ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1.ΠΑΠΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΠΑΘΙΩΤΑΚΗΣ
Πέθανε ο ιερέας που είχε τελέσει την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη το 1957 -Είχε περάσει από Στρατοδικείο
Φωτογραφία: ekriti.gr

 

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο παπα-Σταύρος Καρπαθιωτάκης. Ο ιερέας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στον Άι-Γιάννη Κνωσού, στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για τον ιερέα που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη το Νοέμβριο του 1957 και ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από Στρατιωτικό Δικαστήριο.

Η κηδεία του ιερέα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Κνωσού.

Ο Σταύρος Καρπαθιωτάκης το Νοέμβριο του 1957 ήταν στρατιωτικός ιερέας και υπηρετούσε στο Ηράκλειο. Κι όπως είχε πει σε συνέντευξή του:

«Τον Νοέμβριο του 1957 ήμουνα στρατιώτης και παπάς και υπηρετούσα την θητεία μου στο Ηράκλειο. Μια μέρα πριν την κηδεία του Καζαντζάκη, ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μα μην βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοέμβριου. Οι αρχές και ο στρατός φοβόνταν μεγάλες φασαρίες,

γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. Όταν θα το ‘παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ σαν παπάς ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδηση μου με πείραζε πολύ. Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ’ ένα βαφτισμένο Χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο η εγκληματικό. Όσο αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω. […] Το ‘σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα. […] Όλοι νόμισαν ότι με έστειλε η εκκλησία να τον κηδέψω. Είχαν δει και τον Μητροπολίτη Ευγένιο στον Άγιο Μηνά. Δεν ήξερε κανείς τι γινόταν στα παρασκήνια! […] Πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκα φυλακή για έξι μήνες».

Τέτοιοι παπάδες  διασώζουν  σήμερα την εκκλησία από  τον παντελή εξευτελισμό. Και πάντα, σε όλες τις εποχές  υπήρχαν τέτοιοι.

Συγκρίνετε τον  παπα Σταύρο με τον  ασεβή δεσπότη  Αμβρόσιο. Σαν τον τελευταίο βέβαια, είναι η συντριπτική πλειοψηφία του κλήρου. Κι ας μην είναι όλοι Ναζί, όπως ο Καλαβρύτων.

Καλό κατευόδιο παπα Σταύρο! “Τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισαι  τὸν δρόμον τετέλεκας, τὴν πίστιν τετήρηκας” ·

 

2. Ανθρωποκτονία από πρόθεση!» -Κατάθεση-κόλαφος της Β.Φύτρου για το Μάτι
Μάτι (Φωτογραφία: Eurokinissi)

Κόλαφος» είναι η κατάθεση της Βαρβάρας Φύτρου, που έχασε τον σύζυγο και τα παιδιά της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η κα Φύτρου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακή, στάθηκε στη μήνυση που είχε καταθέσει πριν από μία εβδομάδα κατά των Ρένα Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους Σωτήριο Τερζούδη, τέως αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρέπει να βρείτε ποιοι φταίνε. Εγώ θεωρώ αυτούς τους ανθρώπους υπεύθυνους για ό,τι έγινε εκείνο το απόγευμα και έχασα την οικογένειά μου» κατέθεσε.

«Σας παραδίδω τη μήνυσή μου. Εμμένω σε όσα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και κακουργηματική έκθεση. Για όλα τα άλλα να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα βρείτε. Δείτε ποιοι φταίνε και ποιοι όχι. Θεωρώ ότι συνυπεύθυνοι και συνυπαίτιοι αποκλειστικά είναι αυτοί τους οποίους κατήγγειλα με τη μήνυσή μου» πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

Ο δικηγόρος της κα Φύτρου, Βασίλης Καπερνάρος εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, πως δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά το σχέδιο πολιτικής προστασίας αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έκανε τίποτα απολύτως.

Οπως αναφέρουν τα έγγραφα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Μαραθώνα, που είχε γίνει τον Απρίλιο, γινόταν λόγος για τα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική προστασία του δήμου. «Ο τομέας πολιτικής προστασίας στον Δήμο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά από πλευράς οργάνωσης δυνατοτήτων προσβασιμότητας στην επέμβαση και διαχειριστικής αποτελεσματικότητας από τον Δήμο».

«Η προσβασιμότητα των ακτών θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά από το ΣΒΑΚ αλλά και να υιοθετήσει προτάσεις και λύσεις μέσα από τη διαβούλευση. Θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο πρότασης για την πρόσβαση στο παράκτιο άλσος, το οποίο θα αποτελεί μετά από διαβούλευση τη θέση του Δήμου και θα έχει και τη σύμφωνη άποψη των δημοτών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στον στρατηγικό σχεδιασμό.

«Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 185 από το 2007, έξι μήνες αφότου αναλάβει δήμαρχος πρέπει να καταρτίσει επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αυτό δεν έγινε ποτέ στον Δήμο Μαραθώνα, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το νόμο. Η κ. Δούρου είχε ενημερωθεί. Για την τήρηση της νομιμότητας και για την εφαρμογή των διατάξεων που προστατεύουν τη δημόσια τάξη υπεύθυνη είναι η Εισαγγελία. Εχουμε έναν νόμο ο οποίος δεν τηρήθηκε» δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Καπερνάρος και πρόσθεσε: «Ο καθένας με τη δική του αναλογία έχει ευθύνη. Γιατί δεν καταρτίστηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα εν προκειμένω; Ερχεται στο δημοτικό συμβούλιο του Απριλίου πριν από τις πυρκαγιές και λέει πως πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα για την πολιτική προστασία. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα στείλει αυτά στην Περιφέρεια. 

«Δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί. Δεν υπήρχαν εγκατεστημένες περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων. Δεν υπήρχαν καν αντιπυρικές ζώνες. Δεν υπήρχαν άνθρωποι σχετικοί να ενημερώσουν τον κόσμο για την πυρκαγιά. Δεν υπήρχαν ούτε κανόνια εκτόξευσης νερού στον Δήμο. Δεν υπήρχε πρόνοια προσπέλασης στη θάλασσα. Δεν υπήρχαν οι αρμόδιοι άνθρωποι να εκκενώσουν και να λάβουν μέτρα για το χώρο. Δεν υπήρχε τίποτα από τα όσα απαιτεί ο νόμος για την πολιτική προστασία. Ξεσπάει η φωτιά, ξεκινάει από το Νταού Πεντέλης και καίγονται στο Μάτι. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και το σύστημα είναι εντελώς ανύπαρκτο, κόβουν το δρόμο στη Μαραθώνος και στέλνουν τα αυτοκίνητα κάτω στο Μάτι και στην παραλία, όπου εγκλωβίζονται άτομα και καίγονται. Αν πήγαιναν τα οχήματα η φωτιά θα έσβηνε στο Νταού Πεντέλης», επισήμανε ο δικηγόρος της κα Φύτρου.

«Εν τω μεταξύ, η αδράνειά τους και οι εγκληματικές τους ανθρωποκτόνες πράξεις και παραλείψεις αποδεικνύονται διότι μία άλλη υπηρεσία δημοτική εφαρμόζει πρόγραμμα επιχειρησιακό που λέγεται “Θεμιστοκλής” και αυτός είναι ο Δήμος Αθηναίων. Τι κάνει λοιπόν; Συγκεντρώνει αμέσως τα πούλμαν που με σύμβαση είχε δεσμεύσει. Στέλνει Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, στέλνει τους αρμόδιους που ήταν εκπαιδευμένοι γι’ αυτό το λόγο και προβλέποντας πιθανή πυρκαγιά σε άμεσο χρόνο παίρνουν 721 παιδιά μαζί με 50 πρόσκοπους και τα μεταφέρουν στους γονείς τους. Την ίδια ώρα πιο πάνω και πλησιέστερα της φωτιάς ήταν το Λύρειο Ιδρυμα όπου και εκεί σώθηκαν οι άνθρωποι. Κάποιοι άνθρωποι έκαναν αυτό που έπρεπε και άλλοι δεν έκαναν τίποτα και είχαμε 96 νεκρούς. Να μας πουν γιατί έκοψαν το δρόμο και γιατί δόθηκε προτεραιότητα σε εκκενώσεις σε άλλα σημεία», επισήμανε ο κ. Καπερνάρος.

Διαβάστε προσεκτικά την κατάθεση . Δεν είναι πόνος μάνας και συζύγου. Είναι  κομματική υστερία, μίσος, πρωτοφανής εμπάθεια  φανατικής οπαδού.

Δε ζητάει να μάθει ΠΟΙΟΙ ΒΑΛΑΝΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟ ΠΡΟΘΕΣΗ. Δεν τη νοιάζει. Από αυτή την  επισήμανση τινάζεται στον αέρα όλο το  αισχρό  σχέδιο  για κομματική εκμετάλλευση  της φονικής πυρκαγιάς από όλο το φάσμα της Δεξιάς. Και το σημαντικότερο, απαλλάσσονται η μεν Ν.Δ από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, οι δε  εθνικιστές με τις κρεμάλες  της φυσικής αυτουργίας.

 Για όλα φταίει  η Δούρου και ο  Ψυνάκης! ΄Οχι εκείνοι που πυρπόλησαν τον τόπο και κάψανε ζωντανούς τους ανθρώπους. Μνημείο δικαικής και νομικής ασέλγειας,  Αλλά και επαίχυντου εξευτελισμού  της ιερής ,φυσικής ιδιότητας  της μάνας,

Και τέλος.   Να μην ξεχνάμε  ποιος είναι ο δικηγόρος της.  Ο βίος και η πολιτεία  του, τα κομματικά, αλλά και τα συντεχνιακά του κατορθώματα κατά καιρούς , μιλάνε από μόνα τους.

΄Ενα αίσχος αμφότεροι!

 

3. Spiegel: Αμερικανοί νεοναζί διεισδύουν στη Γερμανία- Το παράρτημα της «Πυρηνικής Ταξιαρχίας»
Σημαία νεοναζί στις ΗΠΑ/Φωτογραφία: AP

 

Για μας εδώ στην Ελλάδα δεν είναι είδηση. Τους έχουμε δίπλα μας τους Ναζί. Και δεν είναι μόνο μια χούφτα,  αλλά κάποιες χιλιάδες.Ούτε βαρύνονται με πέντε δολοφονίες, αλλά με 60 και 3.500 επιθέσεις.

Η εγκληματική οργάνωση του Μιχαλολιάκου,το αισχρό μόρφωμα  της Χ.Α  κινείται και μέσα  στη Βουλή των Ελλήνων.  Ψηφίζουν,αποφασίζουν, νομοθετούν. Η μεγάλη ντροπή  της σύγχρονης κοινοβουλευτικής Ιστορίας της Ελλάδας!

Κανένας, όμως,   από τους εθνοπατέρες δεν είχε, ούτε έχει την παλικαρικά και την τσίπα να παραιτηθεί, για να μη συγχρωτίζεται στα ίδια έδρανα με Ναζί.  Το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον  βλέπετε,  προηγούνται.

Ντροπή σε όλους τους ΄Ελληνες βουλευτές του κοινοβουλίου!  Είναι συνυπεύθυνοι ,όσο και η ανεκδιήγητη εκείνη εισαγγέλεας του Αρείου  Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη, που τους έστειλε για να μείνουν και να ασελγούν  στην ελληνική Βουλή.