ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: “ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΩ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ”!
  2. ΕΙΜΑΣΤΕ…ΟΜΠΑΜΙΚΟΙ.
  3.  ΚΑΙ ΠΟΡΝΟΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ   ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ  Ο ΠΟΥΤΙΝ  ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ  ΣΤΟ ΧΕΡΙ
  4. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ
1. α. Τόσκας: Από τις σημειώσεις της Ρούπα δεν προκύπτει σχεδιασμός επίθεσης
Τόσκας: Από τις σημειώσεις της Ρούπα δεν προκύπτει σχεδιασμός επίθεσης

 

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πολιτικούς στόχους και αν είναι αλήθεια ότι εντοπίστηκαν σχέδια για τρομοκρατικά χτυπήματα ο κ. Τόσκας απάντησε: «Οταν περιγράφω μία κατάσταση και όταν αναφέρομαι σε στοιχεία προσπαθώ να τα περιγράψω στη διάσταση την πραγματική χωρίς να διογκώσω και να υποβαθμίσω καταστάσεις.»

Πρόσθεσε ότι «τα συγκεκριμένα ονόματα βρέθηκαν σε σημειώσεις ή σε χαρτάκια της Ρούπα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν κάποιοι αριθμοί αυτοκινήτων ή κάποιες διευθύνσεις οι οποίες πολλές ήταν και παλιές, χωρίς επιχειρησιακά σχέδια ή άλλες σημειώσεις που να δημιουργούν ανησυχίες για κάτι ευρύτερο. Αυτή είναι η πραγματική διάσταση. Δεν προκύπτει κάποιος σχεδιασμός ή κάποια προετοιμασία ενέργειας και αυτά τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ενημερωθεί».

β. Μητσοτάκη και Σαμαρά θα χτυπούσε  η Ρούπα.
Μητσοτάκη και Σαμαρά θα χτυπούσε η Ρούπα -Τους τηλεφώνησε ο Τόσκας

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν στη λίστα με τους στόχους της Πόλας Ρούπα.

Σοκ προκαλεί στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο η αποκάλυψη ότι η Πόλα Ρούπα και οι συνεργοί της σχεδίαζαν ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και δημοσίων προσώπων, μη πολιτικών.

Iefimerida.gr (10-1-2017)

Τόσκας: Από τις σημειώσεις της Ρούπα δεν προκύπτει σχεδιασμός επίθεσης

 

Δε στέγνωσε το χτεσινό μελάνι,   για όσα γράφαμε περί  Κυριάκου Μητσοτάκη  που θα τον …εκτελούσε η Πόλα Ρούπα και σήμερα έρχεται η επιβεβαίωση από τα πλέον επίσημα χείλη, του υπουργού προστασίας του πολίτη, ο οποίος  λέει ακριβώς αυτό. Θέατρο  παίζανε με κράχτη της φυλλάδες τους εκεί στην παράταξη της Δεξιάς. Τα γνωστά κόλπα με τους τρομοκράτες ,που είναι μόνο ακροαριστεροί  και απειλούν ΜΟΝΟ Δεξιούς!

Με αυτή  την απάτη  άφησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ελεύθερο το Ναζί Νίκο Μιχαλολιάκο,που έβαζε τυφλές βόμβες σε πλατείες και κινηματογράφους. Ο τρομοκράτης πήγε  λιγότερο από 1 χρόνο φυλακή, επειδή ακριβώς δεν ήθελε ο Εθνάρχης να φορτωθεί η  Δεξιά έγκλημα από τρομοκρατία.

Λέγαμε επίσης χτες πως ο Κων. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός της χώρας με τη δολοφονία του γαμπρού του. Το ίδιο σενάριο προσπαθούν να ξαναγράψουν εκεί στην Πειραιώς  με τα χτεσινά δημοσιεύματα στις δικές τους  φυλλάδες περί επικείμενου κτυπήματος σε σημαίνοντα πρόσωπα της Ν.Δ.

Η γνωστή ακροδεξιά-βασιλική-πορνογραφική   iefιmerida.gr για παράδειγμα   βγήκε χτες  με πρωτοσέλιδο τον τίτλο “Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη λίστα με τους στόχους της Πόλας Ρούπα”! Η αλήθεια βέβαια ειναι άλλη, αλλά η  φυλλάδα  την  απεσιώπησε εντελώς και  ελαφρά τη καρδία.

Στις σημειώσεις, λοιπόν, της Π. Ρούπα υπήρχαν δεκάδες άλλα ονόματα μεταξύ των οποίων και του Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Λουκά Παπαδήμα κ.α, ΄Ομως η “πατσαβούρα” εστίασε μόνο στους πρωτοκλασάτους της Δεξιάς. Ο απόλυτος ορισμός της ανηθικότητας και του ξεπεσμού της  βιομηχανίας παραπληροφόρησης.

Δεν αποκλείουμε, ακόμα πολλές από τις ενέργειες που η αντιτρομοκρατική και φυσικά η εμπορική δημοσιογραφία τις χρεώνουν στους εξωκοινοβουλευτικούς, λεγόμενους, χώρους, ως τρομοκρατικές, να είναι στην ουσία  προβοκατόρικοι ,δεξιοί, ακροδεξιοί και ναζιστικοί μηχανισμοί αποσταθεροποίησης,  για να δημιουργήσουν το κατάλληλο φορτισμένο κλίμα,  παραμονές,  όπως όλα δείχνουν,   των εκλογών. Το παρακράτος της  ΕΡΕ ,αλλά και  της … θυγατρός   Ν.Δ , ήξερε ανέκαθεν να στήνει καλές προβοκάτσιες.  Είναι “μανούλες”  σε τέτοια!

Δεν είναι  επίσης τυχαίο που ο “υιός”  Μητσοτάκη, δε χάνει αφορμή να διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους του …νοικοκυραίους πως θα διαλύσει τα Εξάρχεια! Λες και το πρόβλημα της χώρας είναι η “Πλατεία” και όχι η χρεοκοπία στην οποία οδήγησε  τη χώρα ο… έτερος Καπαδόκης της ίδιας  παράταξης,  Κωστάκης Καραμανλής.

Δε θα σας αφήσουμε να παραπλανάτε τον κόσμο. Ως εδώ. Θα σας ξεσκεπάζουμε κάθε στιγμή εκεί στην επάρατη  Δεξιά, η οποία βέβαια, βαδίζει  χέρι-χέρι με την  ομοίως επάρατη  Συριζιανή αριστερά. Ο καβγάς τους είναι μόνο για το…πάπλωμα. Τις 150.000 ψήφους της “κινούμενης άμμου”, που οδηγούν στην εξουσία.

Σας μάθανε όλοι πια.  Και τους μεν και τους…δεν!

2. Τα δάκρυα του Ομπάμα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του και το «Σ’ αγαπώ» της Μισέλ
Φωτογραφία: Associated Press

Από τα δάκρυα, τόσο του ίδιου για την σύζυγό του Μισέλ, όσο και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ αλλά και της κόρης τους Μαλία, σημαδεύτηκε η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε την τελευταία του ομιλία (ως Πρόεδρος) από το Σικάγο, την πόλη δηλαδή από την οποία ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα και στην οποία ζούσε πριν μετακομίσει πριν οκτώ χρόνια στην Ουάσινγκτον.

«Μισέλ, έκανες τον Λευκό Οίκο ένα μέρος που ανήκει σε όλους»

«Μισέλ για τα προηγούμενα 25 χρόνια υπήρξες όχι μόνο η σύζυγός μου και η μητέρα των παιδιών μου αλλά και η καλύτερη μου φίλη» ξεκινησε τη συγκινητική του αναφορά στην σύζυγό του ο Ομπάμα με το συγκεντρωμένο πλήθος μόνο στο άκουσμα της λέξης Μισέλ να σηκώνεται όρθιο και να χειροκροτά την πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

«Ανέλαβες ένα ρόλο τον οποίο δεν ζήτησε και τον έκανες δικό σου με χάρη, στυλ και καλό χιούμορ. Έκανες τον Λευκό Οίκο ένα μέρος που ανήκει σε όλους» συνέχισε τον «ύμνο» ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Με έκανες περήφανο. Μας έκανες όλους περήφανους» έκλεισε την αναφορά του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Μισέλ Ομπάμα άκουγε τα όσα έλεγε ο σύζυγός της για εκείνην από την πρώτη σειρά με δάκρυα στα μάτια, ενώ στο τέλος απάντησε ψελλίζοντας με τα χείλη της ένα «σ’ αγαπώ».

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις κόρες του Σάσα και Μαλία επαναλαμβάνοντας ότι ο ρόλος για τον οποίο είναι πιο περήφανος από όλους ήταν αυτός του πατέρα επισημαίνοντας ότι τα δύο κορίτσια μπήκαν στο Λευκό Οίκο μικρά παιδιά και φεύγουν ως γυναίκες, με την μεγαλύτερη, την 19χρονη Μαλία, να δακρύζει, επίσης, πολλές, φορές. Η μικρότερη κόρη των Ομπάμα, Σάσα, απουσίαζε από την τελευταία αυτή, αποχαιρετιστήρια ομιλία του πατέρα της.

Οσον αφορά στο πολιτικό σκέλος της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του και τη σημασία της δημοκρατίας, προτού καλέσει τους αμερικανούς πολίτες να υπερασπιστούν τα ιδανικά της χώρας και το σύνταγμα από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, το πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η πρόοδος σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η επανεκκίνηση σχέσεων με την Κούβα.

Αναφερόμενος σε μερικά από τα θέματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα των μεταναστών προηγούμενων γενεών και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.

Στον απόηχο της ομιλίας του για τη δημοκρατία που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και την ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη Δημοκρατία ως δεδομένο, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών.

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του, και το προσωπικό του, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν μαζί τους στο Σικάγο.

Έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό, και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

Φωτογραφίες: Associated Press

Είμαστε “Ομπαμικοί”. Και… διατί να το κρύψομεν άλλωστε;

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Αμερικής υπήρξε η πιο δυνατή ανάσα για μας που πιστεύουμε πως μπορεί η εξουσία να είναι ανθρώπινη,  μέχρι να παραδώσει την…εξουσία της στην αταξική, αντιεξουσιαστική κοινωνία.  Να περιφρουρήσει το περίφημο κράτος δικαίου, που σπάνια το συναντήσαμε στο διάβα της ιστορίας  και να διαφυλάξει τις ατομικές ελευθερίες των ανθρώπων.

Ο Ομπάμα στο μέτρο που μια αμερικάνικη πολιτική, ειδικά εξωτερική, επιτρέπει, κατάφερε στις δύο θητείες του, να δώσει μια πιο ανθρώπινη διάσταση στο σκληρό, βρώμικο και απάνθρωπο  πρόσωπο  της εξουσίας και του κράτους. Πολιτεύτηκε με σύνεση, κατανόηση και ανθρωπισμό.   Σαν ένας από μας.

Η διαφορά θα είναι  εμφανής αμέσως τώρα. Μόλις σε λίγες ημέρες θα αναλάβει ο τραμπούκος και ρατσιστής, ακροδεξιός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Εκεί η εξουσία θα δείξει  το σκληρό, απάνθρωπο, αλλά και γραφικό της πρόσωπο.

Για να αποδειχτεί πως αυτό καθ΄αυτό το κράτος, όταν λειτουργεί ως Πολιτεία και διοικείται από σώφρονες “άρχοντες”,  μπορεί να προκόψει. Δεν είναι το κράτος μια έννοια μεταφυσική και υπερκόσμια. Είναι εντελώς γήινη επινόηση και υπόκειται στα ελαττώματα και τις αρετές της ανθρώπινης φυλής. Το είπε, άλλωστε,  και ο λαός περίφημα  για άλλες καταστάσεις:  “Τα ράσσα δεν κάνουν τον παπά”.

Αυτό το κράτος στην Αμερική ,όπως θα το διαμορφώσει σύντομα ο Ντόναλντ Τραμπ  δε το θέλουμε. Δεν έλειψαν από τον κόσμο ,πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ οι συνετοί ,οι νοήμονες και οι  ανθρωπιστές, που μπορούν να ασκήσουν ήπια εξουσία,  με όλες εκείνες τις προδιαγραφές που απαιτεί μια Πολιτεία, ένα οργανωμέμο κράτος δικαίου. Ο Ομπάμα έδειξε πως μπορεί να μείνει κανείς  άνθρωπος , ακόμα και στην εξουσία .

Στο καλό,  πρόεδρε  Μπαράκ Ομπάμα!

 

3. Εκβιάζει η Ρωσία τον Τραμπ; Σάλος με φήμες ότι έχουν βίντεο οργίων του
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

 

Νέες διαστάσεις παίρνει στις ΗΠΑ το θέμα των «ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων».

Όπως μετέδωσε το CNN και στη συνέχεια οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα στον Ντόναλντ Τραμπ μια περίληψη πληροφοριών ότι η Ρωσία έχει συλλέξει προσωπικές επιβαρυντικές πληροφορίες εις βάρος του, προκειμένου να τον εκβιάσει. Αυτές οι «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες προέρχονται από βρετανική πηγή -έναν πρώην πράκτορα- αλλά είναι τόσο «εκρηκτικό» το περιεχόμενό τους, ώστε ενημερώθηκαν όχι μόνον ο Τραμπ, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και μέλη του Κογρκέσου.

Η δισέλιδη αναφορά παρουσιάστηκε στον Τραμπ ως παράρτημα της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών για τις «ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις » στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών αυτών ανησύχησαν μήπως οι πληροφορίες διαρρεύσουν προτού ενημερωθεί για την ύπαρξή τους ο Τραμπ.

Ο ιστότοπος “Buzzfeed” έδωσε χθες βράδυ στη δημοσιότητα ένα ντοκουμέντο 35 σελίδων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τον επίμαχο φάκελο για τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η Μόσχα παρακολουθεί εδώ και χρόνια τον Τραμπ για να τον επηρεάσει τόσο πολιτικά όσο και σε πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες και φέρεται να έχει συλλέξει «επιβαρυντικές προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες» για τις «προσωπικές του ιδεοληψίες και σεξουαλικές διαστροφές».

Στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται χαρκτηριστικά ότι ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι έχουν στη διάθεσή τους πολύ υλικό με τον Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου ενός κρυφού βίντεο με τον ίδιο να παρακολουθεί ιερόδουλες νε επιδίδονται σε όργια. Aξιοσημείωτο είναι εν προκειμένω ότι τα υποτιθέμεντα όργια φέρονται να έχουν γίνει σε σουίτα ξενοδοχείου της Μόσχας όπου νωρίτερα είχε μείνει ο Μπαράκ Ομπάμα και συγκεκριμένα στο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί!

Το δωμάτιο του Ritz που είχε μείνει ο Ομπάμα και υποτίθετα ότι αργότερα έκανε τα όργια ο Τραμπ

Επιπλέον γίνεται λόγος για συναντήσεις στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ ρώσων αξιωματούχων και εκπροσώπων του Τραμπ για να συζητήσουν «υποθέσεις αμοιβαίου συμφέροντος».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν το περιεχόμενο του φακέλου, αλλά θεώρησαν αρκετά πειστικούς τους ισχυρισμούς, ώστε να ενημερώσουν σχετικά τον Τραμπ, τον Ομπάμα και τα ηγετικά στελέχη του Κογρέσου.

 Ο Μπαράκ Ομπάμα με την οικογένειά του στη Μόσχα το 2009

Το 2013 ο Τραμπ έκανε τα Miss Universe στη Μόσχα

Η κρεβατοκάμαρα του καθενός, ακόμα και των  προέδρων και των πρωθυπουργών,  πρέπει να είναι άβατο. Δεν είναι όμως. Και να το αποτέλεσμα. Ο ένας λύκος  δείχνει τα δόντια του στο άλλο άλλο. ΄Ετοιμοι να κατασπαραχτούν.   Η λυκοφιλία Πούτιν-Τραμπ  φαίνεται να παίρνει τέλος νωρίτερα απ΄ό,τι υπολογίζαμε.

Θα φαγωγούν μεταξύ τους τα δυο σαρκοβόρα ζώα. Και δε θα είναι βέβαια για γέλια, όσα θα επακολουθήσουν. Δυστυχώς, οι άμυαλοι, οι  τραμπούκοι αυτοί  ηγέτες,  έχουν στα χέρια τους   το “βαλιτσάκι”  των πυρηνικών.

΄Οσο πιο γρήγορα τους εκπαραθυρώσουμε, τόσο πιο ήσυχος θα κοιμάται ο κόσμος. Είναι και οι δύο το πιο επικίνδυνο δίδυμο που εμφανίστηκε ποτέ στον κόσμο. Ακόμα και από τις εποχές της απόλυτης βαρβαρότητας της ανθρωπότητας.

Το βεληνεκές του κακού και της καταστροφής θα είναι απείρως  μεγαλύτερο  απ΄όσο όλων μαζί των άλλων αφρόνων  ηγετών στην Ιστορία. Ας τους παλέψουμε να πέσουν πριν να είναι πολύ αργά για την υφήλιο και τον πολιτισμό.

 

4. 26 χρονια απο τη δολοφονια του Ν. Τεμπονερα

INDYMEDIA

Νίκος Τεμπονέρας, ο καθηγητής που συνεχίζει να διδά

Hμέρα μνήμης η σημερινή καθώς συμπληρώνονται 26 χρόνια από την άγρια δολοφονία του αριστερού καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών έχουν προγραμματίσει διαδήλωση στον χώρο της θυσίας.

Ήταν και πάλι τέτοιες μέρες, τέλος διακοπών Χριστουγέννων, πριν από 26 χρόνια. Μόλις χθες δηλαδή, ιστορικά. Στα σχολεία όμως δεν επικρατούσε ησυχία, η κοινωνία έβραζε υπόκωφα. Είχαν προηγηθεί οι καταλήψεις των «προβληματικών» εργοστασίων.

Στην Πάτρα, η Πειραϊκή-Πατραϊκή είχε γίνει από την άνοιξη του 1990 ένα ιδιότυπο κέντρο αντίστασης και αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. του Μητσοτάκη.

Πολύμηνος αγώνας, σκληρός. «Ή όλοι ή κανένας» έγραφε το πανό στην πύλη του εργοστασίου της Πάτρας, απαντώντας στις μαζικές απολύσεις και τα σχέδια συρρίκνωσης.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός των απολυμένων της Πατραϊκής «Αλληλεγγύη» έφερνε στα σπίτια και τα καφενεία το μήνυμα του αγώνα, τη μουσική της αντίστασης. Και όταν ο πολύμηνος αγώνας των εργατών και των υπαλλήλων έφτασε σε καμπή, σαν φυσική συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές και οι φοιτητές.

Η κηδεία του Νίκου Τεμπονέρα μετατράπηκε σε συλλαλητήριο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής |

Από την εργασία στην παιδεία

Ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης K. Μητσοτάκη, Βασ. Κοντογιαννόπουλος, παίρνοντας και αυτός τη σκυτάλη των αντιλαϊκών μέτρων, προσπάθησε να κάνει άλλη μια αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Τον Νοέμβριο του 1990 ξεκίνησαν οι πρώτες συνελεύσεις, πρώτα στα ΤΕΙ της περιφέρειας, μετά στις σχολές των ΑΕΙ. Μαζικές γενικές συνελεύσεις, συντονιστικά σχολών, συντονιστικά πόλεων, πανελλαδικά συντονιστικά στην Αθήνα για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα.

Οι καταλήψεις άρχισαν στα μέσα Νοεμβρίου, μέρες Πολυτεχνείου περίπου, πρώτα στην επαρχία. Αρχές Δεκεμβρίου τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ήταν κατειλημμένα. Το αίτημα ένα: να αποσυρθεί το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου.

Και τότε με μορφή χιονοστιβάδας ξεκίνησαν οι μαθητές. Ένα ένα τα σχολεία έκλειναν. Χιλιάδες μαθητές, σε κάθε γωνιά της χώρας, έγραψαν τη λέξη «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» στις πόρτες των σχολείων τους.

Μια πραγματική έξαρση, με συνελεύσεις και κατειλημμένα σχολεία σε κάθε χωριό, κωμόπολη και μεγάλη πόλη.

Τα κοινά συντονιστικά προσπάθησαν και έδωσαν ένα γενικό πλαίσιο αγώνα που αποτυπώθηκε στις κεντρικές ανακοινώσεις των κατά τόπους συντονιστικών επιτροπών καταλήψεων μαθητών – φοιτητών – σπουδαστών.

Το πρώτο πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1990 με μια τεράστια διαδήλωση από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας και είσοδο-κατάληψη του κτιρίου του ΥΠΕΠΘ από χιλιάδες φοιτητές.

Το δεύτερο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 18 Δεκεμβρίου 1990 ακόμα πιο μαζικό, με συγκλονιστική ζωντάνια και πάθος των μαθητών. «ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!»

Ο δολοφόνος Καλαμπόκας σήμερα κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερος | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπόθεση Τεμπονέρα (αφήγηση από αυτόπτη μάρτυρα)

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας περιμένουν εκτόνωση λόγω εορτών. Όμως, αρκετές καταλήψεις, τόσο στις σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ όσο και σε πάρα πολλά Λύκεια συνεχίζονται στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση ανησυχεί, κινείται προς την καταστολή. Η γραμμή τους: να ανοίξουν τα σχολεία με κάθε τρόπο! Συσκέψεις και εγκύκλιοι του ΥΠΕΠΘ προς τους διευθυντές των σχολείων δίνουν οδηγίες για κατασταλτικά μέτρα. Να κοπούν οι αλυσίδες και τα λουκέτα στις πόρτες των σχολείων.

Να παρθούν απουσίες, έστω και στο πεζοδρόμιο του κάθε σχολείου. Να γίνουν «συστάσεις» στους γονείς των καταληψιών μαθητών. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται το σχέδιο των «αγανακτισμένων πολιτών», γονείς και «γονείς» που θα κάνουν φασαρίες και επεισόδια έξω από τα σχολεία.

Τα μέτρα καταστολής εφαρμόζονται από το πρωί της 6ης Ιανουαρίου 1991. Στην Πάτρα τα επεισόδια με αγανακτισμένους πολίτες παίρνουν έκταση.

Η απάντηση του κινήματος άμεση και καταλυτική. Επιτροπές περιφρούρησης, κοινά συντονιστικά με φοιτητές-σπουδαστές, ενημέρωση του λαού της πόλης με εξορμήσεις, η ΕΛΜΕ έξω από τα σχολεία.

Ο νομάρχης Αχαΐας Ν. Τάγαρης, σε συνεργασία με τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. στην πόλη και άλλους μηχανισμούς, κινητοποιεί ομάδες «κρούσης» της ΟΝΝΕΔ (τους λεγόμενους «Κένταυρους»).

Επικεφαλής των ομάδων αυτών ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος της Ν.Δ. Γιάννης Καλαμπόκας και τα γνωστά στελέχη της Ν.Δ. και ΟΝΝΕΔ Πάτρας Μαραγκός, Σπίνος και άλλοι.

Προκλήσεις στην αρχή, με αφισοκολλήσεις στα σχολεία της Πάτρας. Οι ΟΝΝΕΔίτες κολλάνε την αφίσα της Ν.Δ. «Λιγότερα λόγια – περισσότερη δουλειά». Στις 7 Ιανουαρίου τα επεισόδια παίρνουν έκταση σε τουλάχιστον 5 σχολικά συγκροτήματα της πόλης.

Στις 8 Γενάρη από το πρωί το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Απουσίες στα πεζοδρόμια, αγανακτισμένοι «πολίτες» κυνηγούν μαθητές και χειροδικούν, διευθυντές σχολείων απειλούν. Το κίνημα, οι εργαζόμενοι, ο λαός έξω από τα σχολεία.

Το απόγευμα η ΟΝΝΕΔ Πάτρας ξεκινάει ομαδική «αφισοκόλληση» από το κέντρο της πόλης με στόχο την ανακατάληψη όσων σχολείων γίνεται. Η εντολή είναι να εκδιωχθούν οι καταληψίες μαθητές και να παραδοθούν στους διευθυντές, ώστε να ανοίξουν την επόμενη μέρα.

Ξύλο και επεισόδια στο Πολυκλαδικό Πάτρας, η πρώτη σύρραξη μεταξύ ΟΝΝΕΔιτών και καθηγητών (τα γραφεία της ΕΛΜΕ βρίσκονται στο κτίριο του Πολυκλαδικού).

Οι ΟΝΝΕΔίτες αποχωρούν, συνεχίζοντας προς τα σχολεία στην Τριών Ναυάρχων. Μετά προχωρούν προς το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο στα Ψηλά Αλώνια. Χωρίς πολλά λόγια επιτίθενται και δέρνουν τους μαθητές.

Φτάνουν στον χώρο φοιτητές, δάσκαλοι και σπουδαστές. Δέχονται και αυτοί επίθεση, με ιδιαίτερη βιαιότητα. Τα ραδιόφωνα της πόλης ενημερώνουν για τα γεγονότα.

Κλιμάκιο της ΕΛΜΕ αποφασίζει να μεταβεί στο σχολικό συγκρότημα. Μόλις φτάνει, αντικρίζει τραυματισμένους μαθητές και το σχολείο υπό κατάληψη από την ομάδα τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ. Προσπαθούν να φτάσουν στην πόρτα του σχολείου για να δουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό.

Τότε δέχονται τη λυσσαλέα επίθεση των ΟΝΝΕΔιτών. Αλυσίδες, λοστοί, καρέκλες κατεβαίνουν στα κεφάλια τους. Και ξαφνικά μια απόλυτη σιωπή.

Ένας καθηγητής αιμόφυρτος στο έδαφος, δύο ακόμα αρκετά τραυματισμένοι υποχωρούν. Η κατάσταση του ενός είναι σοβαρή.

Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας». Ο Νίκος Τεμπονέρας, μαθηματικός, μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο) είναι κλινικά νεκρός. Μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Χιλιάδες κόσμος μαζεύεται έξω από το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας».

Οι δολοφόνοι διαφεύγουν από την πίσω πλευρά του σχολείου και εξαφανίζονται. Στις 12 το βράδυ μια σιωπηλή πορεία χιλιάδων ανθρώπων κατεβαίνει από το νοσοκομείο προς τη Νομαρχία Αχαΐας.

Το ανακοινωθέν του νοσοκομείου επιβεβαιώνει τα χειρότερα. Ο Τεμπονέρας είναι νεκρός. Μια πολιτική δολοφονία στις 8 Γενάρη 1991.

Συνθήματα στη Νομαρχία, συνθήματα και καβγάς στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας. «Απόψε σκοτώσαν τον Τεμπονέρα», «Ενας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα», «Πιάστε τους δολοφόνους».

Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίστηκαν από πραγματικές μάχες στους δρόμους της Πάτρας, αλλά και της Αθήνας.

Εκδηλώσεις στη μνήνη του Νίκου Τεμπονέρα |

Κηδεία… διαδήλωση

Η κηδεία του Νίκου Τεμπονέρα μετατράπηκε σε συλλαλητήριο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Το ίδιο τα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 9, 10 και 11 Γενάρη του 1991. Μάχες στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο, την Ομόνοια και σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών. Στην οδό Πανεπιστημίου τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ. πέφτουν μέσα στο κατάστημα «Κ. Μαρούσης», με αποτέλεσμα να καούν 4 άνθρωποι στο κτίριο.

Το κίνημα του 1990-91 ποτέ δεν τελείωσε ουσιαστικά. Στα μέσα Γενάρη ήρθε η 1η «Καταιγίδα της ερήμου», ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ. Το πολυνομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά την παραίτηση του Κοντογιαννόπουλου και την ανάληψη του ΥΠΕΠΘ από τον Γ. Σουφλιά.

ΥΓ.: Για την ιστορία, ο δολοφόνος Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια και στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε. Σήμερα, αφού πέρασε κάποια χρόνια στη φυλακή, κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερος. Από την υπόλοιπη ομάδα των ΟΝΝΕΔιτών, οι περισσότεροι «τιμωρήθηκαν» με μικρές ποινές κάποιων μηνών φυλάκισης. Ολοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και οι περισσότεροι δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες.

 

Nα κρατήσουμε το τελευταίο. Οι  δολοφόνοι και οι δικαστές που τους έβγαλαν έξω, θα τιμωρηθούν σκληρά μια μέρα από την “Πολιτεία δικαίου”, που  αγωνιζόμαστε να κάνουμε πραγματικότητα, όλοι όσοι πιστεύουμε στον ΄Ανθρωπο και τις απαρασάλευτες   αξίες της ζωής.