ΠΥΡΚΑΓIΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. “ΓΛΩΤΤΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ Τ΄ΑΛΗΘΗ ΛΕΓΕΙ”!

1.α.ΤΟ 99ο ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Φωτιά στο Μάτι: Μήνυση-κόλαφος από τον αδελφό της Ελισάβετ
Φωτιά στο Μάτι: Μήνυση-κόλαφος από τον αδελφό της Ελισάβετ

Το πλήρες χάος που επικρατούσε στη φωτιά στο Μάτι την ώρα της καταστροφής περιγράφει ο αδελφός της Ελισάβετ Χαρδαλούπα, του 99ου θύματος της πυρκαγιάς, στη μήνυση που κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του Αντώνη Φούσα.

Ο Γιάννης Χαρδαλούπας, που ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές. Την ώρα που οι φλόγες έζωσαν το σπίτι του στον Νέο Βουτζά, ήταν εκεί με τη μητέρα και την αδερφή του. Η περιγραφή του είναι συγκλονιστική. Περιγράφει πως την ώρα της καταστροφής δεν βρισκόταν πουθενά ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Οταν κατάφεραν να βρούν ένα περιπολικό της αστυνομίας, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τους συνέστησαν να φύγουν, αλλά σαν να διατυπώνουν προσωπική άποψη. Για καλό και για κακό, όπως τους είπαν.

Είναι προφανές, ότι η ευθύνη των αρμοδίων για τον τραγικό θάνατο της μητέρας και αδελφής μας είναι τεράστια, αυτονόητη και εγκληματική».

β. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ
Εκθεση Συνολάκη: Εκαναν λάθος εκτίμηση στο Μάτι -Πώς δεν θα είχαμε νεκρούς
Εκθεση Συνολάκη: Εκαναν λάθος εκτίμηση στο Μάτι -Πώς δεν θα είχαμε νεκρούς

Λανθασμένη εκτίμηση του αρχικού μεγέθους της πυρκαγιάς στο Μάτι, που έχει κοστίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 99 ανθρώπους, καθώς και καθυστερημένη αξιολόγηση και αντιμετώπιση της, καταλογίζει η έκθεση του καθηγητή φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστα Συνολάκη.

Με τη χρήση εναλλακτικών μοντέλων εκτίμησης του χρόνου που θα απαιτείτο για την εκκένωση της περιοχής εκτιμάται ότι η απομάκρυνση των κατοίκων πεζή προς την ακτή θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 57 έως 83 λεπτών.

Έτσι προκύπτει, σύμφωνα με την έκθεση ότι αν είχε δοθεί έγκαιρη εντολή εκκένωσης στους κατοίκους θα είχαν απομακρυνθεί από την πυρκαγιά, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη έναρξή της.

Την έρευνα και την εκτίμηση για την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική είχε ζητήσει από τον Κώστα Συνολάκη και τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά από συνάντηση που είχαν λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.

 

23 Ιουλίου 2018.  ΄Εφτασαν 99 τα θύματα της φονικής εκείνης πυρκαγιάς στο Μάτι  με την κατάληξη πρόσφατα  και της νεαρής εγκαυματίας τόσο καιρό   Ελισάβετ Χαρδαλούπα. Να σημειώσουμε πως η ίδια οικογένεια, θρηνεί  και άλλη νεκρή από την πυρκαγιά. Τη μητέρα .

Ο Γιάννης Χαρδαλούπας,  ο γιος της οικογένειας, μαθαίνουμε  πως   πρόσφατα κατέθεσε μήνυση στην οποία, αφού αναφέρει το ιστορικό του δράματος της οικογένειας με τους δύο νεκρούς, ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ στη διάρκεια της φωτιάς στο  Ν.Βουτζά   και καταγγέλλει  πως “για τον τραγικό θάνατο της μητέρας και της αδελφής μας είναι τεράστια και αυτονόητη η ευθύνη των αρμοδίων”. ΄Ετσι, ακριβώς, είναι η  διατύπωση   στο “Δια ταύτα” της μήνυσης.

 

Να προσέξουμε το πνεύμα της μηνυτήριας αναφοράς . Δεν καταλογίζει ευθύνη πουθενά στο κείμενο στον ή τους δράστες που από αμέλεια ή σκοπιμότητα,  προκάλεσαν την πολύνεκρη πυρκαγιά. Τους απαλλάσσει εντελώς της ευθύνης εξ αρχής,  αφού δε ζητάει ούτε την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, ούτε  την τιμωρία τους, η οποία ναι, μεν, θεωρείται αυτονόητη και μάλιστα είναι αυτεπάγγελτη η δίωξή τους, αλλά το ίδιο αυτονόητη και αυτεπάγγελτη είναι και  η δίωξη  , όσων  ΑΡΜΟΔΙΩΝ μνημονεύει   ο Χαρδαλούπας και τους καταλογίζει ευθύνη γιατί , ενώ ήταν υποχρεωμένοι, ως εκ της ιδιότητάς τους,  να πράξουν  στο έπακρον το καθήκον τους ,  δεν το επιτέλεσαν.

Σε όλες τις τραγωδίες της χώρας ,που συνέβησαν  στο παρελθόν, ειδικά σε εκείνες με πολλά θύματα, όπως ναυάγια, αεροπορικά δυστυχήματα, πυρκαγιές  το πρώτο που απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά και τιν εισαγγελέα,ιδιαίτερα,  είναι το ερώτημα: Ποιος προκάλεσε αυτή τη τραγωδία;  ΄Ηταν αποτέλεσμα  αμέλειας,  δόλου  (ενδεχόμενος ή όχι) άλλης αιτίας;  Να θυμίσουμε το πολύνεκρο ναυάγιο του “Εξπρές Σάμινα”.

 

” Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το «Εξπρές Σάμινα» αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα, προκειμένου να εκτελέσει την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς. Δεν ολοκλήρωσε ποτέ το ταξίδι του καθώς ανοιχτά της Πάρου έμελλε να γραφτεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της χώρας με απολογισμό 81 νεκρούς.
Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, το πλοίο προσεγγίσει τον λιμένα της Παροικιάς, με ανέμους 8 μποφόρ. Δύο μίλια ανοικτά της Πάρου, προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες «Πόρτες» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευστάθειας. Το νερό κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, το οποίο παίρνει γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά από 25 λεπτά βυθίζεται
Μεγάλος πανικός κυρίεψε τους επιβαίνοντες λόγω της συσκότισης που προκλήθηκε στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη, καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια (emergency generator) ούτε η σειρήνα έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τα φορητά μεγάφωνα του πλοίου με αποτέλεσμα πολλοί πηδήξουν στα τυφλά στη θάλασσα.
Το Λιμεναρχείο Πάρου διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου με πρώτους να φτάνουν στο σημείο του ναυαγίου οι ψαράδες, ενώ στη συνέχεια έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού και βρετανικά πολεμικά που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ”.

Και όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις με τους αρμόδιους, εν προκειμένω ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, βγήκε και υποστήριξε πως η επιχείρηση διάσωσης δεν είχε ελλείψεις  και έγινε το ανθρωπίνως δυνατό για τη διάσωση των επιβατών.  Εν τούτοις, 81  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όχι μεσοπέλαγα, αλλά λίγα μέτρα έξω από την Πάρο!  Και ουδείς τιμωρήθηκε τότε από τους αρμόδιους, πλην του πληρώματος του πλοίου.

Δυο σχεδόν μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, και ενώ κατά κόρον με μηνύσεις ,αναφορές, συνεντεύξεις, καταγγελίες, ζητείται η καταδίκη κυβερνητικών αρμοδίων, αλλά και της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για παραλείψεις, καθυστερήσεις, σύγχυση, έλλειψη επαγγελματισμού κ.λπ, ΟΥΔΕΙΣ ακόμα μίλησε για το δράστη (ένας ή πολλοί) της φονικής αυτής πυρκαγιάς. Κάτι πήγε να πει  η “χωματερή” της παραπληροφόρησης,ο  ΣΚΑΙ πως ανακάλυψε τάχα έναν κάτοικο που  έβαλε φωτιά να κάψει  χόρτα κι εκεί έληξε το θέμα. Ούτε καν τη “μούρη” του είδε κανείς στο γυαλί, ούτε  ξέρουμε  το όνομά του,αλλά δε μάθαμε επίσης αν μίλησε ποτέ ο ίδιος και τί είπε.

Πρωτάκουστο  γεγονός! ΄Οπως  φυσικά και το “ηλίου φαεινότερο” πως,  όσοι  εξακολουθούν να ζητούν ευθύνες ΚΥΡΙΩΣ  σε επίπεδο πολιτικό και παλεύουν “με νύχια και  δόντια” να αποσιωπήσουν την ύπαρξη δράστη ή δραστών των πυρκαγιών, κάτι τους “καίει”, που σε καμιά περίπτωση δε θέλουν να αποκαλυφτεί. Γιατί; Τί υποπτεύονται πώς συνέβη;

Πριν λίγες ημέρες, ο αρχηγός της Ν.Δ ανάθεσε σε ένα…βαφτιστήρι του πατέρα  του,  ονόματι Κώστας Συνολάκης, καθηγητής, την έρευνα και την εκτίμησή του για τις πυρκαγιές στο Μάτι.  Κι εκείνος έδωσε στο…Νονό του, ακριβώς ό,τι του ζητήθηκε. Πως ΟΛΑ, δηλαδή,  έγιναν στραβά και πως  για τους 99 νεκρούς φταίει η κυβέρνηση και μόνο. Τσιμουδιά για τα αίτια της πυρκαγιάς.

 

΄Ελα, όμως, που “θέλει ο θεός τον κλέφτη, θέλει και το νοικοκύρη”. Σε κάποια αποστροφή των καταγγελιών του ο  Συνολάκης, του ξέφυγε μάλλον  και παραδέχτηκε πως από την εστία της πυρκαγιάς, στο Νταού Πεντέλης, μέχρι να φτάσει στο Μάτι η φωτιά,  χρειάστηκε ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ! Κι ακόμα. Το Μάτι θα μπορούσε  και μέσα σε 57  μόνο λεπτά να έχει εκκενωθεί!

Και τα ερωτήματα προκύπτουν αμείλικτα μετά τις μη αναμενόμενες από τη Ν.Δ  αυτές  δηλώσεις του καθηγητή:

  1. Γιατί άπαντες οι “ειδικοί” μέχρι σήμερα  και ορισθέντες  εμπειρογνώμονες από  τη Ν.Δ, πλην  Συνολάκη, ,  υποστήριζαν  πως η πυρκαγιά μέσα σε λίγα λεπτά  πέρασε από το Νταού τη λεωφόρο Μαραθώνος, κατέβηκε στο Μάτι  και έκαψε τον κόσμο που  “συνελήφθη εξαπίνης” και  δεν μπόρεσε να αντιδράσει;

  2. Μια ώρα και μισή,  έκανε να φτάσει η φωτιά στο Μάτι. Γιατί μέσα στο μεγάλο αυτό χρόνο  δεν έφευγαν οι κάτοικοι;  Μακριά  τους βρισκόταν  η εστία. Σιγά-σιγά κατέβαινε η φωτιά.  Και όντως, έφυγε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων. ΄Εμειναν μόνο κάποιοι πίσω.   Ο καπνός γα πολλή ώρα είχε πνίξει  τα πάντα, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. ΄Αρα  δεν πιάστηκαν στον ύπνο οι περισσότεροι.  ΄Εμειναν μόνο τα θύματα   και κάηκαν. Γιατί;  Αν όλο το Μάτι μπορούσε να αδειάσει σε    …57  λεπτά,  ακόμα κι αν ήταν  δίπλα τους   η φωτιά, όπως είπε ο Συνολάκης , σε μιάμιση ωρα και τόσο μακριά η φωτιά πόσα…Μάτια θα μπορούσαν να έχουν  εκκενωθεί;

Βγάζει…μάτι επομένως πως στη φονική αυτή πυρκαγιά, όσοι κάηκαν και πέθαναν ή έπαθαν σοβαρά εγκαύματα, δεν ήταν, γιατί υπήρξαν ανήμποροι να τρέξουν (άρρωστοι ,γέροι, παιδιά) και δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μαζί με τους άλλους, που είχαν φύγει νωρίτερα, αλλά γιατι οι φωτιές μπαίνανε συνεχώς έξω από τα σπίτια τους με τα χέρια κακούργων!  Και δεν μπόρεσαν,φυσικά, να αντιδράσουν, να  κινηθούν  προς τη θάλλασα. Αν η φωτιά άρχισε μόνο από το Νταού μέσα σε  μιάμιση- δυο ώρες, έως να φτάσει κάτω, ούτε γάτα δε θα είχε εγκλωβιστεί  στο ΜΑΤΙ. ΄Ανθρωποι και ζώα  θα είχαν πιάσει την παραλία, ως τη Ν Μάκρη και το  Μαραθώνα.

Ξέρει, λοιπόν,  κανείς να μας πει κάτι για τους δράστες της φονικής πυρκαγιάς; Ποιοι  έβαλαν τη φωτιά; ΄Οχι για εκείνους που δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για να σώσουν τα θύματα, αλλά για εκείνους που τα προξένησαν   .Ποιοι κακούργοι και γιατί έκαψαν τον κόσμο; Γιατί αυτή η εγκληματική σιωπή για την ταυτότητά τους; Ποιους εξυπηρετεί;

Επιτέλους, οι συγγενείς των θυμάτων θα “έλθουν εις εαυτούς” και θα  αναζητήσουν τους πραγματικούς εγκληματίες  που σκότωσαν τους ανθρώπους τους;  Κι αν  οι κυβερνητικοί έχουν  τις άλλες, τις δικές τους ευθύνες,  καμιά αντίρρηση να τιμωρηθούν  και τούτοι για το δικό τους κομμάτι ευθύνης. Πρώτα, όμως,  να τιμωρηθουν  οι δράστες του εγκλήματος. Αυτοί που έκαψαν τους συνανθρώπους μας.  Κι εκείνοι που δεν φρόντισαν εγκαίρως για μέτρα σωτηρίας ή ήταν ανεπαρκείς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ,  να πάρουν σειρά τιμωρίας,  αμέσως μετά τους  εμπρηστές.  Αυτονόητα, λογικά,δίκαια.