ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

1.ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Ο Μπουτάρης βαθμολογεί με 7 τον εαυτό του και αποχωρεί: Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!
Γιάννης Μπουτάρης, Φωτογραφία: intimenews ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΟΣ

Δηλώνει συγκινημένος από τα σχόλια προς το πρόσωπο του μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του και παράλληλα ανακουφισμένος, υπερήφανος για την υλοποίηση τής ιδέας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, “σκασμένος” που δεν κατάφερε να προχωρήσει την επέκταση της παλιάς παραλίας και την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους.

Βαθμολογώντας τον εαυτό του όσον αφορά τη δουλειά που έγινε πάνω σε θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών λέει πως δεν θα έβαζε πάνω από 7 στα 10, ενώ ερωτηθείς πώς βλέπει την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές του 2019 τονίζει πως η πόλη δεν θα γυρίσει πίσω καθώς «ανοίξαμε ένα ποτάμι που τρέχει».

Κακώς αποχωρεί ο  Γιάννης Μπουτάρης από τη δημόσια δράση. Η Θεσσαλονίκη τον είχε ανάγκη ως δήμαρχο κι εμείς όλοι, ως τον συστημικό θεσμό   που… απομυθοποίησε την εξουσία στο μέτρο που μπορούσε.

Δυναμικός, έξυπνος, χαρισματικός, πρωτοποριακός.  Και φυσικά, με αξεπέραστο  και καυστικό χιούμορ οι δήμαρχος Θεσσαλονίκης.     Περάσαμε καλά μαζί του όλα αυτά τα χρόνια.

Να είναι γερός και στην ιδιωτικότητά του.

 

2. ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ Η 4ΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αντιμέτωπη με σκάνδαλο διαφθοράς η Γερμανίδα υπ. Αμυνας -200 εκατ. για εξωτερικούς συμβούλους σε 2 χρόνια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν/ Φωτογραφία: AP- How Hwee Young

΄Ενας “Γερμανός” ,να κατέβει και σε μας  εδώ δεν υπάρχει; Θα μου πεις ,έτσι και επιχειρήσει να  σκαλίσει την κόπρο του Αυγεία ,εκείνη  τη βρώμα και τη δυσωδία στο δικό μας υπ. ΄Αμυνας, δε θα προφτάσει να ολοκληρώσει το έργο του. Θα πάθει εγκεφαλικό απ΄αυτά τα αίσχη της διαπλοκής και της διαφθοράς  που θα ανακαλύψει χρόνια τώρα σε αυτό το χιλιοαμαρτωλό   υπουργείο.

 

3. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΡΙΖΑ ΣΗΜΕΙΑ
Η υπόθεση βιασμού του ταξιτζή σόκαρε τη χώρα -Ολα όσα ξέρουμε ως σήμερα
Ο Γιώργος Καρκάς (Φωτογραφία: Facebook)

Πηγή:  iefimerida.gr

 

Τί βρωμερές αυτές οι φυλλάδες.Τί μπόχα. Η συγκεκριμένη προνοφυλλάδα, μάλιστα,έχει πάθει ντελίριο από την ημέρα που μαθεύτηκε  το παραπάνω περιστατικό.   Καθημερινά, 3 και 4  εκτεταμένες αναφορές ανεβάζει για το ίδιο θέμα.Με ανοησίες, υποθέσεις ,σκανδαλοθηρικές αποκαλυψεις και σεξιστικά υπονοούμενα. Μια σιχασιά!

Μόνο με τέτοια τρέφονται αυτές οι φυλλάδες και όσοι τις ανοίγουν. Με  τους βιασμούς, τις παιδεραστίες, την ανωμαλία, τη διαστροφή. “Πατέρας βίασε την κόρη,  δάσκαλος  κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικη μαθήτρια, ναύτης σε πολεμικό καράβι  τον…κελευστή , ηθοποιός-πελάτης, ταξιτζή… σκύλος την αφεντικίνα του… Πρωτοσέλιδα, πηχυαία, ξεδιάντροπα όλα τούτα.

Δεν είναι απλώς σεξιστικά, προρνογραφικά και διαστροφικά  μέσα παραπληροφόρησης.΄Εχουμε να κάνουμε μια κατάπτυστη βιομηχανία αισχρού κέρδους  που τη συντηρούν και την εκμεταλλεύονται     ανήθικοι ιδιοκτήτες και υπάλληλοι.

΄Ολοι τούτοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί των βιασμών,των σεξουαλικών εγκλημάτων,της νοσηρότητας, της παράνοιας και της βίας στις σημερινές κοινωνίες. Σε άλλες εποχές του Μέλλοντος θα είναι, ως άρρωστα μορφώματα με  άκρως επικίνδυνες , μολυσματικές  συνέπειες στις υγιείς τότε κοινωνίες,  δια ροπάλου απαγορευμένες.

΄Ωρα,13.13

 

4. ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Επιμέλεια του παιδιού μετά το διαζύγιο -Τι ισχύει στην Ελλάδα, τι στις άλλες χώρες
Τα παιδιά στη μέση διανέξεων του ζευγαριού /Φωτογραφία Αρχείου: Shutterstock
Τα παιδιά στη μέση διανέξεων του ζευγαριού

Η κοινή επιμέλεια, η εναλλασσόμενη κατοικία και επιμέλεια, τα δικαιώματα των παιδιών με επίκεντρο το ίδιο το συμφέρον τους μετά τον χωρισμό ή το διαζύγιο των γονέων τους ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στο διεθνές συνέδριο του Μηχανισμού Συμβολής στη Σταθερότητα και την Ειρήνη της ΕΕ (ICSP) που έλαβε χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης (22-23 Νοεμβρίου 2018) στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Υπό την αιγίδα της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως, Γ. Μπαϊτίνι-Ντραγκόνι, το συνέδριο, φέρνοντας σε επαφή διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, καθηγητών νομικής, κοινωνιολόγων, ειδικών της δημόσιας υγείας και των εκπροσώπων των μεγάλων κυβερνήσεων και

διεθνών δομών, επικεντρώθηκε στο πώς και οι δύο γονείς, ακόμη και μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο, πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη ζωή των παιδιών τους.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο θέμα της κατοικίας του παιδιού μετά τον χωρισμό ή διαζύγιο των γονιών του, όπου εξετάστηκαν οι μέχρι τώρα πρακτικές και τάσεις στις ευρωπαϊκές χώρες και συζητήθηκαν προτάσεις για πιο προσαρμοσμένες πρακτικές στο μέλλον, καθώς το θέμα αυτό απασχολεί ολοένα και περισσότερες χώρες στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Η μέχρι τώρα πρακτική και τάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ορίζει μία κύρια κατοικία του παιδιού σε έναν από τους δύο γονείς, συνήθως τη μητέρα, με δικαίωμα επίσκεψης του πατέρα δύο μέρες κάθε δεκαπενθήμερο. Αυτή η πρακτική έχει αρχίσει να αλλάζει στις σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο και τη Γαλλία όπου σε μερικές περιπτώσεις έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις νόμου και σε άλλες, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται η κοινή/εναλλασσόμενη επιμέλεια και κατοικία του παιδιού, όπου το παιδί έχει δύο κύριες κατοικίες (time sharing), δηλαδή μία κατοικία ανά γονέα και περνάει εναλλάξ ισάξιο χρόνο με την μητέρα και με τον πατέρα του.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΔΣΔΠ) προβλέπει τη δυνατότητα τα παιδιά να μπορούν να συνεχίσουν τις σχέσεις του ισάξια και ισοδύναμα και με τους δύο γονείς ορίζοντας το δικαίωμα διατήρησης των τακτικών σχέσεων και με τους δύο γονείς ως εξής:

“Το δικαίωμα ενός παιδιού που χωρίζεται από έναν ή και από τους δύο γονείς να διατηρεί τακτικές προσωπικές σχέσεις και άμεση επαφή με τους δύο γονείς, εκτός αν είναι αντίθετο προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.”

Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν σαφώς ότι η διαρκής σχέση των παιδιών και με τους δύο γονείς είναι ευεργετική, ανεξαρτήτως ηλικίας και της κατάστασής τους, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη ΔΣΔΠ αλλά και την εξέλιξη της κοινωνίας, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη για μεταρρύθμιση των πρακτικών και των νόμων που αφορούν τα παιδιά που ζουν ρυθμίσεις μετά τη θραύση του γονεϊκού ζεύγους, τη βελτίωση, την ευημερία και την ανάπτυξή τους, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον και μόνο το συμφέρον των παιδιών.

Το δικαίωμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε καταστάσεις γονικού διαχωρισμού, που αναφέρονται στο άρθρο 9-1 της Σύμβασης:

“Τα συμβαλλόμενα κράτη εξασφαλίζουν ότι το παιδί δεν διαχωρίζεται από τους γονείς του κατά της θέλησής του, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν, υπό τον δικαστικό έλεγχο και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και διαδικασίες, ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι αναγκαίος προς το συμφέρον του παιδιού.”

Στην πραγματικότητα, αναφέρθηκε στο συνέδριο ότι η έρευνα στην ψυχολογία δείχνει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ της προσκόλλησης στον πατέρα και εκείνης στη μητέρα και ότι τα παιδιά έχουν προδιάθεση να οικοδομούν και να απολαμβάνουν πολλαπλές σχέσεις προσκόλλησης. Ο κύριος παράγοντας που εξηγεί τις διαφορές είναι ο χρόνος που αφιερώνεται στην αλληλεπίδραση με το παιδί: όσο περισσότερο ο γονέας ασχολείται με τη φροντίδα του μωρού, τόσο πιο ευαίσθητος και ανταποκρινόμενος είναι, και αντιστρόφως. Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν δημιουργήσει σημαντικές σχέσεις και με τους δύο γονείς, πρέπει να έχουν μια προϋπόθεση κατοικίας που τους επιτρέπει να διατηρήσουν ή να ανοικοδομήσουν αυτές τις σχέσεις μετά την διακοπή του γονικού ζευγαριού.

Έρευνα στη Σουηδία δείχνει ότι τα μικρά παιδιά (ηλικίας 3-5 ετών) που ζουν σε ισότιμη εναλλασσόμενη κατοικία έχουν ένα επίπεδο ευημερίας ισοδύναμο με εκείνο των παιδιών των ενωμένων ζευγαριών. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ένα υψηλότερο επίπεδο ψυχολογικών προβλημάτων στα παιδιά που ζουν κυρίως με έναν μόνο γονέα. Παρόμοια αποτελέσματα παρουσιάζονται με τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Μια μελέτη που διεξήχθη με 5.000 έφηβους ηλικίας 10-18 επιβεβαιώνει και διευκρινίζει ότι ούτε τα παιδιά σε εναλλασσόμενη κατοικία, ούτε οι γονείς τους, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή αμηχανία από το γεγονός ότι αλλάζουν συχνά τον τόπο διαμονής τους.

Σχετικά με την Ελλάδα, τοποθετήθηκε στο συνέδριο ο νομικός Οικογενειακού Δικαίου, δρ Κωνσταντίνος Δεμερτζής, αναφέροντας, εν πρώτοις, απόσπασμα του αστικού κώδικα, βάσει του οποίου το Δικαστήριο αποφασίζει, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις, σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ασκηθεί (Ελληνικός Αστικός Κώδικας, άρθρο. 1511).

Πιο συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις διαζυγίου, ο Ελληνικός Αστικός Κώδικας (Άρθρο. 1513) προβλέπει από το 1983 ότι η άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να ανατεθεί στον ίδιο γονέα ή, εφόσον συμφωνούν, να διορίζει ταυτόχρονα τον τόπο κατοικίας του παιδιού και στους δύο από κοινού. Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, ειδικά μπορεί να μοιράσει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων ή να την αναθέσει σε κάποιο άλλο πρόσωπο.

Σύμφωνα πάντως με τον δρα Δεμερτζή, στην περίπτωση της Ελλάδας, το οικογενειακό σύστημα που εφαρμόζεται ακολουθεί την εξίσωση ότι το συμφέρον του παιδιού έγκειται στη μονογονεϊκή φύλαξη/κηδεμονία του παιδιού και ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση, προς ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα διατήρησης των δύο γονέων μετά το χωρισμό των γονέων, θεωρείται ένας “επικίνδυνος πειραματισμός”.

«Το σκληροπυρηνικό άκαμπτο και αμείλικτο μονογονεϊκό οικογενειακό σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα, προκαλεί πάντα έντονη δυστυχία σε πολλές περιπτώσεις, [..] αλλά οι υποστηρικτές τους αισθάνονται ελεύθεροι να προσποιούνται ότι είναι “το καλύτερο σύστημα μεταξύ των καλύτερων δυνατών συστημάτων. Αντίστοιχα, η κοινή επιμέλεια θεωρείται ως εξωγήινη απειλή για μια καθιερωμένη κανονικότητα», δήλωσε.

Επιπλέον, ο δρ Δεμερτζής, πιστεύει πως ενάντια στην κατάσταση αυτή, η αντίσταση στις προτάσεις κοινής επιμέλειας ή εναλλασσόμενης κατοικίας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά και μόνο αναφέροντας «μελέτες» που απέδειξαν ότι, στο εξωτερικό, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, η κοινή επιμέλεια είναι πιο επωφελής για τα παιδιά από την αποκλειστική επιμέλεια. Πολύ περισσότερο χρειάζονται δύο πράγματα, είπε:

(α) Μια τολμηρή δογματική αποδόμηση του πλέον επικρατούμενου σκληροπυρηνικού οικογενειακού συστήματος.

(β) Υπάρχει «η πιθανότητα να υπάρξει κοινή επιμέλεια», δηλαδή να εφαρμοστεί στην πρακτική, να δοκιμαστεί, να συζητηθεί, να επιτύχει.

«Η μόνη ευκαιρία για ένα κοινό σύστημα που πρέπει να εφαρμοστεί είναι η διεθνής ρύθμιση. Αυτό που φαίνεται να είναι “εθνικές συνήθειες”, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι παρά μόνο λόμπι, που υποκαθιστούν κάθε εθνική δυνατότητα σε ένα πιο δίκαιο, λειτουργικό και επαρκές οικογενειακό σύστημα, καταρχήν παρακωλύοντας κάθε σοβαρή προσπάθεια προς μια κοινή νοοτροπία γονέων», τόνισε.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως έχουν υπάρξει κάποιες πρώτες ηλιαχτίδες περιπτώσεων κοινής επιμέλειας με προτροπή δικαστών βάσει του αστικού κώδικα, οι οποίες όμως παραμένουν μεμονωμένες περιπτώσεις εξαίρεσης στον κανόνα.-

Αφού καταστράφηκαν γονείς, πατεράδες στη συντριπτική πλειοψηφία και πληγώθηκαν γενεές παιδιών ,έρχονται πάλι οι Σκανδιναβοί να δείξουν το σωστό δρόμο. Η αλλαγή των κοινωνιών από αυτές τις χώρες θα προκύψει. Ας το αποδεχτούμε.

Στα Βαλκάνια τα πράγματα είναι τραγικά. Το παιδί στην αντίληψη των περισσοτέρων, ανήκει  ακόμα και…δικαστικά στη μάνα.  Ο πατέρας,είτε είναι μαζί είτε χωρισμένος, επωμίζεται τη…διατροφή και όχι την ανατροφή. Κουβαλητής, έχει δεν έχει.  Μια φασιστική εντελώς αντίληψη  ειδικά για το συνειδητοποιημένο γονέα πατέρα, που η δικαιοσύνη, ειδικά η ελληνική ,την έχει “ευαγγέλιο”.

 

Γράφαμε  παλιότερα για το   συγκεκριμένο  θέμα:

(7/11/2012)

 

Κως:Κατηγορείται για αρπαγή της κόρης του – ”Μου προκαλούν αηδία οι δημοσιογράφοι

Η ιστορία της εξαφάνισης της μικρής Ζαχαρένιας τον Αύγουστο του 2008 είχε απασχολήσει έντονα τη κοινή γνώμη, ενώ από τη πρώτη στιγμή για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι διωκτικές αρχές της χώρας μας και του εξωτερικού…Κατηγορούμενος για την αρπαγή – πριν από τέσσερα χρόνια – της μόλις 3,5 ετών κόρης του, θα βρεθεί ένας κάτοικος του νηησιού, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τη προσεχή Πέμπτη.

Η επιμέλεια του κοριτσιού, είχε δοθεί στη μητέρα της. Στις 2 Αυγούστου του 2008, ο πατέρας, πήρε το παιδί και επί περίπου πέντε μήνες ζούσαν μαζί στο εξωτερικό. Τελικά παιδί και πατέρας εντοπίστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου 2008 σε χώρα του εξωτερικού (στη Πολωνία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ατο «Χαμόγελο του Παιδιού», στη Γαλλία σύμφωνα με τον πατέρα).

«Η Ζαχαρένια είναι μόλις τριάμισι χρόνων. Την πήρε ο πατέρας της παραβιάζοντας τη δικαστική απόφαση για την επιμέλεια και εξαφανίσθηκε. Μετά την αρπαγή κάθε γέφυρα επικοινωνίας μου με το παιδί έχει κοπεί» είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η μητέρα του παιδιού δυόμιση μήνες μετά την εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, μετά τον εντοπισμό του παιδιού, ο πατέρας τον Ιανουάριο του 2009 με επιστολή του εξηγούσε τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει το παιδί του στο εξωτερικό τονίζοντας πως «η δική του μάχη ήταν να γίνει καλύτερο το παιδί του»! Ο ίδιος επεσήμανε πως «καθ΄ όλη τη διάρκεια των πέντε μηνών που λείπαμε από την Ελλάδα, καθημερινά της υπενθύμιζα τη μητέρα της. Συνέχεια τη ρωτούσα αν την πεθύμησε και τόνιζα ότι, όποτε θελήσει, θα γυρίσουμε»

«Δεν μετανιώνω»

”Δεν μετανιώνω λοιπόν. Αν δεν φεύγαμε, θα μου παραπονιόταν κάποια στιγμή στο μέλλον ότι δεν έκανα αρκετά για να τη βοηθήσω. Τουλάχιστον ξέρω πως έκανα ό,τι μπορούσα. Είδα το παιδί μου να χαμογελάει και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο. Και αν το καλοσκεφτεί κανείς, σήμερα η Ζαχαρένια είναι σε καλύτερη μοίρα απ΄ ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες. Και σίγουρα σε πολύ καλύτερη απ΄ ό,τι θα ήταν αν είχαμε μείνει στην Κω όλο αυτό το διάστημα…

Το ότι κλήθηκαν οι τηλεοράσεις να σκαλίσουν τα οικογενειακά μας προφανώς και με αηδιάζει, από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι τώρα δεν θα μπορεί κανείς να την πειράξει, αφού όλοι θα δείχνουν το καλύτερό τους πρόσωπο μπροστά στην κάμερα. Ίσως, επιτέλους, ασχοληθεί και η δικαιοσύνη με την ουσία του θέματος. Και ίσως από όλα αυτά να κερδίσουν κάποια παιδιά στο μέλλον. Τα παιδιά αυτά που δεν φταίνε σε τίποτα και που γίνονται βορά της κάθε τηλεδίκης ώστε να προβληθούν κάποιοι και να τα κονομήσουν κάποιοι άλλοι”.(ΜΜΕ)

 

 Πικρή, πικρότατη  είναι αυτή η “ιστορία” στην Ελλάδα με τις δικαστικές αποφάσεις,που  αναθέτουν σε ένα διαζύγιο την επιμέλεια του παιδιού κατά κανόνα στη μητέρα. Δικαστίνες κυρίως , καλούνται να αποφασίσουν μέσα σε λίγα λεπτά για μια τόσο σοβαρή υπόθεση,όπως είναι  η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού σε ένα γονέα .  Με ελαφρά τη καρδία και επειδή αντιλαμβάνονται το όλον θέμα περισσότερο, ως μια παράμετρο (κι αυτό) της υποβούσκουσας  αρχέγονης αντιπαλότητας των δύο φύλων , κρίνουν πως, ως…γυναίκες, πρέπει να υπερασπιστούν το φύλο τους και να δείξουν αλληλεγγύη,οπότε  αναθέτουν την επιμέλεια του  παιδιού στη μαμά-γυναίκα.  Υποσυνείδητα,δηλαδή,αυτές οι δικαστίνες μεταφέρουν εαυτές  στη θέση της μητέρας και  λειτουργούν όπως θα ήθελαν  κι αυτές να έκανε ο δικαστής για το δικό τους παιδί.
Στις 100 τέτοιες αποφάσεις στην Ελλάδα, μας  διαβεβαιώνει δικηγόρος που ασχολήθηκε με εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις, τουλάχιστον οι μισές είναι άδικες, παράλογες-αντιφατικές και σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικές για το ίδιο το παιδί. Aν και οι δυο γονείς διαθέτουν τα εχέγγυα εκείνα που απαιτούνται για την ανατροφή ενός παιδιού, γατί το δικαστήριο στερεί την επιμέλεια από τον έναν και συνήθως αυτός είναι ο πατέρας, επειδή  η παρωχημένη κοινωνική αντίληψη ήθελε,τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, τον πατέρα θεατή στα δρώμενα της ανατροφής του παιδού; Μόνο σε περιπτώσεις  φανερής ανικανότητας ενός εκ των γονέων να επωμιστεί το βάρος της επιμέλειας του παιδιού ,πρέπει η δικαστική απόφαση να την αναθέτει στον ικανό. Αλλιώς,όπως συυνέβαινε και μέχρι την έκδοση του διαζυγίουν, η άσκηση της επιμέλειας να ανήκει εξ ολοκλήρου και στους δύο,όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
 “Βογγούν” πατεράδες που με μια δίκη στο “πόδι” και επειδή έτσι αποφάσισε μια δικαστίνα, του αποσπούν το παιδί από την αγκαλιά και κάνουν τη ζωή του ,αλλά και τη ζωή του παιδιού πολλές φορές, συντρίμια και κόλαση. Το  ψυχολογικό κόστος (ένταση,αγωνία, πόνος σε καθημερινή βάση) είναι απερίγραπτα σ΄αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά και το οικονομικό βάρος αποβαίνει δυσβάστακτο, όταν  ξαφνικά κάποιος θα  πρέπει να επωμιστεί και  ένα   επιπλέον μηνιαίο έξοδο,όπως  είναι (πάλι απο το δικαστήριο καθορισμένο) το ύψος μιας διατροφής.Πολλοί στερούνται ακόμα και τα βασικά, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σ΄αυτό το επιπρόσθετο οικονομικό βάρος, αλλιώς κινδυνεύουν να μη βλέπουν το παδί τους ούτε και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο όπως ορίζουν συνήθως στις αποφάσεις τους  τα δικαστήρια του… Ελλαδιστάν.
Ιδιαίτερο σοβαρό είναι το πρόβλημα σε αποφάσεις ανάθεσης επιμέλειας σε αλλοδαπές μητέρες (κυρίως από τις πρώην “ανατολικές” χώρες), οι οποίες  και χωρίς δικαστικές αποφάσεις απαγάγουν στην κυριολεξία τα παιδιά τους (παρατηρείται “βιομηχανία” τέτοιων απαγωγών παιδιών από μητέρες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας), εγκαθίστανται στην πατρίδα τους ,αναγκάζοντας το παιδί να ζει ακόμα και σε άθλιες συνθήκες περιβάλλοντος και  το πετάνε  σε ένα σχολειό της “γειτονιάς” να τα βγάλει πέρα μόνο του ,όταν το άμοιρο ούτε τη γλώσσα δε γνωρίζει καλά-καλά.  Στη συνέχεια, κερδίζουν εύκολα στα δικαστήρια των χωρών τους αποφάσεις ανάθεσης  της επιμέλειας σε εκείνες , βγάζουν και μια γερή διατροφή από τον “Ελληνα” και άσε τον  “αγαθιάρη”  να προσπαθεί να ξυπνήσει από τον εφιάλτη,να μαζέψει τα συντρίμια του και να καταλάβει πώς ήρθαν  τα πάνω κάτω σε μια στιγμή. Οπότε πλέον  αντιλαμβάνεται πως ,αν θέλει να βλέπει το παιδί του, έστω και μια φορά το εξάμηνο, θα πρέπει πρώτα απ΄όλα  να καταβάλει  την διατροφή για τα επόμενα δέκα-δεκαπέντε χρόνια στην “απαγωγέα”, η οποία δε χρειάζεται πλέον να εργάζεται στη χώρα της, αφού κάθε μήνα φτάνει εκεί το έμβασμα από την Ελλάδα ανελλιπώς και παχυλό.
Μιλάμε για ένα δράμα, δηλαδή, που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες γονείς-πατέρες στην Ελλάδα,αλλά και τα παιδιά τους που βρίσκονται πεταμένα μακριά, σχεδόν φυλακισμένα από τέτοιες αισχρές δικαστικές αποφάσεις. Οι ελληνικές αρχές και  οι πρεσβείες-προξενεία μας στις  χώρες αυτές, αδιαφορούν παντελώς για τέτοια ζητήματα και  στέλνουν κατ’ευθείαν στο καλάθι των αχρήστων αιτήσεις,αναφορές και υπομνήματα των ανθρώπων που ζητούν απεγνωσμένα συμπαράσταση  στην τραγωδία στην τραγωδία τους.(Παλιότερα είχαμε δημοσιεύσε  εδώ τέτοιες καταγγελίες-φωνές απόγνωσης) .
 Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό  στο μέλλον να δούμε και τα ” χειρότερα” να συμβαίνουν , αφού, όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιες παρανοϊκές καταστάσεις, νιώθουν να πνίγονται,  ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις τους.
  ‘ Ωρα,20.30