ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. “ΛΑΣΠΟΛΟΓΕΙΤΕ, ΛΑΣΠΟΛΟΓΕΙΤΕ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΙ ΜΕΝΕΙ”
1. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Βραζιλία: Γενική απεργία με διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια -Δεν υποχωρεί ο Τέμερ
Φωτογραφία: AP/ Leo Correa

 

Μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας παρέλυσαν, εξαιτίας της γενικής απεργίας που κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ.

Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στις μεγάλες πόλεις και σημαντικές οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν καθώς στήθηκαν οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων.

Το κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο έμοιαζε με πεδίο μάχης: οι βιτρίνες πολλών τραπεζών έγιναν θρύψαλα από τις πέτρες, λεωφορεία πυρπολήθηκαν, όλα τα εμπορικά καταστήματα κατέβασαν τα ρολά.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές διαλύθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν από το κτίριο του πολιτειακού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα περισσότερα σχολεία έμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τα ταχυδρομεία και πολλές τράπεζες.

Σύμφωνα με το συνδικάτο των μεταλλουργών, 60.000 εργάτες συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση μόνο στο Σάο Πάολο, ενώ σύμφωνα με τη ομοσπονδία Força Sindical, συνολικά 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι πήραν μέρος στην απεργία.

Μία από τις πορείες στην πόλη κατέληξε μπροστά στην κατοικία του προέδρου Μισέλ Τέμερ, ο οποίος περνάει συχνά τα Σαββατοκύριακα στην πόλη από την οποία κατάγεται, μακριά από την πρωτεύουσα Μπραζίλια.

«Η κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του ασφαλιστικού συστήματος δείχνει τη δύναμη της αντίστασης», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία καθαιρέθηκε μετά τη δίκη της στο Κογκρέσο για παραποίηση των στοιχείων για το χρέος.

Ο προκάτοχος και μέντοράς της, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), φαβορί στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018, χαρακτήρισε την κινητοποίηση «απόλυτη επιτυχημένη» σε μια συνέντευξή ρου στο Radio Brasil Atual.

Αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, η συντηρητική κυβέρνηση προωθεί εξαιρετικά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις οι οποίες συζητιούνται στο κοινοβούλιο, κυρίως την αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση από τα 60 στα 65 έτη για τους άνδρες και από τα 55 στα 62 για τις γυναίκες. Στο μεταξύ τα νεότερα στοιχεία για την ανεργία, που δημοσιεύθηκαν χθες, κάνουν λόγο για ένα επίπεδο-ρεκόρ 13,7% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, με πάνω από 14,2 εκατομμύρια πρόσωπα να ζητούν εργασία.

Αλλη μια ένδειξη πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται παρά τα μέτρα είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βραζιλίας έφθασε τα 3,5 δισ. δολάρια τον Μάρτιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα αφότου άρχισαν να τηρούνται μηνιαία στατιστικά στοιχεία, το 2001.

Δεν κάνει πίσω ο Τέμερ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στο Ρίο ντε Τζανέιρο και επέμεινε ότι θα συνεχίσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις με στόχο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας.

Ο Τέμερ επέκρινε το γεγονός ότι οι διαδηλωτές απεργοί απέκλεισαν δρόμους και εμπόδισαν εργαζόμενους να πάνε στις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η οποία κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές προτάσεις που έχουν στόχο τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος.

«Το έργο για τον εκσυγχρονισμό των νόμων της χώρας θα συνεχιστεί», ανέφερε ο συντηρητικός πρόεδρος της Βραζιλίας σε μια ανακοίνωση.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠ

 

Η συριζαϊκή…φαρισαϊκή τακτική ,μετά τον πάγο που τους έβαλαν  στην Ευρώπη  για την αμέριστη, μαζί με τους Ναζί, υποστήριξη του δικτάτορα της Βενεζουέλας στο ψήφισμα  του Ευρωκοινοβουλίου, είναι η γνωστή γκεμπελικού χαρακτήρα  προπαγάνδα: «Βάλτε  λάσπη στον ανεμιστήρα και στο τέλος μπορεί και να κολλήσει». Οι τεράστιες  πρόσφατες διαδηλώσεις στο Καράκας, λοιπόν,  οι δεκάδες δολοφονίες, οι χιλιάδες τραυματισμοί, οι συλλήψεις, οι  βασανισμοί δεν είναι έργο του Μαδούρο ,αλλά του…Τραμπ! ΄Η, να το θέσουμε κομψότερα  με ερωτηματικό, για να κρύψουμε όσο μπορούμε τον αριβισμό και τη μισαλλοδοξία μας. Να  το διατυπώσουμε ως εξής: Μήπως, ο  ακροδεξιός πρόεδρος της Αμερικής από το οβάλ γραφείο υποκινεί και κατευθύνει κι αυτές  τις διαδηλώσεις; Μήπως θα πρέπει να   χρεώνονται  και τούτοι  οι νεκροί διαδηλωτές  στους Αμερικανούς ,τους φονιάδες των λαών;  Αν είναι έτσι, απαλλάσσεται ο σύντροφος  Μαδούρο ή έστω δικαιολογημένα πυροβολεί αμερικανοκατευθυνόμενους διαδηλωτές στο Καράκας! Και το επίσης σημαντικό, αν  αυτό συμβάινει, τότε  τα καθεστώτα των “αδελφοποιτών” Μαδούρο και  Τσίπρα διασώζουν τον…αριστερό   και λαϊκό τους χρακτήρα και  προσανατολισμό.

 

Αστεία πράγματα.  Εδώ και χρόνια το ίδιο σενάριο. “΄Ημουνα νιος και γέρασα” και αυτό το συνωμοτικό  παραμύθι, δε λέει να πάρει τέλος  απ΄όλες τις μεριές. Θυμάμαι, σαν να είναι χθες, τις ημέρες του “μεγάλου κακού” στην Κίνα, την  πλατείαΤιενανμέν το  1989 με τους 2.500 νεκρούς (ουδείς γνωρίζει, βέβαια,  τον πραγματικό αριθμό). Η δολοφονική ….κομμουνσιτική (“Θου,Κύριε”!) κυβέρνηση του Πεκίνου ούρλιαζε καθημερινά πως οι διαδηλωτές εκείνοι  ήταν…αναρχικοί φοιτητές, αλήτες,  κατευθυνόμενοι από τον…ιμπεριαλισμό και ορθά τους χτύπησε ο στρατός-φρουρός της επανάστασης! .

 Σταλινική τακτική  και μέθοδος. Μ΄αυτόν τον τρόπο οι σοβιετικοί κατάφεραν να επιβιώσουν στην εξουσία επί συναπτές δεκαετίες. Και με  τέτοια προσχήματα ο Στάλιν οδήγησε στον αφανισμό δια της πείνας  εκατομμύρια Ουκρανών και δολοφόνησε επίσης μέγα αριθμό “συντρόφων”, απλών κομμουνιστών που αγωνίστηκαν για να καταλάβει ο  “πατερούλης”  την εξουσία. Και ξαφνικά όλοι τούτοι  έγιναν προδότες!   ΄Επεσαν κι αυτοί θύματα της εγκληματικής, ψυχωτικής εκείνης συνωμοσιολογικής  εκστρατείας  περί  προδοτών της επανάστασης και μίσθαρων, καθοδηγούμενων από τον ιμπεριαλισμό οργάνων.

Να, όμως, σήμερα, αμέσως μετά όσα ψέλλισαν οι ψευτοαριστεροί  ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσουν τη συνυπογραφή των εκτελέσεων των διαδηλωτών από τον εγκληματικό κατασταλτικό μηχανισμό του καθεστώτος Μαδούρο, οι φοβερές κινητοποιήσεις στη Βραζιλία με συμμετοχή πάνω από 40 εκατομμύρια λαού, που πετάει στα σκουπίδια όλες αυτές τις ευκαιριακές ταμπέλες  των κατευθυνόμενων από τον ιμπεριαλισμό  διαδηλώσεων.  Ουδείς πιστεύει αυτό το μύθο.  Και μόνο  τα τυραννικά καθεστώτα τον χρησιμοποιούν πια, για να  καλύψουν τα εγκλήματά τους.

΄Ομως, ο  Βραζιλιάνος πρόεδρος    δεν είναι σοσιαλιστής τύπου Τσάβες και Μαδούρο. Ο Μισέλ  Τέμερ είναι…δημοκρατικός, συντηρητικός, φίλα προσκείμενος και στην Αμερική,  αλλά και σε όλα τα καπιταλιστικά  καθεστώτα. Αλλά, αυτή η φιλία και η συμπαράταξη με τους καπιταλιστές δεν τον έσωσε. Ούτε απότρεψε τα εκατομμύρια των διαδηλωτών να βγουν στους δρόμους όλων των βραζιλιάνικων μεγαλουπόλεων.

Να πούμε, λοιπόν, για να είμαστε μέσα στο  παιχνίδι, όπως απαιτούν οι κανόνες  της συνωμοσιολογίας ,πως στην μεν Βενεζουέλα  οι διαδηλωτές κατά του Μαδούρο  είναι μάζα που την υποκινεί ο Τραμπ και αντίστοιχα τις ίδιες Βραζιλιάνικες μάζες τις κατευθύνει…ποιος  να πούμε, αλήθεια; Οι Κινέζοι που ισχυρίζονται ακόμα  πως  είναι κομμουνιστές; Ο Πούτιν; Ο δικτάτορας της Ρωσίας θα ήταν καλή περίπτωση, να του χρεώναμε κι αυτές  τις κινητοποιήσεις, αν δεν είχε αποκηρύξει το σταλινισμό και δεν έδινε άριστες, ιμπεριαλιστικές εξετάσεις εδώ και χρόνια.

Η αφέλεια, η απλοϊκότητα και η (χειρότερα) συνειδητή απαξίωση τέτοιων  λαϊκών κινητοποιήσεων ,έστω κι αν έχουν προς το παρόν περισσότερο οικονομικό χαρακτήρα και δε ζητούν την  ανατροπή του συστήματος,  είναι ο καλύτερος τρόπος συμπαράστασης στις εξουσίες. Τρίβουν τα χέρια τους οι απανταχού του κόσμου τύραννοι με τέτοιες δικές μας συμπεριφορές.