ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

PRAXIS: μια απάτη που στήνεται στην πλάτη των προσφυγων

INDYMEDIA,σήμερα

Ο δήθεν ανθρωπιστικός χαρακτήρας της ΜΚΟ PRAKSIS λοιπόν είναι μια τεράστια απάτη και μόνα θύματά της οι πρόσφυγες. Πρόκειται για μια επιχείρηση που βγάζει χρήμα πάνω στην απελπισία και τη δυστυχία ανθρώπων που έρχονται από πόλεμο.

Γραμμα που δημοσιευτηκε στο μπλογκ της ΟΡΜΑ

PRAKSIS: Μια απάτη που στήνεται στις πλάτες των προσφύγων

”Τους τελευταίους μήνες εργάζομαι ως κοινωνικός επιστήμονας στο πρόγραμμα Relocation της ΜΚΟ PRAKSIS, η οποία ως γνωστόν έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος  από τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας για να στεγάσει προσωρινά πρόσφυγες που πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε άλλες  χώρες της Ε.Ε..

Ωστόσο παρά την υψηλή χρηματοδότηση η κατάσταση έχει ως εξής : οι άνθρωποι στοιβάζονται σαν τα ποντίκια σε σπίτια με μαύρους τοίχους από την υγρασία, σε αρκετά δεν υπάρχουν καν κρεβάτια αλλά στρώματα στο πάτωμα, και σε κανένα δεν υπάρχει θέρμανση παρόλο που η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει χρήματα γι’ αυτήν. Συγκεκριμένα από τα 1.200 σπίτια που η PRAKSIS ενοικιάζει, δόθηκαν θερμοπομποί σε 200 σπίτια, οι οποίοι όμως χάλασαν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους. Να επισημανθεί εδώ ότι το πρόγραμμα είναι για ευάλωτες περιπτώσεις οπότε έχουμε νεογέννητα και ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις να ζουν χωρίς θέρμανση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να αγοράσουν σόμπες  με τα κουπόνια των 45 ευρώ ανά άτομο για 15 μέρες που τους παρέχονται αυστηρά μόνο για σίτιση, με αποτέλεσμα να επιπλήττονται από τους κοινωνικούς επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τα διαμερίσματα και οι οποίοι λειτουργούν σα μπάτσοι , ελέγχοντας τις αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ. Επίσης ελέγχουν τα σπίτια για ζημιές που ενδεχομένως  έχουν προκαλέσει οι πρόσφυγες απειλώντας τους ότι θα τις πληρώσουν οι ίδιοι ή θα μείνουν στο δρόμο αν δε συμμορφωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει στην Ύπατη Αρμοστεία πολυάριθμες ρατσιστικές συμπεριφορές  εργαζομένων της εν λόγω ΜΚΟ. Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται βρωμιάρηδες, επικίνδυνοι, κακοί γονείς ενώ συχνά αποκαλούνται «ζώα».

Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος είναι καθόλα ταπεινωτικός για τους ίδιους τους πρόσφυγες καθώς σε ένα project  που είναι υποτίθεται σχεδιασμένο για την εξυπηρέτηση και την ανακούφισή τους  δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο, δεν ερωτώνται ποτέ για τίποτα και υφίστανται μια ατελείωτη ταλαιπωρία, η οποία βέβαια έρχεται

να προστεθεί στο δράμα του ξεριζωμού που έχουν βιώσει. Μεταφέρονται συχνά από σπίτι σε σπίτι σα να πρόκειται για αντικείμενα,  και πολλές φορές ακόμη και  τα νέα σπίτια δεν πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας .  Σπασμένα τζάμια στα οποία έχουν κοπεί παιδιά, κατσαρίδες, μούχλα, στρώματα με κοριούς που προκαλούν δερματικές ασθένειες, ξεχαρβαλωμένες πρίζες, ταβάνια που πέφτουν στα κεφάλια των ανθρώπων, βουλωμένα σιφώνια που πλημμυρίζουν όλο το σπίτι, αυτές οι απάνθρωπες συνθήκες είναι η καθημερινότητα των προσφύγων στα σπίτια της ΜΚΟ PRAKSIS.

Ο δήθεν ανθρωπιστικός χαρακτήρας της ΜΚΟ PRAKSIS λοιπόν είναι μια τεράστια απάτη και μόνα θύματά της οι πρόσφυγες. Πρόκειται για μια επιχείρηση που βγάζει χρήμα πάνω στην απελπισία και τη δυστυχία ανθρώπων που έρχονται από πόλεμο. Η σήψη και η παρακμή διαπερνά το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέγασης.  Υπεύθυνοι για την απαράδεκτη πολιτική που εφαρμόζεται, είναι το ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται, από τους διευθυντές μέχρι και την πλειοψηφία των αναλώσιμων  κοινωνικών επιστημόνων, που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ωστόσο προτιμούν να παραμένουν και να εφαρμόζουν τις  ρατσιστικές και εξευτελιστικές για την ανθρώπινη ζωή τακτικές γιατί «πού αλλού θα βρεις μισθό 900 ευρώ καθαρά;». Αυτό το ερώτημα είναι πραγματικό, κάποιοι όμως θα επιλέγουν πάντα να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και την ανθρωπιά τους, γι’ αυτό και οι παραιτήσεις-ανάμεσά τους και η δική μου σύντομα-δε λείπουν. Γράφω αυτό το κείμενο για να δώσω μια εικόνα «από μέσα» αλλά και για να δώσω φωνή στους πρόσφυγες που στην PRAKSIS αποκαλούνται «ωφελούμενοι» και αυτό λέει αφοπλιστικά πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσα ακόμη να γράψω για να καταγγείλω το καθεστώς της συγκεκριμένης ΜΚΟ”.

 

Πραγματικά, άγρια μορφή έχει πάρει τελευταία   η εκμετάλλευση  της χρυσοφόρας για πολλούς πηγής του προσφυγικού. ΄Εχουμε κι εμείς εδώ καλή ενημέρωση από ανθρώπους που δουλεύουν με τους πρόσφυγες για  το τί συμβαίνει στους χώρους που τους έχουν στοιβάξει και έτσι οι πληροφορίες μας είναι από πρώτο χέρι και έγκυρες.

Δεν είναι μόνο η ΜΚΟ PRAXIS, που  “βγάζει από τη μύγα ξύγκι” και για να καρπωθεί τα κονδύλια της ΄Υπατης Αρμοστείας και πετάει σε ακατάλληλους χώρους ανθρώπους σαν να είναι ποντίκια. Η κατάσταση είναι όντως , όπως την περιγράφει παραπάνω ο συντάκτης του κειμένου.

Τα ίδια,όμως,  και κάποτε χειρότερα, συμβαίνουν και στη Χίο και τη Λέσβο, που βρίσκεται ένας μεγάλος όγκος προσφύγων. Χειμώνα καιρό, ακόμα και  μωρά και νιόγεννες γυναίκες, έζησαν υπό τραγικές συνθήκες  σε σκηνές, παραπήγματα ή άθλια, παγωμένα δωμάτια.  Και ας είχαν δοθεί ικανοποιητικά κονδύλια για να εξασφαλιστούν καλές συνθήκες διαβίωσης.

Από την άλλη,   παρά τις διαμαρτυρίες ακροδεξιών και Ναζί στα συγκεκρμένα νησιά, πολλοί  κάτοικοι έβγαλαν και  βγάζουν τρελό χρήμα από την εκμετάλλευση των προσφύγων με χίλιους τρόπους. Τους νοικιάζουν τρύπες,  τους ταϊζουν φαγιά ακατάλληλα, τους κλέβουν κι από πάνω  τους βρίζουν και τους κυνηγούν.

Κανονικά, όφειλε να επέμβη εισαγγελέας για ένα πλήθος καταγγελιών στις οποίες έχουμε προχωρήσει όλοι ,όσοι  είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και παλεύουμε για το αυτονόητο δικαίωμά τους να ζουν στη χώρα μας υπό ανθρώπινες συνθήκες ζωής .Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε πως ο ελληνικός λαός  βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους λαούς που χαρακτηρίστηκαν προσφυγοφάγοι. Αυτή ειναι η αλήθεια.

Μια μέρα θα ντρέπονται τα παιδιά τους όλοι τούτοι που σήμερα ή εκμεταλλεύονται τον πόνο και τη δυστυχία των συνανθρώπων μας ή αρνούνται να συνυπάρξουν και να  βοηθήσουν πάσχοντες, που μόνο αλληλεγγύη, σεβασμό και αγάπη τους χρωστάμε. Τί θα απαντήσουν αύριο  οι γονείς εκεί πάνω στο Ωραιόκαστρο, όταν  ο  γιος τους, μικρός μαθητής σήμερα του Δημοτικού που έζησε την παράνοια των γονέων του να μη θέλουν στο ίδιο σχολείο το μικρό πρσοφυγόπουλο, θα τους ζητήσει εξηγήσεις;  Είναι σίγουρο πως η τιμωρία θα είναι σκληρή. Θα ζήσουν το δράμα τις περιφρόνησης, της απόρριψης  από  τα ίδια τους τα παιδιά και τα εγγόνια. Δίκαιη τιμωρία !

__________________________________________________________________

 

1. TO  ΠΑΙΖΕΙ …ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ.
2. ΜΠΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
3. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
1.α. Πηγές Υπουργείου Αμυνας: Οι Τούρκοι ετοιμάζουν επεισόδιο στην Κύπρο τον ΙούνιοΠηγές Υπουργείου Αμυνας: Οι Τούρκοι ετοιμάζουν επεισόδιο στην Κύπρο τον Ιούνιο
2.Υπέρ της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους ο Σταύρος Θεοδωράκης
Φωτογραφία: SOOC

Tην άποψή του για τη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς εξέφρασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

O Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να το τολμήσει επιτρέποντας την ιατρική χρήση της κάνναβης ενώ για να ενισχύσει το επιχείρημά του δίνει το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προχωρήσει στην νομιμοποίησή της με απώτερο στόχο την ιατρική ανακούφιση των ασθενών.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Πρέπει να επιτρέψουμε την ιατρική χρήση της κάνναβης. Πρέπει να τολμήσουμε.
Συμβαίνει ήδη σε 14 χώρες της Ευρώπης και σε 29 πολιτείες της Αμερικής. Από τον Ιανουάριο συμβαίνει και στην «συντηρητική» Γερμανία όπου οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη του φυτού. Η απόφαση ήρθε μετά από πολλά χρόνια δημόσιου διαλόγου, αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων αλλά και επιστημονικών πορισμάτων.
Εδώ, στην «προοδευτική» Ελλάδα, ακόμη συζητάμε χαμηλόφωνα. Ας σκεφθούμε όμως τους χιλιάδες ασθενείς που αναζητούν απεγνωσμένα καλύτερες συνθήκες ζωής, ανθρώπους που έχουν εξαντλήσει όλες τις θεραπείες, ανθρώπους που θέλουν να πονάνε λιγότερο. Μην τους αναγκάζουμε να καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο. Ας τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια. Μιλώ για καρκινοπαθείς, επιληπτικούς, ανορεξικούς, ασθενείς με γλαύκωμα, ΗΙV/AIDS, αυτοάνοσα νοσήματα… Είναι μεγάλος ο κατάλογος αλλά αυτή είναι μια συζήτηση για επιστήμονες και όχι για πολιτικούς ή δημοσιογράφους. Εμείς πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στους γιατρούς να αποφασίζουν. Όταν θεωρούν ότι άλλα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν, τότε να μπορούν να συνταγογραφούν ινδική κάνναβη, την οποία ο ασθενής θα προμηθεύεται από τα φαρμακεία με κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ας το κάνουμε. Ας νικήσουμε το φόβο και την άγνοια. Χωρίς κόμπλεξ, χωρίς μισόλογα αλλά και χωρίς κραυγές».

Ο υπήκοος (δε λέμε πολίτης γιατί δεν είναι) ενός κράτος σήμερα, είναι χειροπόδαρα δεμένος. Του απαγορεύουν ακόμα και  να δια-χειριστεί το θάνατό του με την ευθανασία ή τον πόνο του με καταπραϋντικά φάρμακα, σαν έχει φτάσει στο επώδυνο τέλος.

Δεν είναι πολύς καιρός που ζήσαμε την περιπέτεια του ηρωικού δημοσιογράφου Α.Βέλιου, όταν προετοιμαζόταν να φύγει  αξιοπρεπώς με ευθανασία.  Στήριξε με γενναιότητα και θάρρος την άποψή τους πως όλοι έχουν δικαίωμα στο θάνατο, όταν η κατάσταση ενός ασθενή έχει φτάσει στο απροχώρητο.  Και δεν τα έλεγε   μόνο για να τα ακούσουν οι άλλοι, όπως συμβαίνει συνήθως με όσους κάνουν κηρύγματα.΄Εδωσε μάθημα ζωής και θανάτου ο ίδιος.  Επισφράγισε όσα έλεγε και με τη δική του απόφαση να φύγει από τη ζωή  αυτοκτονώντας.

Επομένως, όσα  προτείνει εδώ ο αρχηγός του ΠΟΤΑΜΙΟΥ είναι αυτονόητα και απαραίτητο να εφαρμοστούν.   Αρκεί να μην ξεφύγει η χρήση του μπάφου και για άλλες χρήσεις. Μη δούμε να  φτάσουν οι έφηβοι να αγοράζουν το χασίσι από τα περίπτερα, σα  να είναι τσιγάρα.

΄Οσο κι αν λένε το αντίθετο οι έχοντες διάφορο ή οι… παρλαπίπες , το χασίσι είναι απείρως χειρότερο από τον καπνό του τσιγάρου. Σκοτώνει, χωρίς αντικατάσταση, σωρό τα κύταρρα του εγκεφάλου. Κι από την άλλη , είναι ο προθάλαμος των σκληρών  ναρκωτικών.

΄Οχι, λοιπόν, στην ελεύθερη χρήση του χασίς για όλους. Πρροπαντός μακριά από άμυαλους  εφήβους.

 

3. ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στην αδερφή και τη μητέρα της Πόλας Ρούπα η επιμέλεια του παιδιού της
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Την προσωρινή επιμέλεια του μικρού αγοριού της Πόλα Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη από κοινού στη γιαγιά και τη θεία της μητέρας του έδωσε με διάταξη αορίστου διάρκειας που υπέγραψε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, αλλάζοντας όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.

Ταυτόχρονα, κατέθεσε αίτηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας για να τους παραχωρηθεί η επιμέλεια, όπως ζητούν οι ίδιες και επιθυμούν οι γονείς του παιδιού.

Ο εισαγγελέας όρισε τη συζήτηση της αίτησής του στις 5 Απριλίου, ενώ για τότε αναβλήθηκαν να συνεκδικασθούν οι αιτήσεις που είχαν ορισθεί για χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, της γιαγιάς και θείας, καθώς και των γονιών του παιδιού.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας χαρακτήρισαν θετική οι δύο δικηγόροι που παραστάθηκαν χθες εκ μέρους των Ρούπα και Μαζιώτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης και Αντώνης Κατσάς.

Μέσα στο βαθύ σκοτάδι που επικρατεί στο χώρο της δικαιοσύνης σε θέματα που άπτονται της δικαστικής μεταχείρισης των μελών  της λεγόμενης΄Ενοπλης λαϊκής πάλης, είναι… φως στο τούνελ και ευχάριστη έκπληξη, όταν εισαγελείς σαν  τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, κατανοούν τα αυτονόητα. Και το σημαντικότερο, όταν  αυτονομούνται με τις αποφάσεις τους από συναδέλφους τους που με τη δικιά τους πάγια τακτική, αποδεικνύουν πως διακατέχονται από εμπάθεια και προκατάληψη για εκείνους που διάλεξαν την αδιέξοδη βία, για εκδίκηση ή για  να προωθήσουν τις απόψεις τους.