ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ.

΄Ηρθαν  για μπάνιο στη Χιλιαδού. Αθηναίοι, ζευγάρι με παιδί.  Απολαμβάναμε με τον κολλητό  ψαρολιχουδιές  στην ταβέρνα του Ρίνη κι εκεί τους γνωρίσαμε.

Λέγαμε διάφορα .Μια στιγμή, ρωτάει η γυναίκα. -Πάνω από το χωριό Στρόπωνες που είναι τα περιβόλια, υπάρχει κοντά κανένα εργοστάσιο;  -Φυσικά, όχι της απαντάμε. -Τότε, γιατί μύριζε η περιοχή χημικά, κάτι σαν  χλωρίνη για ώρα, που κατεβαίναμε; Κόντεψα να κάνω εμετό, συμπλήρωσε.

Τότε καταλάβαμε και της εξηγήσαμε. Είναι η θανατηφόρα  μπόχα  από τα φυτοφάμακα που ρίχνουν αβέρτα στα φασολάκια και τις ντομάτες τους οι…αγρότες μας. Και όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής.  Απά τη μια ως την άλλη άκρη της Ελλάδας, τα χωράφια είναι τίγκα στα χημικά.

Δράστες; Οι… αγρότες μας. Ναι, αυτοί που τους αποζημιώνουμε ,ως μη οφείλαμε, γιατί ο θεός τους χάλασε τη σοδειά με το χαλάζι. Κι αυτοί που με τσαμπουκά τραμπούκου, κόβουν την Ελλάδα στα… δεκατέσσερα,όποτε γουστάρουν,για να εκβιάσουν επιδοτήσεις,που δε δικαιούνται.

΄Ατιμη συντεχνία. Ανενόχλητοι, εγκληματούν δεκαετίες ολόκληρες  σε βάρους τις υγείας του κόσμου.  Θάνατος αντί καθαρός χυμός στη ντομάτα. Σκέτο δηλητήριο  το φύλλο του μαρουλιού. Στον πάγκο της λαϊκής και του σουπερμάκετ ο θάνατος παραμονεύει.

Και δεν έχουν καμιά ενοχή. Καρκίνοι, εγκεφαλικά, εμφράγματα, δεκάδες αρώστιες σκορπούν  χωρίς έλεος και σταματημό   τα χημικά τους. Και έλεγχος κανένας.

Αγρότες, οι νεκροθάφτες της υγεία του κοσμάκη!  Η τροφική αλυσίδα ,εξαιτίας τους έχει  εμποτιστεί με αρρώστια  και θάνατο. Και είναι θρασείς και αμετανόητοι. ΄Οπως όλοι, άλλωστε , οι  κατα συρροή εγκληματίες,

_________________________________________________________

1. Γαϊτάνης: Ο γιατρός που υπέγραψε αναπηρία στο Φλώρο, δεν υπέγραφε για ανάπηρη γυναίκα

Διονύσιος Γαϊτάνης. Αυτό είναι το όνομα του γιατρού, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης του ΕΦΚΑ, που υπέγραψε τη γνωμάτευση αναπηρίας σε ποσοστό 70% του Αριστείδη Φλώρου.

Με βάση αυτή τη γνωμάτευση, το δικαστικό συμβούλιο, και μη έχοντας εκ του νόμου το δικαίωμα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με βάση νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στην αποφυλάκιση του 39χρονου που έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο της Energa.

Εν τω μεταξύ, μετά και τη δημοσιοποίηση του ονόματος του Διονύσιου Γαϊτάνη, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει μια άλλη γνωμάτευση που είχε υπογράψει.

Σύμφωνα με το σάιτ dete.gr, στις 6 Απριλίου 2017 ο κ. Γαϊτάνης, ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης, είχε κρίνει ότι 71χρονη γυναίκα που της είχαν κόψει το ένα πόδι έχει ποσοστό κινητικής αναπηρίας 50% και συνεπώς δεν δικαιούνταν εξωιδρυματικό επίδομα και βοήθεια στο σπίτι.

Το έγγραφο γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας της Τοπικής Μονάδας Υγείας του Αγίου Αλεξίου, που είχε φέρει στο φως η εφημερίδα «Κόσμος», αναγνώριζε ότι η 71χρονη γυναίκα έπασχε από: Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 υπό μεικτή αγωγή με ινσουλίνη και δισκία, αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων και ακρωτηριασμό δεξιάς κνήμης στη μεσότητα αυτής.

Τί υπονοούν; Πως ο … εκτελών λειτούργημα   γιατρός Γαϊτάνης, πήρε  βαρύ φακελάκι για να κρίνει το  Φλώρο ανάπηρο και να τον βγάλει   από τη φυλακή; Και πως είχε  κρίνει  (με αδειανό ή ελαφρύ το φακελάκι) μια  γυναίκα  με κομμένο το  πόδι ότι δεν είναι ανάπηρη και  δεν εδικαιούτο εξωιδρυματικό επίδομα και βοήθεια στο σπίτι; Μα  συμβαίνουν τέτοια στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας”;

Απλά, κατανοητά τα πράγματα. Το μεγάλο ψάρι ανέκαθεν  τρυπάει το δίχτυ και την κάνει εύκολα. “Και μην το είδατε, μην τον  απαντήσατε”.  Δε συμβαίνει, όμως,   το ίδιο και με τη… σαρδέλα.

Και κάτι ακόμα.   Σε όλες τις κοινωνίες όλων των εποχών και των συστημάτων , υπάρχουν τέτοιες παθογένειες.  Ακόμα και στις πιο “υγιείς”. Ο Γαϊτάνης δεν είναι η εξαίρεση.

Να,γιατί, εμείς από εδώ επιμένουμε πως ο άνθρωπος δύσκολα θα εκπολιτιστεί. .Δεν το πέτυχε τόσους αιώνες. Είναι πολύ “μικρός”, για να βγει νικητής  στα ένστικτα, τα συμφέροντα, τις ιδεοληψίες του.

Η λύση θα δοθεί από το ρομπότ. ” Αν και εφ΄όσον”  βέβαια,  η ομάδα των “σοφών” που θα το προγραμματίσει προφτάσει τις εξουσίες όλων των ειδών.  Να  έχουν αυτοί πρώτοι  τον έλεγχο των  “αλγόριθμων”, που θα  εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του ρομπότ με  βάση της αναφαίρετες, απαράγραπτες και διαχρονικές ανθώπινες αξίες.  Γατροί, δάσκαλοι,δικαστές,αλλά και κυβερνήσεις ρομπότ, που δε θα εκτελούν εντολές αφεντικών, αλλά θα υπηρετούν  τις ανθρωποκεντρικές  αξίες. Είναι οι μόνες ικανές δυνάμεις  να εξαφανίσουν από προσώπου γης  κάθε “ερπετό”  Γαϊτάνη.

Περιμένουμε αυτή την ώρα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλησίον. Εμείς όλοι, ας αγωνιστούμε να περάσει στα σωστά χέρια. Και τότε οι κοινωνίες θα τρίβουν τα μάτια τους από τις σαρωτικές αλλαγές που θα προκύψουν επί παντός.

Λαμπρό το μέλλον του ανθρώπου. Και όχι πολύ μακριά από την εποχή μας.

2. Times: Αγνοούνται δύο από τους Τούρκους αξιωματικούς -Τους αντάλλαξαν με τους 2 Ελληνες;
Οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Φωτογραφία: Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη

 

Από σενάρια φαντασίας και συνωμοσίας οι  Times…άλλο τίποτα.   Με αυτά ζει η βιομηχανία παραπληροφόρησης. Η ασχρή και ανήθικη εμπορική δημισιογραφία.

3. α ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ»
Οι δικαστές απαντούν στην κυβέρνηση για τον Φλώρο της Εnerga: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε
Οι δικαστές απαντούν στην κυβέρνηση για τον Φλώρο της Εnerga: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε

 

 

β. Η απόλυτη δυσφήμιση: Χωρίς ρεύμα, νερό, με σάπια τρόφιμα η Υδρα
Η απόλυτη δυσφήμιση: Χωρίς ρεύμα, νερό, με σάπια τρόφιμα η Υδρα [εικόνες]
γ. Στους 97 οι νεκροί στο Μάτι -Υπέκυψε εγκαυματίας
Στους 97 οι νεκροί στο Μάτι -Υπέκυψε εγκαυματίας
δ. Ραγδαία επιδείνωση του καιρού -Πού θα βρέξει
Ναύπλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ε. Εγδυσαν» Σαουδάραβα κροίσο στη Μύκονο -Του έκλεψαν 1,2 εκατ.ευρώ
Μύκονος (Φωτογραφία: Εurokinissi)

Πηγή:

iefimerida.gr

Α, βρε,Τσίπρα!  Εσύ φταις για όλα. Και για το δόντι που με έπιασε ξαφνικά χτες,ευθύνεσαι.  ΄Ολων των κακών υπαίτιος εσύ είσαι.

΄Αλλωστε, το είπε και  και ο “Ναζί χωρίς στολή” ΄Αδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος  της Ν.Δ. Ο Τσίπρας,  υποστήριξε, είναι   ο χειρότερος πρωθυπουργός  μετά τη λήξη του 2ου παγκοσμίου Πολέμου! Αλλά, γιατί  σε τόσο μικρό διάστημα; ΄Ολων των αιώνων θα έπρεπε να λέει.

4. Κορινθιακός: «Ευλογήσαμε τα νερά και έφυγαν οι τσούχτρες»!
Κορινθιακός: «Ευλογήσαμε τα νερά και έφυγαν οι τσούχτρες»! [βίντεο]

Στο Δερβένι φέτος δεν εμφανίστηκαν τσούχτρες και ο Ηλίας Ροδόπουλος, επιχειρηματίας της περιοχής,  δίνει την δική του εκδοχή γι’ αυτό που συνέβη μιλώντας στην εκπομπή «Σ/Κ παντού»στο Etv  .

Ο ίδιος αναφέρει: «Αυτό συνέβη μέχρι τον Ιούνιο φέτος. Ένα μεσημέρι ο καλός Θεός έστειλε τον Μητροπολίτη Μεγαλουπόλεως και Γόρτυνος τον κ. Ιερεμία. Περνώντας σταμάτησε να πάρει το μεσημεριανό του και πριν ξεκινήσει το φαγητό του, του λέω Σεβασμιότατε, σας παρακαλώ…

Βλέπαμε τις τσούχτρες μπροστά μας. Του λέω σας παρακαλώ, ευλογήστε αυτή τη μάστιγα, αυτό τον πειρασμό. Ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει το μπάνιο του, να χαρεί αυτό το αγίασμα.

Το άκουσε με πολλή προσοχή. Σηκώνεται, ευλογεί τις τσούχτρες με το χεράκι του κάνοντας το σημείο του Σταυρού και συνέχισε το φαγητό του. Το απόγευμα μιλήσαμε και με το Άγιο Όρος. Είπα αυτό που συνέβη και μου πρότειναν να ρίξουμε κι ένα Σταυρό στην θάλασσα, με την ευλογία του Αγίου Όρους κι αυτό κάναμε. Ένα μαρμάρινο μεγάλο Σταυρό και συνεχίσαμε τις μέρες μας. Αυτό που συνέβη είναι αυτό που ξέρουμε όλοι. Με έκπληξη και βαθύτατη συγκίνηση θα σας πω ότι οι τσoύχτρες εξαφανίστηκαν. Δυο μέρες μετά την ευλογία δεν βλέπαμε τις τσoύχτρες…».

Ήδη πολλοί κάτοικοι της περιοχής μιλούν για θαύμα, ελλείψει και επιστημονικής εξήγησης, όπως χαρακτηριστικά λένε.

 

“Σηκώνεται (ο δεσπότης), ευλογεί τις τσούχτρες με το χεράκι του κάνοντας το σημείο του Σταυρού και συνέχισε το φαγητό του”.

Τώρα, αν οι τσούχτρες φύγανε επειδή τις…ευλόγησε ο Δεσπότης και πήγανε στα παρακάτω νερά αλλωνών κατοίκων , ή  είδαν τον κ. Ιερεμία  και  τρόμαξαν για τους δικούς τους λόγους, αυτό όντως είναι ένα μυστήριο. Βέβαια, ο επιχειρηματίας της περιοχής, δεν έχει αμφιβολίες.  Είναι σίγουρος πως το κόλπο με τον αγιασμό, εξορκισμό, λειτανία και τα  παρόμοια,  είναι παλιό και έπιασε. Λιμοί ,λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, ανομβρίες, χαλάζια… “όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει ” η αγιαστούρα. Βοήθειά μας!

5.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ρένος Χαραλαμπίδης στο iefimerida: Μου έχουν φωνάξει πολλές φορές «σου έχουμε στημένη κρεμάλα»
Ρένος Χαραλαμπίδης στο iefimerida: Μου έχουν φωνάξει πολλές φορές «σου έχουμε στημένη κρεμάλα»

Συναντήσαμε τον κ Χαραλαμπίδη στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας. Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία για «την kolotoumba που έκανε, το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ και για τους νεκρούς στο Μάτι». Παραδέχεται πως έμεινε για χρόνια εκτός κινηματογράφου όχι από επιλογή, αλλά λόγω της κρίσης και μιλάει για τα επόμενα του βήματα και την επιστροφή του στον κινηματογράφο.

  • Το 2012 συμμετείχατε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας με τον Αντώνη Σαμαρά. Η ενασχόληση σας με την πολιτική σας έβλαψε τελικά ή σας οφέλησε;

Σε βάθος χρόνου μου έκανε πάρα πολύ καλό. Κατ’ αρχήν ωρίμασα καλύτερα σαν άνθρωπος. Κατάλαβα καλύτερα τον λαό, κατάλαβα καλύτερα τους πολιτικούς, καταλαβα καλύτερα εμένα και κατά κάποιον τρόπο με σκλήρυνε. Ευτυχώς οι συνεντεύξεις μένουν και δυστυχώς αυτά που είχα προβλέψει έγιναν.

  • Οι άνθρωποι της τέχνης δέχεστε έντονη κριτική πολλές φορές για τις απόψεις που εκφράζετε για την πολιτική. Τελικά ο καλλιτέχνης πρέπει να εκφράζει τις απόψεις του για την πολιτική  

Υπάρχει μια αντίφαση. Μας κατηγορούν γιατί δεν μιλάνε οι πνευματικοί άνθρωποι και όταν μιλάμε και δεν λέμε αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν μας κατηγορούν γιατί μιλάμε. Ο άνθρωπος των τεχνών πρέπει να παίρνει θέση.

“Μας κατηγορούν γιατί δεν μιλάνε οι πνευματικοί άνθρωποι”,

λέει ο τύπος.  Αλλά, γιατί βρε, Χαραλαμπίδη εσύ, ένας ηθοποιός, να  ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων του πνεύματος;   Τη βιομηχανία θεάματος υπηρετείς που έχει στόχο το κέρδος . ΄Ενας  αμειβόμενος υπάλληλός της  είσαι.

Εκτός αν εννοείς πως ξαφνικά αναδείχτηκες σε πνευματικό άνθρωπο ,επειδή σε έβαλε ο  Αντώνης  Σαμαράς στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Κι εκεί  είδες το φως το αληθινό και εφωτίσθης!

6. ΠΡΟΣ 24,6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Η Μέριλ Στριπ πουλά το θεϊκό ρετιρέ της στο Μανχάταν -Με θέα όλη την πόλη
(Φωτογραφία: Elliman Real Estate)

΄Αλλη, κυρία, τούτη,  άνθρωπος του …πνεύματος  και υπηρέτης της Τέχνης!  Ιδιοκτήτρια  ρετιρέ εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε καλή μεριά, κυρία μου, τα σεβαστά κέρδη  που έβγαλες και συ στα νιάτα σου  με τον ιδρώτα της φρέσκιας σάρκας. Κερδοφόρα   μπίζνα τελικά.

7. 74 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς

Λίγο πριν από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, στην Κοκκινιά, γράφηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Κοκκινιά. Πέμπτη 17 Αυγούστου 1944. Κοντά στις 2:30 το πρωί ξεκινά το δράμα της ομαδικής σφαγής που θα ακολουθήσει όταν ανέβει ο ήλιος ψηλά. Δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές που περικλείουν την Κοκκινιά, από Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί και Ρέντη μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά, ο κλοιός σφίγγει. Μαζί με τους Ναζί κατακτητές καταφθάνει στην προσφυγούπολη του Πειραιά, τη «Μικρή Μόσχα», όπως είχαν βαπτίσει την Κοκκινιά, και το μηχανοκίνητο τμήμα του δοσίλογου Ν. Μπουραντά. Περί τους 3.000 βαριά οπλισμένους με πολυβόλα, όλμους, μυδράλια, ταχυβόλα, αυτόματα, Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την πόλη που εκείνη την ώρα κοιμάται.

Επικεφαλής της κτηνωδίας που θα εξελιχθεί σε λίγες ώρες, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυντζανόπουλος, ο ταγματάρχης Γιώργος Σγούρoς και ο διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Νίκος Μπουραντάς.
74 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς

Μετά τις 6:00 π.μ. ακούγονται τα «χωνιά» στους δρόμους της Κοκκινιάς. Όχι τα χωνιά της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ που καλούσαν κάθε τόσο τον Κοκκινιώτικο λαό σε αντίσταση και του έδιναν κουράγιο, μα τα χωνιά των ταγματασφαλιτών: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14-60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου». Πανικός σε κάθε σπίτι και σε κάθε δρόμο της πόλης. Μερικοί κρύβονται όπως-όπως σε στέγες, καταπακτές, πηγάδια, όπου βρουν. Με υποκόπανους γκρεμίζονται οι πόρτες των φτωχών παραγκόσπιτων και με βρισιές και κλωτσιές σέρνονται κυριολεκτικά προς τον τόπο του Μαρτυρίου, εκατοντάδες συμπολίτες μας αγωνιστές. Αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν υπάκουσαν στην εντολή και εκτελέστηκαν επί τόπου στα σπίτια τους.

Οι γυναίκες με τα παιδιά κλαίνε και οδύρονται ακολουθώντας με αγωνία τους δικούς τους ανθρώπους. Οι Γερμανοί αρχίζουν να καίνε τα σπίτια. Οι ταγματασφαλίτες μπαίνουν στα σπίτια και αρπάζουν ότι βρουν, καταστρέφουν, καίνε, βρίζουν και χτυπούν τα γυναικόπαιδα. Η μικρή αντίσταση που πρόλαβαν να δεχτούν από ομάδες ΕΛΑΣιτών πνίγεται στο αίμα. Οι πρώτοι νεκροί πέφτουν σε διάφορους δρόμους.

Γύρω στις 8.00 π.μ. η πλατεία της Οσίας Ξένης, αλλά και οι γύρω δρόμοι, έχουν γεμίσει από κόσμο. Περίπου 25.000 άτομα. Χωρίζονται κατά ομάδες σε πεντάδες με κενά μεταξύ τους για να μπορούν οι δήμιοι και να υποδεικνύουν όποιον θέλουν. Η εντολή είναι να κάθονται γονατιστοί με ψηλά το κεφάλι. Η ζέστη αφόρητη και αρκετοί είναι αυτοί που λιποθυμούν και ζητούν εναγωνίως λίγες σταγόνες νερό. Όσες γυναίκες προσπαθούν να πλησιάσουν τους κρατούμενους προσφέροντάς τους από τις πήλινες στάμνες λίγο νερό, κακοποιούνται μπροστά σε όλους.
Ο γνωστός χαφιές της Κοκκινιάς, Μπατράνης, διακρίνει μέσα στο πλήθος το λοχαγό του ΕΛΑΣ Αποστόλη Χατζηβασιλείου και με ειρωνεία τον χαιρετά «τα σέβη μου λοχαγέ» και δίνει το σύνθημα.

Ο ήλιος ανεβαίνει ψηλά, τα παλικάρια γονατισμένα και με τα πρόσωπα τους γυρισμένα προς την Μάντρα περιμένουν με αγωνία.Οι γερμανοτσολιάδες πιάνουν δουλειά. Ο συνταγματάρχης των ταγματασφαλιτών Ι. Πλυτζανόπουλος, που φοράει κάσκα και κρατά μαστίγιο, δίνει το γενικό πρόσταγμα. Ο ταγματάρχης Γ. Σγούρος με τον γιό του «μπέμπη» (Θεόδωρο Σγούρο) που είναι ντυμένος τσολιάς και οπλισμένος με αραβίδα παίρνουν θέσεις.

Στην πλατεία εμφανίζονται ελάχιστοι Κοκκινιώτες που φορούν μαύρες κουκούλες και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος, ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν ποιους να εκτελέσουν.(…) Ο γνωστός χαφιές της Κοκκινιάς, Μπατράνης, διακρίνει μέσα στο πλήθος το λοχαγό του ΕΛΑΣ Αποστόλη Χατζηβασιλείου και με ειρωνεία τον χαιρετά «τα σέβη μου λοχαγέ» και δίνει το σύνθημα. Αφού με την ξιφολόγχη του βγάζουν το μάτι και του σχίζουν τα μάγουλα, τον περιφέρουν ανάμεσα στο πλήθος ζητώντας του να προδώσει. Η απάντηση του ΕΛΑΣίτη λοχαγού ήταν «Πατριώτες, σηκώστε το κεφάλι, μη φοβάστε. Δεν πρόκειται να προδώσω κανέναν». Σέρνεται για να κρεμαστεί αναίσθητος. Λίγο πριν το τέλος του ψέλλισε. «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗ»!!!.

Ακολουθεί ο γραμματέας της ΚΟΒ Κιλικιανών του ΚΚΕ, Παναγιώτης Ασμάνης που τον κομματιάζουν στην κυριολεξία καθώς τον έσερναν για εκτέλεση. Τον σκότωσε ο ίδιος ο Πλυντζανόπουλος. Οι δοσίλογοι Βακαλόπουλος, Παρθενίου, Τσιμπιδάρος, Τσανακαλιώτης, Τηλέμαχος, Μόρφης (της Ειδικής Ασφάλειας), Μητρόπουλος, Γκίνος, μαζί με τον λοχαγό Παπαγεωργίου και τον διερμηνέα Ανθόπουλο συνεχίζουν με το δάχτυλο τεντωμένο: «Εσύ εκεί, και εσύ εμπρός σήκω. Εσύ ο κομμουνιστής».

Οι κουκουλοφόροι σαν τα φίδια σέρνονται μέσα στο πλήθος και διαλέγουν ..και ο δήμιος εκτελεί. Μέχρι να τους πάνε στον τόπο της εκτέλεσης τους βασανίζουν απάνθρωπα για να προδώσουν. Χαρακτηριστικό της ανδρείας, του υψηλού φρονήματος των εκτελεσθέντων είναι ότι λίγο πριν το θάνατο και με αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή, κανείς δεν πρόδωσε άλλο συναγωνιστή του. Ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πριν πέσουν νεκροί έδιναν θάρρος στους υπόλοιπους προτρέποντάς τους να αγωνιστούν ενάντια στο φασισμό.

Ο τόπος εκτέλεσης είναι κοντά στην πλατεία της Οσίας Ξένης στη μάντρα ενός ταπητουργείου , στη συμβολή των οδών Κιλικίας και Θειρών. Η μάντρα του υφαντουργείου Παγιασλή γεμίζει με παλικάρια. Ο Γερμανός δήμιος που βρίσκεται στο πόστο του μέσα στη Μάντρα πίνει συνέχεια ούζο και με το όπλο του συνεχώς εκτελεί. Πίνει , βρίζει, εκτελεί και συνεχώς αναφωνεί «άλλες κόμουνιστ καπούτ», («Όλοι οι κομμουνιστές θα πεθάνουν»).
74 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς

Την ώρα των ομαδικών εκτελέσεων μια ομάδα ανταρτών με επικεφαλής τους την ξακουστή αντάρτισσα Διαμάντω Κουμπάκη κρύβονται στο βόρειο τμήμα της πόλης σε σπίτια συναγωνιστών τους. Ξαφνικά γερμανικά καμιόνια ζώνουν την περιοχή και αρχίζουν να καίνε τα σπίτια. Από τα 90 σπίτια της περιοχής καίγονται τα 80. Για το λόγο αυτό η συνοικία του 4ου Καραβά ονομάστηκε «Καμένα». Γύρω στις 11:00 π.μ., οι Γερμανοί πληροφορούνται ότι στη Νεάπολη προδόθηκε το κρησφύγετο μιας ομάδας του εφεδρικού ΕΛΑΣ, στην οποία συμμετείχε η Διαμάντω Κουμπάκη. Η χαρά των Γερμανών ήταν μεγάλη διότι κατάφεραν να την συλλάβουν. Καθώς τη χτυπούσαν κατευθυνόμενοι προς τη Μάντρα η Διαμάντω τους έβριζε και τους απαντούσε «σαν και εσάς προδότες εγώ έφαγα 65!». Παρά το άγριο ξυλοδαρμό της με τους υποκόπανους των όπλων, φθάνοντας στη Μάντρα του μαρτυρίου και λίγο πριν την εκτελέσουν βρήκε το κουράγιο να φωνάξει «Μια ζωή τη χρωστάμε, ας μην την πάρουν οι προδότες. Υπάρχουν χιλιάδες λεβέντες. Θα τους εκδικηθούν». Παρόμοια κατάληξη θα έχει και μια άλλη αντάρτισσα, η Αθηνά Μαύρου. Καθώς την έσερναν βίαια στην Οσία Ξένη, για να μαρτυρήσει όσους γνώριζε, φώναξε: «αδέλφια το κεφάλι ψηλά, δε γνωρίζω κανέναν και ας με φάει το βόλι του Γερμανού».

Την ώρα που η Κουμπάκη και η Μαύρου έπεφταν στα χέρια των Γερμανών για να βρουν τραγικό θάνατο στην ίδια περιοχή μια ομάδα ΕΛΑΣιτών με επικεφαλής το Θεόδωρο Μακρή συνεχίζει να δίνει γενναία μάχη. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν από το γερμανικό κλοιό. Νεκροί πέφτουν ο Θεόδωρος Μακρής και ο Ιταλός Αντιφασίστας που είχε προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ Νίνο ή Πέτρος.
74 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς

Στην πλατεία Οσίας Ξένης συνεχίζεται η τραγωδία. Εκατοντάδες γυναίκες προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πόνο των αγωνιστών και με στάμνες κουβαλούν λίγο νερό και λίγο ψωμί. Οι δήμιοι σπάνε τις στάμνες, κλωτσάνε τις γυναίκες και βρίζουν… Τα παιδιά κλαίνε και σπαράζουν! Η ζέστη, η δίψα, ο φόβος έχει σκεπάσει τα πρόσωπα ψυχές όλων. Οι Γερμανοί και οι «Έλληνες» συνεργάτες τους χαμογελούν σαρκαστικά. Η αγωνία της διαλογής συνεχίζεται, οι ριπές στη Μάντρα συνεχίζονται, το Μαρτύριο τελειωμό δεν έχει. Τη στιγμή αυτή ξεχωρίζει ο ηρωισμός του αγωνιστή Κώστα Περιβόλα ο οποίος, την ώρα που τον διαλέγουν για εκτέλεση, ορμά πάνω στον χαφιέ Ι.Πλυντζανόπουλο, τον έπιασε από το λαιμό και του βγάζει την κουκούλα. Ο δήμιος προλαβαίνει και τον εκτελεί επί τόπου. Λίγο μετά το μεσημέρι σταματούν οι εκτελέσεις.

Έχουν προηγηθεί κι άλλες ομαδικές εκτελέσεις στα Καμένα, στη συμβολή των οδών Ακροπόλεως και Αρτέμιδος. Εκεί εκτελούνται 46 οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή με καμιόνια από την Οσία Ξένη.

Στο χώρο της Μάντρας η εικόνα είναι αποτρόπαια. Σωρός τα πτώματα, τσουβαλιασμένα το ένα πάνω από το άλλο. Το αίμα δύο πήχες έγλυφε το πάτωμα. Οι Γερμανοί δίνουν διαταγή στους κουκουλοφόρους να σκυλέψουν τους νεκρούς. Τα κτήνη ορμούν πάνω στα κουφάρια των ηρώων και αρχίζουν να τους παίρνουν ότι αντικείμενα αξίας είχαν πάνω τους. Ρολόγια, δαχτυλίδια , βέρες κ.α. Δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το αποτρόπαιο ανοσιούργημά τους και οι ίδιοι οι Γερμανοί εκτέλεσαν κάποιους από αυτούς επί τόπου. Ανάμεσα τους και οι προδότες Μπατράνης και Μπεμπέκογλου.

Ο υπαστυνόμος Λευτέρης Παπανάγνου (σ.σ. σύμφωνα με την σημείωση του συγγραφέα ο υπαστυνόμος Λευτέρης Παπανάγνου ήταν μέλος του ΕΑΜ) λαμβάνει εντολή από το Διοικητή του 5ου Αστυνομικού Τμήματος να επιβλέψει την μεταφορά των εκτελεσμένων από το χώρο της Μάντρας στο Γ Νεκροταφείο. Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει:

“Πήρα ανάλογη δύναμη και πήγα στη Μάντρα. Όλοι οι γύρω χώροι ήταν γιομάτοι από γυναίκες. Τις απομάκρυνα λίγα μέτρα. Έβαλα σκοπούς στις δυο γωνίες και στις δύο εισόδους και πήδησα τον μαντρότοιχο. Προχώρησα προς το κύριο οικοδόμημα. Την αίθουσα που στεγαζόταν οι αργαλειοί, όταν λειτουργούσε το υφαντουργείο. Το θέαμα με συγκλόνισε. Ρίγος ένιωσα σε όλο μου το σώμα. Δεν περίμενα να βρω τόσα θύματα. Πραγματικό σφαγείο. Όλο το δάπεδο του υφαντουργείου ήταν σκεπασμένο από τα κορμιά των εκτελεσμένων. Μόνο ένα διάδρομο είχαν αφήσει στην μέση σ’ όλο το μήκος της αίθουσας. Τα κορμιά των εκτελεσμένων ήταν πεσμένα μπρούμυτα το ένα δίπλα στο άλλο, σε δύο σειρές και με το κεφάλι προς την ανατολική και δυτική πλευρά της αίθουσας. Στη νοτιοανατολική γωνία της αίθουσας, και πάνω στα κορμιά των ανδρών βρίσκονταν μπρούμυτα το σώμα της Διαμάντως. Στη νοτιοδυτική γωνία της αίθουσας και πάνω από τα σώματα των ανδρών βρίσκονταν μπρούμυτα επίσης το σώμα της Αθηνάς Μαύρου. Συνήλθα γρήγορα. Σκέφτηκα λίγο. Τους δράστες τους ξέρουμε. Τις αιτίες επίσης. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι η ταυτότητα των θυμάτων. Προέχει η διάσωση των στοιχείων της ταυτότητας τους και η μεταφορά τους στο Νεκροταφείο. Άρχισα αμέσως την έρευνα των εκτελεσθέντων. Ότι έβρισκα, ταυτότητα, αλυσίδα, κέρματα, φυλαχτά κλπ. τα τύλιγα σ’ ένα μαντήλι και με ένα κομμάτι από φανέλα και πουκάμισο του θύματος. Ωρολόγια, χρυσά δαχτυλίδια και άλλα αντικείμενα αξίας δεν βρέθηκαν. Προφανώς οι νεκροί είχαν σκυλευθεί από τους Γερμανούς και τους τσολιάδες. Το συνήθιζαν άλλωστε. Ερεύνησα όλα τα θύματα και συγκέντρωσα τα δεματάκια και τα τύλιξα σ’ ένα σακάκι ενός θύματος. Αγκάλιασα για μία ακόμη και τελευταία φορά, με το βλέμμα μου τα θύματα και με βουρκωμένα μάτια άνοιξα τη σιδερένια πόρτα του υφαντηρίο. Έδωσα εντολή στους εργάτες του Δήμου που είχαν έλθει στο μεταξύ, να αρχίσουν την φόρτωση και τους αστυφύλακες να κρατήσουν μακριά της γυναίκες. Όταν η φόρτωση τελείωσε και τα κάρρα με συνοδεία αστυνομικών έφυγαν για το Γ’ Νεκροταφείο, εγώ με το σακάκι, το γιομάτο μικρά δεματάκια, στην αγκαλιά μου πήρα το δρόμο για το Ε’ Αστυνομικό Τμήμα, όπου και παρέδωσα το πολύτιμο για εμένα φορτίο στον υπάλληλο του γραφείου του Ε.Ε.Σ. που στεγάζονταν σε γραφείο του οικήματος του Ε΄ Αστυνομικού Τμήματος. Απολογισμός: Εκτελεσμένοι στην Μάντρα της Οσίας Ξένης 72 άντρες, νέοι στην απόλυτη πλειοψηφία τους και νέες γυναίκες: Τη Διαμάντω και την Αθηνά. Χωρίς τα θύματα στα Αρμένικα”.

Κατόπιν διαταγής οι Εργάτες του Δήμου, θάβουν τους εκτελεσμένους της Μάντρας στο Γ’ Νεκροταφείο και τους εκτελεσμένους των Καμένων στο Νεκροταφείο της Ανάληψης.

Η αυλαία αυτής της τραγωδίας έκλεισε γύρω στις 6:00 μ.μ. με ένα ξεδιάλεγμα περίπου 8.000 Κοκκινιωτών ομήρων. Ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι ξεκίνησε από την Κοκκινιά για το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Οι όμηροι οδηγούνται, σε φάλαγγα ανά τέσσερις, και σ΄ αυτή την απόσταση, περίπου 7 χιλιομέτρων όσοι πέφτουν κάτω από την εξάντληση, τη δίψα ή τη ζέστη, βασανίζονται αμέσως. Σε όλους τους δρόμους της Κοκκινιάς ακούς μόνο κλάματα μανάδων, συζύγων και παιδιών, ενώ από παντού ρέει αίμα και η πόλη μυρίζει θάνατο.

Όπως αναφέρει ο μαχητής του ΕΛΑΣ Αγ. Σοφίας Πειραιά, Μιχάλης Γρηγοράκης, ο οποίος συμμετείχε σ΄ αυτήν την πορεία, ένας από τους ταγματασφαλίτες που τους συνόδευαν, καθ΄ όλη τη διαδρομή φώναζε «Η Κοκκινιά δεν είναι εδώ. Η Γερμανία είναι εδώ. Πάρτε το χαμπάρι και θα πεθάνετε όλοι σας». Από το Χαϊδάρι γύρω στα 1.800 άτομα σέρνονται στα κολαστήρια της Γερμανίας. Κοκκινιώτες κλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Μανχάϊμ, Νταχάου, Μπούνχεβαλντ, Μπίπλις, Άουσβιτς και αλλού. (…)

Κωστής Χριστοδούλου
17 Αυγούστου 2018 09:15