ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. Μπαχτσελί: Ο Καμμένος να μπει σε κλινική -Αν χρειαστεί θα τους ξεριζώσουμε τα δόντια
Μπαχτσελί: Ο Καμμένος να μπει σε κλινική -Αν χρειαστεί θα τους ξεριζώσουμε τα δόντια

 

Νέες προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, βάζοντας στο στόχαστρο και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, έκανε σήμερα ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και συνεταίρος του Ερντογάν (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί συνέχισε το εθνικιστικό κρεσέντο πολλών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, και για μία ακόμα φορά απείλησε ουσιαστικά με πόλεμο, θυμίζοντας το τι συνέβη το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο, είπε χαρακτηριστικά: «Ξέχασε τις σημαίες που τους καταδίωκαν και τους έριξαν στη θάλασσα. Αν το θέλουν, θα επαναλάβουμε την Ιστορία. Για μας είναι παιχνιδάκι. Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους διώξουμε ξανά στη θάλασσα».

 Μην τα βάζετε μόνο με τους Τούρκους εθνικιστές και ειδικά με τους Γκρίζους Λύκους.  Και οι δικοί μας εδώ Χρυσαυγίτες ,τα ίδια και χειρότερα λένε για τα…Μεμέτια που θα τους βάζουν…χοντρά παλούκια στον πισινό, έτσι και γίνει πόλεμος! (Το άκουσα με τα αυτιά μου  στη Στενή της Εύβοιας και μάλιστα πασχαλιάτικα).

΄Ιδια φάρα, ίδια τρέλα, ίδια ανηθικότητα.

 

2. Ρώσος πρέσβης: Δεν μπορώ να φανταστώ πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Ο Ρώσος πρέσβης με τον Νίκο Κοτζιά (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

 

Αντίθετη άποψη με εκείνη του Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε ο Αντρέι Μασλόβ, για το ενδεχόμενο να υπάρξει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.

Οταν ρωτήθηκε αν συμμερίζεται τους φόβους του Πάιατ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα απάντησε: «Αποκλείεται, δεν μπορώ να φανταστώ έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας».

Να διαβάζετε πίσω από τις λέξεις. Ο Ρώσος αχυράνθρωπος του  Τσάρου στην ουσία εύχεται πόλεμο. Θα σήμαινε  καταστροφή  του ΝΑΤΟ. ΄Ο τι ακριβώς επιδιώκει ο  ιμπεριαλιστής και δικτάτορας της Ρωσίας.

3. Τρίκαλα: Χτύπησαν τον διοικητή του νοσοκομείου μέσα στο γραφείο του -Τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί σε χαντάκι
Τρίκαλα: Χτύπησαν τον διοικητή του νοσοκομείου μέσα στο γραφείο του -Τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί σε χαντάκι

Ανδρας επιτέθηκε και χτύπησε τον διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων, Δημήτρη Παρθένη, μέσα στο γραφείο του.

Ο άγνωστος άνδρας ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Παρθένη και όταν μπήκαν στο γραφείο του, έκλεισε την πόρτα. «Μου έδωσε το αριστερό του χέρι, με ρώτησε αν είμαι ο διοικητής του νοσοκομείου και όταν το επιβεβαίωσα σήκωσε το δεξί του χέρι. Προσπάθησε να με γρονθοκοπήσει, αμύνθηκα και αυτό επαναλήφθηκε 3-4 φορές», δήλωσε ο κ. Παρθένης στην ιστοσελίδα trikalaola.

Ο διοικητής του νοσοκομείου φώναξε να καλέσουν την αστυνομία και οι γραμματείς μπήκαν στο γραφείο, αλλά ο άνδρας απείλησε τη μία από αυτές, ενώ στη συνέχεια διέφυγε, προκαλώντας νωρίτερα και ζημιές με χτυπήματα στην πόρτα του γραφείου. Περιγράφοντας τον άνδρα ο κ. Παρθένης είπε ότι ήταν περίπου 45 ετών, με ύψος 1,85 μ., μελαχρινός.

Ο ίδιος απέδωσε την επίθεση σε οικονομικά συμφέροντα που εθίγησαν από την υπάρχουσα διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί απειλές, τόσο με τηλεφωνήματα στο σπίτι του, όσο και με σημειώματα. «Πρόσεξε καλά μην βρεθείς σε κανένα χαντάκι…», ήταν μία απειλές που δέχθηκε, ενώ τόνισε ότι παρότι η αστυνομία είχε ενημερωθεί, δεν έκανε κάτι.

Μου άρεσε το τελευταίο. “Η αστυνομία είχε ενημερωθεί ,αλλά δεν έκανε τίποτα”.

Είναι αστείο. Εμείς, Διοικητή μου, ακόμα και που μας έχουν  κλέψει 3-4 φορές το σπίτι,  δεν απευθυνόμαστε πια στην ελληνική αστυνομία. Γιατί, άλλωστε; Πόσο μάλλον για τις απειλές που δεχόμαστε καθημερινά.

 

4. Η Ρωσία θα καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος για διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση με χημικά στη Συρία
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, Φωτογραφία: AP

 “Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης”. Λες και τα χημικά δεν ήταν  δικά τους.

Το ρώσικο καθεστώς  ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας. ΄Ολη η πορεία ,πολιτική και μη, του επικεφαλής,  είναι μόνο  υποκρισία. Ο υπάνθρωπος Πούτιν  με τα 300 πρόσωπα!

5. «Εφυγε» ο θρυλικός καπετάν Ερμής σε ηλικία 100 ετών -Συναγωνιστής του Βελουχιώτη
Φωτογραφίες: Sooc/Eurokinissi

Πλήρης ημερών έφυγε ένας θρύλος της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.

Ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως «καπετάν Ερμής» από τον αγώνα του στην Αντίσταση, πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918. Γνωστός και ως καπετάν Ερμής, καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Διετέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε μέχρι τέλους πιστός στο Κίνημα Αλλαγής.

Μάλιστα, είχε εμφανιστεί στις 17 Μαρτίου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής όπου και βραβεύτηκε σε κλίμα συγκίνησης.

Γεννηματά: «Καλό σου ταξίδι καπετάνιε…»

Σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τόνισε για τον θάνατο του Βασίλη Πριόβολου:

«Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.

Σύντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος. Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή».

Μπακογιάννης: «Φέτος δεν πρόλαβες τις Κορυσχάδες…»

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης:

«Ο Καπετάν Ερμής έζησε 100 χρόνια και πολλές ζωές. Σύμβολο της Ρούμελης και ολόκληρης της Ελλάδας. Σύμβολο για την πίστη στις ιδέες και το όραμα του καθένα μας. Ο Βασίλης Πριόβολος αφήνει πίσω του διδάγματα αγώνα για τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον κατατρεγμένο και τον ξεχασμένο. Για τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και την Ενότητα που τόσο έχουμε ανάγκη.

Φέτος δεν τις πρόλαβες τις Κορυσχάδες αγαπημένε Καπετάνιε. Θα είμαστε όμως όλοι εκεί και δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

Ποιος ήταν ο Βασίλης Πριόβολος

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως «Ερμής». Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Βάρκιζα – Εμφύλιος

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

Μεταπολίτευση

Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Ο Ελληνας αντιστασιακός είχε εμφανιστεί στις 17 Μαρτίου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής όπου και βραβεύτηκε σε κλίμα συγκίνησης.

Στους Πασόκους τί ήθελες ελόγου σου, καπετάν Ερμή. Αυτό δεν κατάλαβα ποτέ.  Να τους αποκαλείς εσύ, συντρόφους;

Στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, του Τσοχατζόπουλου, του Βενιζέλου, των άλλων διεφθαρμένων! Σίγουρα δεν ήταν  πολιτικός χώρος για σένα,  υπασπιστή του ΄Αρη Βελουχιώτη.

Καλό κατευόδιο!