¨ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. «ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ»
Μέτρα α λα Ερντογάν για την οικονομική κρίση -Λογοκρισία και δικαστές
Yasin Bulbul/Pool Photo via AP

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Δυο είναι (ανέκαθεν) οι πιο αισχρά διαπλεκόμενες  και επικίνδυνες συντεχνίες. Των δασκάλων και των δικαστών . Και βάζουμε πρώτους τους δασκάλους  (διαφορά…στήθους με τους δικαστές), γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι η βασική αιτία του κακού. Είναι αυτοί που  διδάσκουν  στους  αυριανούς πολίτες   πώς θα …εξελιχθούν  σε κακούς πολίτες, κλέφτες επαγγελματίες, αλλά και   διαπλεκόμενους  φορείς  θεσμών.
Οι περισσότεροι σπεύδουν να κατηγορήσουν τους πολιτικούς (εξουσία) μόνο, ως πηγη των δεινών. Ξεχνούν όμως πως η εξουσία είναι  αδύνατον να σταθεί χωρίς δασκάλους  και δικαστές,  που είναι τα κανάλια διοχέτευσης της ιδεοληψίας της  “άρχουσας” τάξης και των   εντολών των  καθεστώτων.

Πώς θα μπορούσε να σταθεί για παράδειγμα ο “Σουλτάνος”  της Τουρκίας, αν επίορκοι, διεφθαρμένοι και φανατικοί δικαστές δεν αναλάμβαναν να στείλουν τη μισή Τουρκία στις φυλακές, εκτελώντας  τις εντολές του τυράννου; Και σήμερα, βλέπουμε πάλι να παίρνουν εντολές να εξαπολύσουν “κυνήγι μαγισσών”, αναζητώντας ανύπαρκτους ενόχους για την καταβαράθρωση της τουρκικής οικονομίας, έργο εξ ολοκλήρου του Ερντογάν  και της εγκληματικής παρέας που  κυβερνά σήμερα τη γείτονα χώρα.

 

 

2.α Ινστιτούτο Ifo: Ιδαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση στην Τουρκία- Πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο/ Φωτογραφία: AP
β. Κρούγκμαν: Το πάρτι τελείωσε για την Τουρκία

Το χρέος σε ξένο νόμισμα βυθίζει την τουρκική οικονομία σε ένα σπιράλ θανάτου, τονίζει ο Κρούγκμαν. Η επιλογή των capital controls, η διαγραφή χρέους και η δύσκολη επιστροφή σε δημοσιονομικά βιώσιμο μονοπάτι.

Κρούγκμαν: Το πάρτι τελείωσε για την Τουρκία

H Toυρκία είναι αντιμέτωπη με μια κρίση παρόμοια με αυτήν που έπληξε την Ινδονησία και άλλες χώρες της Ασίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εκτιμά σε άρθρο του στους New York Times ο Πολ Κρούγκμαν.

γ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρωπαϊκά ΜΜΕ για Ερντογάν: «Ο Σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία: ΑΡ)

 

Η αρχή του τέλους του δικτάτορα, αλλά  και η αρχή  των δεινών του τούρκικου λαου. Και ο μεν  Σουλτάνος  πληρώνει την αφροσύνη του. Την οίηση,την αλαζονεία και την έλλειψη ιστορικής μνήμης.  Ο κόσμος που  δεν τον ακολούθησε,όμως, στα εθνικιστικά, ισλαμικά, παρανοϊκά, παραληρηματικά του…οθωμανικά  οράματα ,γιατί να υποστεί τις συνέπεις;

Από την άλλη, να ξαναϋπενθυμίσουμε μια βασική ιστορική αλήθεια. Η οικονομία της Αγοράς είναι ο εχθρός της Οικιακής  Οικονομίας, η οποία  αποτελεί τον πιο  στέρεο πυλώνα των κοινωνιών,αιώνες τώρα. Και  στηρίζεται σε μια αρχή: Ο, ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙΣ,  ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ!

Δε θα ορθοποδήσουν ποτέ οι κοινωνίες των ανθρώπων, παραδομένες  στις ατιμίες, την κερδοσκοπία  και  τα καπρίτσια της οικονομίας της αγοράς.  Το πιο ανήθικο κοινωνικό βαρίδι που συναντάμε στη Ιστορία είναι η  φάρα των  δανειστών και τοκγλύφων.  Υπήρξαν ανέκαθεν  οι δυνάστες των κοινωνιών.

 

3.Πυροσβεστική: Δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα φωτιάς στην περιοχή των Ψαχνών
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

Πάει και το πανέμορφο δάσος έξω από τα Ψαχνά στο δρόμο που οδηγέι στο χωριό Κοντοδεσπότη(ι). Το είχαμε πάμπολλες φορές επισκεφτεί και αποθαυμάσει. Τώρα αποκαϊδια!

Οι φωτιές είναι…τυχαίες! Εντελώς…συμπτωματικά, δηλαδή,  ξεπετάγονται τις ημέρες που έχει αέρα. Τις άλλες, με καύσωνα και  άπνοια, ούτε για δείγμα δεν υπάρχει πανελλαδικά  πυρκαγιά. Κι ας λέει ο Θουκυδίδης πως τέτοιες ημέρες γίνονται πυρκαγιές “εκ του αυτομάτου”.

Παιδί στην Ανδρίτσαινα. Και δίπλα στο  καταπράσινο  Κουφόπουλο (που σημαίνει, κουφός τόπος, κρυμμένο χωριό με    απέραντη ησυχία, σιγή), κανα 2-3χιλιόμετρα απόσταση  από το “γιοφύρι του Μαχαιρά”,  απέναντι από την Καμπενίτσα, ξεκινούν  πυκνά  δάση από αιωνόβιες καστανιές  και λόγγοι με πουρνάρια και  αδιάβατα μονοπάτια, που καλύπτουν εκατοντάδες στρέμματα. Ποτέ δε θυμήθηκα, ως παιδί, πυρκαγιά. Ούτε άκουσα να  μολογάνε κάτι τέτοιο οι παλιότεροι.  Κι ας ήταν μια ζωή μέσα στα χωράφια,τα λειβάδια  και τα δάση οι γεωργοί και οι  τσοπάνηδες.Κι ας άναβαν φωτιές τα καλοκαίρια, έξω στην ύπαιθροπου ζούσαν.

Κι από  το 1980 και μετά, έχει  καεί ολόκληρη η Ελλάδα. Μια χώρα με έρημα, παρατημένα  πια κτήματα, με ανύπαρκτους επισκέπτες  και περιπατητές στα δάση. Τί συνέβη; Πώς ξαφνικά όλα αυτά τα χρόναι κάηκε ο τόπος;

Οι περισσότερες απ αυτές τις πυρκαγιές είναι από εμπρηστές  οικοπεδοφάγους και ανεγκέφαλους  Ελληνάρες που τους πήρε το δασαρχείο τα  εγκαταλελειμμένα χωριάφια,δάση πια,  και εκδικούνται έτσι, καίγοντάς τα. ΄Αλλες τις βάζουν οι…εορτάζοντες   σε ημέρες φασιστικών και χουντικών επετείων. Και τέλος, έχουμε και δύο  πυρκαγιές …  δια χειρός και υπογραφής Ρώσων πρακτόρων και αχυρανθρώπων τους. Τέτοιες είναι αυτές το 2007 στην Ηλεία και οι πρόσφατες στο Μάτι  με τους σχεδόν  100 νεκρούς. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

4. Νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους ο Κώστας Δήμτσας
Νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους ο Κώστας Δήμτσας / Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

 

Άλλο τούτο και πάλι. Κράτος εν κράτει το ΄Αθως. (Και άντρο της ρώσικης κατασκοπείας). Κι ας βάζουν πολιτικούς διοικητές. ” Στάχτη στα μάτια”.

Πότε θα βρεθεί μια κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την αισχρή παράδοση του αυτοδιοίκητου στο ΄Αγιο ΄Ορος; Ζήλεψαν και τούτοι το παπικό δοβλέτι.  Ως γνωστό το Βατικανό ,παλιότερα τουλάχιστον, ήταν το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο. Ούτε ισχυροί ηγεμόνες δεν κατάφεραν πολλές φορές να κάμψουν την ισχύ του.

Αλλά και στο ΄Αγιο Όρος στην ιστορία του  η κοσμική εξουσία απέφευγε τς συγκρούσεις. Μια από τις δυναμικότερες επεμβάσεις, της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης εδώ, ήταν αυτή που έχουμε περιγράψει  παλιότερα, όταν καταλύθηκε το ΄Αβατο από τους Βλάχους και τις Βλαχοπούλες.

5. ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Πολιτεύεται ο Ρίτσαρντ Γκιρ -Διεκδικεί θέση στο Κογκρέσο
Στη θέση του Σον Πάτρικ Μάλονι, φωτογραφία: apimages

Καλός ηθοποιός ο Ρίτσαρντ  Γκιρ, δε λέμε. Αλλά, και πολτικός; Γιατί; Ποια είναι τα εχέγγυα ικανότητας  και ποια  η προσφορά  του ,ώστε να αναγορεύεται σε υποψήφιο για την διεκδίκηση της  ηγεσίας μιαςΑμερικής;

Αυτές οι επιλογές είναι   ο καθρέπτης των κοινωνιών. Η βιομηχανία θεάματος ανθεί στις ΗΠΑ. Οπότε,  ένας άξιος εκρόσωπος -υπηρέτης της,  όπως ο ηθοποιός παραπάνω, γιατί να μην τον θεωρούν άξιο και να τις κυβερνήσει;

Σημεία των καιρων!

 

6.ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Αποκαλύφθηκε θαυμάσιο ιερό της θεάς Αρτέμιδος στην Εύβοια
Τα έως τώρα ανεσκαμμένα κτίρια είναι δύο στοές, φωτογραφίες: ΥΠΠΟ

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα αποκάλυψε το 2017 το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην περιοχή Παλαιοχώρια ανατολικά της σημερινής Αμαρύνθου.

Ενσφράγγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος» και τρεις βάσεις ελληνιστικών χρόνων με αναθηματικές επιγραφές προς την θεά Αρτέμιδα, τον αδελφό της Απόλλωνα και τη μητέρα τους Λητώ επέτρεψαν την ταύτιση των κτιρίων που ανασκάφηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια με τον ιερό χώρο, ο οποίος, κατά τις αρχαίες πηγές υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Εύβοιας.

Τα έως τώρα ανεσκαμμένα κτίρια είναι δύο στοές οι οποίες ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και βόρεια, καθώς και μία ιερά πηγή.

Σημαντική ανασκαφή και πολύτιμα τα αρχαιολογικά ευρήματα  ανατολικά της Αμαρύνθου. Σπουδαία αρχαία περιοχή με εξέχουσα την πόλη της αρχαίας Ερέτριας.

Η Εύβοια είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές,και όχι μόνο της Ελλάδας, σε πολύ αξιόλογα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα. Πριν 13 χρόνια, είχαμε ασχοληθεί με τη μελέτη της περιοχής πάνω από την Ερέτρια στα  ψηλά βουνά, που σήμερα βρίσκεται το χωριό Καμπιά.   Εδώ και στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνονται τα  άλλα χωριά κάτω,  πιθανολογούμε πως ήκμασε  η χαμένη Οιχαλία. Εδώ στα Καμπιά και λίγο πριν ανέβη κανείς στο χωριό στην τοποθεσία Τσαγιούς, διασώζονται και σήμερα τα λίγα ερείπια ναού του Απόλλωνος ή της Αρτέμιδος.

Παραθέτουμε την εργασία της έρευνας    που παρουσιάσαμε  το 2006 σε ημερίδα στη Στενή  Ευβοίας    με τίτλο “Στα ίχνη της Χαμένης Οιχαλίας:

(http://www.homo-naturalis.gr/home/content/view/190/77/)