογούσαν Lehman  με… ΑΑΑ(ριστα)!
  2. ΄Ένα περίπου μήνα μετά, ίδια περίπτωση. Σειρά είχε τώρα η Ισλανδία με τις τρεις μεγάλε τράπεζες (Landsbanki, Glitnir και Kaupthing), που κατέρρευσαν τον Οκτώβριο 2008. Μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους , οι  «Οίκοι»… έκοβαν φλέβες στις αξιολογήσεις τους  για την πιστοληπτική  ικανότητα  της χώρας!

    3.Ελλάδα, Οκτώβριος, 2008 . Η ίδια ιστορία και ακόμα πιο τραγική επαναλαμβάνεται.  Οι  διεφθαρμένοι  «Οίκοι» με τα ίδια ονόματα  έδιναν διθυραμβικές  αξιολογήσεις στην κυβέρνηση της Δεξιάς του Κώστα Καραμανλή για τη…φοβερή και τρομερή  οικονομία της  (σε όλα  έπαιρνε…ΑΑΑ!). Η ίδια, μάλιστα,  τότε μαφιόζικη κυβέρνηση (όμοια σαν τη σημερινή)  διαβεβαίωνε τους πάντες και σε όλους τους τόνους πως η οικονομία μας είναι τόσο  θωρακισμένη σε σημείο  που οι υπόλοιπες  των άλλων χωρών να… τρώνε τη σκόνη μας !

Τον ίδιο μήνα  (Οκτώβριος του 2008), όπως έχουμε γράψει πολλές φορές  εδώ,   ΧΤΥΠΟΥΣΑΜΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.  Πρώτοι στη λίστα προειδοποιήσεών μας   οι παντελώς ανήθικοι  και διεφθαρμένοι  Γκεμπελίσκοι. Συνεχείς αποστολές καλεσμάτων  για συστράτευση  και ενημέρωση στην ανήθικη συντεχνία.  Ουδεμία ανταπόκριση.  Όπως και σήμερα.

Από τη μεριά του, ο υπόδικος  «ανιψιός» της Καραμανλικής εγκληματικής   δυναστείας ,  ασφαλώς γνώριζε, και πολύ καλά μάλιστα, την επερχόμενη χρεοκοπία  της  χώρας.  Και όχι μόνο έβγαζε ανακοινώσεις και…διαγγέλματα οικονομικής ευρωστίας,  αλλά δωροδοκούσε ασύστολα με πακτωλό δημόσιου χρήματος    τις   γκεμπελικές   «πολιορκητικές  μηχανές» ,  για να αποκρύψει τον «Αρμαγεδώνα» της χρεοκοπίας  που βρισκόταν  εντός των πυλών (όπως ακριβώς και αυτή την ώρα).

Εγκληματικά μεγέθη της βιομηχανίας παραπλάνησης και παραπληροφόρησης,  σαν του Τράγκα, Κυριακού, Λαμπράκη,  Μπόμπολα, Φυντανίδη,  Καρατζαφέρη,  Χατζηνικολάου, Τριανταφυλλόπουλου, Αναστασιάδη, Ευαγγελάτου,  Πρετεντέρη  και  το λοιπό εγκληματικό αληταριό του Γκεμπελιστάν ,έβγαζαν εργολαβικά  τη «βρώμικη δουλειά», επί αδρά αμοιβή,  για να  ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να αποσιωπούν την επερχόμενη τραγωδία. (Γνωστά και χιλιοειπωμένα από εμάς δω).

.

Κι  αντί σήμερα οι ζώντες απ΄ αυτούς να είναι φυλακή, οι  τεθνεώτες στο «ανάθεμα» και οι περιουσίες τους   να έχουν δημευτεί, είναι οι ίδιοι που   ειρωνεύονται, απειλούν, δολοφονούν, κατασκευάζουν ενόχους,  « πετούν την μπάλα στην εξέδρα»,   για να κρύψουν τις ευθύνες τους .

Το χειρότερο,  συνεχίζουν να εξαπατούν τις μάζες, ως τέταρτη εξουσία ,όπως  σεμνύνονται πως είναι. Και ,μαζί με το υπόλοιπο κομματικό Συστημικό κόσμο, αποσιωπούν και συγκαλύπτουν τις ευθύνες ΟΛΩΝ των ενόχων της χρεοκοπίας.

Η Ιστορία, όμως ,είναι εδώ. Και βρίσκεται  ως ΦΑΡΟΣ ανυψωμένος  για να διακρίνεται ,να ξεχωρίζει και να  προσφέρει ασφαλή  προσανατολισμό στο καράβι, που πλέει σε μια μανιασμένη θάλασσα, όπως είναι σήμερα ο κόσμος μας . Ειδικά  για τη χώρα μας που  ΔΕ ΒΓΗΚΕ ΠΟΤΕ  ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ  ΜΕ  ΔΕΥΤΕΡΗ!

Κι ας μιλάνε  οι διεφθαρμένοι Οίκοι αξιολογήσεων με τη στήριξη της επίσης   εξαγορασμένης  ντόπιας και ξένης βιομηχανίας παραπληροφόρησης και πλαστών δημοσκοπήσεων       για το θαύμα (!)  που πέτυχε η  οικονομία του Κυριάκου Μητσοτάκη .΄Αλλωστε, «πάσα θάμα τρεις ημέρες» .Και το …μέγα κι αυτού του εγκλήματος  του καθεστώτος  Μητσοτάκη ,ούτε  τέσσερεις δεν πρόκειται να κρατήσει.

΄Εχουμε αναλύσει με λεπτομέρειες και σε δεκάδες κείμενα, δικά μας και ξένα, του λόγους που δεν μπορείς να μιλάς, όχι μόνο για οικονομικό θαύμα της Ελλάδας, αλλά ούτε για στοιχειώδη προοπτική ορθοπόδησης  μιας οικονομίας σαν την ελληνική.

Η ίδια η αισχρή   εταιρία…. το παραδέχεται. Ξέρει πολύ καλά τους λόγους. Αλλά,   βάζει στα «ψιλά», τη μεγάλη αλήθεια, πρώτα γιατί πληρώθηκε αδρά από το ελληνικό καθεστώς,  για να παραπλανήσει  και ύστερα για να φυλάει τα νώτα της. Το προηγούμενο με τους Ισπανούς δικηγόρους που μήνυσαν αυτές τις εταιρίες της απάτης για εξαπάτηση  της χώρας τους,  τους έχει γίνει μάθημα.

Και  τους πληροφορούμε πως όταν έρθει η ώρα θα γίνει κι εδώ , ό,τι δεν κάναμε, δυστυχώς, στην  πρώτη χρεοκοπία γι  αυτούς τους  βρώμικους Οίκους αξιολόγησης, το αληταριό του  Γκεμπελιστάν   και την  επίσης,  ως μυελού οστέων, διεφθαρμένη  βιομηχανία  προπαγάνδας των ΠαναγοπουλοΦαναρποΓεράκηδων  με τις πέτσινες δημοσκοπήσεις.

Δε θα ξεφύγουν τούτη τη φορά. ΄Οσα “ψιλά γράμματα” κι αν χώνουν στις πλαστές βεβαιώσεις προπαγάνδας ,όπως στην  παράγραφό της η  S&P , παρακάτω.  Αφού έκαναν  τη μεγάλη ζημιά και ο  αφελής, ο αδαής και χαχόλους ψηφοφόρος έχαψε το παραμύθι,  πέταξαν στα μουλωχτά και την αλήθεια. Ως Πιλάτος, νίπτων  τας χείρας, αναφέρει:

«…Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες μικρές ανοικτές οικονομίες, παραμένει εκτεθειμένη στην αλλαγή των ανέμων της παγκόσμιας οικονομίας και τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει τους σημαντικούς εξωστρεφείς τομείς του τουρισμού ή της ναυτιλίας, ή άλλη μια ξαφνική εκτίναξη των τιμών ενέργειας.

«Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βελτιωμένη δυναμική των πιστοληπτικών δεικτών της Ελλάδας. Οι αξιολογήσεις μας εξακολουθούν να περιορίζονται από το υψηλό ακόμη επίπεδο του δημόσιου χρέους και τη σχετικά αδύναμη εξωτερική θέση ρευστότητας της οικονομίας», αναφέρει ο οίκος»

Πόσο γελασμένοι είστε,  πανάθλιοι απατεώνες! Νομίζετε πως με τέτοιες στρακαστρούκες που πετάτε, θα ξεφύγετε. ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΤΕ. ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ (ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΥΤΑΚΗ ΦΥΣΙΚΑ ,ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΟΧΟ) ΠΩΣ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!

“Μπορείτε να εξαπατάτε κάποιους, ακόμα και όλες τις φορές. Και όλους,  μερικές φορές. Αλλά όλους, όλες τις φορές, ,αποκλείεται”. Βάλτε το αυτό,  καλά στο διεφθαρμένο  μυαλό σας.