…Merry Christmas!

Η   Χριστιανοσύνη σε όλο τον κόσμο γιορτάζει σήμερα τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Ως σάιτ της Ιστορίας από επιστημονικό καθήκον οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

ο Ιησούς Χριστός, ως ιστορικό πρόσωπο δεν υπήρξε. Με την έννοια πως καμιά ιστορική πηγή δεν αναφέρεται στη γέννησή του, την πορεία της ζωής και το έργο του. ΄Οσα γνωρίζουμε για τον Εβραίο Ιησού είναι από τα κείμενα των ευαγγελίων και τα υπόλοιπα βιβλία της Κ. Διαθήκης. Οι αντιφάσεις, όμως,  των ευαγγελίων μεταξύ τους, αλλά και οι ιστορικές ανακρίβειες που περιέχουν, μας καθιστούν εντελώς επιφυλακτικούς ως προς την αντικειμενικότητα των πληροφοριών που παραθέτουν για το πρόσωπο του  Ιησού Χριστού.

Η Ιστορική μας άποψη είναι πως ο Ιησούς των ευαγγελίων δεν υπήρξε ποτέ. Γεννήθηκε στη φαντασία  των μαθητών του, του Παύλου και των πρώτων «πατέρων της εκκλησίας». Ως  φυσικό πρόσωπο, δεν αποκλείεται να υπήρξε. ΄Ενας Εβραίος, της αίρεσης των Εσσαίων πιθανότατα, ζηλωτής και φανατικός του Γιαχβέ, που κατάφερε με τα μηνύματά του να προσεγγίσει έναν περιορισμένο αριθμό συμπατριωτών του και να τον ακολουθήσουν.

Το οικοδόμημα του χριστιανισμού, κτίστηκε πολύ αργότερα και για λόγους που μπορεί κανείς να βρει σε σχετικές αναλύσεις πολλών ερευνητών και συγγραφέων. Αρχιτέκτονες αυτού του οικοδομήματος υπήρξαν, όπως είπαμε, οι μαθητές του Ιησού Χριστού.

Εκείνος πάντως που οργάνωσε-συστηματοποίησε  με κανόνες, αρχές, εντολές το χριστιανισμό ήταν ο Παύλος, ο οποίος δεν υπήρξε μαθητής του “Ιησού του Ναζωραίου”. Από εκεί και μετά ο Χριστιανισμός  ως δυνατή και επίσημη, κρατική   θρησκεία,  εν δυνάμει ικανή να κατακτήσει τον κόσμο, επεβλήθη δια των όπλων και της αυτοκρατορικής ισχύος του Κωνσταντίνου (αναγορεύτηκε ισαπόστολος και άγιος από τους χριστιανούς συγγραφείς),που είναι και ο πραγματικός ιδρυτής της βυζαντινής αυτοκρατορίας.