ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1976
Σαν σήμερα πέθανε ο Αλέκος Παναγούλης -Το περίεργο τροχαίο πριν από 42 χρόνια
Το βασικό σύνθημα, «Ζει», αντηχεί στην Αθήνα, φωτογραφία: eurokinissi

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου.

Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Ήταν μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα και σε όλη την Ελλάδα είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες για τα παραδοσιακά γλέντια. Ξαφνικά το ραδιόφωνο της ΕΡΤ (τότε δεν υπήρχαν τηλεοπτικά κανάλια και η τηλεόραση της ΕΡΤ ξεκινούσε το πρόγραμμά της το απόγευμα) διέκοψε τα τραγούδια και μετέδωσε την τραγική είδηση: Το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη. Το αυτοκίνητό του, ένα Fiat Mirafiori, που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης κατευθυνόμενο προς τη Γλυφάδα, ξέφυγε της πορείας του…

Ξαφνικά συννέφιασε. Όχι στον ουρανό, αλλά στα πρόσωπα σχεδόν όλων των Ελλήνων, που έχασαν τον άνθρωπό τους, τον ήρωά τους. Έναν άνθρωπο, που κρατούσε ψηλά τη συνείδηση των Ελλήνων, που δεν θα συμβιβαζόταν και θα συνέχιζε να δίνει μάχες για το εθνικό και δημόσιο καλό. Αμέσως οι φήμες ότι πρόκειται για δολοφονία εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Την επομένη οι εφημερίδες είχαν κυκλοφορήσει με πρώτο θέμα την πιθανή δολοφονία Παναγούλη.

Το κλίμα, έτσι κι αλλιώς, φορτισμένο και έντονα πολιτικοποιημένο δεν μπορούσε να μην επηρεαστεί περαιτέρω από τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «αποχουντοποίηση» δεν είχε ολοκληρωθεί και κυβερνητικοί κύκλοι, με πρώτο τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Αβέρωφ, έκαναν λόγο για «σταγονίδια» (χουντικά) στο στράτευμα.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Παναγούλης είχε αποκαλύψει αρχεία της ΕΣΑ, που θα προκαλούσαν τεράστια προβλήματα στο πολιτικό κατεστημένο και τον είχαν φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τον Αβέρωφ. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγούλης ήταν έτοιμος να παραιτηθεί από την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, με την οποία είχε εκλεγεί βουλευτής στις πρώτες εκλογές του 1974, λόγω της ύπαρξης πολιτικού και επίσης βουλευτή του ιδίου κόμματος, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους χουντικούς…

Περίεργο τροχαίο…
Ακόμη και ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς, που είχε αναλάβει την υπόθεση, μιλούσε αρχικώς για εγκληματική ενέργεια.
Ο γνωστός δικαστικός θα πει: «Ερευνάται η υπόθεσις προς πάσα κατεύθυνσιν και αφήνει μεγάλα λογικά περιθώρια στην πιθανότητα της εγκληματικής ενέργειας. Είναι περίεργο τροχαίο ατύχημα. Τόσο περίεργο, ώστε να μην μπορεί κανείς να υποστηρίξει λογικώς ότι είναι ατύχημα».

Σημειώνεται ότι εκείνες τις μέρες όλοι αναζητούν τα τρία άγνωστα αυτοκίνητα που εικάζεται ότι έβγαλαν από την πορεία το αυτοκίνητο του Παναγούλη. Υπήρξαν πολλά ερωτήματα και σημαντικές καταγγελίες από ερευνητές κι από την οικογένειά του, που δεν απαντήθηκαν ποτέ. Τελικώς σημαντικές πληροφορίες έμειναν στο σκοτάδι και οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Η κηδεία του γίνεται στις 5 Μαΐου και μεταβάλλεται σε πάνδημο δημοκρατικό συλλαλητήριο, ενώ το βασικό σύνθημα, «Ζει», που αντηχεί στην Αθήνα θα γραφτεί και στους περισσότερους δρόμους της πόλης: Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κηδεία του δεν παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις δεν στέλνουν επίσημο εκπρόσωπο.

Ο Αλέκος Παναγούλης (1939-1976) ήταν αξιωματικός του στρατού ξηράς, με σπουδές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στις 13 Αυγούστου, του 1968, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο με εκρηκτικά στη Βάρκιζα, αλλά απέτυχε από μια λεπτομέρεια. Συλλαμβάνεται, καταδικάζεται «εις θάνατον», αλλά κάτω από τις διεθνείς αντιδράσεις φυλακίζεται και εκεί αρχίζει ίσως ο μεγαλύτερος αγώνας του. Μπροστά στα απίστευτα βασανιστήρια αυτός βγάζει γλώσσα στους βασανιστές του, τους δείχνει ότι δεν φοβάται τίποτα, ούτε το θάνατο ούτε τα μαρτύρια και βρίσκει διέξοδο στην ποίηση, η οποία θα γοητεύσει ακόμη και τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Δεν ήταν της αριστεράς, δεν θα μπορούσε να ήταν κανενός, τα καλούπια και τα σχήματα δεν του ταίριαζαν. Ήταν ένας άνθρωπος αντισυμβατικός, ένας ιδεολόγος, που δεν άντεχε την τυραννία, δεν έκανε εκπτώσεις στην αξιοπρέπεια.Για όσους τον γνώρισαν ήταν απλώς ένας άγιος με πάθη. Θα γίνει σύμβολο.Το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι «Ένας άντρας» θα τον τοποθετήσει παγκοσμίως δίπλα στους αγίους των εξεγερμένων, όλων αυτών που δεν άντεχαν την καταπίεση των λαών τους.

Ένας αυθεντικός λαϊκός ήρωας δεν έχει ανάγκη τα βιβλία. Τα βιβλία τον έχουν ανάγκη. Και σίγουρα οι λαοί.

 

Ο Αλέκος Παναγούλης δεν είναι θύμα των χουντικών, αλλά των “πολιτικών”. Της Δεξιάς και του  τότε Κέντρου.  Κορυφαία στελέχη και των δυο παρατάξεων είχαν αγαστή συνεργασία με τη δικτατορία. Για παράδειγμα, ο γεφυροποιός Ευάγγελος Αβέρωφ, πρώτος και καλύτερος.  Και σ΄αυτό το πρόσωπο πέφτουν οι περισσότερες υποψίες γα τη άνανδρη δολοφονία του ηρωικού Αλέκου Παναγούλη, που είχε στα χέρια του τεράστιο φάκελο για τις πομπές όλων των συνεργατών της χούντας. Αλλά και των υπεύθυνων της Κυπριακής  τραγωδίας.

Ο Αλέκος είναι ο δικός μας “΄Αγιος”. Δεξιοί, Αριστεροί ,Αντιεξουσιαστές,όλοι οι εγκλωβισμένοι σε ιδεολογήματα και συμφέροντα φονταμενταλιστές,  “κάτω τα χέρια”. Οδείς απ΄ αυτές τις φατρίες  δικαιούται  να διεκδικήσει  το δικό μας άνθρωπο. Δε χώρεσε ποτέ σε κανένα  από τα δικά τους λαγούμια. ΄Ηταν αετός και πετούσε σε απάτητες από τους πολλούς βουνοκορφές.  Αξιοπρεπής, γενναίος ,συνειδητοποιημένος,  αγνός  αγωνιστής  και πρώτα  απ΄όλα ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ.

Γι΄αυτό υποστηρίζουμε πως από τα τρέχοντα και παλιά κομματικά σχήματα, αλλά και τις “κινηματικές κονότητες”  των μπαχαλάκηδων, δεν έχει κανείς δικαίωμα πάνω του , στη μνήμη του. Μονο επαινετικά επιτρέπουμε να μιλάνε  για ένα  ΄Ανθρωπο-Πολίτη που δίδαξε σε όλους μας  τί σημαίνει αξοπρέπεια του ΕΝΟΣ,  αγώνας,  περιφρόνηση του θανάτου και φυσικά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και  ΑΝΕΝΤΑΧΤΗ ΠΟΡΕΙΑ.

Αθάνατος!

2. α. Με κόκκινο γαρίφαλο στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο Κουτσούμπας
«Ανάγκη ενίσχυσης αγώνα» φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
β. Βαρουφάκης-Δανάη Στράτου με κόκκινα γαρίφαλα στην πορεία της Πρωτομαγιάς

Εδωσαν το παρων στην επέτειο, φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αν θέλει  κανείς    να εξευτελίσει τη θυσία του  Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του, αλλά και συνολικά το ηρωικό ,ιστορικό ΚΚΕ, μπορεί  να υποστηρίζει  πως επιτρέπεται σε  έναν Κουτσούμπα και ένα Βαρουφάκη να κολλάνε συμβολικά το  “κόκινο γαρύφαλο” στο πέτο! Και πως δεν αρμόζει, αν διαπράττου τέτοιου είδους ανοσιούργημα,  να τους αστράφτει κανείς ένα επίσης… συμβολικό χαστούκι.  Πρώτα του  ανίερου, του πολιτικά άνευρου, του  ιδεολιγικά “φυτού”, Κουτσούμα που  το ΚΚΕ τόλμησε  να τον έχει και γραμματέα του κόμματος.  Και ύστερα στον ανεκδιήγητο ,ασεβή και  εν τρικυμία και συγχύσει ιδεολογική ,και όχι μόνο, ευρισκόμενο  Yanis …Baroufakis.

Ντροπή,πανάθλιοι!

 ________________________________________________________
1. Ξεκίνησαν οι πορείες για την Πρωτομαγιά -Με άρμα κατά του πολέμου οι διαδηλωτές προς την πρεσβεία των ΗΠΑ
Ξεκίνησαν οι πορείες για την Πρωτομαγιά -Με άρμα κατά του πολέμου οι διαδηλωτές προς την πρεσβεία των ΗΠΑ [εικόνες & βίντεο]

 

Φονταμενταλιστές της κομματικής πολιτικής, συνδικαλιστές-εργατοπατέρες. Επαγγελματίες διαδηλωτές.  Στην ουσία καιροσκόποι και ποικιλοτρόπως  διεφθαρμένοι.

Φτύνουν στα πτώματα 500.000 θυμάτων στη Συρία του Νέου Χίτλερ της Ρωσίας.  Και καταγγέλουν τους Αμερικανούς για  εγκλήματα  του Βιετνάμ εδώ και 50 χρόνια! Αλλά,  μπροστά  στα ειδεχθή και μαζικά, σημερινά εγκλήματα του Νεο -Ιμπεριαλιστή Τσάρου, τα εγκλήματα των Αμερικανών από το τέλος του 2ου παγκοσμίου  πολέμου και μετά,  είναι  ασύγκριτα σε αριθμούς και φρίκη.  Και οι  …επανάστατες του γλυκού νερού, τα “κάνουν γαργάρα”!

Το ανιστόρητο ΚΚΕ δεν είναι απλά αισχρό και ανεγκέφαλο. Διαπράττει ΄Υβριν, προσβάλει τις διαχρονικές, ανθρωποκεντρικές αξίες αιώνων με την ανιστόρητη  πρόσδεσή του εδώ και δεκάδες χρόνια μέχρι σήμερα στο ρώσικο άρμα.

Ντροπή στον Περισσό!

2. Τούρκοι χάκερς χτύπησαν το ΑΠΕ: «Ελληνες, θα σας ρίξουμε στη θάλασσα, όπως τους προγόνους σας»
Τούρκοι χάκερς χτύπησαν το ΑΠΕ: «Ελληνες, θα σας ρίξουμε στη θάλασσα, όπως τους προγόνους σας»

 

΄Εχουμε και εμείς εδώ τέτοιους. Και οι δυο ,Τούρκοι και ΄Ελληνες, ανήκουν στην κατηγορία των ανεγκέφαλων -θερμοκέφαλων εθνικιστών. Ας τους πολεμήσουμε κι από τις δυο μεριές, αν θέλουμε  τα παιδιά μας να ζήσουν εν ειρήνη στο Αιγαίο στα χρόνια που έρχονται.

3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 200, ΤΟ 1944
Συνδικάτα και Σέρβοι συνδικαλιστές κατέθεσαν στεφάνια στην Καισαριανή
Συνδικάτα και Σέρβοι συνδικαλιστές κατέθεσαν στεφάνια στην Καισαριανή [εικόνες]

Καλοδεχούμενο το προσκύνημα των Σέρβων. Πριν, όμως,  πήγαν στη Σρεμπρένιτσα  “να φάνε χώμα” και να καταθέσουν 8.000  στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων του σέρβικου εθνικισμού, που ακόμα και σήμερα καλά κρατεί.

4. ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
Ο Βαυαρός πρωθυπουργός υποχρεώνει τις δημόσιες υπηρεσίες να τοποθετήσουν σταυρό -Ξεσηκώθηκε η Εκκλησία!
Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ -Φωτογραφία: dpa/P.Kneffel

 

Μετά μιλάμε για ισλαμική τύφλα. Η χριστιανική δεν πάει πίσω. Λέγαμε πως έχει τελειώσει στις σταυροφορίες και τις ιερές εξετάσεις. Πάντα όμως κάποιος,  όπως ο αλητήριος αυτός  Γερμανός παραπάω , θα υπάρχει για να μα θυμίζει πως οι θρησκείες είναι ύπουλες, σαν τις Λερναίες ύδρες. Οπότε, ή σκοτώνεις μια κι έξω το θηριό ή,  αν του κόβεις ένα- ένα τα κεφάλια,  πρέπει να περιμένεις πως θα  ξαναφυτρώνουν. Και ΟΛΩΝ  των θρησκειών  τα κεφάλια. είναι εντελως αδειανά. Και ως εκ τούτου, λίαν επικίνδυνα.

5. Διαψεύδει ότι θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ ο Νίκος Γκάλης
Νίκος Γκάλης /Φωτογραφία Αρχείου: Ιntime News

Μην  κάνεις τέτοιο έγκλημα,  Νίκο Γκάλη. Εσύ, ένας καθαρός, επαγγελματίας  αθλητής ,χωρίς αναβολικά και ουσίες, τί δουλειά έχεις να ταυτιστείς με μια παράταξη που χρηματοδοτείται από ναρκωτικά και μίζες;  Θα είναι  η απόλυτη εξαθλίωση.

6. ΚΙΝ.ΑΛ. για τις εξαγγελίες Γαβρόγλου: Δημιουργούν σύγχυση, θυσιάζεται η προοπτική και το μέλλον των παιδιών
Φωτογραφία: IntimeNews

 

Κάντε  αυτή την “πατάτα” , Συριζαίοι και θα δείτε για πότε θα μεταφέρετε το φακελάκι από τα νοσοκομεία στα σχολεία. Οι ΄Ελληνες  εκπαιδευτικοί δεν είναι καλύτεροι από τους γιατρούς. Η διαφθορά ,η διαπλοκή, ο χρημαστισμός θα χτυπήσουν κόκινο.

Μην τολμήσετε και καταργήσετε τις πανελλαδικές εξετάσεις, πριν διορθώσετε το Λύκειο. Μοναδική λύση είναι το εθνικό απολυτήριο, οι βαθμοί του οποίου θα συγκεντρώνονται  και από τις τρεις τάξεις.  Και τότε καταργήστε τις εξατάσεις.

Φυσικά, ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ είναι αναγκαίο ένα ξετίναγμα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Ο μοναδικός κλάδος που για πάνω από 30 χρόνια δεν αξιολογείται. Αυτούς τους ανθρώπους θα αφήσετε να αξιολογούν τους υποψήφιους για την Ανώτατη εκπαίδευση; Εγκληματείτε.

Ουδέποτε η Μέση εκπαίδευση είχε συγκετρώσει στον τόσο ευαίσθητο χώρο της, τόσους πολλούς άσχετους παιδαγωγικά και γνωσιολογικά εκπαιδευτικούς. Ζητήστε σήμερα από ένα φιλόλογο για παράδειγμα, να σας διαβάσει και να σας αναλύσει Παπαδιαμάντη. Θα κλάψετε και θα γελάσετε μαζί από την ανικανότητα ενός τέτοιου εκπαιδευτικού, που είναι η δουλειά του να προσεγγίζει τα κείμενα του “Κοσμοκαλόγερου”, έστω και ως ανάγνωση.  Θα τα συλλαβίζει.  Δράμα!

 

7. Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΗ
Οταν η «Αυριανή» αποκαλούσε «χαμερπή ομοφυλόφυλο» τον Μάνο Χατζηδάκι
Οταν η «Αυριανή» αποκαλούσε «χαμερπή ομοφυλόφυλο» τον Μάνο Χατζηδάκι [εικόνες]

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1987, ο Χατζιδάκις διέκοψε την ροή της συναυλίας με τη Νάνα Μούσχουρη  στο κατάμεστο  Καλλιμάρμαρο και είπε, μεταξύ άλλων,  τα εξής:

«Η σημερινή συναυλία έχει και έναν άλλο, ιερό σκοπό: Να καταγγείλω δημόσια την ανενδοίαστη ύπαρξη και κυκλοφορία της πιο βρωμερής, φασιστικής φυλλάδας που γνώρισε ο τόπος, της “Αυριανής”. Της φυλλάδας που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας χαμηλής νοημοσύνης. Της φυλλάδας που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τη δημοκρατία, όσο είναι δυνατόν να την  προστατεύει ένα τρωκτικό της. Της φυλλάδας που αποκομίζει κέρδη κολακεύοντας την αγραμματοσύνη και την ασημαντότητα σαν άλλη Αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Της φυλλάδας που το ψέμα και οι ψευδολογίες της είναι οικείες καθημερινά, εκμεταλλευόμενη την περιφρονητική σιωπή του θιγομένων. Η “Αυριανή” πρέπει να κλείσει. Και αυτό είναι το νόημα  της συμμετοχής μου στη σημερινή συναυλία στο Καλλιμάρμαρο».

«Ενας χαμερπής ομοφυλόφιλος»
Η απάντηση της εφημερίδας την επόμενη μέρα ενδεικτική της «ποιότητας» της Αυριανής:

«Χθες εμφανίσθηκε ένας χαμερπής ομοφυλόφιλος, να σε αποκαλέσει, φίλε αναγνώστη, φασίστα! Μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους και με μια εμπάθεια που διακρίνει τους παθητικούς ανώμαλους, εδήλωσε ότι η εφημερίδα που διαβάζεις είναι φασιστική και συνεπώς εσύ, ο αναγνώστης, φασίστας. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον απαίσιο εκμαυλιστή νέων, που ακούει στα ονόματα Μάνια, Μανωλία, Μανού Χατζηδού, ποιος επέτρεψε σ’ αυτό το απόβρασμα να παίρνει το μικρόφωνο στα χέρια του.  Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το ηθικό ΑIDS αυτού του βρωμερού υποκειμένου»…

Στήριξαν τον Κουρή, όχι τον Χατζηδάκι

Στο ίδιο φύλλο υπήρχε και ένα δισέλιδο με δηλώσεις στήριξης προς την εφημερίδα, από πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, τα οποία δεν στάθηκαν  τόσο στις καταγγελίες του κορυφαίου συνθέτη αλλά στην προτροπή του για το κλείσιμο της φυλλάδας – «μια επίθεση εις βάρος της ελευθεροτυπίας» κατά την άποψή τους. Ανάμεσα τους, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μανώλης Γλέζος, ο Λαλιώτης, ο Πάγκαλος, ο Κουλούρης, ο Πετσάλνικος, ο Μπέης  και ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Κουβέλης.  Τόσο μεγάλη ήταν η δύναμη της «Αυριανής» εκείνη την εποχή, τόσο πολύ φοβόνταν οι περισσότεροι να σταθούν απέναντί της.

Και ο «πόλεμος» της Αυριανής εναντίον του μεγάλου Ελληνα συνθέτη συνεχίστηκε επί χρόνια:

Οι εικονιζόμενοι παραπάνω   Κάφροι, υποστηρικτές του εντελώς παλιανθρώπου-παλιάτσου  Γ.  Κουρή , είναι κάμποσοι παρόντες, εν  ζωή ακόμα.  Και δεν αυτοχειριάστηκε κανένας από δαύτους  .  Ούτε  ζήτησαν ποτέ συγγνώμη.

Θαυμάστε ονόματα και μούρες στην εικόνα που πολλοί απ΄αυτούς, αντί να είναι φυλακή, κυκλοφορούν και ξεκοκαλίζουν   όσα   “φάγανε μαζί” .Συν  τις παχυλές συντάξεις που  τσεπώνουν.

  Τόσο άθλιοι.  Για φτύσιμο!