ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

1. Τρίτο «όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των 8 Τούρκων
Φωτογραφία: Eurokinissi

 

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε για τρίτη φορά να μην εκδώσει στην Αγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Νωρίτερα, και η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν εκ νέου οι στρατιωτικοί, είχε κάνει αρνητική πρόταση στο αίτημα για έκδοση των «8».

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών, κυρία Ιωάννα Κλάπα, εκφώνησε μάλιστα από έδρας ένα λιτό σκεπτικό, λέγοντας ότι όσον αφορά τα τρία πρώτα αδικήματα οι τουρκικές Αρχές δεν έφεραν κανένα νέο στοιχείο. Για τα δύο νεότερα αδικήματα, που αφορούν τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τη δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας, είπε ότι είναι παντελώς αόριστα και σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά αδικήματα (λιποταξία, κλοπή στρατιωτικού ελικοπτέρου) ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση των «8» ούτε από τις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης ούτε από εκείνες της ποινικής δικονομίας

Mπράβο στο Συμβούλιο Εφετών για την απόφαση και ειδικά στην πρόεδο Ι. Κλάπα, για  το σύντομο, αλλά δεμένο  σκεπτικό της μη έκδοσης των οκτώ (8) στο δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας. Πάντα τέτοια στο χώρο της δικαιοσύνης.

Κι εμείς είμαστε εδώ για να σχολιάζουμε και να  παραδίνουμε στις κατοπινές  γενιές τα θετικά και τα αρνητικά από τον τόσο ευαίσθητο χώρο ,όπως είναι αυτός της δικαιοσύνης. Στις ημέρες τους ελπίζουμε τα υπέρ να είναι περισσότερα από τα κατά. Το αντίθετο που συμβαίνει σήμερα σε μας.

2.Για «απόφαση-σκάνδαλο» μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των «8» στην Τουρκία
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για σκανδαλώδη απόφαση του δικαστηρίου στην Ελλάδα κάνει λόγο στις πρώτες αντιδράσεις του ο τουρκικός Τύπος μετά και την τρίτη απόρριψη του αιτήματος της Άγκυρας για έκδοση των «8».

 

Απόφαση-σκάνδαλο από το Συμβούλιο Εφετών στην Αθήνα!», αναφωνεί η Sabah, επισημαίνοντας ότι «το δικαστήριο αρνήθηκε και πάλι να εγκρίνει την έκδοση των πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Hurriyet: «Τρίτη απόφαση-σκάνδαλο από την Αθήνα».

Αλλά και η Milliyet: «Απόφαση σκάνδαλο από την Αθήνα»

«Τρίτη άρνηση από την Αθήνα», γράφει η Yeni Safak κάνοντας επίσης λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση»

Ο Τύπος σε όλες τις χώρες είναι ο βασικός στυλοβάτης των καθεστώτων, όλων των ειδών και των αποχρώσεων. Μια κανονική βιομηχανία με τους νόμους και τους σκοπούς  που λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις. Το προϊόν που παράγει ο Τύπος  είναι η παραπληροφόρηση,  η οποία,  ως το κοτόπουλο των μοναχών ,μετατρέπεται δια της προσ-ευχής σε ψάρι. Και φυσικά ως γνήσια επιχείρηση στοχεύει κι αυτή   στο κέρδος, την  εξυπηρέτηση των οικονομικών της συμφερόντων.

Θαυμάστε σύμπνοια του τουρκικού τύπου παραπάνω, που στέκεται  ολόθερμα αλληλέγγυος στο δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν. Τσιμουδιά,  όμως,  τα συνδικάτα της διεθνούς βιομηχανίας παραπληροφόρησης γι αυτό το έγκλημα της σύμπραξης και διαπλοκής  του τουρκικού τύπου με το καθεστώς του τρόμου και των διώξεων του Ερντογάν. Καμιά ανακοίνωση ήπιας ή σκληρής  καταδίκης αυτών των Μέσων που έχουν το θράσος να αποκαλούνται… Μαζικής Ενημέρωσης!

Αλλά μήπως ο αστικός τύπος παγκόσμια δεν  έχει τα ίδια κουσούρια, την ίδια αποστολή; Τί κάνουν, δηλαδή, διαφορετικό  ή  καλύτερο τα εγγλέζικα ταμπλόιντ, τα γαλλικά, τα ρώσικα; «΄Ολα τα γουρούνια ίδια μούρη έχουν».

3. Μαξίμου: Ουδέποτε ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον Φρουζή της Novartis
Φωτογραφία: Intimenews

Στα νέα στοιχεία που έφτασαν με CD στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis υπάρχει αναφορά σε ραντεβού του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η επίμαχη καταγραφή είναι πιθανό να έγινε τον Δεκέμβριο του 2013 και αναφέρει «ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ».

Τα αρχεία που βρίσκονται μέσα στο cd δεν έχουν κάποια σήμανση, οπότε εικάζεται πως πρόκειται για σελίδες από τα σημειωματάρια είτε του πρώην αντιπροέδρου της Novartis είτε της γραμματέως του.

Σύμφωνα με όσα εντοπίζονται στις καταγραφές/σημειώσεις ο κ.Φρουζής προσπαθούσε να έρθει σε επαφή όχι μόνο με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς η σημείωση/.καταγραφή δεν είναι απόδειξη ενοχής, ωστόσο τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis υποστηρίζουν ακριβώς το ίδιο: Οτι τέτοιες καταγραφές δεν είναι ενοχοποιητικές, την ώρα που η κυβέρνηση έριξε βαριά σκιά πάνω τους.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει συναντήσει τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis ούτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε ως πρωθυπουργός.

«Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φρουζή είτε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού είτε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το γενικό λογιστήριο του κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική, είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής εδώ και πέντε χρόνια περιμένει».

Διαψεύδει ο Αντώνης Δελατόλλας

Απάντησε έδωσε και ο δημοσιογράφος-εκδότης Αντώνης Δελατόλλας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι μεσολάβησε για ραντεβού Τσίπρα-Φρουζή.

«Με αφορμή τις σημειώσεις που με εμφανίζουν να μεσολαβώ το 2013, εκ μέρους του κ. Κ. Φρουζή, α’ αντιπροέδρου της Novartis Hellas, για συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλώνω ότι ουδέποτε ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας. Εξ άλλου, όπως αναφέρεται σε μία από τις σημειώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, είχα κριθεί… ακατάλληλος για μια τέτοια “αποστολή”.

 

Είναι τόσο χοντροκομμένα στημένο αυτό το νέο επεισόδιο στην υπόθεση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας, που «βγάζει μάτι» .Μόνο που τελικά γίνεται μπούμεραγκ και αν βγάζει κάποιων… τα μάτια είναι των λαμόγιων Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου. Οι άθλοι και  διεφθαρμένοι αυτοί πολτικοί, αφού καβάτζωσαν τα εκατομμύρια, τώρα τρέχουν και δε φτάνουν με τέτοιες, σαν την παραπάνω,  κινήσεις πανικού,  απόγνωσης και υστερίας.

Δεν πείθουν κανέναν, όμως. Μόνο τους ανεγέφαλους και τους έχοντας «γράσο» στα μάτια.