ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ
Πύρινη τραγωδία: Πληροφορίες για 3 νεκρούς στο Βουτζά -Ενας επιβεβαιωμένος
Φωτογραφίες: Intimenews/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Τυχαίες φωτιές! Καμιά σχέση με το “Μακεδονικό”, τους  εθνικιστές, τους ακροδεξιούς, τους  Ναζί, τους σαλεμένους.

Πάντα λέγαμε πως είναι ικανοί για όλα αυτή η φάρα. ΄Οποια και αιτία άλλη να μας πλασάρουν, εμείς δε θα κάνουμε πίσω από αυτή μας τη διαπίστωση. Παλιά ιστορία οι πυρκαγιές. Και οι αιτίες πάντα ίδιες.

 

΄Αλλωστε, εμείς ξέρουμε από προσωπική εμπειρία .Οι απειλές των ζόμπι εθνικιστών, ακροδεξιών και  ναζιστών και σε μας είναι ίδιες. “Θα σας κάψουμε ζωντανούς, ρε απάτριδες, προδότες…” Γνωστά , και επαναλαμβανόμενα επεισόδια.  Και με ταυτότητες οι πρωταγωνιστές- δράστες.

__________________________________________________________

1. ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ξένος τύπος: Οι Ελληνες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στην… Ελλάδα -Ακριβή απόλαυση
Απλησίαστη η Ελλάδα για τους Ελληνες /Φωτογραφία: Shutterstock

 

Επιπλέον κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ενώ η χώρα βουλιάζει από τουρίστες οι ντόπιοι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα κέρδος όντας κακοπληρωμένοι και με πολλές ώρες εργασίας εφτά ημέρες την εβδομάδα.

Το δημοσίευμα, που αναπαράγει η Deutsche Welle αναφέρεται στα ακριβά εισιτήρια, διαμονή και φαγητό για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Στα τέσσερα ευρώ ένας καφές φίλτρου

«Διαδρομή από τον Πειραιά στην Τήνο με ένα συμβατικό, αργοκίνητο καράβι που πλέει στο Αιγαίο. Ο καφές φίλτρου κοστίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4 ευρώ και το γλυκό φθάνει μάλιστα τα 6 ευρώ.

Ακριβά δεν είναι όμως μόνο τα νησιά αλλά και η ηπειρωτική χώρα, ωστόσο αναμένονται 32 εκατομμύρια τουρίστες. 10% περισσότεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ενα νέο ρεκόρ».

Απλήσιαστα για έναν μέσο εργαζόμενο τα καταλύματα

Η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι διακοπές στην Ελλάδα έγιναν μια ακριβή απόλαυση, την οποία πολλοί ντόπιοι δεν μπορούν να αντέξουν. Μια διαδρομή με το πλοίο μετ‘ επιστροφής για μια οικογένεια με αυτοκίνητο στη Λέσβο κοστίζει 600 ευρώ. Τα καταλύματα για έναν μέσο εργαζόμενο είναι απλησίαστα. Κάτω από 150 ή 200 ευρώ τη βραδιά στη Μύκονο ή στην Σαντορίνη δεν υπάρχει κάτι αξιοπρεπές για να μείνεις».

Κανένα κέρδος για τους ντόπιους

Και η Tiroler Tageszeitung καταλήγει: «Οι ντόπιοι δεν έχουν κανένα κέρδος από όλα αυτά. Μάγειρες, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ ή καμαριέρες για ένα μηνιαίο μισθό 200, 300 ή το πολύ 900 ευρώ. Εφτά μέρες την εβδομάδα. Απειρες, απλήρωτες υπερωρίες θεωρούνται κάτι απολύτως φυσιολογικό».

 

Προς ιστορικό ρεκόρ με 22,5 εκατ. τουρίστες φέτος

«H συνολική τουριστική ροή του 2014 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 22,5 εκατ. τουρίστες (νέο ζενίθ), έναντι αντίστοιχης ροής 19,9 εκατ. επισκεπτών, που παρατηρήθηκε το 2013», αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

 

Ο τουρισμός είναι βασικός οικονομικός βραχίονας της χώρας. Μια από τις (ελάχιστες) ισχυρές ατμομηχανές που σέρνουν το (αργοκίνητο και παλιάς «τεχνολογίας») τρένο, που λέγεται Ελλάδα. Η χώρα, ως γνωστόν, είναι γεωργική και κτηνοτροφική, δεν έχει βαριά βιομηχανία, δεν κατασκευάζει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, δεν διαθέτει αξιόλογη βιομηχανία κατασκευής (και ευτυχώς!) όπλων . Πορτοκάλι, λεμόνι, ελίτσα, φέτα είναι το μοναδικό  μας «καύχημα».  Επομένως, δεν μπορείς να εφαρμόσεις εδώ τα παραγωγικά-οικονομικά μοντέλα Γερμανίας, ούτε να είσαι πλούσια «αγορά», όπως συμβαίνει σε άλλα αναπτυγμένα βιομηχανικά-εμπορικά κράτη.
Εμείς εδώ, όμως, διαθέτουμε άλλου είδους…βαριά βιομηχανία:   Πολύ ήλιο, όμορφες θάλασσες, γραφικά νησιά και αρχαίες «πέτρες». Γι΄αυτό κατηφορίζουν μιλιούνια οι Ευρωπαίοι τα καλοκαίρια στα «ιερά χώματα», να προσκυνήσουν και να απολαύσουν. Γι΄αυτό σπάσαμε ρεκόρ αφίξεων τουριστών το περασμένο καλοκαίρι και, όπως φαίνεται, η άνοδος του τουρισμού θα είναι θεαματική και τα επόμενα χρόνια.
΄Ομως, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ποιος ωφελείται άμεσα και αποκλειστικά από την εκμετάλλευση του τουρισμού; Οι ΄Ελληνες στο σύνολό τους; ΄Ολη η επικράτεια, το κράτος (διάβαζε ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, η αγορά, η  ανάπτυξη γενικότερα);  ΟΧΙ, ΒΕΒΑΙΑ. Σε καμιά περίπτωση. Θεωρητικά ωφελούμαστε όλοι. Στην πραγματικότητα, όμως, ελάχιστοι. Κι αυτοί είναι οι μόνο οι κατοικοι (και όχι όλοι) των περιοχών (νησιών ειδικά) που  είναι τουριστικά.
Ανακαίνισαν ή ξανάχτισαν (όσοι είχαν «εμπορικό δαιμόνιο»)  το πατρικό στο παραλιακό χωριό  και νοικιάζουν 10…rooms 50 ευρώ τη  βραδυά! ΄Aλλοι άνοιξαν μια ψαρουταβέρνα, ένα ουζερί, μια καφετέρια, ένα μπαρ και για 4μήνες ,όσο κρατάει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, τρώνε με «χρυσά κουτάλια». Γρήγορο, πολύ και…μαύρο χρήμα. Είναι πασίγνωστο πως κανένας απ΄αυτούς τους…επιχειρηματίες δε δηλώνει πραγματικά εισοδήματα. Σπάνια να κόψουν απόδειξη και μόνο όταν μυρίζονται φορολογικό κίνδυνο στη δίνουν με… τρεμάμενο χέρι. ΄Οσα ΔΕ βγάζει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος σε ένα χρόνο, δουλεύοντας σκληρά και ακατάπαυστα, τα εισπράττουν αυτοί με 20 τραπέζια σε παραλία που την έχουν,μάλιστα, και καταπατήσει.
Το περισσότερο από αυτό  χρήμα που εισπράττουν οι Συν-Έλληνες στην Κρήτη, τη Μύκονο,τη Ρόδο, τη  Σαντορίνη είναι  αδήλωτο και «κατάμαυρο». Οπότε, τί όφελος έχει η χώρα, οι υπόλοιποι ΄Ελληνες από τον τουρισμό; Με τα ψιχία που  παρουσιάζουν πως εισπράττουν οι αετονύχηδες μόνο αυτοί, οι δράστες του φορολογικού εγκλήματος, ωφελούνται. Ο Ηπειρώτης, ο Ρουμελιώτης, ο Θεσσαλός όχι μόνο δε συμμετέχει στο «τσιμπούσι»,αλλά πληρώνει και αυτός αδρά,το ίδιο με τον ξένο, την καμερούλα στην υπόγα που του νοικιάζουν και τη σαρδέλα που του σερβίρουν μπαγιάτικη και άψητη, μια βδομαδίτσα (όλη κι όλη), αν πάει διακοπές.
Ο ΄Εληνας στην ηπειρωτική χώρα αν δε καλλιεργήσει τη γη του, αν δεν έχει 20 «μανάρια», αν δεν κάνει και κανένα μεροκάματο,δε «βγάζει χειμώνα». Μιλάμε, δηλαδή, για το 70% του ελληνικού λαού. Αν εξαιρέσεις κάτι μεγάλους επιχειρηματίες ξενοδοχείων  πολλών αστέρων στα «βρβάτα» τουριστικά νησιά, οι υπόλοιπο που δουλεύουν φουλ και εισπράττουν  τουριστικό χρήμα ,είναι μικρομεσαίοι αλλά…λίγοι.
Δεν κονομάνε ΟΛΟΙ από τον τουρισμό, ακόμα κι αν η περιοχή τους είναι τουριστική. Τί κέρδος  έχει ο Κρητικός στον Ψηλορείτη από τους τουρίστες; Λεφτά βγάζει ο «σύντεκνος» στον ΄Αγιο Νικόλαο, στο Κριτσά, στην Ιεράπετρα (για να μείνουμε στο  Λασήθι, που το ξέρουμε καλά). Στο βουνό, ο γερο-Κρητίκαρος, ίσια που καταφέρνει να τα φέρει βόλτα με τη συνταξούλα του ΟΓΑ .Είναι κατανοητά  αυτά και δε χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.
Το κράτος οφείλει να δει από την αρχή το «φάκελο τουρισμός». Απο μηδενική βάση. Να φτιάξει ορθολογιστικά προγράμματα, να κάνει δίκαιη κατανομή σε όλη τη χώρα του τουριστικού πλούτου. Να φάει ψωμί» και ο Ναυπλιώτης στο Τολό, αλλά και ο καημένος ο  Φαναρίτης στην  Ανδρίτσαινα , που δεν έτυχε να έχει στα πόδια του την «αγία» θάλασσσα.
Αλλιώς,»άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη». Να μη μιλάμε για τουριστική Ελλάδα, για «συνάλλαγμα» που αφήνουν οι ξένοι στη χώρα, αλλά για ευρώ-πουλα που ξεκαλίζουν ελάχιστοι συν-΄Ελληνες με λίγη δουλειά και όπως είπαμε είναι  μαύρο χρήμα , «κατάμαυρο»!
ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΚΑΤΑΡΑ ΟΙ ΑΘΡΟΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ; (4/6/2018)
Guardian: Γιατί ο τουρισμός στα ελληνικά νησιά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ
Φωτογραφία: ΑΡ

“Ελλάδα ετοιμάζεται να καταγράψει νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, που αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 32 εκατομμύρια, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία”.

 

Είτε  σημειώσει νέο ρεκόρ αφίξεων είτε πάει κατά διαβόλου ο τουρισμός της Ελλάδας, τους μόνους που ενδιαφέρει είναι οι  έμποροι  και οι επιχειρηματίες στα νησιά και στις αρχαιολογικές περιοχές που τον εκμεταλλεύονται. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι έξω από το  φαγοπότι αυτό  των λίγων, της συντεχνίας.
Αισχροί προσφυγοφάγοι, απάνθρωποι, αλλά και δεινοί φορο-φυγάδο-κλέφτες («μαύρο» το 70-80% του χρήματος  που εισπράττουν) αρπακτικοί, εκμεταλλευτές (μια τρύπα  3Χ3 στην υπόγα που δεν παίρνεις ανάσα το καλοκαίρι , τη χρεώνουν ένα πενηντάρικο!) οι βαρόνοι αλλά και  οι ευκαιριακοί  μικρομεσαίοι με τις   αρπαχτές   του τουρισμού . Κι αντί να συνεισφέρουν, έστω και ένα ελάχιστο  στο δημόσιο κορβανά, όπως  εμείς οι υπόλοιποι ΄Ελληνες, αχόρταγοι όπως είναι,   εκτινάσσουν τις τιμές στον αέρα, εκμεταλλεύονται  ασύστολα ΄Ελληνες και ξένους  και σε τρεις μήνες μέσα, βγάζουν τόσα, όσα οι υπόλοιποι΄Ελληνες ούτε στα όνειρα τους  δεν τολμούν να  χαρούν.
Χρόνια αποκοιμίζουν  με αυτό το μύθο της μεγάλης σημασίας και της  προσφοράς του τουρισμού  στους ΄Ελληνες. Ο  άμοιρος Ηπειρώτης, ακούει για τέτοια νούμερα   τουριστών  και  φαντάζεται  πως έχει κι αυτός κέρδος από την αύξηση του αριθμού τους   . Η πραγματικότητα ,όμως, είναι πως, έτσι  όπως  έχει αφήσει μπάχαλο το κράτος τα πάντα, και  στον  τουρισμό,   αν  πλουτίζουν κάποιοι, είναι  μόνο οι ξενοδόχοι, οι  ταβερνιάρηδες και οι …  ρουμάδες  στα νησιά και τις άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.
Καιρός να  γκρεμίσουμε κι αυτό το  μύθο,που έφτιαξε η  ίδια η συντεχνία, το  συνάφι  των εμπόρων του τουρισμού.  Και δεν κόβουν που δεν κόβουν ποτέ αποδείξεις. Ας αποδίδουν τουλάχιστον τον αναθεματισμένο  ΦΠΑ που τους τον καταβάλουμε κας (ζεστό χρήμα) .Κι ας κρατάνε τις βρωμοκάμερες και  τη χωριάτικη σαλάτα τους σε λογικές τιμές τώρα στην κρίση, για να μπορεί και ο μέσος ΄Ελληνας να πάει μια εβδομάδα διακοπές.
Συνομοταξία κι αυτή!

 

2. Ολη η Ελλάδα κλίνει το γόνυ στον Μάνο Ελευθερίου -Τα συγκινητικά μηνύματα καλλιτεχνών
Ο Μάνος Ελευθερίου -Φωτογραφία: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

 

Με θλίψη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά έναν Μεγάλο: Τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου ο οποίος πέθανε σε ηλικία 80 ετών τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ο σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος έπαθε ανακοπή καρδιάς. Τις τελευταίες δύο ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο καλλιτεχνικός κόσμος, είναι συγκλονισμένος από την απώλεια του Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος είχε γράψει πολλά από τα κορυφαία τραγούδια και είχε μελοποιηθεί από πλειάδα σπουδαίων συνθετών. Τα λόγια του ποιητή είχαν τραγουδηθεί από εκατομμύρια Ελλήνων, δεκαετίες τώρα.

Μηνύματα συγκίνησης έστειλε και ο πολιτικός κόσμος της χώρας για την απώλειά του.

 

O  Μάνος Ελευθερίου με την άνεση που  έκανε τσάρκες  στις “γειτονιές” ως.. αλάνι , την ίδια στιγμή μπούσε να σουλατσάρει άνετα και   στα “μέγαρα” και τα “παλάτια” της καθεστωτικής διανόησης.

Και η εκτίμησή μας για εκείνον είναι ανάλογη της  παραπάνω διαπίστωσης.

 

3. ΗΤΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Στα δικαστήρια η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ -Ζητάει από εταιρία 6,12 εκατ. δολ.
Η εταιρεία δεν της έχει καταβάλει τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει, φωτογραφία: apimages

 

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και της εταιρείας Kat Florence Design, με έδρα το Μανχάταν.

Αυτό, καθώς όπως ισχυρίζεται η 53χρονη ηθοποιός αν και έχει εκπληρώσει όλους τους όρους της συμφωνίας που είχαν μεταξύ τους, η εταιρεία δεν της έχει καταβάλει τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει.

6,12 εκατομμύρια είναι να εισπράξει το  ξέκωλο! Και γιατί παρακαλώ;

Τί ρωτάμε τώρα. Απλή η απάντηση. Γιατί ως άξιος υπηρέτης της βιομηχανίας του σεξισμού  , αμείβεται αναλόγως της προσφοράς. Και τέτοια  προσόντα διαθέτει πολλά η πορνοστάρ . Εξ ού και παχυλές οι αμοιβές.

Ποιος άλλος λέτε θα μπορούσε  να εισπράξει τα αστρονομικά αυτά ποσά; Ο ερευνητής στο εργαστήριο που ψάχνει για το φάρμακο του καρκίνου;  Θεός φυλάξοι! Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι… όλα τα λεφτά ,ως κακό κορίτσι,  και τα λαμβάνει επαξίως.

 

3. ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ, ΣΕ ΓΙΓΑΝΤΟΟΘΟΝΕΣ
Νέες φωτό και παρασκήνιο από το γάμο του δημάρχου Γλυφάδας: Οι γιγαντοοθόνες, οι 5.000 καλεσμένοι και οι χαιρετούρες μέχρι το ξημέρωμα [εικόνες]

 

Νέες φωτό και παρασκήνιο από το γάμο του δημάρχου Γλυφάδας: Οι γιγαντοοθόνες, οι 5.000 καλεσμένοι και οι χαιρετούρες μέχρι το ξημέρωμα [εικόνες]

 

Κάποιος άλλος θα μπορούσε να τον παρομοιάσει και με ανοιχτή πολιτική εκδήλωση καθώς έδωσαν το παρόν 5.000 καλεσμένοι (είχαν σταλεί 3.000 προσκλητήρια), οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν δημότες Γλυφάδας, αλλά και πολλοί πολιτικοί: Πρώτα από όλα ο ίδιος ο γαμπρός, ακολούθως ο κουμπάρος Κώστας Καραμανλής και στη συνέχεια δεκάδες στελέχη της ΝΔ, ανάμεσα στα οποία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Γιάννης Βρούτσης, η Αννα Καραμανλή, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η Σοφία Βούλτεψη, ο Πέτρος Δούκας και πολλοί άλλοι.

 

΄Ολα “τα καλά παιδιά παρόντα”. Αριβώς όπως στην ομώνυμη ταινά του Μάρτιν Σκορτσέζε

Η μαφιόζικη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με όλη τη νεοδημοκρατική φαμίλια, κουμπάρους, εργολάβους, νταβατζήδες και  λοιπή γαλάζια ακρίδα,αφού καταλήστεψαν το σύμπαν, πέταξαν και  το καράβι στην ξέρα και αφήσανε εμάς να πληρώσουμε της… νύφης τα σπασμένα.Κι αυτοί ως αθώες περιστερές   με ήρεμη της συνείδησή τους,  κάνουν τώρα νέες κουμπαριές, χρειαζούμενες προφανώς στο μέλλον.

Πού ξέρεις; Μπορεί κάποτε να “γκρεμίσει κανένας φούρνος”    και σ΄αυτό τον τόπο και να δούμε τους παραπάνω νεόνυμφους  να πηγαίνουν τσιγάρα στα… καλά παιδιά στη φυλακή.΄Αμποτε!