ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ Η ΑΓΚΥΡΑ»
Τουρκία: Απαράδεκτες οι συστάσεις του ΟΗΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Aris Oikonomou / SOOC

Κριτική στον επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για τη σύστασή του προς την Άγκυρα να συγκρατήσει τη δίψα της για εκδίκηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του προηγούμενου μήνα.

Ο Ζέιντ Ράαντ Χουσείν, αρμόδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ συστήνει στην Άγκυρα να λάβει υπόψη της τα ανθρώπινα δικαιώματα των συλληφθέντων μετά τη 15η Ιουλίου.

Οι τουρκικές αρχές έχουν απολύσει, συλλάβει ή διεξάγουν έρευνες για χιλιάδες στρατιώτες, στελέχη της αστυνομίας, δημοσιογράφους, αλλά και δημοσίους υπαλλήλους.

Από την άλλη μεριά, το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» τη σύσταση του ΟΗΕ.

Απαράδεκτη, λοιπόν,η σύσταση του ΟΗΕ στο “Σουλτάνο”. Και δεν έχει άδικο να διαμαρτύρεται ο Τούρκος, αφού τα ίδια θα έλεγαν και οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι και κάθε ηγέτης …έθνους και δημοκρατίας που έχουν χρόνια  τώρα κακο-μάθει να κυβερνούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα που τα βαπτίζουν εθνικά. “Είναι δημοκρατικό και εθνικό μας συμφέρον”, σου λένε, όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν απαράδεκτες  συμπεριφορές σαν αυτή σήμερα του καθεστώτος της Τουρκίας. “Να κοιτάτε τη δική σας χώρα και να μην επεμβαίνετε στα εσωτερικά μας”.

Και ειλικρινά, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον Ερντογάν που έχει εξαπολύσει “κυνήγι μαγισσών” και σε πολλούς άλλους κυβερνήτες στον κόσμο ολόκληρο. Ο δικτάτορας Πούτιν για παράδειγμα, δεν κάνει τα ίδια με τους αντιπάλους του;  Και δεν τους φυλακίζει μόνο . Τους δολοφονεί εν ψυχρώ!

Μια είναι η λύση, η μοναδική που θα μπορέσει να οδηγήσει την υφήλιο σε σταθερή και πραγματική ειρήνη. Χωρίς πολέμους, μίση, αντιπαλότητες μεταξύ κρατών, λαών, φυλών, ομάδων. Χωρίς πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές ή όποιες άλλες ανισότητες.  Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ, ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Μια εξουσία που θα  κυβερνά με βάση τον ανθρωποκεντρικό πολιτισμό στον οποίο ΑΞΙΑ μοναδική και αναφαίρετη είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Το άτομο ΠΡΩΤΑ, ανεξάρτητα από χρώμα επιδερμίδας, καταγωγή, φυλή, γλώσσα ή άλλες διαφορές που χωρίζουν, αντί να ενώνουν.

 Πολλοί θα ισχυριστούν πως είναι αδύνατη μια τέτοια συνένωση όλων των λαών της γης υπό μια “εξουσία”. Αντίθετα, λέμε εμείς.  ΄Οχι μόνο δεν είναι αδύνατη, αλλά  εκεί βαδίζει ο κόσμος. Σε παγκόσμια ενότητα.  Είναι όρος sine qua non  για να επιβιώσει ο άνθρωπος.

΄Οσο τα δεινά των πολέμων, της πείνας, της τυφλής βίας, του εθνικισμού-ρατσισμού, της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής διαφοροποίησης-ανισορροπίας-αστάθειας, συνεχίζουν ακόμα και στον 21ο αιώνα να  υφίστανται σε αμείωτη ένταση,  τόσο οι άνθρωποι θα αισθάνονται την ανάγκη να χτίσουν έναν κόσμο κοινό, αδερφωμένο, απαλλαγμένο από τεχνητές και επίκτητες διαφορές.

Και το σημαντικότερο.  ΄Οσο η επιστήμη εξελίσσεται και ειδικά σε τομείς, όπως αυτός της  χρήσης- επικράτησης της τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορέσει κάποια στιγμή να αναλάβει εκείνη τη διακυβέρνηση του κόσμου, τόσο η ελπίδα  για μια  παγκόσμια πατρίδα γίνεται   όλο και πιο  κοντινή πραγματικότητα.

Εμείς μπορεί να μην το  ζήσουμε. Οι γενιές που έρχονται είναι σίγουρο, όμως,  πως θα ζήσουν το δικό μας όνειρο.

Ας το παλέψουμε από τώρα  να συμβεί.

2. Κουμουτσάκος σε Γεροβασίλη: Συνεχίστε να διαβάζετε FT, όλοι οι υπόλοιποι διαβάζουμε εκκαθαριστικά.

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το δημοσίευμα των Financial Times, που έκανε λόγο για εντυπωσιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, στάθηκε αφορμή αντιπαράθεσης κυβέρνησης-Νέας Δημοκρατίας.

«Να διανεμηθεί αμέσως από ένα φύλλο των FT σε όσους δεν θα πάρουν ΕΚΑΣ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος μέσω Twitter σχετικά με το δημοσίευμα.

Η Ολγα Γεροβασίλη δεν άφησε αναπάντητα τα «πυρά» του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, απαντώντας του στο κοινωνικό δίκτυο.

«Ο πραγματικός πόνος σας κ. Κουμουτσάκο δεν είναι το ΕΚΑΣ. Αυτό είχατε συμφωνήσει να το καταργήσετε πλήρως. Το δημοσίευμα των FT ενοχλεί», έγραψε.

Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε συνέχεια στην «διαδικτυακή κόντρα», προτρέποντας την κυβερνητική εκπρόσωπο να συνεχίζει να διαβάζει τους FT, ενώ οι υπόλοιποι διαβάζουν εκκαθαριστικά.

«Κα Γεροβασίλη μην πτοείστε. Συνεχίστε να διαβάζετε FT. Απλώς, όλοι οι υπόλοιποι έχουμε την κακή συνήθεια να διαβάζουμε εκκαθαριστικά…», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

 

Μικρόψυχοι, παλιάνθρωποι  αυτοί οι κομματικοί.  Μηδενός εξαιρουμένου. Πιστεύει και ο πιο αφελής πως νοιάζεται τώρα ο Κουμουτσάκος για το ΕΚΑΣ;

Κάθε καλή κουβέντα για την κυβέρνηση είναι μαχαιριά στον…πατριωτισμό της Δεξιάς (“ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων”, ως γνωστό). Η καλύτερη είδηση για τον (ως γαμπρός γραβατοφορεμένος) Κουμουτσακο, θα ήταν  αν έγραφαν οι FT πως επίκειται οικονομικός όλεθρος στην Ελλάδα. Θα έστηναν πανηγύρια   στη Νεο-ΕΡΕ!

Στην Ελλάδα της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους (εκ παραδόσεως και…αρχαιοτάτων χρόνων),  προέχει το μικροκομματικό συμφέρον. “Γαία πυρί μιχθήτω”,  αν αυτό εξυπηρετεί το κόμμα.

Φίσκα η ιστορία από τέτοια ολέθρια παραδείγματα και παιχνίδια. Τα τελευταία χρόνια ,μάλιστα, έχουμε….μπαράζ αποδείξεων. Ο  Κώστας Καραμανλής με την εγκατάλειψη του σκάφους, όταν το οδήγησε στα βράχια. Ο  Γιώργος Παπανδρέου με το δημοψήφισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας με την επιλογή  να πάει η χώρα  σε εκλογές, αντί να συμφωνήσουν  στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Και ποιος ξέρει πόσα όμοια,  αύριο.

Σήμερα, να και  ο “υιός” Μητσοτάκη με την ιδιότητα του αρχηγού της Ν.Δ,  που θλίβεται… θλίψιν βαθείαν, βλέποντας τους οικονομικούς δείκτες της χώρας να ανεβαίνουν και να πανηγυρίζει ο ευρωπαϊκό τύπος. Χάθηκαν να πέσουν; Κι …”ας πάει και το παλιάμπελο”!

Αισχρότερος κομματισμός απ΄αυτόν της Ελλάδας, δεν υπάρχει, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Μετά λογου γνώσεως το καταθέτουμε.

 

_______________________________________________________________________

1.Ε.Ε. “ΕΚΑΝΕ  ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΡΕΑΣ”  ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ.
2. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ   ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ “ΤΣΑΡΟΥ”.
2. ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ  ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ.

 

 

1.Ανησυχία για τη νέα κόντρα Μόσχας-Κιέβου: Να πέσουν οι τόνοι ζητούν ΗΠΑ, ΕΕ
Ανησυχία για τη νέα κόντρα Μόσχας-Κιέβου: Να πέσουν οι τόνοι ζητούν ΗΠΑ, ΕΕ

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Μόσχα να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Κίεβο ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «μαζικές προκλήσεις».

Από τις Βρυξέλλες εξάλλου, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία για το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να αποφύγουν κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Η Μογκερίνι εξέδωσε μια ανακοίνωση έπειτα από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας (…). Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη», ανέφερε η Μογκερίνι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

«Κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης πρέπει να αποφευχθεί από όλους· η ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης είναι η μόνη πιθανή λύση», πρόσθεσε.

Διαβάζουμε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας”.

Δεν είναι …ανέκδοτο αυτό που λέει η  Φεντερίκα Μογκερίνι; ΄Ωστε δεν αναγνωρίζει  την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας η Ε.Ε !  Και… “κάνανε τα μούτρα κρέας” του δικτάτορα Πούτιν. “Χέστηκε η φοράδα στ΄αλώνι”,  όπως  έλεγε  ο παππούς. Τώρα, ο Τσάρος θα φοβηθεί. Θα  αποχωρήσει…οσονούπω  από την Κριμαία και θα παραδώσει  τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη!

Μα τί λένε οι άνθρωποι; Πιστεύουν λέξη απ΄αυτά που αναφέρει η ανακοίνωση τους;

΄Οπως τα έκαναν θάλασσα με την Αραβική ΄Ανοιξη η Ευρώπη και η Αμερική ,το ίδιο ακριβώς έγινε και με την Ουκρανία. Τους ξέφυγε η κατάσταση από τα χέρια και κατάφεραν να γίνουν πια  θεατές των δρώμενων.  Να τρέχουν και να μη φτάνουν και στα δύο μέτωπα.

Αντί το ΝΑΤΟ να δώσει από την πρώτη στιγμή ένα γερό μάθημα στο δικτάτορα Πούτιν και να πετάξει έξω από την Κριμαία όλη τη στρατιωτική δύναμη του Τσάρου, τον άφησαν να αναπτύξει τις δυνάμεις του (16.000 στρατιώτες προώθησε τις πρώτες ημέρες).  Και   προπαθούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο αμερικανός πρόεδρος    με… ευχολόγια να αποτρέψουν την τραγωδία. Λες και ήταν ποτέ δυνατόν χωρίς βία, να εγκαταλείψει ο τρελαμένος δικτάτορας τα σχέδιά του.

Το αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας, της ουδετερότητας, της ηττοπάθειας, ήταν  να προκληθεί μια απίστευτη  τραγωδία. Με μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, την  Ουκρανία, διχοτομημένη , με το εμφυλιακό  κλίμα της χώρας σε έξαρση μέχρι σήμερα, με 10.000 νεκρούς και με ανοιχτό το ενδεχόμενο ( βέβαιο λέμε εμείς)  να  συνεχίσει ανενόχλητος ο παρανοϊκός ,νέος Χίτλερ, να  εφαρμόζει τα σχέδιά του για την ανασύσταση της τσαρικής Ρωσίας. Οι τραγωδίες που θα ακολουθήσουν θα είναι συνεχείς και μόνιμες  πια.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παραμύθια. Στην Ουκρανία έχουμε “τετελεσμένα” και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Μόνο με την εξαφάνιση, την πτώση του δικτάτορα  Πούτιν θα βρεθεί λύση στο μέγα πρόβλημα που δημιούργησε ο ασίγαστος ιμπεριαλισμός του.

Εκεί οφείλει το ΝΑΤΟ να στραφεί. Να ρίξει με κάθε μέσο και  όσο πιο γρήγορα γίνεται, τον προβοκάτορα  της παγκόσμιας ειρήνης Πούτιν. Είναι ο νέος Χίτλερ για τον κόσμο ολόκληρο. Την πρώτη φορά οι Αμερικανοί  δε θέλησαν από την αρχή   να κόψουν το βήχα στο Χίτλερ και τον άφησαν να αιματοκυλήσει τον κόσμο . Σήμερα, πάλι τα ίδια με το νεκραναστημένο Χίτλερ-Πούτιν, που θα εξελιχθεί, αν παραμείνει στην εξουσία,  σε χειρότερο από τον πρώτο.

2.ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ»
Κατέβασαν ρωσικές σημαίες από το Ολυμπιακό χωριό -«Ζούμε έναν εφιάλτη», λέει Ρωσίδα αθλήτρια
Φωτογραφία: Instagram @sashapatskevich

 

Εχθρική φαίνεται πως είναι η ατμόσφαιρα για τους Ρώσους αθλητές στο Ρίο, σύμφωνα με την αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης Αλεξάντρα Πατσέβιτς.

Οπως η ισχυρίζεται η Ρωσίδα αθλήτρια, οι σημαίες που είχαν στο Ολυμπιακό χωριό εξαφανίστηκαν, με τους Ρώσους αθλητές να τοποθετούν άλλες την επόμενη ημέρα.

«Η στάση, φυσικά, απέναντι στους Ρώσους αθλητές είναι απλά απαίσια. Δεν έχω βιώσει τέτοιο εφιάλτη σε ολόκληρη την αθλητική μου καριέρα», λέει η Πατσέβιτς.

«Αρνούνται να μας συγχαρούν στο βάθρο, δεν μας σφίγγουν καν τα χέρια. Εχω προσωπική εμπειρία σε τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρει, όπως σημειώνει το Russia Today.

«Ζούμε στον 16ο όροφο του Ολυμπιακού χωριού, στον οποίο μένει μόνο η ρωσική αποστολή. Εκεί, είχαμε κρεμάσει εθνικές σημαίες, αλλά εχθές το πρωί τις βρήκαμε ξεκρέμαστες και πεταμένες στο πάτωμα. Το φαντάζεστε ήταν πεταμένες! Προφανώς τις βάλαμε στις θέσεις τους, αλλά το βράδυ μετά την προπόνηση, αυτές είχαν εξαφανιστεί», υποστηρίζει η αθλήτρια.

Αντί να πετάξουν έξω από τους Ολυμπιακούς τη ρώσικη αποστολή για το έγκλημα  που διέπραξε ο δικτάτορας   στην  Ουκρανία, οι απατεώνες διοργανωτές της αισχρής , εμπορικής  φιέστας των Ολυμπιακών Αγώνων, επέτρεψαν τη συμμετοχή των Ρώσων “αθλητών”, επιβραβεύοντας έτσι την ιμπεριαλιστική  συμπεριφορά  της “ρώσικης αρκούδας” .  Κι ευτυχώς που βρέθηκαν  κάποιοι στο Ολυμπιακό χωριό να δώσουν ένα μικρό μάθημα στα “φυτά”- υπηκόους  του “Τσάρου”  της Ρωσίας.

Ο δικτάτορας έχει πνίξει  κάθε διαφορετική φωνή στη χώρα. Ακούγεται μόνο η εθνικιστική, παραληρηματική  δική του. Οι Ρώσοι κατάντησαν  πλέον “ζόμπι”, αφού μετριούνται   σε ένα ποσοστό ως 60%, εθνικιστές, ρατσιστές και μαφιόζοι.

Οι συνθήκες που ζει ένας ολόκληρος λαός  είναι άθλιες από κάθε άποψη. Μόνο οι οπαδοί του καθεστώτος  έχουν προνόμια και απολαβές .  Σε άλλες χώρες θα ήταν σίγουρη  η αντίδραση ενάντια σε ένα τέτοιο καθεστώς. Κι όμως “κιχ” δεν ακούγεται στη Ρωσία.

Στη χώρα της βότκας και του προσδόκιμου ζωής στα 60, ο δικτάτορας  λοβοτόμησε  τους Ρώσους. Και όσο περισσότερο τους βυθίζει στη φτώχεια και την υποβάθμιση της ζωής τους, τόσο έχει ανάγκη από νέες τραγωδίες, κι άλλους νεκρούς…εχθρούς, για να τονώνει το…εθνικό φρόνημα  και να  κρατάει ψηλά τον πήχυ της εθνικιστικής τύφλας.

Ο  λαός της απέραντης  χώρας  δεν έχει ελπίδα να δει καλύτερες ημέρες, όσο ζει ο δικτάτορας. Μόνο η πτώση του τέρατος θα φέρει αλλαγή στη Ρωσία  και ειρήνη στην Ευρώπη.

 

3. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Financial Times: Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ