ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

  1. ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΤΣΕΛΑΛΗΣ. Ο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Αποργραμμάτιστο,πρόσφατο    γουηκέντ με παιδικό φίλο στη γενέτειρά μας. Παραμένει   “αρχόντισα” η Ανδρίσταινα   και το χειμώνα, που το κρύο εδώ δεν αστειεύεται. 850 μέτρα το υψόμετρο  στο Κουφόπουλο. Παιδιά βλέπαμε από τα θαμπά τζάμια στη ζεστασιά του χειμωνιάτικου να κρέμονται έξω  από τα κεραμίδια τα κρούσταλα σαν σπαθιά,  κάποια  2  και 3 μέτρα! Μέναμε για μέρες (απο)κλεισμένοι, αν το χιόνι ήταν πυκνό και δε φτυαριζόταν. Καίγανε στο τζάκι κάτι θεόρατα κούτσουρα, πυρώνανε τα μάγουλα, κατακόκινα εμάς των παιδιών από τη δυνατή  φλόγα. Και βάλε στη χόβολη να ψηθούν κάστανα και στη σιδεροστιά   το τηγάνι  με τις λαλαγγίδες (λαλαγγίτες) ,πεντανόστημες, πνιγμένες μετά στο μέλι και πασπαλισμένες με τριμμένο καρύδι.

Το Σαββατοκύριακο της επίσκεψής μας δεν είχε χιόνι.  Αλλά ,όπου νά ναι,  Νικολο-Βάρβαρα γαρ, θα το στρώσει, δεν το γλιτώνει τέτοιο καιρό το χιόνι η Ανδρίτσαινα. Κατά  τα άλλα, έρημη, θλιμένη, παρατημένη η αγαπημένη γη  που έθρεψε τα παιδικά μας όνειρα και μας πρόσφερε από τότε άφθονες τις πηγές της γνώσης στο  ιστορικό Γυμνάσιο-,που φοιτήσαμε και δίπλα ακριβώς, τότε,στην επίσης ιστορική βιβλιοθήκη της, που δανειστήκαμε τα πρώτα εξωσχολικά βιβλία.

΄Αλλο ήθελα να επισημάνω ,όμως με αυτό το σημείωμα σήμερα. Περπατώντας τον κεντρικό δρόμο από το Ξενία μέχρι του Μαχαιρά το γιοφύρι, ξαναείδαμε, κάτω από το Γυμνάσιο το μαρμάρινο άγαλμα  του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου (ο τέταρτος της παρέας στη Φιλική Εταιρεία), στην πλατεία της Τρανής βρύσης  το μνημείο με τα ονόματα των πεσόντων στους Βαλκανικούς πολέμους  από την περιοχή (μεταξύ αυτών και  ενός παππού μου ) και στην  κεντρική πλατεία, που γινόταν και γίνεται το παζάρι, τελευταία στήσανε την προτομή του Θανάση Κανελλόπουλου.

Δεν είναι τούτη όμως ώρα να σχολιάσουμε, αν δικαίως ή αδίκως στήθηκε η προτομή του Θανασάκη (έτσι τον αποκαλούσαν κάτω, λόγω του…βραχέος  αναστήματος) Κανελλόπουλου και μάλιστα  στην καλύτερη μεριά της Ανδρίτσαινας. Εκείνο που θέλουμε εδώ να σχολιάσουμε  είναι  άλλο.

Λείπει από την Ανδρίτσαινα μια σημαντική προτομή ενός παιδού της,  που όχι μόνο τη σημάδεψε με την παρουσία του,αλλά άφησε και  σημαντικό συγγραφικό-ερευνητικό έργο. Ακόμα και λογοτεχνικό.  Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Αγησίλαο Τσέλαλη.Τον δικό μας μπάρμοα Σίλο των παιδικών μας χρόνων.

΄Εχουμε ξαναγάψει παλιότερα  λίγες αράδες-μνημόσυνο στον Αγησίλαο  Τσάλαλη, ρέκτη για την εποχή του διευθυντή της περίφημης ,ιστορικής Νικολοπούλειου βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας  ,αλλά και πολυγραφότατο συγγραφέα. Να θυμίσουμε δύο εξαίρετα έργα του, ανάμεσα στα πολλά άλλα: Πλαπούτας (1962, εκδ. Γιαννίκος Β-Καλδής Β.) και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος ο φιλικός (1998, εκδ. Γιαννίκοις Β.-Καλδής β).

Παραθέτουμε  ένα σύντυομο βιογραφικό, του:

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ.Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς

Τσέλαλης Αγησίλαος (1905 – 1968)

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα, δευτερότοκος γιός οικογενείας εγκατεστημένης στο Μωριά. Το 1923 εισήχθη ως άριστος και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, μετείχε στη Φιλολογική Συντροφιά. Από νωρίς ακολούθησε Λόγια Πορεία επηρεασμένος από τα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής, παράλληλη ερευνητική και διδακτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με καθηγητή στην Ιστορία τον Νικόλαο ΒΕΗ.
Εν αρχή εργάστηκε εις το τμήμα Αρχείων και Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην Ακαδημία Αθηνών, στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας (1932 -1952-1967) διεύθυνση, οργάνωση & λειτουργία της Νικολοπουλείου Δωρεάς, ίδρυση νέας Δανειστικής βιβλιοθήκης και παιδικής. Συγκέντρωση, Επιμέλεια, Δημοσίευση Αρχικού Καταλόγου, Καταλόγων Ιστορικού Αρχείου περιόδου 1770 κ.ε., πολιτικό αρχείο νεώτερου τύπου, πολιτικών και επιστημονικών περιοδικών, χαρτών και εφημερίδων, Δημιουργία Αρχείου Εφημερίδων πελοποννησιακού Τύπου.
Συνεργάστηκε: εις το «Ολυμπιακό Αρχείο», τα ολυμπιακά δημοτικά κλέφτικα τραγούδια, μελετήματα Ακαδημίας Αθηνών, Ιστορικόν Λεξικό της Νέας Ελληνικής, τομ.Ι,2. Βιβλιογραφία. Λαογραφικά Διάφορα, 1937, Σύμμικτο Υλικό 1938, Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό « Ηλίου» τα. Α, Η…, «Μέγα ελληνικόν Βιογραφικό Λεξικό» των Σπ. & Κ. Βοβολίνη, 1958,«Μεσσηνιακόν Έτος» 1938, «Μεσσηνιακά Γράμματα», «Χρονικά του Μοριά», «Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά», κ.α..,

Κι όμως! Ο πολυγραφότατος αυτός ιστοριοδίφης και λογοτέχνης, τέκνο της γης της Ολυμπίας και της πρωτεύουσά της Ανδρίτσαινας, αγνοείται και μάλιστα επειδεικτικά επί συναπτά έτη.Ούτε μια εκδήλωση επίσημη από το Δήμο, το ιστορικό Γυμνάσιο, το Σύλλογο και  φυσικά ούτε από την ίδια τη βιβλιοθήκη ,που στην ουσία εκείνος την έστησε βήμα βήμα.  Κρίμα!

Και ο λόγος αυτής  της προκλητικής αδιαφορίας, για να μην πούμε της σκόπιμης  απόκρυψης της προσωπικότητας και του έργου του Αγησίλαου  Τσάλαλη ήταν (ποιος άλλος;) τα αριστερά του φρονήματα.  Συνειδητοποιημένος αριστερός, προοδευτικός διανοούμενος, με δυναμική παρουσία στα “πέτρινα χρόνια”,που έζησε  η χώρα, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, όπως του άξιζε. Ούτε  εν ζωή ,ούτε  σήμερα τόσα χρόνια μετά την αναχώρησή του.

“Την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές”.  ΄Ετσι λένε. Και δυστυχώς  η περίπτωση της παραγκώνισης και της αποσιώπησης του σπουδαίου,συγγραφικού  έργου του Αγησίλαου Τσέλαλη,ακόμα και από την ίδια του τη γενέτειρα, είναι η επιβεβαίωση αυτής της αληθειας.

Είναι καιρός να τιμηθεί το παιδί αυτό  της Ανδρίτσαινας με μια  προτομή, όχι κρυμμένη πίσω στη Βιβλιοθήκη, αλλά σε δεσπόζουσα θέση, στην κεντρική πλατεία του ιστορικού πλάτανου,δίπλα ή απέναντι από την προτομή του Θανάση Κανελλόπουλου. Αλλιώς,  θα υνεχίζεται η ΄Υβρις,με την αρχαία σημασία της λέξης, που διαπράττει ο δήμος και οι διάφοροι φορείς της Ανδρίτσαινας με την έλλειψη σεβασμού και αναγνώρισης της προσωπικότητας και του έργου του Αγησίλαου Τσέλαλη.

 

2. Απίστευτο! Χάθηκαν όλα τα emails του ΥΠΕΞ λόγω βλάβης στο σκληρό δίσκο
Υπουργείο Εξωτερικών/ Φωτογραφία: Eurokinissi- ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

 

Ολη η ηλεκτρονική αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών από το 2005 και μετά χάθηκε εξαιτίας βλάβης σε σκληρό δίσκο του Υπουργείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο εν λόγω σκληρός δίσκος δεν είχε συντηρηθεί ποτέ, ενώ το απίστευτο είναι πως δεν είχε δημιουργηθεί ούτε ένα αντίγραφο των αρχείων με αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ προσπάθεια ανάκτησης των emails, λόγω του υψηλού κόστους.

Ετσι εκτός από τα απόρρητα emails, χάθηκε όλη η ηλεκτρονική αλληλογραφία που διατηρούσε το ΥΠΕΞ από το 2005 και μετά.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα είχε αποφευχθεί με κονδύλι 15.000 ευρώ καθώς θα είχε πραγματοποιηθεί η αναγκαία συντήρηση.

Σημειώνεται πως δύο ημέρες μετά τη βλάβη, το ΥΠΕΞ ενέκρινε το απαραίτητο κονδύλι των 150.000 ευρώ και αγόρασε καινούριο εξοπλισμό.

Οι πιθανότητες να χάθηκαν τα μεηλ λόγω  κακής συντήρησης,είναι λιγότερες σε τέτοιες υπηρεσίες από εκείνες της σκόπιμης καταστροφής τους για χίλιους λόγους που μπορεί το μυαλό του καθενός να πάει. Και στο δικό μας ιστότοπο εδώ, χάθηκαν εκατοντάδες κείμενα και μεηλ από τα κομπιούτερ,όταν οι  Νεο-Ναζί  χάκερ κατάφεραν να μπουν στο σάιτ και να τα κάνουν λίμπα.  Δεν είναι δύσκολο να σπάσουν κωδικούς ακόμα και Υπουργείου. Είναι βάρβαροι καταστροφείς, σπηλαιοδύτες  Νεάτερταλ. Ας το ψάξουν καλύτερα στο ΥΠΕΞ.

,Ωρα 17.15

3. ΤΗΣ INTERVIEW
Νέα δημοσκόπηση: Στις 9,1 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

εκλογές/Φωτογραφία: Eurokinissi
Σε χώρες σαν τη δικιά μας,   με ανύπαρκτο πολιτικό και δικαιικό πολιτισμό και με βιομηχανία παραπληροφόρησης από τις αισχρότερες στον κόσμο,θα ήταν αδιανόητο ο εισαγγελέας να απαγγείλει κατηγορίες για τις πλαστές αυτές, τις “πέτσινες” δημοσκοπήσεις των εταιριών που γίνονται  κατα παραγγελια.  Η απόδειξη του χρηματισμού τους και της έλλειψης στοιχειώδους επιστημονικής διεξαγωγής τέτοιων δημοσκοπήσεων, είναι τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στις οποίες ΟΛΕΣ αυτές οι μαϊμού εταιρίες,υπό το βαρύγδουπο επίθετο δημοσκοπικές, έπεσαν έξω.

Αργά, αλλά σταθερά, διεξάγουμε ,όπως πάντα τα τελευταία χρόνια τις δικές μας αντικειμενικές και με εχέγγυα που έχουμε περιγράψει εδώ, δημοσκοπήσεις και θα την παρουσιάσουμε εν καιρώ.

Πάντως,  διαίσθησή μας,αλλά και από ανεπίσημες συζητήσεις με τον κόσμο, η  Ν.Δ ΔΕΝ προηγείται ή, και αν συμβαίνει να βρίσκεται μπροστά, η διαφορά είναι της τάξεως 1-2%. Θα το δούμε αποτυπωμένο, αν είναι αληθής η πρόβλεψή μας στη δική μας έρευνα.

 

4. Εγκλημα στη Ρόδο -Ομολογία σοκ του 19χρονου: Η Ελένη παρακαλούσε να την πάμε στο νοσοκομείο
Εγκλημα στη Ρόδο -Ομολογία σοκ του 19χρονου: Η Ελένη παρακαλούσε να την πάμε στο νοσοκομείο

 

Τα ταμπλόιντ οι πορνοφυλλάδες που λυσσάνε με τέτοια θέματα (το “ψωμί” τους) είναι ηθικοί αυτουργοί κι αυτής της ειδεχθούς  δολοφονίας. ΄Ολη η εμπορική δημοσιογραφία , η βιομηχανία πορνογραφίας, κινηματογράφου και μόδας, τα “κέντρα διασκέδασης” και οι λοιποί τέτοιοι βόθροι, που καλλιεργούν το σεξισμό,τη νοσηρότητα και τη διαστροφή , πρέπει να καθίσουν πρώτα   αυτά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Τα χέρια που δολοφόνησαν το κορίτσι ήταν των  ασυνείδητων και απάνθρωπων νεαρών. Το φουσκωμένο  από σκηνές και εικόνες σεξισμού μυαλό τους, αυτό ακριβώς που τους οδήγησε στο αποτρόπαιο έγκλημα, το χρεώνονται οι εγκληματικές αυτές βιομηχανίες. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

5. ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τα κίτρινα γιλέκα του… Λαφαζάνη έξω από την γαλλική πρεσβεία Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και μέλη της ΛΑΕ με κίτρινα γιλέκα έξω από την Γαλλική πρεσβεία- φωτογραφία eurokinissi

 

 

Εντελώς αστείο  αυτό το άτομο. Δημαγωγός και λαϊκιστής πρώτης. Αλλά και φαιδρός,γραφικός. Τον πήραν πια όλοι είδηση.

΄Ωρα 20.30