ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. Χαστούκι» ΕΕ σε Τουρκία για Αιγαίο, ΑΟΖ Κύπρου & τους δύο στρατιωτικούς
Φωτογραφία: AP Photo

Τις σοβαρές ανησυχίες για τις ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών εκφράζει η Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στην Βάρνα της Βουλγαρίας, παρόντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στο τραπέζι τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι σημαντικό για την επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δυο πληθυσμών, αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν, για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

«Ανησυχούμε με κάποιες από τις μεθόδους που υπονομεύουν τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» πρόσθεσε ο Τουσκ, αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας. Οταν ρωτήθηκε σχετικά παραδέχθηκε πάντως ότι στη συνάντηση στη Βάρνα δεν βρέθηκαν λύσεις ούτε επιτεύχθηκαν συμβιβασμοί μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας.

Τι είπε για τους δύο στρατιωτικούς ο Γιούνκερ

«Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσεις τις σχέσεις της με μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο». Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα σε φυσιολογικό χρόνο» προσθέτοντας ότι παράλληλα πρέπει να επανεξετάσει ο Ερντογάν την στάση του και για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε ξανά τον λόγο και είπε για το ίδιο θέμα: «Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα λύσουν αυτό το θέμα με δίκαιο τρόπο. Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα».

Ερντογάν: Θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία

Απαντώντας ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία σέβεται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτοντας μάλιστα ότι «είναι κάτι προφανές από τα γεγονότα στην απόπειρα πραξικοπήματος». Προανήγγειλε δε ότι «θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μας εναντίον τρομοκρατών».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και να εμπόδια που θέτει η Αγκυρα, προειδοποίησε ότι «θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία» καθώς είναι «σημαντικός εταίρος στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ». Εσπευσε να προσθέσει μάλιστα: «Αν η ΕΕ δεν σταματήσει να είναι ιδιαίτερα επικριτική για συγκεκριμένα μέλη της δεν θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Ζήτησε μάλιστα από τα μέλη της ΕΕ «να ενεργούν δίκαια» σημειώνοντας πως «οι εξορύξεις στην Κύπρο πρέπει να γίνουν με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ε.Ε. ΄Ολοι το γνωρίζουν. Πρωτίστως εκείνοι που δεν  θέλουν, ούτε να το ακούσουν.

Αυτό σημαίνει πως ο Ερντογάν, που έχει μπερδέψει τον 21ο αιώνα με τους χρόνους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τους λεονταρισμούς του Καμμένου, αλλά το σκληρό τρίξιμο των δοντιών από μια ισχυρή Ευρώπη.  Κι εκεί, ξέρει πως δεν τον παίρνει.

Δυστυχώς, κάποιοι πολιτικά ανεγκέφαλοι  ή σε κομματική μαλάκυνση (διάβαζε Κουτσούμπας, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου και λοιποί “Καπαδόκες”),  δε γουστάρουν, λένε,  Ευρώπη και να  πάνε…σπίτια τους οι Φράγκοι!

Τόση πολιτική αφέλεια; Τόση κομματική τύφλα; Τέτοια δημαγωγία; ΄Ολα μαζί.

Μην ξαναλέμε τα ίδια. Ο δικτάτορας της Τουρκίας “έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια”. ΄Εχει ανοίξει δεκάδες μέτωπα. Μέσα κι έξω από τη χώρα του. Μόνο με εθνικιστικά παραληρήματα με Οθωμανικές φαντασιώσεις και  κουτσαβάκικους τσαμπουκάδες, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, που τώρα πια, βέβαια,  δεν κρατιούνται.

Σύντομα θα δούμε το τέλος του “Σουλτάνου”. Ευρώπη και Αμερική έχουν πάρει τις αποφάσεις τους σ΄αυτό το ζήτημα. Ουδείς “παίζει εν ου παικτοίς”. Ειδικά σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Ο Ερντογάν πιάστηκε ιστορικά αδιάβαστος. Και θα το πληρώσει.

 

2. ΜΕ ΤΟ ΑΓΕΡΩΧΟ ΥΦΟΣ
Σάλος με τον 5χρονο ντυμένο στρατιωτικά και με όπλο, που άνοιξε την παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη
φωτογραφία: thrakinea.gr

Άλλοι χειροκρότησαν και άλλοι μίλησαν για εικόνα στρατολόγησης παιδιών, τύπου Βόρεια Κορέα.

Ο 5χρονος που άνοιξε την στρατιωτική παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη, αν μη τι άλλο έστρεψε τα βλέμματα πάνω του, με τον άψογο βημ

Αυτή δεν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένος μικρός ανοίγει παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη. Την πρώτη φορά, για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης, κρατούσε μία μικρή σημαία. Την 28η Οκτωβρίου έπιασε το όπλο, κάτι το οποίο επανέλαβε και την 25η Μαρτίου.

Πολλοί ήταν αυτοί που σοκαρίστηκαν από το θέαμα ενός μικρού παιδιού με στολή παραλλαγής και όπλο να ανοίγει την παρέλαση. Εριξαν τις ευθύνες στους γονείς και απόρησαν για το τι μηνύματα περνάει για τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και τι προβλήματα δημιουργούντα στην ψυχή του ίδιου του μικρού. Αλλοι πάλι μίλησαν για υπερβολική ευθιξία, για συμβολική κίνηση και ψεύτικο όπλο. 

Διάβασα σήμερα για το μικρό Θανάση που εξαφανίστηκε από το “Χαμόγελο του παιδιού”. Πιθανολογούν πως τον απήγαγαν πρόσωπα   από την οικογένειά του απ΄όπου οι κοινωνικές υπηρεσίες τον είχαν πάρει, λόγω  κακού  περιβάλλοντος. Και καλά έκαναν, αν κακοποιούσαν το παιδί και του ασκούσαν ψυχολογική βια.

΄Ομως, γιατί το οικογενειακό περιβάλλον το Θανάση να  είναι χειρότερο απ΄αυτό του 5χρονου  παιδιού  παραπάνω που οι γονείς του το κατάντησαν κανονικό  “Τζιχαντιστή”, με στρατιωτικές στολές, όπλα στους ώμους και  βλέμμα φαρμάκι-φρίκης; Και μιλάμε για παιδάκι πέντε χρόνων!

Από πού πήραν το δικαίωμα  οι γονείς, επειδή το γέννησαν, να  βιάζουν την ψυχή του ,να του “γανώνουν” το μυαλό, να θέλουν να το κάνουν ανεγκέφαλο σαν τους ίδιους;

Γιατί ο εισαγγελέας και οι κοινωνικές υπηρεσίες στον ΄Εβρο δεν επεμβαίνουν να σώσουν το παιδί από τα νύχια των βιαστών του; Μόνο ο  βιασμός του κορμιού υπάρχει; Του μυαλού και της ψυχής είναι χειρότεροι. Και μάλιστα μικρού παιδιού.

3.Σαντορίνη: Χρυσαυγίτες σφράγισαν με οξυγονοκόλληση πόρτα σχολείου για να εμποδίσουν αλλοδαπή μαθήτρια να κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση
Φωτογραφία: cyclades24.gr

 

Επεισόδια σημειώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή, 25 Μαρτίου, από μέλη της Χρυσής Αυγής λίγο πριν από τη μαθητική παρέλαση στο Εμπορειό της Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα, οι χρυσαυγίτες οξυγονοκόλλησαν την πόρτα του Γυμνασίου και έριξαν λάδια στην είσοδο ώστε να εμποδίσουν την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αλβανία να κρατήσει τη σημαία.

Η παρέλαση τελικά ματαιώθηκε, ενώ παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και την 28η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να μην παρελάσει πάλι το Γυμνάσιο.

Είναι απίστευτο.΄Ενα ολόκληρο νησί, κοσμοπολίτικο, που ζει από τον τουρισμό και είναι πασίγνωστο για τις ομορφιές του στα πέρατα του κόσμου, σήμερα να γίνεται γνωστό  στην οικουμένη από μια άλλη διάσταση .Επειδή μια ομάδα  Ναζί, που δεν έπρεπε ούτε για δείγμα να υπάρχουν αυτοί οι  ανθρωπίδες σε τέτοιο το νησί, θρασείς, υβριστές, προκλητικοί, ατιμώρητοι κυκλοφορούν   στην τοπική κοινωνία,  ανενόχλητοι. Κι  αντί αν τους έχουν εδώ και καιρό πετάξει στη θάλασσα ,τους ανέχονται  και τους καλύπτουν.

Καλά οι χρυσαυγίτες,  δεν έχουν τσίπα. Και πόσοι από δαύτους να είναι στο νησί;  Δέκα; Είκοσι; Οι Σαντορινιοί τί κάνουν;  Πώς ανέχονται, πέρα από το ηθικό-πολιτικό ζήτημα ,τέτοια δυσφήμιση και εξευτελισμό του νησιού τους;

4.ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ
Το 28,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν –

 

Οι  “ψεκασμένοι” στο μυαλό, δε θέλουν και έξωθεν ψεκασμό. Ούτως ή άλλως ειναι άρρωστοι. Κανονικοί, στα μυαλά.

Αλλά αύριο, θα πάνε στις κάλπες του… δημοκρατικού πολιτεύματος να  αποφασίσουν για το ποιος είναι ικανός να κυβερνήσει τη χώρα. “Θου, κύριε…”!