ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Η φρίκη της ζωής στη Γούτα: Παιδιά κοιτούν τα κομμένα πόδια τους και κλαίνε, χωρίς μητέρες, δίχως σπίτι -Σοκαριστική περιγραφή γιατρού
Φωτογραφία: AP

Παιδιά που δεν έζησαν ποτέ μια κανονική παιδική ηλικία. Που τρέχουν μόνο για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Και συχνά, δεν τα καταφέρνουν.

Είναι μερικά μόνο από τα συγκλονιστικά που περιγράφει ένας γιατρός από τη Γούτα της Συρίας, για τη φρίκη του πολέμου που έχει αλλάξει τα πάντα.

Η μαρτυρία του γιατρού στη Γούτα, που δημοσίευσε η Telegraph:

«Δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα να το γράψω αυτό. Δεν είμαι καν σίγουρος πως οτιδήποτε πω θα ακουστεί ποτέ. Ακόμη κι αν οι λέξεις μου φτάσουν στον έξω κόσμο, δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Αλλά θα μοιραστώ την ιστορία μου, γιατί αυτή είναι η ιστορία κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού που κάποτε ζούσαν σε αυτή τη γη.

Γεννήθηκα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, σε μια οικογένεια που ζει εδώ για γενιές. Ο πατέρας μου έχει παντοπωλείο, που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Η οικογένεια εδώ είναι το παν.

Πριν από επτά χρόνια, δεν θα πίστευα ότι μια ημέρα άνθρωποι θα πεθαίνουν από την πείνα στη Γούτα. Η πράσινη ζώνη της Συρίας έχει ατελείωτο ήλιο και το πιο πλούσιο έδαφος της περιοχής. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να λένε ‘’κανείς δεν πεινάει στη Δαμασκό, όσο ο ήλιος λάμπει στους κήπους της’’.

Αυτές οι αναμνήσεις είναι μια μακρινή πραγματικότητα τώρα, ένα δελεαστικό όνειρο.

Οταν ξέσπασε η αναταραχή, μπορώ να πω με σιγουριά ότι κανείς δεν ήξερε πού θα οδηγήσει αυτός ο δρόμος, ή την έκταση του τρόμου που θα εξαπέλυε.

Στην αρχή, σχεδόν κάθε πτυχή της κανονικής ζωής σταμάτησε. Ομως, αυτό δεν κράτησε πολύ. Βρήκαμε τρόπους να συνεχίσουμε να ζούμε, να προσαρμοζόμαστε.

Οταν τα σχολεία έκλεισαν, οι μαθητές συνέχισαν τα μαθήματα σε υπόγεια. Οταν τα ξενοδοχεία βομβαρδίστηκαν, οι γιατροί έκαναν επεμβάσεις στα σπίτια τους.

Ολοι είχαν έναν σκοπό και σύντομα βρήκα τον δικό μου, άρχισα να δουλεύω σε ένα νοσοκομείο ως μαθητευόμενος γιατρός.

Ηταν στα επείγοντα, όταν είδα για πρώτη φορά το κόστος αυτού του πολέμου. Εχω δει τις συνέπειες κάθε είδους όπλου στο ανθρώπινο σώμα, από σφαίρες μέχρι βόμβες και χημικές επιθέσεις.

Μερικές ημέρες, έβλεπα τα θύματα ενός ελεύθερου σκοπευτή να φτάνουν ένα-ένα. Αλλες ημέρες, έφταναν μαζί ολόκληρες γειτονιές ή οικογένειες.

Μερικές φορές, υπήρχαν δεκάδες τραυματίες που αιμορραγούσαν στο πάτωμα, περιμένοντας να τους βοηθήσουμε. Τρέχαμε ανάμεσά τους, προσπαθώντας να σώσουμε πολλούς την ίδια στιγμή, προσπαθώντας πάντα να εκτιμήσουμε ποιος είχε ελπίδες να επιβιώσει, ποιον πρέπει να βοηθήσουμε πρώτα.

Οταν έφερναν παιδιά, η θλίψη ήταν δίχως όρια. Ενα παιδί θα έφτανε στο νοσοκομείο μικρό και κρεμασμένο σε μια ζωή που μόλις είχε αρχίσει να ζει. Ηδη είχε χάσει συγγενείς, ακόμη κι αν δεν είχε μάθει ακόμη να λέει τα ονόματά τους.

Είχε χάσει ένα σπίτι, που δεν θα θυμόταν. Δεν καταλάβαινε γιατί ήταν εκεί, γιατί ο πόνος δεν έφευγε, γιατί η μητέρα του δεν ήταν δίπλα του.

Εχω δει παιδιά σε αυτή την κατάσταση κάθε ημέρα.

Τα θυμάμαι όλα και γνωρίζω τα ονόματά τους. Ηταν ο Νουρ, που ακρωτηριάστηκαν και τα δύο πόδια του. Κοίταζε εκεί που θα έπρεπε να είναι τα πόδια του και έκλαιγε. Ηταν ο Αμπντούλ, που έχασε ένα χέρι ενώ ήταν μόλις 8 μηνών. Τέτοιες περιπτώσεις με διαλύουν.

Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω δει μητέρες να κλαίνε για τα μωρά τους που χάθηκαν, πατεράδες να καταρρέουν στα παγωμένα πόδια του παιδιού τους, παιδιά να αρνούνται να αφήσουν το άψυχο χέρι του αδελφού τους, ανθρώπους να πεθαίνουν στην ανωνυμία, χωρίς να έχουν κάποιον να θρηνήσει για εκείνους τις τελευταίες στιγμές.

Και όμως, η δύναμη των παιδιών πάντα με αφήνει άφωνο. Παιδιά ακόμη και επτά ετών, να ζητούν να φύγουν από το νοσοκομείο μετά τις πρώτες βοήθειες, προκειμένου να βρουν φαγητό για τις οικογένειές τους. Ανησυχούσαν ότι τα αδέλφια τους θα πεινάσουν χωρίς εκείνα.

Αυτά τα παιδιά μερικές φορές φωτογραφίζονται, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με αίμα, σκόνη και φόβο. Εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του κόσμου για μερικές ημέρες και μετά τα ξεχνούν.

Η πολιορκία ξεκίνησε το 2013. τότε, δεν καταλαβαίναμε τι σήμαινε αυτό. Δεν μπορούσαμε ακόμη να φανταστούμε ότι θα γινόμασταν φυλακισμένοι στα ίδια μας τα σπίτια, ή ότι θα σπάνιζε το νερό και τα τρόφιμα, ενώ θα ξεσπούσαν οι ασθένειες. Μας επιβλήθηκε μια νέα Λίθινη Εποχή.

Σύντομαι, όλοι πεινούσαν, ήταν τρομοκρατημένοι και εξαντλημένοι. Ανθρωποι καλλιεργούσαν ό,τι είχε απομείνει από τη γη τους και περίμεναν πεινασμένοι για τη συγκομιδή, αλλά τα αεροπλάνα έκαιγαν τα χωράφια πριν να έρθει αυτή η εποχή.

Εχουμε δει ημέρες στις οποίες η μόνη διαθέσιμη τροφή ήταν το χορτάρι που συνηθίζαμε να δίνουμε στις αγελάδες μας. Πολλοί δεν είχαν ούτε αυτό.

Επρεπε να αντέξουμε αδιάκοπες επιθέσεις, ανάμεσά τους βόμβες σε κατοικημένες περιοχές, την καταστροφή των σχολείων και των νοσοκομείων μας και μία ολέθρια χημική επίθεση που σκότωσε εκατοντάδες.

Τα παιδιά μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παιδική ηλικία τους. Πολλά σηκώνουν το βάρος να βγάλουν τα προς το ζην για τις οικογένειές τους, ή να πρέπει να ζητιανεύουν στους δρόμους για να φέρουν στο σπίτι ένα κομμάτι ψωμί. Είναι συνήθης εικόνα να βλέπεις παιδιά να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε.

Νομίζουν ότι είναι φυσιολογικό να περνούν τη ζωή τους αποφεύγοντας βόμβες, χάνοντας το σπίτι τους και τους αγαπημένους τους, ή να είναι φοβισμένα και πεινασμένα. Κάποια έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή χωρίς να έχουν πάει για πικ νικ με την οικογένειά τους, να παίξουν σε ένα πάρκο ή να δουν κινούμενα σχέδια.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που φρέσκα φρούτα ή μπισκότα έφτασαν στα καταστήματα, δεν ήταν μια λιχουδιά, αλλά μια επώδυνη υπενθύμιση όσων είχαμε χάσει. Τα παιδιά μας, που δεν ήξεραν τίποτα άλλο πέρα από τη ζωή υπό πολιορκία, δεν ήξεραν πώς να καθαρίσουν μια μπανάνα ή τι γεύση έχει η σοκολάτα.

Ο πόλεμος έχει αλλάξει τους πάντες και τα πάντα στην ανατολική Γούτα. Πράγματα που πιστεύαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτά, αποδείχθηκαν ασήμαντα και όλες οι προτεραιότητές μας άλλαξαν.

Τώρα, η πρώτη προτεραιότητα είναι η επιβίωση, η δεύτερη να κρατήσεις τα λογικά σου. Η πρώτη δεν είναι στο χέρι μας και η δεύτερη είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων.

Ομως, στις πιο σκοτεινές μέρες μας, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Οποτε κάποιος πέφτει, πολλά χέρια απλώνονται για να τον βοηθήσουν να σηκωθεί και πάλι.

Στην ανατολική Γούτα όλοι έχουμε φτάσει στα όριά μας. Ολοι έχουν χάσει κάτι ή κάποιον. Κι όμως, όλοι ακόμη κρατιούνται από μία πολύτιμη κλωστή ελπίδας, καθώς ξέρουμε ότι είναι ο μόνος λόγος για να πάρουμε άλλη μια ανάσα.

Για αυτό, έχουμε φροντίσει αυτή την ελπίδα με τον τρόπο που συνηθίζαμε να φροντίζουμε τις ελιές μας. Είναι το τελευταίο και πιο πολύτιμο «συνάλλαγμά» μας.

 Αν υπάρχουν μάτια που διάβασαν  αυτά τα λόγια του γιατρού και δεν  τρέχουν βρύσες, ο δράστης θα πρέπει να αναρωτηθει μήπως τελικά δεν  είναι άνθρωπος. ΄Η, είναι ίδιος με τους φονιάδες, μ΄εκείνους που  εγκληματούν στην Συρία  τα τελευταία χρόνια. ΄Οσοι  έφεραν την καταστροφή  και τον όλεθρο.

Και τα ονόματα αυτών πασίγνωστα. Οι 350.000  νεκροί,  οι χιλιάδες   σακατεμένοι, οι πρόσφυγες, οι “κολασμένοι της γης”  περιμένουν τη δικαίωσή τους. Να δουν  τη σκληρή τιμωρία των ενόχων. Πούτιν,΄Ασαντ, Τζιχαντιστές,  Ερντογάν οι βασικοί υπεύθυνοι.

Στις μέρες μας συνεχίζεται, όπως και παλιότερα, να υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δικαιοσύνης παγκόσμια. Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων και διεθνές  ποινικό δικαστήριο είναι μόνο  για… φρου φρου και αρώματα. Για το θεαθήναι. Εντελώς και προκλητικά  ανύπαρκτα. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, επίσης.

Με τέτοιους θεσμούς   οι λαοί είναι αθωράκιστοι, στο έλεος οποιουδήποτε παρανοϊκού και αιμοβόρου Πούτιν. Ο κόσμος μας δε θα ησυχάσει ποτέ, αν συνεχίζουν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο οι διεθνείς θεσμοί.

Οι νεκροί δε θα δικαιωθούν και στις “Γούτες” πανικόβλητα παιδάκια ,πριν ξεψυχήσουν θα κοιτάνε με δέος το μέρος που πριν υπήρχαν τα πόδια τους και δε θα   τα βλέπουν άλλο.  Δεν είναι όσο νομίζουμε μακριά οι “Γούτες”. Η Δαμασκός λίγα χρόνια πριν, ήταν μια “ευλογημένη” περιοχή,  τέτοιες που συναντάς στην Κρήτη, στο  Ναύπλιο, την Αλεξανδρούπολη.

Είμαστε ΟΛΟΙ ένοχοι.    Ουδείς απαλλάσσεται της ευθύνης. ΄Οσο οι ανά τον κόσμο  “γραβάτες” , που στελεχώνου κρίσιμες  υπηρεσίες, οργανισμούς, δικαστήρια και   όφειλαν να ξερνάνε “φωτιά και σίδερο”, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι  να ξεκοκαλίζουν παχυλούς μισθός και ειδικά επιδόματα, να ντρέπεσαι που δε συμετέχεις ,για να επιταχύνουμε  την πτώση τους. Με πάταγο τρομακτικό, όμως να πέσουν. ΄Ετσι που ποτέ να μην μπορούν να συνέλθουν.

 Βάλε ένα χέρι κι εσύ να τους τιμωρήσουμε. Να “αναπαυτούν” οι ψυχές των  αθώων θυμάτων .

 _____________________________________________________

1. Η εκδοχή του Στέφανου Χίου για το συμβάν με τον πυροβολισμό στο «Μακελειό»
Η εκδοχή του Στέφανου Χίου για το συμβάν με τον πυροβολισμό στο «Μακελειό»

Για εισβολή «σωματώδη άνδρα» με απειλές και βιαιοπραγίες κάνει λόγο το «Μακελειό», στη δική του εκδοχή για το συμβάν με τον πυροβολισμό στα γραφεία της εφημερίδας, στην Καλλιθέα.

Συγκεκριμένα, σε κείμενο που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας αναφέρεται ότι το απόγευμα της Μ. Τετάρτης μπήκε στα γραφεία ένας «νεαρός σωματώδης άνδρας» με «απειλές και βιαιοπραγίες», ο οποίος αναζητούσε τον Στέφανο Χίο.

«Κατά τη διάρκεια της εισόδου του ήταν ιδιαίτερα επιθετικός. Στη συνέχεια σημειώθηκε επεισόδιο για το οποίο δεν έχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες ως προς το τι  ακριβώς συνέβη», συνεχίζει το δημοσίευμα, που σημειώνει ότι ο «σωματώδης άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι δικαστικός επιμελητής» και πως αμέσως μετά την είσοδό του «εισήλθαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προφανώς μετά από κλήση του φερόμενου δικαστικού επιμελητή. Ισχυρίζεται ότι κάποιος άγνωστος προς το παρόν, πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό».

Το δημοσίευμα καταγγέλλει ότι οι άνδρες της αστυνομίας απέκλεισαν τον χώρο και τα γραφεία της εφημερίδας διακόπτοντας την εργασία των δημοσιογράφων. «Εχουμε βάσιμες υπόνοιες ότι εξελίσσεται προβοκάτσια σε βάρος της εφημερίδας «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» προκειμένου να μην κυκλοφορήσει. Aξίζει να σημειωθεί ότι το αυριανό φύλλο της εφημερίδας εμπεριείχε αποκαλύψεις – «φωτιά»! Αυτή τη στιγμή  ανακρίνουν τους δημοσιογράφους και ερευνούν τους χώρους», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα. «Καταγγέλλουμε τον αστυνομικό διευθυντή Χριστόπουλο ο οποίος δεν επιτρέπει την είσοδο των συνηγόρων της εφημερίδας ώστε να διασφαλιστούν τα νόμιμα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων όσο και της εκδότριας εταιρείας», συνεχίζει.

Εχουμε βάσιμες υπόνοιες ότι εξελίσσεται προβοκάτσια σε βάρος της εφημερίδας «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» προκειμένου να μην κυκλοφορήσει.

Πρέπει να τα λες αυτά μόνο σε “Κάφρους”, για να έχεις την απαίτηση να πιστέψουν πως  εξυφάνθηκε …συνωμοσία κατά του σκουπιδότοπου του  Χίου και πάνε να τον  κλείσουν!  Μόνο σε ανεγκέφαλους πιάνουν αυτά.

Πάντως, και ο Χίου, “εμπρός στο δρόμο που  χάραξαν”  οι κατηγορούμενοι πολιτικοί  ,που δωροδοκήθηκαν από τη Νovartis και του κατηγορύμενου για εμπόριο ναρκωτικών  Βαγγέλη Μαρινάκη.΄Εγινε του συρμού η κυβερνητική προβοκάτσια.

Αυτή τη φορά,  η κυβέρνηση έβαλε στο μάτι και το… μεγάλο δημοσιογράφο Χίου .Συνωμότησε η γνωστή κολλητή ομάδα Τσίπρα, ξανάπαιξαν τον…τροχό της τύχης και τούτη τη φορά η “μύτη”  έδειξε  Χίου, γιατί το άτομο  είναι ικανό να ρίξει την κυβέρνηση με τις μεγάλες και τρανές αποκαλύψεις της  χωματερής του   .” Θου,Κύριε”!

2.ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΜΕΣΟ
Η Ενωση Αθέων διοργανώνει τη Μεγάλη Παρασκευή δείπνο κρεατοφαγίας -«Ο Φανερός Δείπνος»
Η Ενωση Αθέων διοργανώνει τη Μεγάλη Παρασκευή δείπνο κρεατοφαγίας -«Ο Φανερός Δείπνος» [εικόνα]

Εντελώς ανόητοι μάλλον, περισσότερο από προκλητικοί ,  είναι τα παραπάνω φυντάνια.  Ακόμα και η…επωνυμία της εταιρίας ειναι αφασία. ΄Εχουν μπλέξει τη  “Ζούρτσα με τη  Βούρτσα”.

Θέλουν να δηλώσουν  πως είναι άθρησκοι. ΄Αθεος δεν μπορεί να είσαι,  αν τρως κρέας Μ.Παρασκευή, γιατί ο Χριστιανισμός, ως μεγάλη…μπαρούφα, είναι αυτός που  εντέλλεται τη νηστεία. ΄Οχι ο “θεός”. Και ως γνωστό κι αυτή η θρησκεία, όπως και όλες ,ουδεμία σχέση έχουν με το ” θεό” που μπορεί να υπάρχει μπορεί και όχι.

Ολίγο μυαλό, πέρα από προκλητικότητα δε βλάπτει παλικάρια. Και …καλή κρεατοφαγία τίγκα στις ορμόνες.

3. Ζωγράφισαν ελληνική σημαία 375 τ.μ. στην Κάλυμνο

Μια γιγαντιαία Ελληνική σημαία 375 τμ, (15 επί 25 μέτρα), ζωγράφισαν οι κάτοικοι στα βόρεια υψώματα της Πόθιας Καλύμνου, στο Μαυροβούνι, ακριβώς κάτω από το Εκκλησάκι της Ανάστασης και του Σταυρού.

Οπως γράφει το kalymnos-news.gr πρόκειται για τα υψώματα, πάνω από το μαράσι της Υπαπαντής και το σημείο στο οποίο  έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα, πριν 38 χρόνια, το Πάσχα του 1980 σε δυστύχημα, από έκρηξη μεγάλης ποσότητας δυναμίτιδας. Στο σημείο αυτό κατά το παρελθόν είχε γίνει μία σημαία μικρών διαστάσεων,αλλά λόγω της πολυκαιρίας είχε υποστεί φθορές.

Τώρα τί σχέση έχει το  δυστύχημα πριν  38 χρόνια με την ελληνική σημαία και μάλιστα γιγαντο-τερατο-σημαία, ούτε  και οι ίδιοι που τη ζωγράφισαν δεν ξέρουν. ΄Αραγε τούς πέρασαν για…ήρωες που έσκαγαν  δυναμίτες πασχαλιάτικα, για να ακούνε την εποχή εκείνη οι Τούρκοι απέναντι και να …κατουριούνται από το φόβο τους; Ανεγκεφαλία πλήρης.

 

4.ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ
Πέντε ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του 52χρονου στην Κηφισιά
Φωτογραφία: Eurokinissi

Συγκεκριμένα, οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας βλέπουν ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκονται ληστές-μέλη επικίνδυνης συμμορίας, που έχει «έδρα» τη Δυτική Αττική. Πρόκειται για πέντε άτομα που με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά εισβάλλουν σε πολυτελείς κατοικίες των νοτίων και βορείων προαστίων. Κρατούν ομήρους τους ενοίκους και τους βασανίζουν έως ότου τους αποκαλύψουν πού έχουν χρήματα και κοσμήματα.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως τα βασικά μέλη της συμμορίας βρίσκονται έγκλειστα στη φυλακή, ωστόσο υπάρχουν περιφερειακά μέλη για τις «δουλειές»

Οι αστυνομικές πηγές ,λοιπόν μας αφήνουν  σύξυλους  με όσα τερατώδη υποστηρίζουν. Ξέρουν λέει τους δράστες.  Και οι εγκέφαλοι είναι φυλακή.  Αλλά ακόμα δεν καταφεραν να…πείσουν τους αρχηγούς να ξεράσουν  ονόματα και διευθύνσεις  των συνεργατών τους στις τελευταίες αιματηρές  ληστείες.

Μάλλον,και η αστυνομία πιστεύει πως απευθύνεται σε “ψεκασμένους” ,για να ανακοινώνει  τέτοια παλαβά. Αλλιώς, αν πράγματι  είναι σίγουροι   πως  οι αρχηγοί κινούν τα νήματα από τη φυλακή και ακόμα δεν τους έχουν “κρεμάσει ανάποδα” να ξεράσουν ποιοι Ναζί  (τέτοια νοοτροπία έχουν)  μπαίνουν νυχτιάτικα στα σπίτια του κόσμου και πυροβολούν τους  ανυποψίαστους ενοίκους, που κοιμούνται, τότε να πάνε ΟΛΟΙ τους να βάλουνε μια πέτρα και να φουντάρουνε στο Φάληρο.

5.  ΜΑΘΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ
Εσείς τι βλέπετε στη φωτογραφία; Εκπληκτικό τεστ ψυχολογίας
Εσείς τι βλέπετε στη φωτογραφία; Εκπληκτικό τεστ ψυχολογίας

΄Οντως, εκπληκτικό τεστ …ανοησίας και απάτης. Για έχοντας αντί για μυαλό…άχυρα στο εσωτερικό της κεφαλής τους.

6. Τουρίστες πήγαν σε εστιατόριο στην Κρήτη με το… ταπεράκι τους και παρήγγειλαν μόνο νερό!
Τουρίστες στην Κρήτη/ Φωτογραφία: fonien.gr

Αυτό, δηλαδή , το θεώρησαν…μαγκιά  οι  τύποι; Αν έκαναν το ίδιο  σε ένα Μιλάνο  ή στο Λονδίνο, θα τους είχαν πετάξει κλωτσιές έξω. Κι εδώ, λέει,  τους έφεραν νερά και τους άφησαν στα τραπέζια τους να απολαύσουν το δικό τους  φαγί! Ραγιαδισμός.

Θα μας τρελάνουν  οι “Γερμανοί” φιλοξενούμενοί μας, τελικά;  Πόσα θέλουν;