ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1. Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ
2. ” H  ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ”!
3. ΕΜΠΟΡΟΙ-ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ  ΜΕ “ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ”  ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ  ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ
4.ΚΛΕΨΤΕ ΝΟΜΙΜΑ  ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΥΔΕΙΣ ΦΟΒΟΣ!
1. Το διήμερο Πούτιν σε Αθήνα και Αγιο Ορος – Τι κέρδισε η Ελλάδα
Το διήμερο Πούτιν σε Αθήνα και Αγιο Ορος – Τι κέρδισε η Ελλάδα

Η επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα πέρασε στην ιστορία πλέον, καθώς το βράδυ του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε για την πατρίδα του.

Η παρουσία του Πούτιν στην Ελλάδα από την Παρασκευή το μεσημέρι κέντρισε το ενδιαφέρον του πολιτικού (και όχι μόνο) κόσμου, ενώ έγινε εκτενής αναφορά σε αυτήν και διεθνώς.

Η προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη του Πούτιν πάντως είχε και άλλα χαρακτηριστικά για την Ελλάδα. Τα οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί προς όφελος της η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλωστε από το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν ως εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης και στέκονται χαρακτηριστικά στις συμφωνίες που υπέγραφησαν και εν συνεχεία στις επενδύσεις για τις οποίες μίλησαν με την ρωσική πλευρά. Μάλιστα, ως πιο σημαντική από όλες τις συμφωνίες θεωρούν αυτήν της ΕΛΠΕ με την ROSNEFT. Η γενική εκτίμηση στην κυβέρνηση έχει να κάνει πάντως με το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαντική γέφυρα συνεννόησης και συμφιλίωσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ρωσία, κάτι που κάνει πιο σημαντική την θέση της.

Ο ίδιος ο Πούτιν πάντως εκτός από τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τις συνομιλίες, έδειχνε ότι θεωρούσε σημαντικές τις επισκέψεις του στο Αγιο Ορος και δη τις επαφές του με στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, κάθε εκδήλωση στις επισκέψεις του και κάθε χώρο που έβλεπε εκεί, το ζούσε με θέρμη και συγκίνηση.

Την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ενώ το βράδυ επισκέφθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και αμέσως μετά είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Καβούρι όπου και έμεινε. Το πρωί του Σαββάτου ο Πούτιν αναχώρησε για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια αναχώρησε οδικώς για την Τρυπητή Χαλκιδικής και από εκεί με σκάφος έφτασε στο λιμάνι της Δάφνης, απ’ όπου οδικώς έφτασε στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εκεί, τον Πούτιν υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Παύλο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο και τον πολιτικό διευθυντή του Αγίου Όρους, Αρίστο Κασμίρογλου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εν συνεχεία ως τελευταίο σταθμό της επίσκεψης του στην Ελλάδα είχε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου και πήγε δια θαλάσσης και λίγο μετά τις 20:00 αναχώρησε για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

 ΄Οσοι κάλεσαν το δικτάτορα της Ρωσίας στην Ελλάδα, τον φιλοξένησαν και συν-ομίλησαν μαζί του …”σα να μη συμβαίνει τίποτα,  ως να   μην είναι ο μακελάρης της Ουκρανίας με τους 7.000 νεκρούς, ο υπεύθυνος για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου με 300 αθώα θύματα,  εκείνος που εκτοξεύει καθε τόσο  τις απειλές για ισοπέδωση του κόσμου με πυρηνικά,  είναι συνένοχοι  σε “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” με τα οποία βαρύνεται ο Ρώσος δικτάτορας. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή.

 H επανάληψη   είναι βαρετή,  βέβαια, αλλά απαραίτητη και δικαιολογημένη, όταν  πρόκειται να επισημάνει κανείς το μέγα κίνδυνο που  εγκυμονεί για την παγκόσμια ειρήνη η παρουσία του δικατάτορα στην  Ελλάδα,αφού του καλλιεργεί την αλαζονεία και του  παρέχει άλλοθι να συνεχίσει  τα εγκλήματα  και την ιμπεριαλιστική του θρασύτητα  εναντίον άλλων χωρών.  Η Ουκρανία ήταν η αρχή.  Σειρά έχουν  η Τουρκία, οι Βαλτικές χώρες και κάτω  η Μπολδαβία ή άλλες “παρίστριες” περιοχές. Είναι αδίστακτος και παρανοϊκός.

Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν οι ηγεσίες  των χωρών του κόσμου και ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική πως βρισκόμαστε  μπροστά στην επανεμφάνιση-νεκρανάσταση  του τέρατος του Ναζισμού Χίτλερ υπό το όνομα Πούτιν; Δεν μπορούν να διαπιστώσουν πως η κατάσταση στον κόσμο και στην Ευρώπη ειδικότερα,αυτή την ώρα  θυμίζει παραμονές β΄παγκοσμίου πολέμου;  Ας  εγκύψουν λίγο   στην Ιστορία, όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου  στα χέρια τους  και εύκολα θα αντιληφθούν αυτό που υποστηρίζουμε.

Στις παραμονές του τελευταίου μεγάλου  πολέμου, η Αμερική και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης για συμφεροντολογικούς περισσότερο λογους, επέδειξαν σοβαρή αμέλεια και πρωτοφανή, ανιστόρητη αδιαφορία-ουδετερότητα για τα διαδραματιζόμενα στην τότε ναζιστική Γερμανία. Την ίδια στάση τήρησε και ο “Τύπος” της εποχής, που και τότε δεν ήταν διαφορετικός από το σημερινό. Βιομηχανία παραπληροφόρησης.

Αν υπήρχε από τότε αντίδραση, αν μιλούσαν, αν είχαν προφτάσει το τέρας του ναζισμού πριν προχωρήσει  στη γιγάντωση της πολεμικής του μηχανής, αλλά το κυριότερο στη δηλητηρίαση των ψυχών των ανθρώπων με τα ναζιστικά παραληρήματα-ιδεολογήματα, ίσως να μην είχε οδηγηθεί η ανθρωπότητα στο δράμα του 2ου παγκοσμίου πολέμου . ΄Εχουν τεράστια αευθύνη οι τότε ηγεσίες και ο “Τύπος” στην Αμερική και την Ευρώπη.

Ας μη συμβούν πάλι τα ίδια. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα που λένε οι ανιστόρητοι. Επαναλαμβάνονται τα ιστορικά γεγονότα πάντα ίδια, αφού ούτε το μυαλό (διαθέσεις-ένστικτα- επιδιώξεις) του ανθρώπου άλλαξε. Αλλάζουν μόνο εποχές και ονόματα πρωταγωνιστούν. Οι αιτίες και τα αποτελέσματα είναι τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια. Γι΄αυτό και όσοι αγνοούν ή αδιαφορούν για τα μηνύματα της ιστορίας , ξαναζούν τις τραγικές της στιγμές.

Γράφαμε για το συγκεκριμένο θέμα.

 

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ 3ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ -ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ «ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ» ΝΑΤΟ.
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΙ
Στους 2.593 οι νεκροί στην Ουκρανία από τον Απρίλιο
Συνολικά 2.593 άνθρωποι, στους οποίους περιλαμβάνονται άμαχοι καθώς και Ουκρανοί και αυτονομιστές μαχητές, έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Απριλίου στις μάχες που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία , δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στους 2.593 οι νεκροί στην Ουκρανία από τον Απρίλιο
«Η τάση είναι σαφής και ανησυχητική. Υπάρχει σημαντική αύξηση του απολογισμού των νεκρών στα ανατολικά», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών είναι 2.593 — κοντά στις 3.000 αν περιλάβουμε τα 298 θύματα της συντριβής της πτήσης MH17 (της Malaysia Airlines)», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Σιμόνοβιτς, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση που συνέταξε αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ, δήλωσε πως τα θύματα μεταξύ των αμάχων θα συνεχίσουν να αυξάνονται «καθώς κάθε πλευρά αυξάνει την ισχύ της με επιστράτευση, καλύτερη οργάνωση ή ανάπτυξη νέων μαχητών και περισσότερο εξελιγμένα όπλα και στήριξη από το εξωτερικό».
Ο Σιμόνοβιτς δήλωσε πως η φερόμενη αύξηση της συμμετοχής ξένων μαχητών στις εχθροπραξίες –μια αναφορά στα ρωσικά στρατεύματα και τους ρώσους εθελοντές μαχητές- είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Στην έκθεση οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούνται για ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται φόνοι, απαγωγές και βασανιστήρια, ενώ αναφέρεται πως έχουν «σταθερή προμήθεια» εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών.
Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, αναφέρονται επίσης πληροφορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τα ειδικά τάγματα του υπουργείου Εσωτερικών.
«Ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να διαπράττουν φόνους, απαγωγές, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, κακομεταχειρίσεις, εκτελέσεις και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως οι παραβιάσεις στρέφονται με δυσανάλογο τρόπο εναντίον των αμάχων.
«Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε βομβαρδισμούς από ρωσικό έδαφος και παράνομη χρήση ναρκών σε ουκρανικό έδαφος», επισημαίνουν ακόμη οι παρατηρητές.
΄Εζησα στην Ουκρανία (Κίεβο) τη μεγαλειώδη «πορτοκαλί επανάσταση»  του Βίκτορ Γιούσενκο το 2004-2005. Κατεβαίναμε στην πλατεία Μεϊντάν κατά εκατοντάδες από πανεπιστήμια,σχολεία, υπηρεσίες, προάστια και διαδηλώναμε χιλιάδες, πολλές φορές όλη τη νύχτα, υπό θερμοκρασία -25 βαθμούς στο κέντρο της πόλης κατά του μακελλάρη (τότε και πρόσφατα) Ρωσόφιλου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλώσεις μας ήταν ειρηνικές, απόλυτα αυτο-ελεγχόμενες, «μύτη δεν άνοιξε» τόσους μήνες που κατέβαινε ο κόσμος στους δρόμου.
Σ΄όλα αυτά τα δρώμενα συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες  πολίτες Ουκρανοί και ποτέ δεν ξεχώριζες εθνικότητα. Ούτε κάποια άλλη εμφανή διαφορά διαπίστωνες. ΄Ολοι ήταν μια «γροθιά» εναντίον του δικτάτορα Γιανουκόβιτς, ο οποίος, όπως τώρα δείχνουν τα πράγματα, προετοίμαζε τα σημερινά γεγονότα και είχε δρομολογήσει τις εξελίξεις από τότε με τις υποδείξεις της «ρώσικης αρκούδας» . Κανείς δεν υπερηφανευόταν σε κείνες τις κινητοποιήσεις το Φθινόπωρο το 2004 για την εθνικότητά του, την περιοχή καταγωγής του, τη γλώσσα του. ΄Ολοι μιλούσαν την ουκρανική («εκδοχή» -διάλεκτος της Ρώσικης γλώσσας), ίδιας «κοπής» τα πρόσωπα  (παράστημα, χρώματα). Καμιά διαφορά, κανείς δεν επέτρεπε να φανεί κάποια αντίθεση.  ΄Οσοι ένιωθαν,αν ένιωθαν διαφορετικοί , το πιθανότερο δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις  εκείνο τον καιρό.
Και σε 10 χρόνια μετά, ήρθαν τα… πάνω κάτω! Εκεί που όλοι οι Ουκρανοί ενωμένοι αγωνίζονταν τόσα χρόνια για κοινωνικές κατακτήσεις για την καλυτέρευση της ζωής τους, για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους  και τα παιδιά τους,ξαφνικά ξεχάστηκαν όλα αυτά και οι πολίτες άρχισαν να εξοντώνονται μεταξύ τους, χωρισμένοι σε εθνότητες, φυλές , φάρες, φατρίες, σε έναν πρωτοφανή για την Ευρώπη εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς. Απίστευτη εξέλιξη, απρόσμενη, αδιανόητη  για την εποχή που οργανώναμε στην Ουκρανία την «πορτοκαλί επανάσταση».
Υπήρχε και τότε η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία και τη χρησιοποιούσαν οι Ρώσοι, καταβάλοντας το συμφωνημένο ενοίκιο στο Κίεβο.΄Ολα ήταν ομαλά, όμως. Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν καλές. Ο Πούτιν, θυμάμαι, είχε επισκεφτεί το Κίεβο στην εθνική εορτή της χώρας, τα σύνορα ήταν ανοιχτά, μπαινόβγαινε κόσμος. Τί συνέβη ,λοιπόν, και ξαφνικά έγιναν ορκισμένοι εχθροί οι πολίτες της ίδιας χώρας, που δεν είχαν στην ουσία άλλες διαφορές πέρα από τον (αυθαίρετο) αυτο-προσδιορισμό τους   σε Ρώσους, Κοζάκους, ΄Ελληνες κ.ά; Πώς σε μια ειρηνική και πολιτισμένη χώρα σαν την Ουκρανία ,υπερχείλισε ο εθνικισμός και σήμερα έφτασαν να σφάζονται μεταξύ τους  ομοεθνείς και «αδέλφια» στην ίδια τους τη χώρα;
Βέβαια, διαπιστώναμε και τότε στις ανατολικές περιοχές της επικράτειας (εκεί που σήμερα διεξάγονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ρωσόφιλους και ουκρανικό στρατό), πως υπερτερούσε το ρώσικο στοιχείο, πως αυτο-χαρακτηρίζονταν οι κάτοικοι ως Ρωσόφιλοι-Ρώσοι, πως είχαν επαφές στενότερες με τη Ρωσία,αλλά μέχρι εκεί. Δε φανταζόταν,όμως, κανείς πως θα έφτανε η ημέρα να σκοτώνονται μεταξύ τους για… «σημαίες» και σύνορα οι  κάτοικοι της ίδιας χώρας.
Και όμως.΄Ο,τι η λογική, η σύνεση, η εποχή θεωρεί απίθανο να συμβεί , η αφροσύνη,η αλαζονεία,η φιλοδοξία και φυσικά η ψυχοπάθεια ενός και μόνο δικτάτορα μπορούν να ανατρέψουν παγιωμένες καταστάσεις και να εξωθήσουν τα πράγματα σε άκρα,σε ταραχές και αιματηρές συγκρούσεις σαν αυτές που ζούμε σήμερα στην Ουκρανία με τους περισσότερους από 2.500 νεκρούς στον εμφύλιο, μέσα σε 4 μόνο μήνες! Αδιανόητο.
Ο δικατάτορας της Ρωσίας (κουραστήκαμε και κουράσαμε να το λέμε) είναι ο μοναδικός υπεύθυνος γι΄αυτό το μεγάλο έγκλημα που διαπράττεται αυτή την ώρα στην Ουκρανία. Παράφρων και φιλόδοξος, όπως είναι, καλλιέργησε όλα τα εθνικιστικά σύνδρομα των Ρώσων μέσα και έξω από τη χώρα (ακόμα και των οικονομικών  μεταναστών στα δυτικά κράτη). Προπαγάνδισε επί χρόνια την… ανωτερότητα και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της  Ρώσικης φυλής (πολλοί Ρώσοι θεωρούν πως ανήκουν στην Αρία φυλή!). Υποσχέθηκε στους φανατικούς (μαφιόζοι, ακροδεξιοί και Ναζί, κατά κανόνα) οπαδούς του, αλλά και στους «αδελφούς» Ρώσους της Ουκρανίας, της Γεωργίας και των γύρω χωρών που ζουν Ρώσοι ή Ρωσόφιλοι, μια «Μεγάλη, μητέρα Ρωσία», με πλούσια και ανεξάρτητη οικονομία, μια υπερδύναμη, όπως την ονειρεύτηκε και την έστησε η Αικατερίνη η Β΄,αλλά και ο «πατερούλης» Στάλιν .Με αυτό τον τρόπο  ο άρρωστος δικτάτορας «υπερέβη τα εσκαμμένα» και οδήγησε την κατάσταση στο «μη παρέκει «.
Η Ρωσία από την εποχή του Μ.Πέτρου και της Αικατερίνης της Β΄, αντιμετώπιζε το μεγαλο πρόβλημα της ελεύθερης  πρόσβασης (ναυσιπλοϊας) στις νότιες θάλασσες («Ανατολικό Ζήτημα»,μέρος του οποίου είναι και η ελληνική επανάσταση» του ΄21). Χωρίς την έξοδο από τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, η Ρωσία είναι μια ηπειρωτική χώρα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια ,το εμπόριο και την οικονομία της. Πολλά χρόνια η Ρωσία προσπάθησε να λύσει το συγεκριμένο ζήτημα (να θέσει υπό την κυριαρχία της την Κριμαία και άλλες περιοχές στη Μαύρη θαλασσα) ακόμα και με πολέμους. Αλλά,ποτέ δεν κατάφερε ,όσο υπήρχαν αυτοκρατορίες και έθνη, να πετύχει μια μόνιμη προσάρτηση των  περιοχών αυτών. Μόνο επί Σοβιετικής ΄Ενωσης φάνηκε πως το «Ανατολικό Ζήτημα» βρήκε επί τέλους τη λύση του, αφού όχι μόνο η Κριμαία, αλλά και ολόκληρη η Ουκρανία ήταν αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης Σοβιετικής ΄Ενωσης.
Η διάλυση της Σοβιετικής «αυτοκρατορίας» και η ανεξαρτητοποίηση των εθνικών κρατών, ανάδειξε, ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, και τις εθνικιστικές, θρησκευτικές,  φυλετικές, γλωσσικές, οικονομικές και λοιπές  διαφορές των υπηκόων της μεγάλης «Σοβιετίας» ,οι οποίοι μέχρι τότε ζούσαν μονιασμένοι (θελητά ή αθέλητα) υπό τον ισχυρό «βραχίονα» της Μόσχας. Στην Ουκρανία έγινε το ίδιο. Μόνο που εδώ άργησαν να αναφανούν οι διαφορές,αφού τα συμφέροντα των δύο χωρών (ειδικά σε ό,τι αφορά τη ναυτική βάση στην Κριμαία και τους αγωγούς του φυσικού αερίου που διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος), ήταν απαγορευτικά για εθνοτικές και φυλετικές-γλωσσικές διενέξεις. Και έτσι πορεύτηκαν ομαλά οι σχέσεις των δύο χωρών από το 1989  και μέχρι τουλάχιστον το 2005, όταν ο Δυτικόφιλος Γιούσενκο, επικεφαλής της «πορτοκαλί επανάστασης»,  κέρδισε τις εκλογές (με δικαστική σύναρση)   και έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας.
΄Ηταν η εποχή που ο Πούτιν   συνέλαβε την ιδέα της διάσπασης της Οκρανίας,αφού ήταν φανερό πως η Δύση καιροφυλακτούσε να «βάλει πόδι» στη χώρα και να την εντάξει  στο ΝΑΤΟ ,στην πολιτισμική-οικονομική οικογένεια της Δύσης γενικότερα. Αυτό σήμαινε για τη Μόσχα πως η επαμφοτερίζουσα πολιτισμικά-πολιτικά-στρατιωτικά-οικονομικά  Ουκρανία,  αν εντασσόταν ποτέ στη Δύση, το ΝΑΤΟ θα ήταν στην ουσία εκείνο που θα αποφάσιζε για τη τύχη της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης. Αυτό σήμαινε πως ανά πάσα στιγμή η Δύση καθιστούσε τη Ρωσία «ανάπηρη», αν το ήθελε, μια ηπειρωτική χώρα, χωρίς εύκολη και ανέξοδη διέξοδο στη θάλασσα.
Αυτό ακριβώς θέλησε ο Πούτιν να αποφύγει .Κι αφού ξόδεψε εκατομμύρια ρούβλια, για να ανεβάσει πάλι στην εξουσία το Ρωσόφιλο Γιανουκόβιτς (πράγμα που έγινε πάλι με δικαστική σύναρση το 2010) ,με απόφαση αυτού του «υπηρέτη της Μόσχας», του  δικτάτορα  Γιανουκόβιτς, μετατέθηκε  η χρονολογία λήξης του συμφωνητικού ενοικίασης της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης από το 2017,που έληγε κανονικά, στο 2045!  Με τον καιρό,  όμως, ο Πούτιν διαπίστωσε πως δεν «τραβούσε» πια το συγκεριμένο «υποζύγιο»  της Μόσχας (ο Γιανουκόβιτς) στην εξουσία και αποφάσισε να λύσει μια κι έξω το «Ανατολικό ζήτημα» με τον τρόπο που είδαμε.
Συγκεκριμένα: Εκμεταλλεύτηκε την αποτυχία του Γιούσενκο και της Τιμοσένκο να κάνουν πράξη το όραμα της «πορτοκαλί επανάστασης» και αν δεν προκάλεσε ό ίδιος τη νέα λαϊκή εξέγερση στη Μεϊντάν (τέλος 2013 αρχές 2014), που αρχικά είχε καθαρά κοινωνικά αιτήματα,στην πορεία κατάφερε να περάσει στις τάξεις των επαναστατών της Μεϊντάν  Ρώσους εγκάθετους και Ουκρανούς Ναζί, που δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια με βιαιότητες, καταστροφές και αργότερα και  με δολοφονίες . Με λίγα λόγια, έκανε ό,το περνούσε από το χέρι του να διχάσει τον ουκρανικό λαό ειδικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας και να «εξαναγκάσει» σε παραίτηση τον άνθρωπό του στο Κίεβο, τον ανεκδιήγητο  Γιανουκόβιτς,για να φανεί η σοβαρότητα και το έκρυθμο της κατάστασης και να δικαιολογηθούν, όσα ακολούθησαν. ΄Οταν τα πέτυχε και τα δύο ,κήρυξε την ανεξαρτησία της Κριμαίας και την προσάρτησή της στη Ρωσία μέσω…δημοψηφίσματος.
Η προκλητική αυτή,όμως,  καταστρατήγηση των διεθνών κανόνων δικαίων και η ανατροπή της διεθνούς νομιμότητας, τα συναπτά και αλλεπάλληλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο δικτάτορας της Ρωσίας,ο διαμελισμός μιας ανεξάρτητης και εδαφικά κυρίαρχης χώρας, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά να κινητοποιήσουν το ΝΑΤΟ και οι ηγέτες της Δύσης, προεξάρχοντος του προέδρου της Αμερικής, για την… «τιμή των όπλων» περισσότερο, παρά βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου, επέβαλαν κάποια οικονομικά μέτρα τιμωρίας στον υπερφίαλο και πονηρό  δικτάτορα (οικονομικά στο σύνολό τους) και εκεί έληξε το θέμα, αφού, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Λευού Οίκου, η Ουκρανία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ και δε θεμελιωνόταν το δικαίωμα άμεσης στρατιωτικής  επέμβασης στην αρχή της κρίσης. (Λες και το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία ήταν χώρες του ΝΑΤΟ γι΄αυτό και ο στρατιωτικός αυτός οργανισμός επενέβη στο εμφύλιο των συγκεκριμένων  χωρών, άλλλοτε προκλητικά  φανερά και άλλοτε από τα παρασκήνια,  κρέμασε ένα δικτάτορα στο Ιράκ, φυλάκισε άλλον έναν στην Αίγυπτο και έναν τρίτο στη Λιβύη  τον παρέδωσε βορά στις ξιφολόγχες των φανατικών ισλαμιστών που τον ανασκολόπισαν. Κανένας απ΄αυτούς δεν ήταν χειρότερος από τον Πούτιν).
Τί συνέβη λοιπόν και η Δύση αρνείται να δώσει ένα «καλό μάθημα» στο δικτάτορα της Ρωσίας για την απίστευτη αυτή πρόκληση της ανατροπής  της διεθνούς νομιμότητας, όταν σε άλλες περιπτώσεις δε «δέχεται μύγα στο σπαθί» της;  Και δεν είναι αυτό μόνο, λόγοι, δηλαδή, εθνικού ή πολιτισμικού εγωισμού. Η στάση ηττοπάθειας που κρατάει η Δύση ως αυτή τη στιγμή, αποθρασύνει  και ενισχύει την αλαζονεία του δικτάτορα ,ώστε να έχει ήδη προ πολλού δημιουργηθεί  η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ανάλογη στις παραμονές του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Οι λόγοι είναι πολλοί.  Επισημαίνουμε τους σπουδαιότερους
1. Η Δύση φοβάται το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πούτιν. ΄Ολοι πια γνωρίζουν πως ο ψυχασθενής δικατάτορας είναι ικανός να ισοπεδώσει,  αν νιώσει εγκλωβισμένο θηρίο, τη Ν. Υόρκη ή το Παρίσι, ας πούμε.
2. α. Η στρατιωτική-πολεμική μηχανή της Αμερικής φαίνεται πως «πνέει τα λοίσθια» (ή, τουλάχιστον, δεν έχει την ισχύ που προπαγανδίζουν οι Αμερικανοί πως διαθέτει) β. Ο πρόεδρος Ομπάμα απεδείχθη ηγέτης κατώτερος των ιστορικών περιστάσεων που διέρχεται ο πλανήτης σήμερα. γ. Πιστεύουν στη Δύση πως ο Πούτιν αποτελεί το «ανάχωμα» κατά της εγκληματικής δραστηριότητας και της τρομοκρατίας των φονταμενταλιστών στην Τσετσενία και τις άλλες ισλαμικές περιοχές γύρω. δ. Οι υπόλοιπες  χώρες της Δύσης  (σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ) από μόνες τους δεν έχουν φυσικά καμιά ελπίδα σε μια πολεμική αναμέτρηση με τον δικτάτορα.
3. Η Δύση ήλπιζε σε μια εσωτερική αναταραχή στη Ρωσία, σε μια κοινωνική επανάσταση, που θα οδηγούσε στην ανατροπή του  Ρώσου δικτάτορα. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Ούτε η ίδια η Δύση εργάστηκε  σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση. ΄Ετσι ο Πούτιν κατάφερε να συσπειρώσει το λαό και να τον εξωθήσει σε εθνικιστικές ακρότητες. Αυτή την ώρα, ένα πρωτοφανές, εθνικιστικό-πατριωτικό «ντελίριο εχει καταλάβει τους Ρώσους  από τη μιά ως την άλλη άκρη της χώρας.
Σήμερα είναι πια αργά να ανακοπεί αυτό το εθνικιστικό ρεύμα, μια τέτοια «πατριωτική» υστερία. Μια στρατιωτική, μάλιστα, επέμβαση του ΝΑΤΟ ,θα συσπείρωνε ακόμα περισσότερο τους Ρώσους και δε θα είχε κανένα αποτέλεσμα, αν δε συνδυαζόταν με την καλλιέργεια μιας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ (SINE QUA NON) κοινωνικής αναταραχής στο εσωτερικό της χώρας. Μια κατάρρευση της ρώσικης οικονομίας, μια πραγματική έλλειψη αγαθών από τη μεγάλη μάζα του ρώσικου λαού επί μακρόν , θα «γονάτιζαν» τον Πούτιν οριστικά και βέβαια. Η χρήση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ ,αν γινόταν στην αρχή της κρίσης σε συνδυασμό με την επιτυχή σύλληψη του δικτάτορα, θα είχαν δώσει τα καλύτερα αποτέλεσματα. Σήμερα,εδώ που οδηγήθηκε η κατάσταση και τα δύο θα ήταν άκρως επικίνδυνα. Μόνο ο συνδυασμός μιας ένοπλης επέμβασης ,ενώ θα βρισκόταν σε εξέλιξη μια κοινωνική εξέγερηση στο εσωτερικό της χώρας και  μιας  «άτακτης χρεοκοπίας» της ρώσικης οικονομίας, θα ήταν αρχή του τέλους της «βασιλείας» του δικτάτορα.
Αν δε συμβεί αυτό,ο Πούτιν θα αποθρασυνθεί. (΄Οπως έγινε  στη Γεωργία με την Αμπχαζία  και την Οσετία) . Και τότε, οι χώρες της Βαλτικής και ως κάτω η Υπερδνειστερία- Μολδαβία, μέχρι  τα σύνορα της Ρουμανίας θα είναι τα καινούρια «θέατρα» της εγκληματικής δράσης του δικτάτορα με επεμβάσεις και  ανακηρύξεις ανεξαρτησίας περιοχών.  Ο χάρτης που έχει σχεδιάσει ο νέος «Τσάρος» της Ρωσιας επεκτείνει τα σύνορα της  χώρας του, ως τη Μαύρη θάλασσα!
Κι αυτό, όπως κάθε ιστορικά ενημερωμένος γνωρίζει, σημαίνει έναρξη του 3ου παγκοσμίου πολέμου.

 

2.  29/5/1453. ” Η ΑΠΟΦΡΑΣ ΗΜΕΡΑ”!

Σαν σήμερα “Εάλω η Πόλις”.  Μνημονεύουμε ιστορικά τη “μαύρη” αυτή επέτειο, για να δείξουμε την ευθύνη του Ιερατείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο  παρέδωσε την “Πόλη” στη Μωάμεθ.

Γράφαμε πρόσφατα:

α. Παραιτείται από τη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ (23/5/2016)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

 

Την παραίτησή του από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι διαφωνεί τόσο με τη θεματολογία όσο και με τη διαδικασία. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.

Στην επιστολή που απέστειλε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, εξηγεί διεξοδικά τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ:

Ἐπειδή κατά τόν Θεῖο Ἀπόστολο Πέτρο ὀφείλομεν νά εἴμεθα «ἕτοιμοι δὲ ἀεὶ πρὸς ἀπολογίαν παντὶ τῷ αἰτοῦντι ὑμᾶς λόγον περὶ τῆς ἐν ὑμῖν ἐλπίδος μετὰ πραΰτητος καὶ φόβου συνείδησιν ἔχοντες ἀγαθήν, ἵνα ἐν ᾧ καταλαλοῦσιν ὑμῶν ὡς κακοποιῶν, καταισχυνθῶσιν οἱ ἐπηρεάζοντες ὑμῶν τὴν ἀγαθὴν ἐν Χριστῷ ἀναστροφήν. κρεῖττον γὰρ ἀγαθοποιοῦντας, εἰ θέλοι τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ, πάσχειν ἢ κακοποιοῦντας (Α΄ Πέτρου 3,15-18), δημοσιοποιῶ τοῦς λόγους παραιτήσεώς μου ἀπό τήν συμμετοχή μου στήν ἐκπροσώπηση τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στήν συγκληθησομένη Ἁγία καί Μεγάλἦ Σύνοδο. Ἡ ἀπόφασις τῆς προλαβούσης ἐκτάκτου Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μοῦ παρεῖχε αὐτό τό δικαίωμα συμμετοχῆς κατόπιν τῆς παραιτήσεως τῶν πρό ἐμοῦ κατά τά πρεσβεῖα Σεβασμιωτάτων Ἁγίων ἀδελφῶν.

Παραιτήθην προφορικῶς ἐνώπιον τῆς προλαβούσης Ἱεραρχίας γιά λόγους συνειδήσεως καί εἰδικώτερα διότι διαφωνῶ καί διά τήν θεματολογία τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου καί διά τήν διαδικασία. Διαφωνῶ διά τήν θεματολογία διότι μετά 93 χρόνια προετοιμασίας μιᾶς Πανορθοδόξου Συνόδου ἡ ἐνασχόλησίς της μέ οὐσιωδῶς λελυμένα θέματα ἀπό τήν Πατερική καί Κανονική μας Παράδοση, ὅπως τῆς Νηστείας καί τοῦ Γάμου, μόνον δυστυχῶς θυμηδία προκαλεῖ. Διαφωνῶ καί μέ τήν ἀπαράδεκτη θέση τοῦ κειμένου περί τῶν μεικτῶν γάμων, πού προάγει τόν λεγόμενο λαϊκό συγκρητιστικό οἰκουμενισμό, καί διαφωνῶ ἐπίσης ριζικά μέτά ἄλλα δύο ψηφισμένα κείμενα τῶν προσυνοδικῶν διασκέψεων «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον» καί «Ἡ ἀποστολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐν τῶ συγχρόνῳ κόσμῳ.» Ἐάν πράγματι έπεδιώκετο ἡ Πανορθόδοξος αὐτή Σύνοδος νά εἶναι Ἁγία καί Μεγάλη καί νά ἀποτελεῖ Ἱεράσυνέχεια τῶν Ἁγίων Οἰκουμενικῶν Συνόδων στόν 21ο αἰώνα καί ἐπέκεινα, διακηρύσσουσα ὅτι «ἔδοξε τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι καί ἡμῖν», ὤφειλε στοιχοῦσα στό πνεῦμα καί τό γράμμα τῶν Ἁγίων καί Θεοφόρων Πατέρων νά ἀποφασίσῃ τά ἀκόλουθα :

α) Νά ἀναγνωρίσει τίς θεωρούμενες ἀπὸ ὅλους τοὺς Ὀρθοδόξους δύο Συνόδους τοῦ ἐνάτου καὶ δεκάτου τετάρτου αἰῶνος ὡς Οἰκουμενικές, δηλ. τήν Η´ ἐπὶ Μ. Φωτίου, τοῦ 879-880, καὶ τήν Θ´ ἐπὶ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ, τοῦ 1351, οἱ ὁποῖες, κατεδίκασαν ἡ μὲν πρώτη τὸ Filioque καί τό πρωτεῖο τοῦ Πάπα ὡς αἱρέσεις, ἡ δὲ δεύτερη τὴν περὶ κτιστῆς Θείας Χάριτος καί Ἐνεργείας αἵρεση, διότι δι’ αὐτῆς προσβάλλεται ἡ σχέσις τοῦ Θεοῦ πρός τήν κτίσιν Του καί ὀργανικῶς ἀνταλλάσσεται ἡ ἀπουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος μέ τό ἀλάθητο καί τό πρωτεῖο ἑνός ἀνθρώπου, καί ἑπομένως καὶ τὸν Παπισμό ὡς αἵρεση. Νά ἐπικαιροποιήσει καί ἐπικυρώσει τίς ἀποφάσεις τῆς Συνόδου τῆς Κωνσταντινουπόλεως (1282-1284) διά τῶν ὁποίων ἀκυρώθηκε ἡ ψευδοένωσις τῆς Λυών καί τῆς Μεγάλης Συνόδου (1484) διά τῆς ὁποίας ἀκυρώθηκαν οἱ ἀποφάσεις τῆς ληστρικῆς Συνόδου Φεράρας-Φλωρεντίας. Να καταδικάσει τό ψευδοπέτρειο δόγμα, πού στηρίζεται σέ πλαστογραφημένα στοιχεῖα (ψευδοκωνσταντίνειος δωρεά, ψευδοπιπίνειος δωρεά, ψευδοϊσιδώρειες διατάξεις, ψευδοκλημέντεια) καθώς καί τίς διδαχές τῶν ψευδοσυνόδων I καί II Βατικανῆς καί νά ὁριοθετήσῃ τήν θέση τοῦ πρώτου στήν Ἐκκλησία, ὁ ὁποῖος κατά τόν 34ον Κανόνα τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων, πού ἔχει Οἰκουμενικήν ἀναγνώρισιν (9οςἈντιοχείας, 1ος Δ΄, 2ος ΣΤ΄ καί 1ος Ζ) εἶναι PrimusinterPares καί ὄχι PrimussineParibus.

β) Νά ἐκλέξει, νά χειροτονήσει καί νά ἐνθρονίσει στό πάλαι ποτέ περίπυστο Πατριαρχεῖο τῆς Ρώμης καί τῆς Δύσεως νέο Ὀρθόδοξο Πάπα Ρώμης, καί Ὀρθόδοξη Ἱεραρχία μή ἀναγνωρίζουσα τόν σημερινό καταληψία τοῦ Πατριαρχείου τῆς Δύσεως καί αἱρεσιάρχη κ. Φραγκῖσκο (HorheBergolio). Ἔτσι, θά ἐλύοντο τά προβλήματα τοῦ Παπισμοῦ καί τῆς Οὐνίας.

διετήρησε ἀδιάφθορο, ἀδιαλώβητο καί εὐωδιάζον τό σκήνωμα τοῦ Ἁγίου Του μέσα στό βόθρο καί ὄχι μέ ἐκείνους πού τό ἔρριψαν μέσα.

Ἑπομένως δέν θά συμμετάσχω στό «ἀνόσιο παίγνιο» τῆς λεγομένης Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

 Τρεις (3) φορές ζήτησα  από το google την επιβεβαίωση-επαλήθευση  του έτους και της ημερομηνίας.  Έτσι, όπως  διάβαζα την επιστολή Σεραφείμ  και έβλεπα και τη φωτογραφία του, σάλεψε προς στιγμή ο νους (πολύ θέλει να  αρχίσει να χορεύει… τσάμικο το μυαλό τ΄ανθρώπου; ) και νόμισα πως ναι, μεν, είχαμε, λέει, σήμερα  23/5/, αλλά 1453  και όχι 2016.  Το  δράμα της πολιορκίας της Πόλης έβαινε προς την κορύφωσή του.

Μαθαίναμε εμείς οι  βαριά τραυματίες πολεμιστές στις πρόχειρες δραγατσούλες (καλυβίτσες απο χόρτο και φύλλα) δίπλα από τις τάπιες   που ξεψυχούσαμε τα κακά  μαντάτα.  Δε θα αντέχανε για πολύ οι συστρατιώτες, υπερασπιστές της λατρεμένης Πόλης .Ο Μωάμεθ είχε ρίξει τις επίλεκτες δυνάμεις του πάνω  στο ταλαιπωρημένο, μισογκρεμισμένο τείχος που από μέρα σε μέρα έδειχνε πως  θα κατέρρεε εντελώς. Ο αυτοκράτορας, ψιθύριζαν,  είχε δώσει εντολή στον υπασπιστή του, αν τα πράγματα χειροτέρευαν και οι εχθροί ανέβαιναν στο τείχος, να του πάρει το κεφάλι, για να μην πέσει ζωντανός  και ταπεινωθεί στα χέρια των απίστων.

Ο θρήνος και τα μοιρολόγια των γυναικών και των γερόντων μέσα από την   Αγιά Σοφιά κορύφωνε το δράμα ακόμα περισσότερο. Ο πυρετός με κατέτρωγε και οι πληγές αιμορραγούσαν ασταμάτητα. Είχα πέσει σε ημικώμα και ήξερα πως το τέλος μου δεν ήταν μακριά. Μέσα στην παραζάλη έπιασα, λέει να απαγγέλω  το απόσπασμα του Ξενοφώντα που περιγράφει τις σκηνές, όταν ήρθε στην Αθήνα η είδηση της καταστροφής του αθηναϊκού στόλου στη Σικελία.

«Ἐν δὲ ταῖς Ἀθήναις τῆς Παράλου ἀφικομένης νυκτὸς ἐλέγετο ἡ συμφορά͵ καὶ οἰμωγὴ ἐκ τοῦ Πειραιῶς διὰ τῶν μακρῶν τειχῶν εἰς ἄστυ διῆκεν͵ ὁ ἕτερος τῷ ἑτέρῳ παραγγέλλων· ὥστ΄ ἐκείνης τῆς νυκτὸς οὐδεὶς ἐκοιμήθη͵ οὐ μόνον τοὺς ἀπολωλότας πενθοῦντες͵ ἀλλὰ πολὺ μᾶλλον ἔτι αὐτοὶ ἑαυτούς»

Είχαν περάσει σχεδόν 7 μέρες. Εμένα μου φάνηκαν 7 αιώνες από τους πόνους και την αγωνία.Αλλά  ακόμα δεν είχα «φύγει». Η καρδιά μου ήταν φαίνεται  γερή και συνέχιζε να «δουλεύει» ,έστω και χωρίς να έχει δουλειά, αφού το αίμα μου είχε στερέψει πια. Σταγόνα δεν είχε μείνει στις φλέβες.

 Και ενώ όλοι οι κάτοικοι της πόλης  μικροί και μεγάλοι συνέχιζαν όλες αυτές τις ημέρες να κλαίνε γοερά, οι γέροι  έτυπταν  τα στήθη και οι γυναίκες ξερίζωναν τα μαλλιά τους, ξαφνικά  ήρθε η πολυπόθητη είδηση που θα έδινε τέλος στο μαρτύριο:  «Η Πόλις εάλω»! Ο εχθρός είχε καταλάβει το τείχος σε όλο το μήκος του  και ο αυτοκράτορας λίγο πριν  είχε «πέσει» , μαχόμενος  ως λέοντας.

Τότε, λέει  η όραση, αρχίσανε να χτυπάνε οι καμπάνες και τα σήμαντρα της Αγια Σοφιάς, όλα μαζί, αλλά όχι σε ήχο πένθιμο, σε πανηγυρικό!Χτυπούσαν τρελά για ώρα και όταν σιώπησαν, ξαφνικά  μέσα από  την Αγια Σοφιά ξεπετάγεται μια κομπανία γύφτων με νατούλια και ζουρνάδες, σα βρυκόλακες,σαν μαινάδες αρχαίας τραγωδίας.

 Και πίσω τους, σε  παράταξη στην αρχή και μετά πιασμένοι χέρι χέρι  σε χορό κυκλοτερό ,βγήκαν στον προαύλιο της εκκλησιάς ένα τσούρμο παπάδες. Μεγαλόσχημοι και  ταπεινοί. Με χρυσές μήτρες και γκλίτσες στα χέρια ,ντυμένοι σε χρυσοποίκιλτα άμφια.

Μπροστά, το χορό έσερνε ο Σεραφείμ ,ολόιδιος, όπως τον βλέπω τούτη την ώρα, που τέλεψε η όρασή μου.  Και με στεντόρεια, αποτρόπαιη φωνή τραγούδαγε    και χόρευε τ΄ αψήλου σαν σε τσάμικο πανηγυριού. Κι  ανεμίζανε τα ράσα του και χτυπάγανε  οι χρυσοί  σταυροί αναμετάξυ τους στο  στήθος. «Καλύτερα σαρίκι τούρκικο, παρά τιάρα παπική», τραγουδούσε και ξανά μανά,  αλλόφρων, να σκούζει να παραληρεί. Και όλο το παπαδαριό στην ομήγυρη του χορού αλάλαζαν από χαρά, σε έκσταση , μέσα σε  όπα -όπα και κρούσεις παλαμών .

Να σου τριβελίζουν το μυαλό, ανακετεμένοι  όλοι τούτοι οι ήχοι  με το θρήνο και τον κοπετό των γυναικών και των γερόντων, δίπλα στον ξέφρενο χορό των παπάδων.  Σμίγανε τούτοι οι αποτρόπαιη ήχοι με τις ιαχές των εχθρών που  κοντοζύγωναν  και το κροτάλισμα των σπαθιών τους .

β. Ιερώνυμος: Η περιουσία είναι δική μας και δεν πωλείται -Θα τη διαχειριστεί η Εκκλησία (24/4/2016)

Φωτογραφία: Intime News

«Η περιουσία είναι δική μας, δεν ανήκει στο κράτος, δεν πωλείται, δεν υποθηκεύεται. Η ίδια η Εκκλησία θα τη διαχειριστεί».

Κατηγορηματικός, όπως φαίνεται από την παραπάνω δήλωση, εμφανίστηκε για την εκκλησιαστική περιουσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της 1ης Πανθεσσαλικής Ιερατικής Σύναξης.

Στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος «μίλησε για όσα προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο μέλλον, όπως η απώλεια του δημοσίου χαρακτήρα της Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως η διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου, ενώ αναφέρθηκε στο σύνολο της περιουσίας που διέθεσε η Εκκλησία στο κράτος από την παλιγγενεσία και μετά».

Προσέθεσε ακόμη ότι «υπάρχουν πολλοί σ’ αυτόν τον τόπο που κινούνται επιπόλαια» και πρόσθεσε: «Αλλά εμείς θα τολμήσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».

Είναι πολλές οι αμαρτίες της Εκκλησίας και κάποιες πολύ βαριές  σε βάρος της χώρας. Από την εποχή ακόμα που  το Βυζάντιο περνούσε  στον απόλυτο  εξελληνισμό του και άρχισε να αχνοφέγει  το πραγματικά, ελληνικό πρόσωπό του .

΄Ηταν το Ορθόδοξο ιερατείο που παράδωσε  την Πόλη στο Μωάμεθ με όρο τα προνόμια που όντως πέτυχαν στα 400 χρόνια του «ραγιαδισμού». Γι΄αυτό το μέγα έγκλημα, δεν πλήρωσε ποτέ η Εκκλησία. Και μόνο για 4 αιώνες σκλαβιάς, για να μιλήσουμε έτσι «εθνικά», οφείλουν οι παπάδες να είναι πιο προσεκτικοί. ΄

΄Ηταν αμετροεπής ο λόγος του  Αρχιεπίσκοπου. Χρωστούν δεν τους χρωστάμε.

 

3. Υπάλληλος της Coca-Cola : «Αυτά που είδαν τα μάτια μου με τρομοκράτησαν»

Υπάλληλος της Coca-Cola : «Αυτά που είδαν τα μάτια μου με τρομοκράτησαν»

Σαν ένα κουνημένο κουτί αναψυκτικού, η οργή έχει χυθεί παντού σήμερα. Μια έρευνα από την εφημερίδα The Times περιέγραψε πώς Coca-Cola ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε «ερευνες» προσπαθώντας να διαψεύσει τα α-διαψευστα.

Ειλικρινά, είναι κανείς αρκετά αφελης να πιστεύει ότι οποιαδήποτε «έρευνα» που υποδηλώνει ότι «δοχεία ζάχαρης ανθρακούχα» δεν σας αυξάνουν το λίπος, τότε είναι ηλίθιος, αλλά αυτό δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτό το κάνει η Coca-Cola μέρα-νύχτα, και δεν μιλάει κανείς.
Όταν μου προσφέρθηκε η πρώτη μου «καλή δουλειά», το 2009 ήταν, για κακή μου τύχη, με την Coca-Cola Enterprises (του Ηνωμένου Βασιλείου). Ήμουν ένας αντιπρόσωπος πωλήσεων.

Με ένα φορτηγό γεμάτο με όλα τα αναψυκτικά για να κατανάλωση, (Fanta, Sprite, κοκ) με σύνθημα πουλα-πουλα-πούλα .
Μου πήρε μόλις δύο ημέρες για χάσω τον ενθουσιασμό μου.
Στόχος μου ήταν σαφής: να γνωρίσω τον πελάτη μου, να γνωρίσω τους πελάτες του πελάτη μου, να τους πουλάω ό, τι χρειάζονται και στη συνέχεια να τους πουλάω ό, τι δεν χρειάζονται.
Κατά την άφιξη στο προαύλιο χώρο ενός σταθμού βενζίνης, απογοητευτικα, είδα ένα νεαρό αγόρι, γυρω στα 14, το πρόσωπό του ήταν φουσκωμένο και κατακόκκινο και σχεδόν αδύνατο να σταθεί όρθιος. Στο χέρι του; Ένα μπουκάλι δύο λίτρων της Sprite. Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα της οποίας είναι 136 γραμμάρια. Αυτό είναι 144% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας !!!
Είχα γίνει μεταφορέας για την παχυσαρκία, και ένιωσα απαίσια.
Έτσι, αυτό συνεχίστηκε – μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα. Κάθε μήνα ένα νέο στόχο, νέο προϊόν ή νέα πρωτοβουλία για να «πουλήσω». Κάθε πώληση μου «σκόραρε» στο μεγάλο υπολογιστή Coke πίσω στη βάση.
Κάθε προϊόν μη εταιρικό σε ψυγείο CocaCole και η εταιρεία έστελνε απειλητικές επιστολές να συμμορφωθει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.
Στη συνέχεια ήρθε το νέο χρυσό ποτό: το ενεργειακό ποτό. Από την εμφάνιση της Red Bull, ο τομέας αυτός αναπτύσσεται κατά εκατοντάδες ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Σε συνάντηση μετά τη συνάντηση μας είπαν από όλες τις νέες ποικιλίες της καφεΐνης γεμάτο βόμβες ζάχαρης που επρόκειτο να πλασάρουν: Ανηλεής τέσσερις γεύσεις, τρεις Μονστερ, τρεις Powerade. Οι στόχοι μας έπρεπε να πληρούνται, και οι στόχοι μας ήταν παιδιά. «Μάθετε όπου τα μεγάλα σχολεία είναι στην περιοχή σας,» μας είπαν. «Δείξτε στα καταστήματα αυτά τα γραφήματα, διαγράμματα, στοιχεία … Τα παιδιά αγαπούν τα προϊόντα αυτά.»
Ένα 500ml Monster Ripper όχι μόνο περιέχει 47 τοις εκατό της συνιστώμενης πρόσληψης ζάχαρης μας, έχει επίσης 160mg καφεΐνης. Αυτό είναι το ισοδύναμο του που έχει ένα κύπελλο και ένα μισό του καφέ, με δέκα σάκχαρα.
Οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να παραπονιούνται για τους μαθητές τους ότι είχαν παντού ενέργειακα ποτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Έτσι, πολλά σχολεία απαγορευψαν τα ανθρακούχα ποτά από τις εγκαταστάσεις τους. Η Coke έπρεπε να αρχίσει την άρση μηχανήματων αυτόματης πώλησης στα σχολεια. Η αντίδρασή τους ήταν απλή: να το πουλήσει εξω απο τα σχολεία.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της μάρκας «ενεργοποίηση» μας ήταν τρομακτικό. Ως επίσημος χορηγός, θα καταληφθεί πλήρως την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία. Εσωτερικά έγινε λιγότερο για τον φακό, αλλά περισσότερο για το πόσο το προϊόν ήταν διαθέσιμο στη διαδρομή που πήρε μέσα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άρχισα να αμφισβητω την ηθική μας από μέσα, αλλά η απάντηση ήταν συχνά μια παθητική επιθετική «Είμαστε απλά να προσφέρουμε στον πελάτη μια επιλογή». Με τα επίπεδα της διαφήμισης, χορηγίας και branding δεν είναι μια επιλογή, ειναι περισσότερο μια υποσυνείδητη ώθηση.
Δουλέψαμε με τα τέσσερα μεγάλα σούπερ μάρκετ να προσφέρουν ευκαιρίες για Coca-Cola με πίτσα, Coca-Cola με ψημένα κοτόπουλα, Coca-Cola με κάρυ και, φυσικά, Coca-Cola με περισσότερη Coke.
Η Coca-Cola τα έχει όλα. Η μόνη μας άμυνα είναι να σταματήσουμε να δίνουμε σε αυτούς.
Ω – και αν πίνετε το «Βιταμινούχο Νερό» σκεφτόμενοι ότι είναι καλό για σας, σας αξίζει με το παραπάνω εκείνο το τριπλό bypass.

΄Εχουν αποθρασυνθεί οι έμποροι της τροφικής αλυσίδας. Δεν είναι μόνο τα παραπάνω “αναψυκτικά”  λίαν επικίνδυνα. Οι “αγρότες” με τα ισχυρά φυτοφάρμακα,όσοι διαχειρίζονται τον υδάτινο πλούτο, εκείνοι που με τον άλφα ή βήτα τρόπο εμπλέκονται στη “διατροφή” του ανθρώπου, είναι απολύτως υπεύθυνοι, γιατί έχουν δηλητηριάσει κατά τρόπο μη αναστρέψιμο πλέον  την παγκόσμια τροφική αλυσίδα. ΄Ολοι αυτοί οι εγκληματίες έμποροι συνεχίζουν ανενόχλητοι να σπέρνουν αρρώστιες και θάνατο ατιμώρητοι.

Ο δικαιικός πολιτισμός του πλανήτη μας  είναι υποτυπώδης. Η δικαστική εξουσία διαπλέκεται, χρηματίζεται, διαφθείερεται παγκοσμίως. Δεν είναι έργο των εισαγγελέων σε όλα τα μήκη και τα κράτη της γης, να  επέμβουν γι΄αυτό το έγκλημα;  Φοβούνται, αλλά και εξαγοράζονται.

Σύντομα,όμως η “Μηχανή” θα  γκρεμίσει από τους παράνομους θώκους τους όλους αυτούς που έχουν ως κερδοφόρο επάγγελμα την απονομή της δικαιοσύνης.  Ο συνειδητοποιημένος πολίτης δε θα τους στείλει μόνο στα σπίτια τους, αλλά πολλούς απ΄αυτούς στα “κάτεργα”.

Ας μην είναι,λοιπόν,  ήσυχοι, όσοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας .Φτάνει πια η ατιμωρησία όλων αυτών.

 

4. Νόμιμο να μετέχουν υπουργοί σε offshore! – Κατακραυγή για την ρύθμιση
Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

 

Την κατακραυγή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ρύθμιση που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση με την οποία επιτρέπεται σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους η κατοχή εξωχώριων (offshore) εταιριών.

Η μόνη προϋπόθεση είναι η έδρα της offshore να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμη και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το ΥΠΟΙΚ ως «φορολογικοί παράδεισοι».

Η ρύθμιση μάλιστα δίνει  άφεση αμαρτιών σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν έως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες γι’ αυτόν το λόγο καθώς όπως αναφέρουν και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ.

Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης που ζητά την άμεση απόσυρσή της. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει.

Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες  αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας.

Η ρύθμιση μάλιστα δίνει  άφεση αμαρτιών σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν έως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες γι’ αυτόν το λόγο καθώς όπως αναφέρουν και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου τροποποίησε τον νόμο του 2003 ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.

ΝΔ: Ντροπή, σκανδαλώδης διάταξη

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες με τη ΝΔ να αναφέρει:

«Ντροπή, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί» και να προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία».

«Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν ‘‘όχι’’. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΠΑΣΟΚ: Οι υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  θέλουν να έχουν offshore

Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» δια του υπεύθυνου του  ΚΤΕ Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκου ζητά την άμεση απόσυρση της σκανδαλώδους διάταξης.

«Οι  υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να  έχουν  offshore εταιρίες.  Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι  Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι  οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι  δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά” ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

Το Ποτάμι: Ποιους ξεπλένουν;

«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη» σχολιάζει από την πλευρά του Το Ποτάμι.

«Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση» επισημαίνει η Σεβαστουπόλεως.

ΚΚΕ: Παραγράφονται ποινικές ευθύνες παλαιότερων υποθέσεων

«Το ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση.

«Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΛΑΕ: Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση-σκάνδαλο

Να αποσυρθεί άμεσα η «ρύθμιση σκάνδαλο» για τις offshore ζητά με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

«Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την κυβερνητική ρύθμιση σκάνδαλο που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες, αρκεί οι τελευταίες να είναι εγκατεστημένες σε ”συνεργάσιμες”, δήθεν, χώρες, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό που εξοντώνεται με την άγρια λιτότητα και τη φορολεηλασία», γράφει η Λαϊκή Ενότητα και συνεχίζει:«Η απόσυρση της ντροπιαστικής αυτής διάταξης αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση της κοινής γνώμης, αν και συνιστά υποκρισία της μνημονιακής αντιπολίτευσης να αντιδρά περιοριστικά μόνο σε αυτό το σκάνδαλο των offsohre εταιρειών και να καταπίνει την κάμηλο των νεοαποικιακών μνημονίων που έχουν υποδουλώσει τη χώρα μας».

Υπ. Δικαιοσύνης: Αν θέλουν καθολική απαγόρευση το συζητάμε
Με μία μακροσκελή ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς επιτίθεται στην αντιπολίτευση για τη στάση της στο θέμα.
«Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των Βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Μαξίμου: Φωνάζει ο κλέφτης…

Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις, επέλεξε να απαντήσει με άτυπο σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης». Επί της ουσίας δεν δίνονται απαντήσεις καθώς γίνεται παραπομπή στην ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης. Το Μαξίμου αρκείται στο να εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ κα στη «μονταζιέρα» της Συγγρού.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό σημείωμα:

«Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες».

Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ Παπασταύρου. Τέλος για τα περί “εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου” τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα.

Θαύμα -θαύμα! Τους κράζει μέχρι και ο Μητσοτάκης! Και όχι μόνο αυτός. ΄Ολοι οι οπαδοί της Ν.Δ που ο καθένας από δαύτους  (πλην των ανοήτων) έχουν από μια ως 10  “offshore”.

Σημεία των καιρών… αγαπητοί εν κυρίω αδελφοί!Ορατό. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας! Κι ακόμα χειρότερα, στο βασίλειο της  αριστερο-ακρο-δεξιάς μας κυβέρνησης.