ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

Σε μία από τις επισκέψεις του που έχουν ήδη γράψει Ιστορία, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε χθες ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που απέτισε φόρο τιμής στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα.

Συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο Αμερικανός ηγέτης κατέθεσε λουλούδινο στεφάνι στο κενοτάφιο, προτού κλείσει τα μάτια και χαμηλώσει το κεφάλι του, τιμώντας τα θύματα της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας που ισοπέδωσε την πόλη, στις 6 Αυγούστου του 1945.

«Πριν από  χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό και ο κόσμος άλλαξε» δήλωσε, στην αρχή της συγκινητικής ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα. «Ηρθαμε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περισσότεροι από 100.000 Ιάπωνες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χιλιάδες Κορεάτες και κάμποσοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου. Οι ψυχές τους μας μιλούν», προσέθεσε ο Αμερικανός ηγέτης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη για τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και –τρεις μέρες αργότερα– στο Ναγκασάκι, τις πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν εν καιρώ πολέμου, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η ομιλία του στο Πάρκο Ειρήνης περιελάμβανε ισχυρές εκκλήσεις για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες που οδήγησαν στη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα αντήλλαξε χειραψίες και είχε σύντομη συνομιλία με δύο επιβιώσαντες της ατομικής βόμβας, τον ηλικίας 91 ετών Σουνάο Τσουμπόι και τον 79χρονο Σιγκεάκι Μόρι, ο οποίος αναλύθηκε σε λυγμούς, για να εισπράξει τον θερμό εναγκαλισμό του Αμερικανού προέδρου.

Η ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα προκάλεσε αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, προτού ακόμη πραγματοποιηθεί, καθώς αρκετοί φοβούνταν ότι θα στείλει λάθος μηνύματα μεταμέλειας της Αμερικής για το παρελθόν της.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους ανησυχούντες, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε χθες την αμερικανική στρατιωτική βάση του Ιουακούνι, σε απόσταση περίπου σαράντα χιλιομέτρων από τη Χιροσίμα, όπου φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία μας». Στην ομιλία του, ενώπιον των αμερικανικών στρατευμάτων, τόνισε επίσης ότι με την επίσκεψή του στη Χιροσίμα τιμά «τη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και εξήρε τη συμμαχία της χώρας του με τη σημερινή, δημοκρατική Ιαπωνία.

Επικριτές Πεκίνου

Η επίσκεψη Ομπάμα προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στο Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «αξίζει να εστιάζει κανείς στη Χιροσίμα, αλλά είναι ακόμη σημαντικότερο να μη λησμονούμε τη Ναντζίν», παλιά πρωτεύουσα της Κίνας, όπου οι Γιαπωνέζοι εισβολείς κατέσφαξαν 300.000 ανθρώπους, το 1937.

Αναμφισβήτητα είναι  σπουδαία και ιστορικά επιβεβλημένη η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Χιροσίμα.  Και ο λόγος του θερμός, συγκινητικός, ανθρώπινος.

Μια ιστορική  παράλειψη ,όμως, να επισημάνουμε.  Ο πρόεδρος Ομπάμα δε ζήτησε τη συγγνώμη την οποία ασυζητητί οφείλει ακόμα  η Αμερική για τους νεκρούς του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προξένησε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Και να παρατηρήσουμε ακόμα πως ο Κινέζος εκπρόσωπος  του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε την άλλη ιστορική αλήθεια πως και οι Ιάπωνες διέπραξαν το φοβερό έγκλημα  στη Νατζίν, αφού κατέσφαξαν σχεδόν 300.000 ανθρώπους το 1937.  Κι ακόμα δε ζήτησαν  και τούτοι συγγνώμη από τους Κινέζους και την ανθρωπότητα.

Τέτοια ανατριχιαστικά εγκλήματα πολέμου ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται ιστορικά. Να μην το ξεχνούν ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ιάπωνες.

2. Δικαιώνονται έναντι των τραπεζών δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Δικαιώνονται έναντι των τραπεζών δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Θεσσαλονίκη

Απόφαση με την οποία δικαιώνει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δεχόμενο το σκεπτικό της συλλογικής αγωγής που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης (ΙΝΚΑ) και Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).

Το ζήτημα αφορά 65.000-70.000 Έλληνες δανειολήπτες, που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο από κάποιες τράπεζες, κυρίως κατά τα έτη 2006-2009.

Οι δανειολήπτες αυτοί, εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του ευρώ, έφτασαν να πληρώνουν «χρυσά» τα ληφθέντα ποσά, όπως υποστηρίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Αρ.Νούκα, μία από τους τέσσερις δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Στην ουσία, οποιαδήποτε καταβολή πραγματοποιούσαν οι δανειολήπτες για την εξόφληση του δανείου τους εξανεμιζόταν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ το κεφάλαιο που πραγματικά δανείστηκαν, αυξανόταν διαρκώς αντί να μειώνεται.

Η ίδια αναφέρει: «Αν θα θέλαμε να δώσουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα […] η επιβάρυνση μπορεί να ανερχόταν ακόμη και σε 95.000 ευρώ για ένα δάνειο 125.000 ευρώ. Το παράδειγμα αυτό είναι πραγματικό και όχι υποθετικό».

Ειδικότερα το διατακτικό της απόφασης, που εκδόθηκε στις 24/5, απαγορεύει στην τράπεζα να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω καταναλωτές τον γενικό όρο σύμφωνα με τον οποίο «η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής» (αυτό αφορά συμβάσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου).

Επίσης, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στην τράπεζα την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο ισόποσό τους σε ευρώ τις τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις σε CHF (ελβετικό φράγκο), βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων «κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ».

«Πρακτικά το δικαστήριο επανέφερε την ισοτιμία αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο στην αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, τόσο για τις μελλοντικές καταβολές, όσο και για τις παρελθοντικές», σημειώνει η κ. Νούκα.

Οι παραδοχές του δικαστηρίου που οδήγησαν στη θετική έκβαση για τους δανειολήπτες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες, αλλά έφεραν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού εγχειρήματος. Προσθέτουν ότι η τακτική ενημέρωσης από πλευράς τραπεζών δεν πληρούσε το αναγκαίο πλαίσιο ενημέρωσης και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αυτό προβλέπει.

Οι τέσσερις δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση -Αριάδνη Νούκα, Ιωάννης Μυταλούλης, Μάριος Μαρινάκος και Αναστάσιος Σανδαλάκης- ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια ιστορική απόφαση και για μια σημαντικότατη δικαστική εξέλιξη για την αναγκαία και δίκαιη προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

“Αν θα θέλαμε να δώσουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα […] η επιβάρυνση μπορεί να ανερχόταν ακόμη και σε 95.000 ευρώ για ένα δάνειο 125.000 ευρώ. Το παράδειγμα αυτό είναι πραγματικό και όχι υποθετικό».

Και ποιος σας είπε πως  το αδίκημα αυτό δεν είναι καραμπινάτο ποινικό; Υπάρχουν δεκάδες άρθρα του ποινικού κώδικα που τιμωρούν τη δόλια αυτή τοκογλυφική πράξη από τις ελληνικές τράπεζες. Δε τον χωράει ανθρώπου νους να σου χορηγούν  125 χιλιάδες ευρώ  δάνειο και να πληρώνεις επιβάρυνση 95 χιλιάρικα! Πού ακούστηκε;

Οι δικαστές στους μικρούς βαθμούς κάνουν καλά τη δουλειά τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Ανθρώπινα και δίκαια. Να συγχαρούμε την έδρα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών γι΄αυτή την απόφαση.

 

3. ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 262.000 ΕΥΡΩ
Το μοναδικό χωριό στην Ευρώπη που απαγορεύονται οι πρόσφυγες -Ζουν ζάμπλουτοι
Φωτογραφία: Wikipedia

Στην Ευρώπη υπάρχει μόνο ένα χωριό που έχει απαγορεύσει εντελώς την είσοδο σε πρόσφυγες. Αντ’ αυτού δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 262.000 ευρώ. Το διπλό χωριό Oberwil-Lieli.

Το Oberwil-Lieli είναι ένα από τα πλουσιότερα χωριά της Ευρώπης και οι κάτοικοι του πήραν αυτή την απόφαση φοβούμενοι ότι αν επέτρεπαν την είσοδο σε πρόσφυγες θα έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά τους, τις γυναίκες τους και γενικότερα την… ησυχία τους.

Οι Ελβετία, ως χώρα, βαρύνεται ιστορικά με το ανοσιούργημα της στήριξης της οικονομίας της στον ισχυρό βραχιονα του παγκόσμιου …μαύρου χρήματος.  Ελάχιστε ςχώρες στν κόμσο και κάτι παράξενα και κ’αποια μόνο στα χαρτιά έχου  το ΄διο..προνόμιο.

Οι Ελβετοί έκρυβαν επί χρόνια στα σκοτεινά υπόγεια των τραπεζών τους το παράνομο χρυσάφι και το λοιπό μαύρο χρήμα των μεγάλων απατεώνων  και εγκληματιών όλης της υφηλίου. Με τα χρήματα αυτά  “ήπιαν γάλα” και μάλιστα πολύ και… παχυλότατο οι Ελβετοί δεκαετίες ολόκληρες.

Το κακό είναι πως συνεχίζουν να μην ντρέπονται  ακόμα και σήμερα, αλλά και να  διαπράττουν   κατά υποτροπή το ίδιο έγκλημα. Ούτε ποτέ το Διεθνές ποινικό Δικαστήριο κάθισε στο σκαμνί τις ελβετικές κυβερνήσεις  για τη… νομιμότητα που εκχώρησαν στις  εθνικές τους τράπεζες να φυλάνε στα τραπεζικά τους “σεντούκια” χρήμα, όχι απλώς βαμμένο με αίμα , αλλά πνιγμένο σ΄αυτό.

Και βέβαια μόνο  όποιος έχει ζήσει στη χώρα τους γνωρίζει και την έτερη βαρβαρότητα των Ελβετών που αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι στους ξένους που ζουν στη χώρα τους. Κι ας  στηρίζουν με τη σκληρή δουλειά τους την ελβετική οικονομία. Ρατσιστές και εθνικιστές μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, δείχνουν κατά τρόπο προκλητικό και απαίσιο  τα αισθήματα εχθρότητας,  μίσους και μοχθηρότητας  στους ξένους.

Επομένως, δεν είναι περίεργη και η απόφαση των κατοίκων του ελβετικού χωριού,που εξασφάλισαν την ησυχία τους με το πρόστιμο .Κι αυτά τα λεφτά φυσικά είναι από τα “προϊόντα” εγκλήματος που αποθηκεύουν ως χρήμα και μετοχές στις τραπεζικές τους θυρίδες οι επί χρόνια εγκληματικά παρανομούντες Ελβετοί.

4. ΑΞΙΑΣ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Το πλωτό παλάτι του Εμίρη του Κατάρ στην Ψαρρού -Γιοτ εξωπραγματικής χλιδής [βίντεο]
Το πλωτό παλάτι του Εμίρη του Κατάρ στην Ψαρρού -Γιοτ εξωπραγματικής χλιδής [βίντεο]

Στα νερά της Μυκόνου κάνει τις βουτιές του ο Εμίρης του Κατάρ Τζασίμ αλ Θάνι.

Η επιβλητική θαλαμηγός του, «Al Mirqab», έριξε άγκυρα ανοικτά της φημισμένης παραλίας Ψαρρού.

Το «Al Mirqab» είναι το 5ο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο. Η υπερπολυτελής θαλαμηγός έχει μήκος 133 μέτρα, αξία 300 εκατ. ευρώ και έκανε το παρθενικό της ταξίδι το 2008, όταν ο εμίρης αισθάνθηκε πως ήταν μικρό το μήκους 90 μ. «Oceanco» το οποίο είχε έως τότε.

Ταξιδεύει με 18,7 κόμβους, ενώ μπορεί να« πιάσει» και τους 20,3 κόμβους. Φτιαγμένο κατά παραγγελία του πρωθυπουργού του Κατάρ, δεν θα μπορούσε παρά να ξεπερνά τη φαντασία και στην πολυτέλεια. Διαθέτει δέκα σουίτες για τους καλεσμένους του Τζασίμ Αλ Θανί αλλά και δύο VIP σουίτες για τον ίδιο. Φυσικά, διαθέτει πισίνα, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, κινηματογράφο, τζακούζι, καθώς και ένα πλήρωμα 55 ατόμων.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν έπιπλα σκαλισμένα στο χέρι, καναπέδες με πολλά μαξιλάρια, χαλιά Περσίας, μαρμάρινα δάπεδα και μπρούτζινες χειρολαβές, ενώ τους τοίχους κοσμούν πίνακες διάσημων ζωγράφων, μεταξύ των οποίων έργα των Βαν Γκογκ και Πικάσο.

Για να καταλάβει κανείς το εσωτερικό του -καθώς οι φωτογραφίες είναι σπάνιες- κάθε δωμάτιο διαθέτει σαλόνι, διπλή κρεβατοκάμαρα και μπάνιο.

Η οικογένεια του Αλ Θάνι κυβερνά το Κατάρ εδώ και ενάμιση αιώνα, ενώ ο ίδιος είναι εμίρης από το 1995 και φαίνεται πως τα καταφέρνει πολύ καλά, αφού όχι μόνο διοικεί μία πλούσια χώρα, αλλά και ο ίδιος είναι 7ος στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Δε φτάνει η προκλητικότατη επίδειξη πλούτου σε καιρούς παγκόσμια κρίσης αυτού του …Καραγκιοζοειδούς Εμίρη, η χώρα του, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, είναι από τους πρώτους και βασικούς χρηματοδότες των  Τζιχαντιστών. Οι φονταμενταλιστές Εμίρηδες και λοιποί  “φουστάνες” και  “τραπεζομαντηλάδες” βασιλιάδες και εμίρηδες αυτών των  δύο  χωρών, εξέθρεψαν  τους ακραίους ισλαμιστές του ISIS και τους οδήγησαν στα φοβερά εγκλήμτα που διέπραξαν και διαπράττουν σε ολόκληρο τον  κόσμο.

Κι αντί αυτός ο Εμίρης, ηθικός αυτουργός χιλιάδων δολοφονιών και ποικίλων άλλων καταστροφών να βρίσκεται στο σκαμνί του Διεθνούς Ποινικού δικαστηρίου, απολαμβάνει τις προκλητικές και χυδαίες διακοπές του στη Μύκονο. Θεοί!

Η ιστορία τους έχει δικάσει και καταδικάσει. Θα κάνουν σύντομα το ίδιο και οι πολίτες του κόσμου, όταν καταργηθούν και αποδυναμηθούν οι σύγχρονες ανήθικες εξουσίες των κρατών-εθνών και ο κόσμος ΟΛΟΣ γίνει μια “πατρίδα”, ένα “΄Εθνος”.