ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

1. Και τέταρτη παραίτηση υπουργού στη Βρετανία για το Brexit

Η Τ. Μέι, η Εστ. Μακβέι(επάνω αριστερά), ο Ντ. Ράαμπ(επάνω δεξιά), ο Σ. Βάρα(κάτω αριστερά), η Σ. Μπρέιβερμαν(κάτω δεξιά)
“΄Αρχισαν τα όργανα να παίζουν”. Και μιλάμε για νταούλια ταμπούρλα και ζουρνάδες. Μέγας σαματάς και οχλαγοή.

Τί νόμισε η κυρία με το..μουσμουλί γοβάκι; “Μαλλιά είναι  τα γένια”; Εμ,δεν είναι.

Δεν πας,κυρά μου την Ιστορία πίσω.Ούτε μπορείς με την ακροδεξιο-εθνικιστικο-ρατσιστική  παρέα σου να ονειρεύεσαι ανάσταση  της  παλιάς θαλασσοκράτειρας Γηραιάς Αλβιώνος

Τελειώσαν αυτά. Ο κόσμος πάει μπροστά. Οι ΗΠΕ είναι εδώ. Και όποιος μένει απ΄έξω …φίδι που τον έφαγε.  Ας διαβάσουν οι ανιστόρητες κυβερνήσεις λίγη Ιστορία στην Αγγλία,Ιταλία και Ουγγαρία πρωτίστως.

2. Τσαβούσογλου: Για το Αιγαίο υπάρχει και άλλη επιλογή εκτός της διπλωματίας…
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Φωτογραφία: AP

Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σε επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενος στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Υπογράμμισε δε, ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΠ (του κόμματος του Ερντογάν) διευκρινίζοντας:

«Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα».

 

΄Οταν ο ΄…πασάς Τσαβούσογλου δεν παίρνει εντολές από το Σουλτάνο για τσαμπουκάδες , λέει σωστά πράγματα. ΄Οπως για παράδειγμα πως  μετά τα ΄Ιμια δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί. Κι ακόμα πως λύση στα προβλήματα των δύο χωρών αποτελεί η προσφυγή στα δικαστήρια. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ.

Τα άλλα, περί άλλων επιλογών στο Αιγαίο, είναι κουβέντες του αέρα και παλικαρισμοί  που αφήνουν παγερά αδιάφορους και άφοβους σε όσους  απευθύνονται. Πολλώ μάλλον αν εννοεί πως η Τουρκία θα επιλέξει πόλεμο για να λυθούν τα προβλήματα. Αστείες κουβέντες.

Δεν το έκαναν τόσα χρόνια.Θα το κάνουν τώρα με τη μισή Τουρκία στη φυλακή, την άλλη μισή 10 κομμάτια, τη λίρα καταρρέουσα, τους Κούρδους  να τους ετοιμάζουν οι Αμερικανοί κράτος ; Κάποιοι ή είναι εντελώς αστείοι απέναντι ή έχουν  περιέλθη  σε απόγνωση που οδηγεί σε παραλογισμό.

΄Αλλά όφειλε ο δικτάτορας να γνωρίζει πως “όπως στρώνει κοιμάται κανείς όπως “,λέμε εμείς εδώ.   Και χειρότερα δε θσα μπορούσε να στρώσει.

΄Ωρα,13.22

 

3.Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ»
Αξιωματούχος στο iefimerida: Κατάργηση και όχι αναβολή περικοπής συντάξεων
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Αν Ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει και αυτόν τον άθλο,να μην υπάρξουν περικοπές σε βάθος των συντάξεων,είναι σίγουρο πως θα κερδίζει πολλούς μελλοντικούς,  εκλογικούς μαραθώνιους.  Βέβαια, η ατιμωρησία Κώστα Καραμανλή με την  ομερτά που συμφωνήθηκε μεταξύ τους,συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δυνατά βαρίδια που μπορούν να αποδυναμώσουν στο εκλογικό παιχνίδι, τόσο τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών,όσο κι αυτή τώρα την επιτυχία,αν τα καταφέρει με την κατάργηση του ζητήματος της περικοπής των στυντάξεων.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να εξισορροπήσει   την αντίδραση και το κομματικό κόστος  από το μέγα πολιτικό και δικαιικό πρόβλημα   της μη παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο του Κώστα Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας, είναι  η  πολιτική βούληση  να  μπουν φυλακή, τουλάχιστον οι δέκα κατηγορούμενοι για τις δωροδοκίες της Novartis. Αλλιώς, θα φανεί πως  ο Αλέξης Τσίπρας συμφηφίζει τη διαφθορά  για εκλογικό όφελος με τέτοια αλισβερίσια. Κι αυτό μπορεί να γίνει ο πολιτικός του τάφος.

4. Πάιατ: Η ιστορία θα είναι γενναιόδωρη με τον Τσίπρα -Θα δικαιωθεί για τις Πρέσπες
Ο Τζέφρι Πάιατ (Φωτογραφία: -ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Ο Αμερικανός πρέσβης  φαίνεται να είναι διαβασμένος ιστορικά. Τουλάχιστον, από όσα έχει πει ως σήμερα. Αυτό που  ανάφερε,όμως,  πως “η Ιστορία ΘΑ είναι γενναιόδωρη…”  είναι μέγα λάθος. Μαχαίρι στην καρδιά της Ιστορίας.

Η Ιστορία,κ. Πάιτ  δε θα…γραφεί. Γράφεται τώρα Από αυτόπτες και αυτήκοους  “μάρτυρες”  ιστορικούς. Ο Θουκυδίδης ,ο Ξενοφών, ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης και πολλοί άλλοι στην αρχαιότητα και τα νεότερα χρόνια, ήταν σύγχρονοι των γεγονότων και των προσώπων που καταγράφουν στις δέλτους των.

Και σήμερα η Ιστορία  (κατα) γράφεται  με ακρίβεια,σαφήνεια και αντικειμενικότητα.΄Οχι, βέβαια,   από τους προσκυνούντες   το “Μαμωνά”  και υπήκοντες στα συμφέροντα κονδυλοφόρους της εμπορικής δημοσιογραφίας .Αλλά από την ιστορική δημοσιογραφία,όπως ήταν τέτοια ανέκαθεν από την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου,της Ανάβσης του Κύρου και της Καθόδου των Μυρίων .

΄Ωρα, 19.45