ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

                                     ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εδώ και πολύ καιρό, παρατηρείται ένα πραγματικο αλαλούμ στις αναδημοσιεύσεις κειμένων μας σε άλλους ιστότοπους. Μη εξουσιοδοτημένα,  συνήθως αυτοαποκαλούμενα μέλη μας, άλλοι  επιλεγμένοι  συνεργάτες του ιστορικού μας σάτι, αποχωρήσαντες πια για τους δικούς τους λόγους, αλλά και… καλοθελητές και  προβοκάτορες κάθε μορφής,  αναδημοσιεύουν με δική τους επιλογή και ευθύνη θέματά μας, αλλά, καμιά φορά με λάθη, παραλείψεις, ανυπόστατους ή ελλιπείς σχολιασμούς, χωρίς να λείπουν και οι σκοπούμενες διαστρεβλώσεις.  ΄Ολα τούτα,όπως είναι φυσικό, προκαλούν σύγχυση και προβληματισμό, που δημιουργούν ένα απαράδεκτο κομφούζιο.  Και έπρεπε κάποια στιγμή όλη αυτή η διαδικασία των αναδημοσιεύσεων , να μπει σε τάξη.

Για το λόγο αυτό, συστάθηκε στο σάιτ μας ολιγομελής ομάδα με το ψευδώνυμο “Homoteam”, που από σήμερα και στο εξής, θα είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη πηγή   αναδημοσίευσης θεμάτων μας σε άλλους ιστότοπους. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά, επίκληση ξουσιοδότησης και  δικαιωμάτων συνεργασίας,  από άλλον επώνυμο ή ανώνυμο χρήστη, δεν εκφράζει το ιστορικό σάιτ του Homo-Naturalis.gr.

____________________________________________________________________

1. Μοντέλο Κύπρου με «κούρεμα» στεγαστικού -Το σχέδιο κυβέρνησης και τραπεζών
Τι προβλέπει ένα από τα σχέδια για την προστασία της πρώτης κατοικίας/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το πλαίσιο αυτό- που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019, αντικαθιστώντας τον νόμο «Κατσέλη»- προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» του στεγαστικού δανείου και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Να καταλάβουμε γιατί αδυνατούμε.Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει πληρέστερη ανάλυση. Το κράτος στα 3, δίνει το 1 μερίδιο. Και τα άλλα 2,αν το νοικοκυριό δεν έχει ούτε το μήνα του να βγάλει, ποιος θα τα καταβάλει;  Ο γείτονας;

Και γιατί σώνει και καλά να σωθούν οι τράπεζες, όταν αυτές ήταν εκείνες που έδιναν αφειδώς δάνεια με υφηλά ρίσκα; Και δεν είναι αυτό μόνο. Την οικονομική κρίση δεν την προκάλεσαν οι δανειολήπτες. Το σύστημα της αγοράς την προκάλεσε. Γιατί να πληρώσουν  εκείνοι  ακριβώς που  το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομίας τους κατέστρεψε και όχι οι ίδιοι οι ένοχοι;

Εδώ και τώρα…σεισάχθεια. Διαγραφή χρεών των αποδεδειγμένα ανίκανων νοικοκυριών να πληρώσουν το…μάρμαρο. Τα άλλα είναι λαϊκισμοί και δημαγωγίες προς άγραν ψήφων.

 

2. ΜΕΤΑ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Χάρτης σε site του υπουργείου Αμυνας εμφανίζει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» -Η εξήγηση που δίνουν
Ο επίμαχος χάρτης σε site του υπ. Αμυνας
Ο επίμαχος χάρτης σε site του υπ. Αμυνας

Εν τάξει. Δεν έγινε και τίποτα που λείπει το ΒΟΡΕΙΑ.Πάλι καλά που τόλμησαν να αφήσουν, έστω και χωρίς τοπικό προσδιορισμό, το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

3. Ξεπουλάει το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα -Στην κορυφή της λίστας των best seller από το πρώτο 24ωρο
Ξεπουλάει το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα/ Φωτογραφία: AP- Willy Sanjuan

“Αλαφριοί” αναγνώστες… αλαφριά και τα αναγνωσματά τους. Κουτσομπολιά, έρωτες, ίντριγκες, “πιπεράτα”, τα γνωστά.

Πείτε μου έναν απ΄αυτούς που αγόρασαν το  σκουπίδι της Μισέλ πως έχει έστω και ακουστά το όνομα του  Αμερικανού ανθρωπολόγου, κοινωνιολόγου  Μόργκαν (Lewis Henry Morgan), και  το βιβλίο του “Η Αρχαία  κοινωνία”. («Αncient Society). Σ αυτό στηρίχτηκε ο Φρίντριχ Ένγκελς για την Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους.

Δε λέμε να το έχει διαβάσει. Ακουστά  να το έχει μόνο.  Τυχαία ο κόσμος βρίσκεται,νομίζετε, στο χάλι που είναι σήμερα σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού;

΄Ωρα 12.30
4. Corriere della Sera: Ο Τσίπρας συμβούλευσε την Ιταλία -«Υποχωρήστε τώρα, αλλιώς καλή τύχη»

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συμβουλές στην Ιταλία να μην επιμείνει στην κόντρα με την Κομισιόν -Φωτογραφία: Λιάκος Γιάννης/Intimenews

Συμβουλές προς την Ιταλία να υποχωρήσει στην κόντρα με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της, έδωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Corriere della Sera υπό τον τίτλο: «Συμβουλές του Τσίπρα προς την Ιταλία: “Σταματήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερα”»

‘Οταν  ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος,  “έρχεται εις εαυτόν” και συλλογάται λογικά, χωρίς εγωισμούς και θολωμένο μυαλό, μπορεί να βοηθήσει και άλλους. Η πείρα είναι πάντα πολύτιμος οδηγός.Κι αυτό διδάσκει.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε, ως πρωθυπουργός πως είναι συνετός.΄Εβαλε πάνω από τα προσωπικά και τα κομματικά μικροσυμφέροντα το συμφέρον της χώρας. Σπάνια  οι πολιτικοί έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Ειδικά οι Δεξιοί…”γαία πυρί μιχθήτω”! Γνωστά όλα τούτα από την Ιστορία.

Η συμβουλή του ΄Ελληνα πρωθυπουργού προς τους αλλόφρονες, φανατικούς ακροδεξιούς που κυβερνούν αυτή την ώρα την Ιταλία, αν εισακουστούν, θα είναι σωτήριες. Αλλιώς, ο γκρεμός ανοίγεται μπροστά  τους. Και θα παρασύρουν έναν ολόκληρο λαό.

Ας το σκεφτούν   τα δύο  κομματικά μορφώματα, που άλωσαν την εξουσία στη γειτονική χώρα με υστερικούς και παραληρηματικούς λαϊκισμούς και εθνικισμούς.΄Οσο είναι νωρίς. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι ακόμα νωπό.

 

5. ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ …ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

΄Ωρα 18.30 σήμερα. Ανέβαινα τη Συγγρού και πάνω, η εναέρια, φωτεινή πινακίδα , πληροφορούσε τους οδηγούς πως στη συμβολή Βασ. Όλγας και Αμαλίας έγινε σύγκρουση οχημάτων και χρειάζεται η δέουσα προσοχή.

΄Οσο, όμως, ανέβαινα και το δούλευα στο μυαλό μου, κάτι δε μου καθόταν καλά με αυτή την πληροφόρηση Στην αρχή σκέφτηκα μήπως με…χάλασε η σύγκρουση των αυτοκινήτων. Το αναμενόμενο μποτιλιάρισμα, η αργοπορία, όλα αυτά, τα επακόλουθα.

Αλλά ακριβώς στους στύλους του Ολυμπίου Διος, ξεκθάρισε μέσα μου τί ήταν εκείνο που μου πείραξε. Με ενόχλησε γιατί στην πινακίδα διάβασα τα ονόματα δυο βασιλισσών, της Αμαλίας και της ΄Ολγας.

Δεν είχα καμιά αντίρρηση. Να υπάρχουν ως τιμώμενα πρόσωπα οι δυο σύζυγοι σπουδαίων βασιλιάδων της Ελλάδας. Είναι μέρος της Ιστορίας μας. Το δικαιούνται.

΄Ομως, γιατί όλα να συμβαίνουν μονόπλευρα σε αυτή τη χώρα; Γιατί ,εν προκειμένω, να μη τιμώνται και άλλα πρόωπα που κι αυτά είναι μέρος της ιστορίας μας;

Δε θα ήταν απ΄όλες τις απόψεις δίκαιο στην παραπάνω συμβολή, ο ένας δρόμος να λέγεται, ας πούμε…΄Αρη Βελουχιώτη ή  Νίκου Μπελογιάνη; Δεν μπαίνω στη διδικασία να απαντήσω ιστορικά στο δίλημμα ποια προσωπικότητα προσέφερε περισσότερα ή έκανε ζημιά στη χώρα. Η αποτίμηση της συμβολής εκάστου ιστορικού προσώπου στην προκοπή ή τη ζημιά αυτού του τόπου, είναι περισότερο υπόθεση ιδεολογίας και ιδεοληψίας ή κομματικής, παραταξιακής ένταξης, δυστυχώς, του καθενός.

Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, όμως, αλλά η έλλειψη στοιχειώδους, αντικειμενικής, ιστορικής μνήμης από τους ΄Ελληνες. Ανέκαθεν και όχι τώρα. Την ιστορία τη γράφουν, ως γνωστό, οι νικητές.Και οι νικητές στην Ελλάδα, της…άλλαξαν τα φώτα. Στην κυριολεξία.

Και είναι ώρα για να ξαναγραφεί. Από την αρχή.Άλλά όχι πια από νικητές και ηττημένους. Από εκείνους που δεν ανήκουν ούτε στους μεν ούτε στους δε.

΄Αλλωστε, μόνο έτσι έχει νόημα η ύπαρξη της Ιστορίας. Αλλιώς, θα έπρεπε να αποκαλείται…Μυθιστορία.

Γράφαμε γι΄αυτό το ζήτημα στα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:

…Αλλα, δεν ειναι μονο αυτο το προβλημα της Ιστοριας. Το ιδιο σοβαρο και μαλλον σοβαροτερο, ειναι εκεινο που συναρταται με την προσωπικοτητα του ιστορικου στη διασταση της επαρκειας και της ανταποκρισης του στις απαιτησεις της ιστοριας. Η “επιστημη του Θουκιδυδη”, δεν απαιτει μονο γνωση και εξειδικευση, αλλα απολυτα συστοιχα και συναλληλα, ειναι και το ”ηθος” και το “συνειδος” του ιστορικου. Αυτα που τοσο ευκολα προϋποθετουμε, ως αρετες του ιστορικου και τερπουν στην ακοη, ως ευηχα κοσμητικα (αντικειμενικοτητα, κριτικη ικανοτητα, αμεροληψια, ανιδιοτελεια) ειμαστε, δυστυχως, υποχρεωμενοι να παραδεχτουμε, πως, κατα κανονα, λειπουν απο την ηθικη αρματωσια των ιστορικων και η απουσια τους εβλαψε ανεπανορθωτα την παλαιοτερη χρονογραφια-ιστοριογραφια, ακομα και στην απλη και κριτικη καταγραφη των γεγονοτων. Αλλα και η εξακολουθηση της απουσιας τους, εν πολλοις, στη νεοτερη ιστορικη επιστημη, ταλαιπωρει το ερευνητικο της εργο στην αναζητηση, την ερμηνεια, την κατανοηση και τη διακριση των πηγων, την επιλογη των αξιομνημονευτων προσωπων και πραξεων και την ενταξη τους στο ιστορικο γιγνεσθαι. Αναληθειες, σκοπιμοτητες, προκαταληψεις, μικροτητες περνουν μεσα απο στρεβλες γραφιδες και παραδιδοναι στις γενιες ως ”ιστορια”. Εμπαθεις, καποτε και παρανοϊκες πενες, πνιγουν στο μονοχρωμο μελανι τους συνταρακτικα  ιστορικα γεγονοτα  και αξιολογες μορφες, αμαυρωνοντας το δημιουργικο τους εργο. Πυργωνουν το “ιστορικο” τους οικοδομημα με τονους λασπη και παραμορφωμενα, αλλα ανθεκτικα υλικα. Και δεν ειναι καθολου ευκολο να γκρεμιστει ενα τετοιο χτισμα. Θαμμενα απο τους εκτελεστες τους λαμπρα ιστορικα προσωπα, με καταχωνιασμενο το ιστορικο τους εργο, περιμενουν την “ανακομιδη των λειψανων” τους. Ειναι χρεος (και ελαχιστος φορος τιμης) του συχρονου ιστορικου.
   Παλαιοτερα εχουν γινει  τετοιες προσπαθειες και μερικες αξιολογες. Οσο πληθαινουν τοσο το καλυτερο. Μπορει καποτε να γινουν ποταμι, που θα παρασυρει την ιστορικη κοπρο. Τοτε, εχει τη δυναμικη, η Ιστορια, ως ανθρωποκεντρικη επιστημη, να συμβαλλει αποφασιστικα στην προοδο και την εξελιξη του ανθρωπου. Θα μπορουσε μαλιστα να αποτελεσει τον ακρογωνιαιο λιθο στο οικοδομημα του ανθρωπινου πολιτισμου. Διαφορετικα, θα ηταν προτιμοτερο και εξυπνοτερο να εχουμε λιγοτερη εμπιστοσυνη στις σελιδες της. Και το κακο θα ηταν λιγότερο!
΄Ωρα, 20.10

 

6. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ
Ενταση στην Κριμέα: Το Ρωσικό ναυτικό άνοιξε πυρ κατά Ουκρανικών σκαφών
Φωτογραφία: youtube

 

Στο «ζενίθ» βρίσκεται αυτές τις ώρες η ένταση στην περιοχή του Κερτς της Κριμέας, καθώς προ ολίγου άνοιξαν πυρ οι ρωσικές δυνάμεις κατά ουκρανικών σκαφών

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα τρία ουκρανικά σκάφη βρίσκονταν στον πορθμό του Κερτς έχοντας λάβει διαταγή να συνεχίσουν προς το λιμάνι της Μαριούπολης πάση θυσία αλλά το ρωσικό Ναυτικό τους είχε αποκλείσει στην περιοχή επιδίδοντας τελεσίγραφο για την αποχώρησή τους, με την προειδοποίηση ότι θα ανοίξουν πυρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ουκρανικά ΜΜΕ οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, η Ουκρανία έχει κινητοποιήσει ενισχύσεις και διάσωσης στο στενό Kerch μετά τις συγκρούσεις με την Ρωσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο έχει συγκαλέσει εκτάκτως υπουργικό πολεμικό συμβούλιο.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο, όπου πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού πέφτει εσκεμμένα πάνω σε πλοιάριο της Ουκρανίας:

 

Aς ευχηθούμε τούτο το σοβαρό περιστατικό, να είναι η αρχή του τέλους της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Και φυσικά, πάνω απ΄όλα, το τέλος του δικτάτορα Πούτιν, που προκάλεσε τέτοια  δεινά στην περιοχή.

΄Οσο παραμένουν οι Ρώσοι σε έδαφος ουκρανικό-ευρωπαϊκό,τέτοια περιστατικά θα συνεχίζονται και κάποια στιγμή  θα προκαλέσουν  την ανάφλεξη. Ο Αμερικανός  πρόεδρος, ας συνέλθη και ας αφήσει τα “ήξεις αφήξεις” για τις ευθύνες  του Τσάρου στον πόλεμο της Ουκρανίας και της Συρίας. Ας απαντήσει δυναμικά στο Νέο Χίτλερ.  Είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει το τέρας της Ρωσίας.

΄Ωρα, 21.45