ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

Τρυφερό πολιτικό φλερτ Τζανακόπουλου-Αντώναρου
Τρυφερό πολιτικό φλερτ Τζανακόπουλου-Αντώναρου [εικόνα]

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συναντήθηκε τυχαία σε καφέ στο Κολωνάκι με τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Οι δυο τους, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, είχαν ένα σύντομο τετ α τετ σε πολύ καλό κλίμα. Εξάλλου, κάποιοι «καραμανλικοί» επιβεβαιώνουν την ανοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρόεκειται  για ανοχή, αλλά για… αλλαξοκωλιά! Ο υπόδικος για τη χρεοκοπία της χώρας Κώστας Καραμανλής και ο   Αλέξης Τσίπρας, πολύ καιρό πριν, έχουν προχωρήσει σε “συμφωνία κυρίων” ,που προβλέπει παροχή  δικαστικής κάλυψης της κυβέρνησης προς τον  ένοχο εσχάτης προδοσίας π.πρωθυπουργό και από τη μεριά του “ανιψιού”, εντολή συνεργασίας στο  βαμμένο Καραμανλικό Πάνο Καμμένο για μετεκλογική στήριξη της κυβέρνησης. Έτσι προέκυψε η τερατογέννηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ.

Οπότε, τα κελιά των πρωταγωνιστών στην επαίσχυντη συμφωνία, θα πρέπει μια μέρα να είναι πολύ κοντά. Για να βοηθάει ο ένας τον άλλο στη σύνταξη    των μαύρων απομνημονευμάτων τους.

______________________________________________________________

 1. Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ  ΤΟΥ ΑΠΘ.
  2.  ΟΠΛΕΣ-ΟΠΛΕΣ  ΟΙ ΣΥΝΤΕΚΝΟΙ
 3. ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ,  Η…ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΣ
4. ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΑΝΘΩΠΙΔΕΣ
5. “ΚΥΡΙΕ,  ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ”
6.  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ …ΛΙΦΤΙΝΓΚ, ΠΑΛΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ  Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ.
1. Στα 100 καλύτερα του κόσμου το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου
φωτογραφία αρχείου: eurokinissi

“Παραμύθια της Χαλιμάς”. Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Μια σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας  μέσα σε μια χώρα σαν τη δική μας  αλλά και περιοχή που είναι το λίκνο της αρχαιολογίας με την πλούσια αρχαία και βυζαντινή κληρονομιά και με ελάχιστη ως μηδαμινή προσφορά έργου στον τομέα της, είναι τελευταία στην κατάταξη και όχι ανάμεσα στις 100 πανεπιστημιακές σχολές του κόσμου. Αλλά και το νούμερο κατάταξης της QS τέτοιο που είναι, θεωρείται   ντροπιαστικό και όχι αφορμή για θριαμβολογίες.

΄Οσο για την αξιοκρατία  στα ελληνικά πανεπιστήμια, παραθέτουμε ένα παλιότερο σχετικό  κείμενο:

Νομική Αθηνών: Υποδέχτηκαν με φρούτα και απειλές 5 διακεκριμένους καθηγητές ξένων πανεπιστημίων που ήρθαν να κάνουν αξιολόγηση (4/11/2015)
Νομική Αθηνών: Υποδέχτηκαν με φρούτα και απειλές 5 διακεκριμένους καθηγητές ξένων πανεπιστημίων που ήρθαν να κάνουν αξιολόγηση

Σκηνές που μόνο ντροπή προκαλούν εκτυλίχθηκαν σε βάρος πέντε διακεκριμένων καθηγητών πανεπιστημίων του εξωτερικού, εξωτερικών αξιολογητών των σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς έγιναν δεκτοί με φρούτα και απειλές!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» τα ντροπιαστικά περιστατικά συνέβησαν χθες όταν οι πέντε διακεκριμμένοι καθηγητές-αξιολογητές επισκέφθηκαν τη Νομική. Η είδηση περί αξιολόγησης έγινε γνωστή στους φοιτητές, και συγκεκριμένα σε εκείνους που αψηφούν τους κανόνες λειτουργίας σε κάθε ΑΕΙ, οι οποίοι και αντέδρασαν.

Αποτέλεσμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν ήταν οι αξιολογητές να αποχωρήσουν από τη Νομική, αφού βέβαια, συζήτησαν για περίπου μία ώρα με τους φοιτητές προσπαθώντας να κατανοήσουν τη στάση τους.

Στη Σχολή Θετικών Επιστημών απειλήθηκαν και αποχώρησαν, ενώ στη Φιλοσοφική δεν πήγαν καν, αφού το «έργο» ήταν βέβαιο ότι θα επαναληφθεί.

Σημειώνεται ότι στην ομάδα εξωτερικής αξιολόγησης του ΕΚΠΑ μετέχουν Ελληνες καθηγητές ξένων ΑΕΙ: ο Δημήτρης Αργυρόπουλος από το North Carolina State University των ΗΠΑ, ο Πέτρος Γουγουλάκης από το Παν. Στοκχόλμης, ο Γεώργιος Γουναλάκης από το Phillips Universität Marburg στη Γερμανία, ο Ντάνιελ Χιμάριος από το University of Texas at Arlington των ΗΠΑ και ο Ελευθέριος Μυλωνάκης από το Brown των ΗΠΑ.

Πάντως, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ερώτηση των αξιολογητών που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους καθηγητές του ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών είναι γιατί το ίδρυμα διατηρεί τμήματα που θα μπορούσαν να αποτελούν απλώς κατευθύνσεις, την ίδια στιγμή που το προσωπικό του συρρικνώνεται (το 30% των πανεπιστημιακών έχει συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια), ενώ τέθηκε και το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών.

Πολύ καλά έκαναν οι φοιτητές, που εμπόδισαν τους αξιολογητές να κάνουν τη δουλειά τους. Θα γινόμαστε για άλλη μια φορά ρεζίλι (όχι πως δεν έχουμε γίνει δηλαδή) και γι΄αυτό το θέμα. «Ρεζίλι των σκυλιών»!

Οι ΄Ελληνες φοιτητές και οι καθηγητές νομίζουν πως είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πολύ καλά πως κανένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, καμιά σχολή δεν αντέχει την αξιολόγηση. Εμ,δε. Το ξέρουν πολύ καλύτερα και οι ξένοι, ειδικά όσοι ασχολούνται με την αξιολόγηση των Ανωτάτων ιδρυμάτων παγκοσμίως. ΄Ολοι ξέρουν πως είναι τελευταία στη λίστα μαζί  με κάτι τριτοκοσμικές  χώρες. Γι΄αυτό αποφεύγουν χρόνια τώρα την αξιολόγηση, όπως …”ο διάβολος το λιβάνι».

Και πώς να μη είναι τελευταία η Ελλάδ, αφού οι πανεπιστημιακοί όλων των βαθμίδων εκλέγονται με  αναξιοκρατικές ,αδιαφανείς, χαριστικές διαδικασίες; Παρεούλες, μέλη οικογένειας, άλλοι συγγενείς φίλοι, γκόμενοι, κομματικοί πελάτες ή … σύντροφοι,  υπο- στηρίζονται μεταξύ τους και αυτά είναι τα βασικά κριτήρια εκλογής ενός υποψηφίου  στις διάφορες βαθμίδες. Δεν είναι, επομένως, περίεργο πως στους 10 πανεπιστημιακούς,  οι 8 είναι σκερβελέδες. Ο… θεός να τους κάνει πανεπιστημιακούς.

Αλλά και οι φοιτητές δεν πάνε πίσω. Οι εξετάσεις μέσα στα πανεπιστήμια είναι μια παρωδία.Οι περισσότεροι και σε όλες τις σχολές περνάνε τα εξάμηνα με αντιγραφή. ΄Εχουν αναδειχθεί σε  επιστήμη οι μέθοδοι αντιγραφής από τους φοιτητές μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Με τις κομματικές τους  διασυνδέσεις επίσης  τα καταφέρνουν πολλοί να παίρνουν πτυχία. Οι συνδικαλιστές φοιτητές έχουν εξασφαλίσει την επιτυχία στις  εξετάσεις, αλλά και με  καλή βαθμολογία, έστω κι αν ανήκουν σε διαφορετική κομματική παράραξη από τον καθηγητή που βαθμολογεί το γραπτό τους.΄Ετσι παίρνουν πτυχίο οι ΄Ελληνες φοιητές. Τι νομίζετε;

Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο, ξαναλέμε, που δεν επέτρεψαν  τους αξιολογητές να διαπιστώσουν  τις «πομπές» τους. Λες και δεν τα ξέρουν. Την ανύπαρκτη έρευνα, τα λεφτά που τρώνε προκλητικά και εν γνώσει όλων πως είναι λαμόγια και διεφθαρμένοι. Ειδικά η ιατρική κατέχει τα πρωτεία στο νεοτισμό, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αλλά και οι άλλες σχολές δεν πάνε πίσω.

Μιλάμε για ντροπή,  για αίσχος ,για τον απόλυτο εξευτελισμό. Πρόκειται για  μια από τις πιο βρωμερές κοινότητες αυτή η ελληνική πανεπιστημιακή. και κανείς δεν κατάφερε τόσα χρόνια να τη διαλύσει. Σφηκοφωλιά!

Εμείς γράφουμε συνέχεια γι΄αυτό το θέμα. Βάζουμε  κάποια κείμενά μας που ανέβηκαν εδω κατά καιρούς:

1.  «Κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα»!

Ημερομηνία: 30/03/13

«Ο Σπυρίδων Λαπατσιώρας, λέκτορος το επάγγελμα, που με εντολή Αλέξη ανελίχθηκε προσφάτως σε συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ για τους ρέκτες των αρχικών) για την Οικονομία, είναι αυτός ο οποίος ανέλαβε να βοηθήσει το ΑΚΕΛ στην Κύπρο για την εκπόνηση, λέει, ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση…Διερωτώμαι, γιατί ο συναγωνιστής Αλέξης δεν τον είχε στείλει πακέτο στη Λευκωσία πριν από κανέναν χρόνο, όταν ο πρόεδρος Χριστόφιας έπαιζε την «πινακωτή» με την τρόικα που του ζητούσε να λάβει μέτρα;» (ΤΑ ΝΕΑ/ 29-3-2013)

Με αφορμή τις παραπάνω …επιστημονικές επιδόσεις-κατακτήσεις του «Σπυρίδωνος Λαπατσιώρα, λέκτορος το επάγγελμα , συμβούλου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ»(sic), θυμήθηκα την παρακάτω ιστορία: Εκεί κάπου το 2001-02, όταν είχα την αφέλεια να πιστεύω πως μπορεί και να τα κατάφερνα να…εμφιλοχωρήσω ( στη …λαλέουσα να «χωθώ») στις «τάξεις» της πανεπιστημιακής μαφίας, υπέβαλα αιτήσεις στις σχολές ιστορίας-αρχαιολογίας στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Ρεθύμνου για λέκτορας.
Φτιάχνω, λοιπόν, ένα «βαρύ φάκελο» με βιβλία, εργασίες, δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικό έργο, διδακτορικά, άλλα διπλώματα-μετεκπαιδεύσεις και λοιπά και λοιπά …προσόντα ,τα καταθέτω στις γραμματείες και περίμενα να με… εκλέξει η μαφία ΛΕΚΤΟΡΑ.
΄Ηταν η περίοδος που έλειπα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και δεν παρακολουθούσα από κοντά τα τεκταινόμενα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.΄Ετσι, είχα χάσει πολλές σκηνές από το έργο «εκλογές ΔΕΠ» ,έρευνα, διδασκαλία, ΚΟΝΔΥΛΙΑ(!) και ό,τι αφορούσε το χώρο των ΑΕΙ. Ούτε καν είχα μάθει πως στο πανεπιστήμιο Αθηνών οι…μεγάλοι πανεπιστημιακοί εκλέκτορες στη σχολή της Φυσικής είχαν απορρίψει το μεγάλο αστροφυσικό της ΝΑΣΑ Νανόπουλο (ανάμεσα στους 3-4 σπουδαίους στον κόσμο), διότι δε…διέθετε τα προσόντα, που είχαν αυτοί!
Είχα μείνει, λοιπόν, πίσω και ως αφελής και αιθεροβάμων, υπέβαλα την αίτηση. ΄Ενα πρωί μου στέλνουν από το Αριστοτέλειο ένα τομίδιο-αντίγραφο των πρακτικών της διαδικασίας της εκλογής στη θέση λέκτορα, που ήμουνα υποψήφιος. Δύο είμαστε όλοι κι όλοι οι διεκδικητές του…θρόνου. Ο αντίπαλός μου στο μεταξύ παρουσάστηκε με «αδειανό» φάκελο.΄Ενα διδακτορικό όλο- και όλο που του το είχαν δώσει στην ίδια τη σχολή της Ιστορίας από την οποία είχε αποφοιτήσει δια της γνωστής μεθόδου «κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα»! Είχε επίσης 1-2 δημοσιεύσεις της… πλακός και ένα βιογραφικό τόσο ισχνό ,που δεν εκτεινόταν πέραν της μιας σελίδας. Το αστείο ήταν πως ούτε διδακτική εμπειρία διέθετε, αλλά ούτε είχε εκδώσει έστω και ένα βιβλίο «για τα μάτια»,που λένε. Απλώς έγραφε στο βιογραφικό πως έχει στο «συρτάρι» 12 εργασίες που…μελλοντικά θα εκδοθούν.
Φυσικά ο «κουβαλητής του προτζέκτορα» (παλιά ήταν της τσάντας του κυρίου καθηγητού της έδρας) ψηφίστηκε σχεδόν απ΄όλους τους «μιλημένους-μυημένους» εκλέκτορες. Κάνα 2 μόνο (κι αυτοί από άλλες σχολές) αρνήθηκαν να του δώσουν ψήφο και ζήτησαν να γραφεί στα πρακτικά πως «όταν έχουμε υποψήφιο έναν επιστήμονα με έναν ασήκωτο και ουσιαστικό φάκελο τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και έναν άλλο που τον φάκελό του τον… παίρνει ο αέρας, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ της εκλογής του…αεριτζή» (Μπράβο χιούμορ οι, κατά κανόνα ,ξενέρωτοι πανεπιστημιακοί!).΄Ετσι και έγινε. Ψήφισαν μεν οι δυο τον γράφοντα, αλλά εκλέχτηκε ο έχων «μπάρμα (αλλά και ξάδελφο και «νουνό») στην Κορώνη». ΄Εκτοτε, σταμάτησα να ξοδεύω λεφτά σε κούριερ και να στέλνω ασήκωτους φακέλους στις γραμματείες των σχολών, για να μου… «βάζουν γκόλ από τα αποδυτήρια».
«Ελλάς της φαιδράς πορτοκαλέας», χώρα των πανεπιστημίων ,που «κουβαλούν προτζέκτορες για να τους κάνουν λέκτορες» και φυσικά του… «Σπυρίδωνος Λαπατσιώρα, λέκτορος το επάγγελμα , συμβούλου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ» (sic)
2. Βεντέτα με την κυβέρνηση ανοίγουν οι   αγρότες της Κρήτης -«Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θα πατήσουν καθόλου στο νησί»
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ε, ναι. Το λέει και η μαντινάδα: “Εμείς τα Κρητικόπουλα είμαστε παλικάρια”! και ως… τοιαύτα, απαγορεύουν δια ροπάλου ,όπως απείλησαν, την είσοδο στο νησί κάθε ανεπιθύμητου . Βουλευτές, που δεν τους κάνουν ρουσφέτια και προφανώς, όσοι γράφουμε και επικρίνουμε  κάποια απαράδεχτα στοιχεία της κρητικής ιδομορφίας, συμπεριφοράς και κουλτούρας. Κι εμάς,   θα μας παίρνουν  στο κυνήγι, έτσι και τολμήσουμε να πατήσουμε το πόδι μας  στη…λεβεντογέννα Κρήτη.

΄Υστερα,απ΄αυτή τη διακήρυξη, είναι προφανές πως οι διαμαρτυρόμενοι  θα απαγορεύσουν επίσης και  την απόβαση Γερμανών, ΄Αγγλων και λοιπών Ευρωπαίων  τα καλοκαίρια στο νησί ,γιατί  επέβαλαν στη χώρα μνημόνια και οικονομικό εμπάργκο.  Δε χωρατεύουν, λέμε, οι Κρητικοί.

Εκτός, αν  το συνάλλαγμα του τουρισμού είναι ισχυρότερο   του πατριωτισμού και της  Κρητικής τιμής. Οπότε, να ολοκληρώσουμε την μαντινάδα που αφήσαμε μισή: “΄Οταν ακούμε πόλεμο χωνόμαστε στά αμπάρια.΄Οπλες-Όπλες, χωνόμαστε στ΄αμπάρια”!

΄Ετσι σύντεκνοι; ΄Οχι, όπου μας παίρνει να το παίζουμε τσαμπουκάδες και θιγμένοι. ΄Αλλά, άμα είναι για την τσέπη να κάνουμε … τουμπεκί ψιλοκομμένο.

 

3. Παραιτήθηκε με αιχμές προς την κυβέρνηση από την θέση της Πρέσβειρας εκ προσωπικοτήτων η Γιάννα Αγγελοπούλου
Φωτογραφία: IntimeNews

 

Δεν κατάλαβα. Γιατί πρέσβειρα η …Γιάννα εκ προσωπικοτήτων; Σε τι είναι…προσωπικότητα η κυρία;  Πού αναδείχτηκε άξια και σε ποια κονίστρα;

4. Αδιανόητες εικόνες: Eβαψαν σκύλο με τα χρώματα της ΑΕΚ
Αδιανόητες εικόνες: Eβαψαν σκύλο με τα χρώματα της ΑΕΚ

Δια χειρός Βαρβάρων και Χούλιγκαν. Σιχτίρ.

5. Πάσσαρης: Πλησίασα τον Θεό και αυτό με άλλαξε -Φοβάμαι μην Τον στενοχωρήσω
Πάσσαρης: Πλησίασα τον Θεό και αυτό με άλλαξε -Φοβάμαι μην Τον στενοχωρήσω

 

«Όταν ξαναγυρίσω στην Ελλάδα, θέλω να αναλάβω τις ευθύνες μου. Να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Δικαίωμα του κάθε κατηγορούμενου είναι να βλέπει τους κατηγόρους τους».

Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κακοποιός Κώστας Πάσσαρης σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Δικογραφίες».

«Έχουν αλλάξει πλέον τα πράγματα. Άλλες οι αρχές μου τώρα. Πλησίασα τον Θεό και αυτό με άλλαξε. Είναι υποχρέωσή μου να βρίσκομαι εδώ που είμαι και δεν κατηγορώ κανέναν», πρόσθεσε ο Πάσσαρης, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Ρουμανίας τα τελευταία 15 χρόνια.

Ερωτηθείς γιατί δεν δίνει συχνότερα συνεντεύξεις, ο Πάσσαρης απάντησε: «Mου φαίνεται απρεπές να μιλάω στα ΜΜΕ. Δεν είμαι κάποιο δημόσιο πρόσωπο. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κάτι τέτοιο. Πολλά πράγματα έχουν ειπωθεί διαφορετικά απ’ ό,τι πραγματικά έγινε. Κάποια στιγμή έπρεπε να ακουστώ κι εγώ».

«Είμαι άλλος άνθρωπος πλέον, διαφορετικός από πριν»

Ο διαβόητος κακοποιός αναφέρθηκε και στον πνευματικό του, αλλά και στον τρόπο που η θρησκεία άλλαξε τον τρόπο σκέψης του.

«Με έχει αλλάξει η επαφή μου με τον πατέρα Γερβάσιο. Είμαι ένας άλλος άνθρωπος πλέον. Διαφορετικός από πριν. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Με έχει φέρει κοντά στον Θεό. Μου έδωσε αγάπη. Πήρα πολύ περισσότερη αγάπη. Τόση που ίσως δεν την άξιζα. Θα ήθελα, όταν μετά από χρόνια βγω από τη φυλακή, να πάω στον πατέρα Γερβάσιο. Αυτό θα ήθελα. Έχω και εγώ στόχους. Είναι περισσότερο πνευματικοί, βέβαια. Ξέρω ότι είμαι φυλακή, αλλά κάποια στιγμή θα ήθελα να πάω στο Άγιον Όρος και να γίνω μοναχός. Αλλά πρώτα πρέπει να κλείσω τους λογαριασμούς μου με την κοινωνία», διευκρίνισε.

«Φοβάμαι μην τυχόν στεναχωρήσω τον Θεό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερός μου φόβος πλέον. Θα ήθελα το τελευταίο μέρος της ποινής μου να το εκτίσω στην Ελλάδα. Και δεν είναι ότι εδώ οι φυλακές είναι τόσο χάλια όσο λένε. Ούτε ποτέ ήμουν σε κανένα υπόγειο, όπως έλεγαν τα ελληνικά ΜΜΕ. Απλά θα ήθελα να ξαναμπώ στο κλίμα της Ελλάδας. Να είμαι πιο κοντά με τον πατέρα Γερβάσιο. Ήμουν νεκρός και τώρα ξαναζώ. Πέρασα από την κόλαση στη ζωή», είπε.

Όσο για το πώς περνάει στη φυλακή: «Δεν μου λείπει κάτι. Είμαι καλά. Δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάτι. Είμαι εκεί που είμαι. Εκτίω την ποινή μου. Είναι σημαντικό αυτό. Διαβάζω, προσεύχομαι, γυμνάζομαι. Έχω ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα. Τελειώνει η μέρα μου και υπάρχουν πράγματα που δεν έχω προλάβει να κάνω. Γράφω στίχους και ποιήματα. Βραβεύτηκα κιόλας. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο βέβαια».

Τέλος, ο Πάσσαρης έστειλε το δικό του μήνυμα στις οικογένειες των θυμάτων, εμφανώς μετανιωμένος.

«Πραγματικά λυπάμαι. Αν θα μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα είχα κάνει διαφορετικά τα πράγματα. Δεν τους άξιζε αυτό που τους συνέβη. Ούτε στα θύματα, ούτε στους συγγενείς τους. Και λυπάμαι γι’ αυτό. Η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι σημαντική. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν από την αρχή της ζωής μου τα είχα πάει καλά. Τα πράγματα, πιθανότατα, θα ήταν διαφορετικά. Δεν μπορείς να στηρίζεις την ευτυχία σου στη δυστυχία του άλλου», τόνισε.

Ο χριστιανισμός, εκτός από το αφύσικο των διδασκαλιών του (π.χ “οποιος σε ραπίσει αριστερά, άστον να σου δώσει μπουνίδι και δεξιά”), είναι και θρησκεία πονηρή. Κομπίνας. Να θυμηθούμε πως ,όπως λένε τα ευαγγέλια, ο πρώτος που μπήκε στον παράδεισο ήταν ένας ληστής! Φονιάς, βιαστής, τραμπούκος. Που σημαίνει πως  με ένα ” συγγνώμη, έφταιξα ρε, παιδιά που καθάρισα καμιά ντουζίνα αθώους”… καθάρισε ο τύπος.  Πώς να μη μαζεύει έτσι αυτή η θρησκεία τη “σάρα και τη μάρα”;

Μας κούφανε  ο πολύς Πάσαρης με την μετεγκληματική του πορεία, αφού ονειρεύεται να μονάσει στο ΄Αγιο ΄Ορος!  Με μια χριστιανακή συχώρεση, άσπιλος και αμόλυντος πια,  εξασφάλισε και τούτος μια θέση στον παράδεισο.

 Αλλά, μια τέτοια  θρησκευτική συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων, δεν έχει, βέβαια, καμιά αξία, αφού είναι    ανταλλακτική και έχει διάφορο. Με ένα “κύριε ελέησον, συγχώρησέ με τον αμαρτωλό”, να κερδίζει ο μετανοοών τον παράδεισο και …”ούτε γάτος ούτε ζημιά”; Εντελώς,  άδικο και παράλογο μου ακούγεται.

Μόνο η μεταμέλεια  που προκύπτει ως επακόλουθο  πραγματικής συνειδητοποίησης του λάθους και δεν επιδιώκει ανταλλάγματα, αυτή   έχει σημασία και αξία.΄Οταν  “έρχομαι εις  εμαυτόν” αντιλαμβάνομαι τα λάθη μου και δεν ζητάω απλά συγγνώμη,αλλά επανορθώνω με κάθε τρόπο,τότε μάλιστα. Η χριστινική συχώρεση είναι κομπίνα, αλισβερίσι,παραλογισμός.

Πάντως,για να μην “πιαστούμε και Κώτσοι” με όσα  φαιδρά τσαμπουνάει το παλικάρι ο Πάσσαρης, ας “κρατήσουμε και μικρό καλάθι”. Και κάτι άλλο. “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”.Και ο “νοοών νοείτω”.

.

6. Οταν ο Παρθενώνας ήταν μαυρισμένος, σε χαλάσματα -Είχε τζαμί και σπίτια
Οταν ο Παρθενώνας ήταν μαυρισμένος, σε χαλάσματα -Είχε τζαμί και σπίτια [εικόνες]

Ο Παρθενώνας δεν ήταν πάντα το υπέροχο και επιβλητικό μνημείο που γνωρίζουμε σήμερα, σύμβολο της αιώνιας δόξας της Ελλάδας.

Οταν ο βαυαρός βασιλιάς Οθωνας ήρθε στην Αθήνα, για να κάνει την πόλη πρωτεύουσα του νέου κράτους, βρήκε τον Παρθενώνα κάπως έτσι:

Άποψη του Παρθενώνα από βορειοδυτικά στα 1839 (P.G. Joly de Lotniniere – Μουσείο Μπενάκη). Ενα τζαμί δέσποζε στο εσωτερικό του.

Ας σημειωθεί ότι οι Οθωμανοί κατακτητές έφτασαν στην Αθήνα το 1456. Ο ίδιος ο Μωάμεθ ο Πορθητής έφτασε στην πόλη τον Αύγουστο του ίδιου έτους και θαύμασε τα αρχαία της Ακρόπολης. Σε αντίθεση με τους δυτικούς, οι Τούρκοι έδειξαν μεγαλύτερο σεβασμό στην πόλη. Δεν πείραξαν τα μνημεία της ούτε τα λεηλάτησαν. Οι μοναδικές σημαντικές αλλαγές που πραγματοποίησαν, ήταν στον Παρθενώνα με την προσθήκη ενός μιναρέ για τη μετατροπή του σε τζαμί και στο Ερέχθειο το οποίο χρησιμοποίησαν για στέγαση του χαρεμιού.

(Η Ακρόπολη το 1802 στην Τουρκοκρατία. Πίνακας του Ε.Dodwell)

Στην Ακρόπολη χτίστηκαν πολλά σπίτια που κάλυπταν όλη την επιφάνειά της. Σε αυτά διέμεναν αποκλειστικά τουρκικές οικογένειες, η φρουρά και ο διοικητής της Αθήνας. Λόγω της σημασίας ως οχυρό και διοικητήριο, η είσοδος απαγορεύτηκε σε χριστιανούς εκτός και αν είχαν ειδική άδεια.

Οι επεμβάσεις του Οθωνα

Ο Leo von Klenze, πεπειραμένος homme d’etat της αυλής του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, θα διατυπώσει το πρόγραμμα των επεμβάσεων στην Ακρόπολη: αποστρατιωτικοποίηση του βράχου και χρήση του αμιγώς ως αρχαιολογικού χώρου, απομάκρυνση όλων των καταλοίπων των μεταγενεστέρων – μετακλασικών – ιστορικών φάσεων από τον βράχο και τα μνημεία, αποκατάσταση της αρχαίας στάθμης του εδάφους και αναστήλωση των μνημείων με την ανατοποθέτηση των πεσμένων στο έδαφος μελών.

Eίναι μακρά η ιστορία των αναστηλώσεων του Παρθενώνα και της Ακρόπολης. Καλό είναι το σάιτ της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείου Ακρόπολης (ysma.gr) για ενημέρωση που συνοδεύεται από ιστορικές φωτογραφίες.

Η συντήρηση και αποκατάσταση της Ακρόπολης είναι συνεχής και ουδέποτε εγκαταλείπεται, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους του νεοελληνικού κράτους, ώστε να περάσουμε από αυτό:

(Και πάνω στο θέατρο του Διονύσου υπήρχαν σπίτια)

Στο λαμπρό μνημείο που είναι σήμερα:

  Το σάιτ της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείου Ακρόπολης (ysma.gr) για ενημέρωση που συνοδεύεται από ιστορικές φωτογραφίες. .Ανοίξτε το, είναι πράγματι θαυμάσιο!