ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ
Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως βρήκαν την τοποθεσία όπου έγινε ο «Γάμος της Κανά»
Γάμος Κανά (Φωτογραφία: AP Photo/Ariel Schalit)

Το μυστήριο γύρω από τόπο του πρώτου θαύματος του Ιησού φαίνεται πως βρήκε την απάντησή του.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί κατά τη διάρκεια γάμου στην Κανά. Για χρόνια, οι προσκυνητές θεωρούσαν πως ο τόπος του θαύματος είναι η πόλη Καφρ Κανά στο βόρειο Ισραήλ.

Μελετητές αναζητούσαν την ακριβή τοποθεσία και όπως φαίνεται αρχαιολόγοι την βρήκαν σε πλαγιά τουλάχιστον πέντε μίλια βόρεια της πόλης Καφρ Κανά.

Εκεί, στον παλιό εβραϊκό οικισμό Khirbet Qana, που χρονολογείται μεταξύ των ετών 323 π.Χ. και 324 μ.Χ., οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως δίκτυο συράγγων, σταυρούς ζωγραφισμένους στα βράχια, αλλά και αναφορές στον «Κύριο Ιησού» στα ελληνικά. Εντοπίστηκε, ακόμη, ένας βωμός και ένα ράφι με τα ερείπια ενός πέτρινου σκεύους, καθώς και χώρος για άλλα πέντε. Εξι πέτρινα βάζα σαν αυτό περιείχαν το κρασί στη βιβλική αναφορά του θαύματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Tom McCollough, τόνισε ότι υπήρχαν τρεις άλλες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να ο τόπος του γάμου της Κανά, «αλλά κανένας δεν έχει το σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που έχει ο οικισμός Khirbet Qana», είπε.

«Εχουμε αποκαλύψει ένα μεγάλο χριστιανικό συγκρότημα σπηλαίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από χριστιανούς προσκυνητές που ήρθαν να προσκυνήσουν το θαύμα του νερού που έγινε κρασί. Το σύμπλεγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους προσκυνητές στην περίοδο των Σταυροφοριών του 12ου αιώνα. Τα κείμενα προσκυνητών που έχουμε από την εποχή εκείνη που περιγράφουν τι έκαναν και είδαν οι προσκυνητές όταν ήρθαν στην Κανά της Γαλιλαίας ταιριάζουν πολύ με αυτό που έχουμε ανακαλύψει», προσθέτει.

Με πληροφορίες Daily Mail

Οι φυλλάδες  διεθνώς έχουν τα αυτά χαρακτηριστικά. Κυριότερα είναι η  δεινή διαστρέβλωση της πληροφορίας  μέχρι να καταστεί αγνώριστη  ή η κατασκευή της εκ του μηδενός.

Βέβαια, οι ελληνικές, όπως συμβαίνει σε όλες τις αρνητικές …επιδόσεις σε αυτό τον τόπο, τα σπάνε. Παράδειγμα  η γνωστή πορνοφυλλάδα.

Εδώ, η αναδημοσίευση που παραθέτει    φαίνεται να υποστηρίζει πως βρέθηκε το σπίτι που λένε τα ευαγγέλια πως  ο Χριστός έκανε εκεί το πρώτο θαύμα.  Αυτό, ισχυρίζεται iefimerida.gr  πως αναφέρεται στο κείμενο που αναδημοσιεύει και είναι   δεδομένο και  απολύτως  σίγουρο ότι βρέθηκε επί τέλους (εκτός από τον…Άγιο Τάφο) ακόμα και το  σπίτι του πρώτου θαύματος,  αφού το παραδέχτηκαν και οι αρχαιολόγοι(!)΄Ετσι τρώμε γερή σφαλιάρα όλοι εμείς που δε δεχόμαστε ως ιστορική την ύπαρξη του ιδρυτή του χριστιανισμού.

Το ξένο δημοσίευμα, βέβαια,  άλλα λέει. Δεν αναφέρεται σε ισχυρισμό τέτοιου είδους από αρχαιολόγους. Αντίθετα, μας πληροφορεί πως βρέθηκε ο τόπος που παλιά οι χριστιανοί πίστευαν ότι ήταν το σπίτι που έγινε το πρώτο θαύμα και πήγαιναν για να προσκηνύσουν.

 

“Το σύμπλεγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους προσκυνητές στην περίοδο των Σταυροφοριών του 12ου αιώνα. Τα κείμενα προσκυνητών που έχουμε από την εποχή εκείνη που περιγράφουν τι έκαναν και είδαν οι προσκυνητές όταν ήρθαν στην Κανά της Γαλιλαίας ταιριάζουν πολύ με αυτό που έχουμε ανακαλύψει»,

 

Μέρα νύχτα, δηλαδή,  η διαφορά σε αυτά που λέει η ελληνική φυλλάδα και αυτά που έγραψε η εφημερίδα που  ασχολήθηκε με το θέμα. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι η συνταγή τέτοιων χωματερών να παραποιούν ακόμα και τα  σκουπιδοκείμενα  που αναδημοσιεύουν.  Τόσο αισχρές ως …πατσαβούρες, όπως εύστοχα  τις αποκαλούσε, όταν τις στόλιζε πατόκορφα  ο μακαρίτης Βαγγέλης Γιαννόπουλος

 

_____________________________________________________________________

 

1. Βραζιλία: Οι δικαστές ακύρωσαν την υποψηφιότητα του Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές
Φωτογραφία: AΡ

Όλα τα καθεστώτα, ακόμα και τα αυτοαποκαλούμενα δημοκρατικά,  έχουν ισχυρό βραχίονα στήριξης τη “Δικαιοσύνη”. Όχι, βεβαια, εκείνη που η αρχαία ελληνική σοφία αποκαλούσε Δίκη, Νέμεση κ.λπ ,αλλά το νομικό και δικαστηριακό ,κρατικό σύτημα  μη …απονομής δικαοσύνης. Εκείνο που αποφασίζει, δηλαδή, ειδικά σε θέματα που αφορούν την εξουσία , τί  συμφέρει  το σύστημα.  Υποτελής  και διαπλεκόμενος ο θεσμός  της  δικαιοσύνης παγκοσμίως.

 Στην παράνω περίπτωση, εκείνοι που φυλάκισαν τον Λούλα, τώρα που κατάλαβαν πως οι λαϊκές μάζες δε συμφωνούν με την απόφασή τους να καταδικάσουν  τον π.πρόεδρο, βγάζουν μια νέα … διάτα (“Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”) και αφαιρούν το δικαίωμα στο φυλακισμένο πολιτικό να συμμέτεχει στις εκλογές. ΄Οχι, θα κάτσουν να σκάσουν!

Αδίστακτη συντεχνία.  Και το ίδιο αισχρή σε όλο τον κόσμο.

2. Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «ασφαλές καταφύγιο» για Τούρκους εγκληματίες
Φωτογραφία: Εurokinissi

 

Στα   χρόνια που οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν  την προσάρτιση – υποταγή  των ελληνικών πόλεων στην αυτοκρατορία, στη Σπάρτη βασίλευε ένας επαναστάστης βασιλιάς, ο περίφημος Νάβης, οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του οποίου ήταν πραγματικά  πρωτοφανείς για την εποχή τους.  Η ακμάζουσα εκείνη την περίοδο Αχαϊκή συμπολιτεία, όμως, σύμμαχος της Ρώμης, δεν έβλεπε με καλό μάτι αυτές τις αλλαγές και πρότεινε στους συμμάχους τους Ρωμαίους να εξοντώσουν τον αντάρτη βασιλιά της Σπάρτης.

Πριν, όμως, ο στρατευμένος ιστορικός Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης, ο πατέρας του οποίου ήταν επικεφαλής της Αχαϊκής συμπολιτείας, ανέλαβε να  αμαυρώσει την εικόνα  του επαναστάτη βασιλιά με  πρωτοφανίες για ιστορικό χαρακτηρισμούς, όπως “δολοφόνος, βιαστής, ανίερος” και άλλα τέτοια ηχηρά. Η  πιο βασική κατηγορία, όμως, ήταν  αυτή ακριβώς,όπως  την ξεστόμισε παραπάνω ο υπηρέτης του νέου  Σουλτάνου της Τουρκίας. Πως η Σπάρτη είχε γίνει  κέντρο φυγάδων και ασφαλές καταφύγιο για…εγκληματίες.

Είπαμε. Αλλάζουν οι εποχές και τα πρόσωπα.Οι συνταγές διαστρέβλωσης της αλήθειας  μένουν ίδιες.

 

3. ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΠΟΤΑΜΙ
Βουλγαρία:Τρεις υπουργοί παραιτήθηκαν λόγω πολύνεκρου τροχαίου
Δυστύχημα με λεωφορείο στη Βουλγαρία (Φωτογραφία: Bulgarian Interior Ministry via AP)

 

Το απόγευμα του Σαββάτου, υπό καταρρακτώδη βροχή, ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε Βούλγαρους τουρίστες έπειτα από επίσκεψη σε μοναστήρι σε μια ορεινή περιοχή βόρεια της Σόφιας βγήκε από τον δρόμο και ανατράπηκε στην κοίτη ενός ποταμού. Δεκαεπτά επιβάτες σκοτώθηκαν και 21 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, τέσσερις από τους οποίους παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση.

Ειδικοί διαπίστωσαν πως το οδόστρωμα, κοντά στην πόλη Σβόγκε, ήταν ολισθηρό στη στροφή όπου συνέβη το δυστύχημα.

Είχε ανακαινιστεί πρόσφατα με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όμως ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε επισημάνει την κακή ποιότητα της ασφάλτου που χρησιμοποιήθηκε, καθώς είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

Κάτοικοι της περιοχής που διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα στον τόπο του δυστυχήματος δηλώνουν πως είχαν ενημερώσει για το πρόβλημα την τροχαία, η οποία δεν αντέδρασε.

«Η τραγωδία ανέδειξε τον ελαττωματικό χαρακτήρα του συστήματος δημόσιων προμηθειών, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, όπου η ατιμωρησία είναι παντού», εκτίμησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ.

«Η διαφθορά σκοτώνει», κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Κορνέλια Νίμοβα.

Εισαγγελείς ερευνούν το δυστύχημα για το οποίο έχουν απαγγελθεί ήδη κατηγορίες σε βάρος του οδηγού του λεωφορείου.

Η διαφθορά στην γείτονα δεν έχει ομοιά της στα Βαλκάνια. Ούτε καν στη χώρα μας. Γράφαμε παλιότερα (16/8/2016) για  αυτό το θέμα:

 

Να ήταν το μοναδικό σκάνδαλο στη Βουλγαρία! Η χώρα είναι ίσως ,μετά την Αλβανία, η πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη. ΄Ολα πωλούνται  και αγοράζονται στη γείτονα. Ακόμα και να  περνάς εποχούμενος στους δρόμους της.
Αν είσαι οδηγός στη Βουλγαρία, ειδικά ξένος και  θες να διασχίσεις μια απόσταση 10 χιλιομέτρων ,οφείλεις να πληρώσεις…διόδια στους τροχονόμους, που καραδοκούν κρυμμένοι στις στροφές των δρόμων. ‘ Οχι, βέβαια,  για να τσακώσουν τους παραβάτες, αλλά για να ληστέψουν τους οδηγούς.
Γράφαμε γι΄αυτό το θέμα (4-10-2011)
«ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων διαδήλωσαν εναντίον της εγκληματικότητας που,όπως ανέφεραν, δημιουργούν ομάδες αθιγγάνων, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια και συλλήψεις.»(ΜΜΕ)
«΄Ολα τα χει η Μαριωρή ,ο φερετζές της λείπει».
Η Βουλγαρία, μετά την Αλβανία, είναι η χειρότερη βαλκανική χώρα από άποψη εγκληματικότητας. Αλλά και η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σχεδόν δραματική. Για να μη μιλήσουμε για τη διαφθορά και  τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα συναλλαγής με το κράτος. ΄Ενα βιωματικό παράδειγμα θα καταθέσω, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της διάβρωσης του κράτους και της διαφθοράς των υπαλλήλων του.
΄Εχω ταξιδέψει πάνω από εκατό φορές στον αυτοκινητόδρομο Σόφιας-Ρούσε.Η διαδρομή είνα μια κόλαση. Στενός δρόμος (πλην 80 χιλιομέτρων βγαίνοντας από Σόφια), οδόστρωμα πεπαλαιωμένο, τούνελ «αρχαία» και πολλά, επικίνδυνες προσπεράσεις οδηγών.  Αλλά, αυτά είναι τα…καλύτερα. Γιατί από Πλέβεν μέχρι Ρούσε αρχίζει η πραγματική κόλαση. Ολοζώντανοι παραμονεύουν ανά 500 μέτρα ο Προκρούστης , ο Σίνης ,ο Περιφήτης για να ληστέψουν τους δυστυχείς ταξιδιώτες. Και οι ληστές αυτοί είναι κανονικοί… αστυνομικοί.  Κρυμμένοι πίσω από στροφές του δρόμου, μόλις δουν αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες, εφορμούν, το ακινητοποιούν και σε έξαλλη κατάσταση στα βουλγαρικά σου δίνουν να καταλάβεις πως έτρεχες με…140! Εσύ παθαίνεις, προσπαθείς να τους εξηγήσεις στα αγγλικά ότι σε τέτοιο δρόμο ούτε με 60 μπορείς να πας (και με τόσο πήγαινες),αλλά χάνεις τα λόγια σου. «Δεν καταλαβαίνουν θεό». Σου ζητάνε (σου αρπάζουν καλύτερα) τα «χαρτιά» σου, κρατούν το δίπλωμά σου και σου λένε «φεύγα τώρα». Διαμαρτύρεσαι, φωνάζεις, ρωτάς γιατί όλα αυτά, αφού δεν έκανες παράβαση,  απειλείς πως θα τους αναφέρεις, αλλά, αν συνεχίσεις, κινδυνεύεις να σου βάλουνε χειροπέδες ή να σου σπάσουν κανένα κλομπ στην πλάτη και να πας μέσα για… αντίσταση κατά της αρχής. Η μόνη ΛΥΣΗ είναι να βγάλεις ένα 10άευρο,να τους το δώσεις ευγενικά και με υπόκλιση ,οπότε σου επιστρέφουν το κατασχεθέν δίπλωμα, σε κτυπούν φιλικά στην πλάτη, σου λένε… ελληνοπρεπέστατα «ευχαριστώ κύριος» και εσύ συνεχίζεις ευτυχής το δρόμο σου που γλίτωσες τη φυλάκα με μόλις 10 ευρώ.
Αν πάντως (όπως ο γράφων) για λόγους αξιοπρέπειας ,»αρχών» – «φιλοσοφίας ζωής»,  αρνηθείς να καταβάλεις «λύτρα», για να περάσεις από την… Κακιά Σκάλα της Βουλγαρίας, θα διανυχτερεύεις κάθε φορά στο αστυνομικό τμήμα Πλέβεν-Ρούσε, μέχρι να βαρεθούν να σε κρατάνε, αφού καταλαβαίνουν πως δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα από σένα και τους έγινες μπελάς, οπότε  σου δίνουν το… αποφυλακιστήριο.
Υ.Γ 1. Αν σου συμβεί κάτι από τα παραπάνω, μη χάσεις το χρόνο σου και στείλεις έγγραφη διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αθήνα, σε εισαγγελέα ή αρμόδιο Βούλγαρο υπουργό ,δεν πρόκειται να λάβεις ποτέ απάντηση.
 2. Κατά τα άλλα, οι Τσιγγάνοι φταίνε για το χάλι της γειτονικής χώρας. Αυτοί γίνονται… εισαγγελείς, μπάτσοι, τροχονόμοι, δημόσιοι υπάλληλοι.
Τι τα θες!  ΄Οταν έχεις  μέσα σου το φασισμό, στο μέτρο που σε παίρνει, εκδηλώνεις πάντα το Χιτλερίσκο που κλείνεις μέσα σου. Δεν κρύβεται ο άτιμος με τίποτα.
4. Αρίθα Φράνκλιν: Μια κηδεία αντάξια μιας βασίλισσας -Διάρκειας 7 ωρών με 100 ροζ Κάντιλακ
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία της Αρίθα Φράνκλιν. Φωτογραφία: AP

 

Μουσικοί, οικογένεια, φίλοι και θαυμαστές ήταν όλοι εκεί στο τελευταίο αντίο στην Αρίθα Φράνκλιν στην κηδεία της στο Ντιτρόιτ.

Η επιμνημόσυνη δέηση, διάρκειας πάνω από 7 ώρες, ήταν εξίσου πένθιμη και εορταστική, με το πλήθος να ξεσπά σε μια αυθόρμητη προσευχή σε κάποια στιγμή.

ΜΙα κηδεία αντάξια μιας βασίλισσας

Εστιάζοντας στις gospel ρίζες της Φράνκλιν, η κηδεία περιελάμβανε μουσική από την Αριάνα Γκράντε και την Τσάκα Καν, ενώ ο Στίβι Γουόντερ έδωσε ένα συγκινητικό φινάλε.

Η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε νωρίτερα αυτό το μήνα από καρκίνο του παγκρέατος σε ηλικία 76 ετών.

Ο φόρος τιμής στην βασίλισσα της σόουλ περιλάμβανε 100 ροζ Κάντιλακ, ένα επιχρυσωμένο φέρετρο, τρία προεδρικά αφιερώματα και ευλογίες από δώδεκα ιερείς.

 

Η αρχαία ελληνική παράδοση σε  μια τέτοια τελετή και με τον τρόπο που  έγινε, θα αποφαινόταν πως “διεπράχθη  ΄Υβρις”.   Η αλαζονία, η υπεροψία, η αφύσικη συμπεριφορά ήταν μερικά από τα βασικά συστατικά της ΄Υβρεως.

΄Εχουν χάσει κάποιοι το μέτρο εκεί στην Αμερική!