ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

1.  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Ισραήλ: Βρέθηκε το δαχτυλίδι του Πόντιου Πιλάτου; Γράφει «Πιλάτος» στα ελληνικά
Το δαχτυλίδι που γράφει «Πιλάτος» στα ελληνικά -Φωτογραφία: Haaretz

 

Βρέθηκε το δαχτυλίδι του Πόντιου Πιλάτου; Πιθανόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, καθώς αποκρυπτογραφήθηκε η επιγραφή του που είναι γραμμένη στα ελληνικά και φέρει το όνομα του Ρωμαίου έπαρχου, ο οποίος καταδίκασε σε θάνατο τον Ιησού Χριστό.

Το δαχτυλίδι είχε εντοπιστεί πριν 50 χρόνια κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Ηρωδείου, κοντά στη Δυτική Όχθη της Βηθλεέμ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρέθηκε στις αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν υπό τον καθηγητή Γκίντεον Φόρστερ (Gideon Forster) του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, λίγο μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1968-69, ως μέρος των προετοιμασιών για να ανοίξει ο χώρος στους επισκέπτες.

Το χάλκινο δαχτυλίδι ήταν ένα από τα χιλιάδες αντικείμενα που βρέθηκαν τότε. Το διάσημο όνομα αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν ύστερα από καθολικό καθαρισμό φωτογραφήθηκε με τη χρήση ειδικής κάμερας στα εργαστήρια της υπηρεσίας Ισραηλινών Αρχαιοτήτων. Η επιγραφή στο δαχτυλίδι, το οποίο φαίνεται ότι ήταν σφραγιστικό, περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός αγγείου κρασιού, γύρω από το οποίο αναγνωρίστηκε ελληνική γραφή που μεταφράστηκε ως «Πιλάτος», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το δαχτυλίδι είναι απλό, γι’ αυτό και οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν από τον κυβερνήτη για τις καθημερινές εργασίες του ή ανήκε σε έναν από τους αξιωματούχους του ή σε κάποιον από το δικαστήριό του, ο οποίος το χρησιμοποιούσε για να υπογράφει με το όνομά του. Σύμφωνα, δε, με την Haaretz, υπάρχει ένα ακόμα αρχαιολογικό εύρημα στο Ισραήλ που φέρει το όνομα Πιλάτος και το οποίο επίσης αποδίδεται στον διάσημο Ρωμαίο κυβερνήτη. Επιπλέον, τη δεκαετία του 1960, ο καθηγητής Φόρστερ βρήκε μια πέτρα με χαραγμένο πάνω της το όνομα αυτό.

Κατ΄αρχήν, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει σε άλλα κείμενά μας, ΟΥΔΕΜΙΑ ιστορική πηγή, σύγχρονη  των προσώπων ή  των περιστατικών που αναφέρονται  στα ευαγγέλια, επιβεβαιώνει, έστω και κατά προσέγγιση  τις διηγήσεις τους. Σπάνια να βρει κανείς μια σοβαρή  διασταύρωση ,ειδικά για πρόσωπα  σε ιστορικά έγγραφα.

΄Ενα παράδειγμα είναι ο Πόντιος  Πιλάτος. Σ΄αυτόν  αναφέρεται ο  Ιουδαίος ιστορικός Ιώσηπος (Ιουδαϊκός Πόλεμος 2,169),αλλά και ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτο, (Annales XV, 44) ως ο 5ος επίτροπος (procurator) της Ιουδαίας επί αυτοκράτορος Τιβέριου. Από κει και ύστερα, όλες οι άλλες πληροφορίες για τη δράση και τη ζωή του δε στηρίζονται σε ιστορικές, αλλά σε θρησκευτικές πηγές,όπως ο Ευσέβιος Καισαρείας.

Επομένως , δεν είναι κάτι καινούριο ιστορικά πως υπηρέτησε στην Ιουδαία ο Πόντιος Πιλάτος. Το γνωρίζαμε εδώ και αιώνες.  Ούτε και   θα μπορούσε να αποτελέσει  σοβαρό αρχαιολογικό εύρημα ένα τέτοιο δαχτυλίδι. Χιλιάδες όμοια έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή. Τί άλλαξε, δηλαδή,  με την εύρεσή του  στην ιστορική μας γνώση, πέρα απ΄αυτά που ήδη ξέραμε από τις δυο παραπάνω ιστορικές πηγές ; Απολύτως τίποτα.

Μάλιστα, δοθέντος πως οι Χριστιανοί παλιότερα και σήμερα, κάνουν φοεβερές και ασυγχώρητες απάτες και πλαστογραφίες (πχ. η “εμβόλιμος χειρ” στον Ιώσηπο), κάποιες δε  παλιότερα από τους Πάπες και σήμερα από τους Προτεστάντες Ευαγγελικούς και Πεντηκοστιανούς, ειδικά της Αμερικής,  δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως το εν λόγω δαχτυλίδι είναι  της  εποχής που αναφέρονται τα ευαγγέλια και πολλώ μάλλον πως  ανήκε στον ίδιο τον  Πόντιο Πιλάτο!

Οι λόγοι αυτής της αμφισβήτησης είναι σοβαροί: 1.  Ο Ρωμαίος επίτροπος στην Ιουδαία είναι ,αν μη τι άλλο, περίεργο,να έχει δαχτυλίδι εξουσίας γραμμένο στα…ελληνικά. Οι ρωμαϊκές αρχές ΜΟΝΟ  για τους ΄Ελληνες στην Κόρινθο  χρησιμοποιούσαν την ελληνική γλώσσα δίπλα στη Λατινική. Στις άλλες  κατακτημένες χώρες τα δημόσια έγγραφα και σύμβολα ήταν στα λατινικά. Να θυμίσουμε πως  εκλατινίστηκε όλη η Βαλκανική, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης,η δε αρχαία Δακία (Ρουμανία σήμερα)   έγινε η Νέα Ρώμη με τη  ρουμανική γλώσσα να είναι η μοναδική, λαϊκή λατινική των απλών, αγράμματων  στρατιωτών των λεγεώνων, που ασφαλώς διέφερε από εκείνη την καλλιεργημένη λατινική του  Κικέρωνα στη Ρώμη.  Αποκλείεται, επομένως,  το δαχτυλίδι -σύμβολο εξουσίας ενός Ρωμαίου αξιωματούχου  στην Ιουδαία  να ήταν στα ελληνικά και όχι στα λατινικά.

2. ΄Ενα  δαχτυλίδι φτηνής κατασκευής δε θα το  φορούσε ποτέ στο χέρι  ένας Ρωμαίος επίσημος.  Επομένως, η κατασκευή, το υλικό και το όνομα συνηγορούν  στην άποψη πως ο ιδιοκτήτης του δεν αποκλείεται  να ήταν  κάποιος ασήμαντος  στρατιώτης με το όνομα Πιλάτος   (τοξότης), που υπηρετούσε στην Ιουδαία   σε κάποιες από τις 5 κοοόρτεις (καθεμιά από 500-1000 στραιατιώτες) και  ήταν εξελληνισμένος.Είναι το πιο λογικό.

Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο  δαχτυλίδι έχει βρεθεί εδώ και 50 χρόνια. Δεν μας προσκομίζει κάτι καινούριο, πέρα από τις ανάγκες των ταμπλόιντ να εφευρίσκουν  θέματα “πιασάρικα” και φυσικά του χριστιανικού  ιερατείου να παρουσιάζει  κάθε φορά ,από αρχαιοτάτων χρόνων, “τεκμήρια” της αμφισβητούμενης ιστορικότητας του προσώπου του Ιησού Χριστού. Να θυμηθούμε τα   σεντόνια και τα προσόψια , τα άγια ξύλα, ακόμα  και τον ίδιο τον τάφο,που  πιθανολογούν  πως τάχα ενταφιάστηκε  το σώμα του!  Οι θεομπαίχτες ανέκαθεν ήταν αδίστακτοι, ως καλοί και έμπειροι  έμποροι ,ειδικά της θρησκευτικής αφέλειας και  παράνοιας.

¨Ωρα 12.15

 

2. Κιτς χλιδή, μεταξωτές ρόμπες, ακριβές σαμπάνιες και γούστα, στο Facebook του «χρυσού» Ριχάρδου

Ριχάρδος /Φωτογραφία: Facebook

Υπάρχει και χλιδή που δεν είναι  κιτς; Οι…χλιδάτοι  πού θα ζούσαν δηλαδή;

Η χλιδή από μόνη της είναι τέτοια. Είτε ζει μέσα σε αυτή ο Ριχάρδος ή ο Τζορτζ Κλούνεϊ ,είτε  η βασίλισσα της Αγγλίας. Ας μη γελιόμαστε.

3. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ» ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
Ο Νίκος Ταχιάος για τον δήμο Θεσσαλονίκης: «Δεν φοράω σκουλαρίκι»
Ο Νίκος Ταχιάος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Twitter

 

Πόσο φτηνός πρέπει  να είσαι για να ξεστομίσεις ως προσόν, το γεγονός πως δεν φοράς σκουλαρίκι! Προφανώς ,όπως ο Μπουτάρης.

Η Δεξιά ανέκαθεν δεν είχε   στους κόλπους της σοβαρούς ανθρώπους, διανοούμενος, ακτιβιστές, διακεκριμένους. “Η σά ρα και η μάρα”. Ακόμα και ένας Χατζηδάκης είχε τους λόγους του , όπως έχουμε ξαναπεί για να δηλώνει,ενώ δεν ήταν, δεξιός.

 

4. 45ΧΡΟΝΗ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ, ΜΗΤΕΡΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ
Απίστευτο: Είχε 25 όγκους στον εγκέφαλο, της έδιναν έξι μήνες ζωής και βρήκε τη θεραπεία στο Διαδίκτυο!

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας τον περασμένο Μάιο έπεσαν σαν κεραυνός στην οικογένεια: η Χάιντι διαγνώστηκε με καρκίνο των πνευμόνων τετάρτου σταδίου, που είχε ήδη κάνει μεταστάσεις στα οστά και στον εγκέφαλό της, όπου ανιχνεύτηκαν 25 όγκοι. Οι γιατροί στο NHS της πρότειναν να υποβληθεί άμεσα σε χημειοθεραπείες, που όμως το μόνο που θα κατάφερναν ήταν να καθυστερήσουν το μοιραίο από μισό έως έναν χρόνο.

H Χάιντι Σπένσερ διαγνώστηκε με καρκίνο των πνευμόνων που είχε κάνει μεταστάσεις στα οστά και τον εγκέφαλό της ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας τον Μάιο (Φωτογραφία: Facebook)H Χάιντι Σπένσερ διαγνώστηκε με καρκίνο των πνευμόνων που είχε κάνει μεταστάσεις στα οστά και τον εγκέφαλό της ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας τον Μάιο (Φωτογραφία: Facebook)

Μετά το αρχικό σοκ η 45χρονη πήρε την κατάσταση στα χέρια της, ψάχνοντας στο Ίντερνετ για μια θεραπεία που θα μπορούσε να της σώσει τη ζωή. Και έτσι βρήκε τη FoundationOne, μια αμερικανική εταιρεία που με ένα τεστ αξίας 3.800 δολαρίων αναλύει όλα τα γονίδια των καρκινικών όγκων του ασθενούς και βρίσκει τη συγκεκριμένη, στοχευμένη θεραπεία που χρειάζεται.

Η εταιρεία, που άρχισε να λειτουργεί πριν από έξι χρόνια, έχει ήδη υποβάλει σε τεστ 200.000 ασθενείς και τους πρότεινε συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές και θεραπείες. Το επαναστατικό τεστ βρήκε ότι πέντε από τα γονίδια της 45χρονης είχαν μεταλλαχθεί και για τα δύο από αυτά υπήρχαν διαθέσιμες θεραπείες.

Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να μεταβαίνει η Χάιντι σε μια εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπισης του καρκίνου, τη The Christie στο Γουίδινκτον του Μάντσεστερ, σε απόσταση 40 λεπτών με το αυτοκίνητο. Μέσα σε τρεις μήνες οι όγκοι στον εγκέφαλό της είχαν εξαφανιστεί και εκείνοι στα οστά και στους πνεύμονές της συρρικνώθηκαν ή έχουν υποχωρήσει χάρη σε έναν συνδυασμό φαρμάκων και στοχευμένης ακτινοθεραπείας.

Τώρα δεν έχει πια συμπτώματα καρκίνου, αν και δεν έχει απαλλαγεί πλήρως από την ασθένεια. «Αν είχα ακούσει τις συμβουλές του NHS και τη στάνταρ θεραπεία που προσφέρει, θα ήμουν νεκρή τώρα», είπε στη βρετανική εφημερίδα The Sun. «Αν ζω, το οφείλω σε αυτά τα τεστ και το γεγονός ότι δεν ακούω πάντα τους γιατρούς»…

 

Ας έχουν κι αυτή την πληροφόρηση οι πάσχοντες, για να μην το βάλουν κάτω.Ο καρκίνος νικιέται. Και θα εξαφανιστεί μια μέρα.

Κουράγιο στους ασθενείς και τους οικείους τους. Ας κρατηθούν με “νύχια και δόντια”,γιατί αύριοι ουδείς γνωρίζει, αν  θα είναι η ημέρα της οριστικής νίκης.

 

5. ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Ή ΟΧΙ;
Σάλος με το φιλί στο στόμα του Ντέιβιντ Μπέκαμ στην κόρη του
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με την κόρη του Χάρπερ. Φωτογραφία: Instagram

Πηγή: | iefimerida.gr

Μιλάμε για διεστραμμένες φυλλάδες.  ΄Οπως και οι αναγνώστες τους.

Ποιος νορμάλ, κανονικός, φυσιολογικός άνθρωπος θα μπορούσε να υποψιαστεί κάτι διαφορετικό όταν βλέπει  ένα γονιό να  φιλάει το παιδί του;  “Εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα”,λένε οι Γραφές.΄Αμα είσαι ανώμαλος, τα βλέπεις  όλα έτσι.

Πορνοφυλλάδες. Ειδικά αυτή  παραπάνω που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει,  βάζει σεξιστικα θέματα  με πρωταγωνιστές   παιδιά. Αισχρή!

΄Ωρα,ρα. 17.30