ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

1. α Κίτρινα Γιλέκα: Ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, δακρυγόνα στα Ηλύσια Πεδία
Τα πρώτα δακρυγόνα έπεσαν σε παράδρομο της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων (Φωτογραφία: ΑΡThibault Camus)

 

β. Επεισόδια στα ελληνοαλβανικά σύνορα -Μετά το «μπλόκο» για το μνημόσυνο Κατσίφα
Ενταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα

 

 Το φαινόμενο  εθνικιστές, ακροδεξιοί, ναζιστές, αν και μικρή μειοψηφία στην Ευρώπη ,να δημιουργούν  σοβαρά προβλήματα με εκδηλώσεις βίας, ακόμα και με νεκρούς, πέρα από τις υλικές καταστροφές, τείνει να παίρνει ανησυχητικές  διαστάσεις. Ξεκίνησε  με την οικονομική κρίση σε χώρες της Ευρώπης στο διάστημα της οποίας ξεπετάχτηκαν κυρίως  στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία  και Γαλλία  οι περίφημοι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ.  Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε τέτοιες κινητοποιήσεις και τότε και τώρα είναι συνήθως   ακροδεξιοί,Ναζί, εθνικιστές.

“Τα κίτρινα γιλέκα” στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οπαδοί της Λεπέν και μικροί  πυρήνες μπαχαλάκηδων και πλιατσικολόγων . Φυσικά, απολίτικα άτομα  χωρίς καμιά ιδεολογική συνοχή με διαφορετικά ζητούμενα κάθε ομάδα. ΄Ενας αχταρμάς γνωστός σε εμάς εδώ παλιότερα με τους “Αγανακτισμένους” του Συντάγματος και τους Χρυσαυγίτες, σήμερα με τους Μακεδονομάχους και τους εθνικιστές Βορειοηπειρώτες.

Αυτή ακριβής η έλλειψη συνοχής και ιδεολογικής φόρτισης υποβιβάζει  αυτές τις κινητοποιήσεις  σε επίπεδο χουλιγκανισμού, μπαχαλισμού, γηπεδικών  συγκρούσεων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να έχουν συνέχεια,αφού μόνο πολτικό υπόβαθρο δε διαθέτουν. ΄Οπως συνέβη και στη  Ελλάδα.

Γρήγορα τα “κίτρινα γιλέκα”  στο Παρίσι και  οι “επαγγελματίες” διαδηλωτές   στο Βουκουρέστι,   θα κουραστούν και θα πάνε σπίτια τους.  Ιδιαίτερα οι “ανυποψίαστοι” για τα παιχνίδια που παίζει  ο δικτάτορας τς Ρωσίας στην Ευρώπη.  Το ίδιο θα συμβεί και με τη ΝεοΝαζιστική “χολέρα”  στην Ελλάδα, όταν,πιστεύουμε σύντομα, η εγκληματική ομάδα που υποκινεί τα λούμπεν αυτά στοιχεία,θα πάει φυλακή.

Γνωστά και ιστορικά  ερμηνευμένα φαινόμενα με στερεότυπες  σχεδόν εξελίξεις-καταλήξεις.Κι ας υποστηρίζουν κάποιοι, ακόμα και ειδήμονες ,πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Αλλάζουν εποχές και πρόσωπα μόνο.

΄Ωρα, 13.00

 

2. ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ, ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
«Επιδρομή» στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Μαχαίρωσαν φύλακα, έσπασαν τζάμια, έβαλαν φωτιές σε κάδους
Εκτροπα σε πάρτι στην Πανεπιστημιούπολη

Απίστευτα έκτροπα συνέβησαν στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ομάδα ατόμων προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και μαχαίρωσαν έναν φύλακα που προσπάθησε να τους σταματήσει.

Ολα συνέβησαν ενώ ήταν σε εξέλιξη πάρτι, στο Τμήμα Γεωολογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Κάποιοι πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και έκαναν θρύψαλα τζάμια. Στο σημείο πήγαν δύο φύλακες που προσπάθησαν να τους σταματήσουν, αλλά οι δράστες μαχαίρωσαν στην κοιλιά και τον πόδι φύλακα.

Να είσαι σε κανένα ξεφάντωμα  σε χώρους, όπως η παλιά Τρούμπα στον Πειραιά, το καταλαβαίνω να κουβαλάνε οι νταβατζήδες μαχαίρια και να χαρακώνονται.  Αλλά, σε Πανεπιστημιούπολη  να κυκλοφορούν άτομα με σουγιάδες στην τσέπη, είναι  από τα ασύλληπτα. Για όσους δε γνωρίζουν βέβαια.

Στους πανεπιστημιακούς χώρους πια συμφύρονται φοιτητές, έμποροι ναρκωτικών, μπαχαλάκηδες και νταβατζήδες. ΄Ενα γερό ξεκαθάρισμα είναι απαραίτητο. Καί  φυσικά αυτό δεν προϋποθέτει  κατάργηση ασύλου.΄Αλλο το ένα και άλλο το άλλο.

3. ΕΡΧΕΤΑΙ… ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑΣ
Γιατί γεμίζουν τις αποθήκες τους τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία; -Η εντολή της κυβέρνησης
Γιατί γεμίζουν τις αποθήκες τους τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία -Η εντολή της κυβέρνησης /Φωτογραφία: Shutterstock

 

Διαστάσεις Αρμαγεδδώνα λαμβάνουν τα σενάρια για το τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit στη Βρετανία με την κυβέρνηση να ζητεί από τα σούπερ μάρκετ να αυξήσουν τα αποθέματά τους.

Καθώς φαντάζει πλέον ως σίγουρο ότι το Κοινοβούλιο θα απορρίψει τη συμφωνία της Μέι για το Βrexit στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζονται για  έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι φέρεται να έχει ζητήσει από τα σούπερ μάρκετ της χώρας να έχουν διαθέσιμο μεγαλύτερο απόθεμα προϊόντων, με αποτέλεσμα και οι προμηθευτές των καταστημάτων να έχουν ενισχύσει την παραγωγή τους.

 

Αν η Μέι και οι συν αυτή γνώριζαν αρχαία ελληνικά, θα είχαν ακούσει  την καταλυτική,σοφή  φράση “χρή προνοείν και ου μετανοείν τον άνδρα τον σοφόν”. Οι Νεοέλληνες το  λέμε, “στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα” ή   “των φρονίμων τα παιδά,  πριν πεινάσουν  μαγειρεύουν”.

Ο ακροδεξιός ηγετικός συρφετός  στη γηραιά Αλβιώνα, εθνικιστές, ρατσιστές, φαντασμένοι, προχώρησαν στην έξοδο από την Ε.Ε ,χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες.Τώρα θα τις πληρώσουν ακριβά. Αυτό, ακριβώς,  που θέλει και η Ε. Ε, για να σταθεί. Αλλιώς ,θα καταρρεύσει.

Το πάθημα  της Ελλάδας και πρόσφατα  της Ιταλίας, που “ανέκρουσαν πρύμναν” στη σύγκρουσή τους με την Ε.Ε, έγινε καλό μάθημα. Μόνο που ούτε σήμερα η ανεκδιήγητη κυρία με το… μουσμουλί γοβάκι στο Λονδίνο ,δείχνει να το έχει μάθει. Ζει στο δικό της υπερφίαλο  και “ψωνισμένο”  κόσμο,  που πολύ σύντομα θα γίνει συντρίμμια.

΄Ωρα. 15.00

 

4. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ 2%
Ο πληθωρισμός-ρεκόρ και η βουτιά της λίρας έπληξαν την τουρκική οικονομία
Η τουρκική σημαία σε αγορά της Κωνσταντινούπολης/Φωτογραφία: ΑΡ

 

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, ωθώντας προς τα πάνω γενικά τις τιμές και εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σχεδόν στο 25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 15 ετών.

 

Το γερό χαστούκι στο δικτάτορα.  Δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλιτώσει.΄Η θα κάνει γερές “κωλοτούμπες” και  θα “γλείφει εκεί που φτύνει”, ή θα δει ένα λαϊκό κύμα  αντιδράσεων εναντίον του που θα τον ανατρέψει.  Μετρημένα κουκιά οι εξελίξεις.

 

4. ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ
Κοριτσάκι έκανε bullying και ο πατέρας της σκέφτηκε μια πραγματικά πρωτότυπη και επίπονη τιμωρία

Ένα γερό μάθημα στην κόρη του αποφάσισε να δώσει ένας πατέρας στις ΗΠΑ, όταν την κατέβασαν από το σχολικό λεωφορείο επειδή εκφόβισε για δεύτερη φορά έναν συμμαθητή της.

Το δεκάχρονο κορίτσι είπε στον πατέρα της ότι μετά την αποβολή της θα πρέπει να την πηγαίνει με το αυτοκίνητό του στο σχολείο όλη την επόμενη εβδομάδα. Αλλά ο Ματ Κοξ από το Σουόντον του Οχάιο αποφάσισε να δοκιμάσει μια διαφορετική τιμωρία: την έβαλε να καλύψει με τα πόδια την απόσταση των οκτώ χιλιομέτρων μέχρι το σχολείο, ενώ το θερμόμετρο έδειχνε 2 βαθμούς Κελσίου κι εκείνος την ακολουθούσε με το αυτοκίνητο.

Μάλιστα ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook το βίντεο τουπαραδειγματισμού με τη λεζάντα «μαθήματα ζωής», όπου ακούγεται να λέει: «Αυτή η αξιαγάπητη κυρία είναι η δεκάχρονη κόρη μου που αποβλήθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος από το σχολικό λεωφορείο επειδή εκφόβισε έναν άλλο μαθητή. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το bullying είναι απαράδεκτο, ειδικά στο σπίτι μου. Την Παρασκευή, όταν η κόρη μου έφερε το χαρτί της αποβολής, μου είπε: “μπαμπά, θα πρέπει να με πηγαίνεις εσύ στο σχολείο την επόμενη εβδομάδα”. Όπως βλέπετε, σήμερα μαθαίνει ότι αλλιώς έχουν τα πράγματα. Πολλά παιδιά θεωρούν σήμερα ότι αυτό που κάνουν οι γονείς τους γι’ αυτά είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, όπως το πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους στο σχολείο το πρωί ή με σχολικά λεωφορεία. Όλα αυτά είναι προνόμια κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, γι’ αυτό και σήμερα η όμορφη κορούλα μου θα περπατήσει οκτώ χιλιόμετρα υπό 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το σχολείο. Πολλοί γονείς θα διαφωνήσουν, αλλά δεν πειράζει, γιατί κάνω αυτό που θεωρώ σωστό για να δώσω στην κόρη μου ένα μάθημα και να σταματήσει τον εκφοβισμό…»

Το βίντεο έγινε γρήγορα viral και προκάλεσε ποικίλα σχόλια με τους περισσότερους να επικροτούν την ενέργεια του πατέρα και άλλους να τον κατηγορούν ότι αντιμετώπισε το bullying της κόρης του με το ίδιο νόμισμα.

 

Εξελίσσεται σε κατάρα των σχολείων. Πολλά παιδιά θα κουβαλήσουν στην επόμενη ζωή τους το στίγμα του  bullying που υπέστησαν. Αλλά και οι δράστες θα συνεχίζουν  και ενήλικες  να συμπεριφέρονται ως δικτάτορες  στους άλλους. Ο αυταρχισμός θα είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα τους.

   Το πρόβλημα  είναι οι γονείς. Και του θύματος και του θύτη. Ο πατέρας της είδησης  παραπάνω ,διέθετε καλά ανακλαστικά και λειτούργησε,όπως έπρεπε. ΄Αλλοι γονείς αντίθετα ,θεωρούν…έξυπνα και δυναμικά τα παιδιά τους που τους επιτρέπουν να συμπεριφέρονται ως φασιστάκια  “εξ απαλών ονύχων” και κατά βάθος χαίρονται, πολλώ μάλλον, αφού δεν είναι τα δικά τους που δέχονται bullying.

΄Ομως και οι γονείς των θυμάτων έχουν τεράστια ευθύνη. Αρνούνται οι περισσότεροι να λύσουν δυναμικά και οριστικά το πρόβλημα. Αφήνουν να σέρνεται η βία, η πίεση,ο φόβος και ο εξευτελισμός του παιδού τους , επειδή ακριβώς δε θέλουν να…μπλέξουν. Προτιμούν να το παίζουν…νομοταγείς πολίτες!

 Από την άλλη, το σχολείο επίσης αφήνει στην ουσία να υφίστανται τέτοια φαινόμενα ,αφού στις περισσσότερες περιπτώσεις  bullying αντιδρά χαλαρά  και με…κατανόηση, μάλιστα   υπέρ των…δυναμικών μαθητών, που, “πώς να το κάνουμε, είναι ζωηρά ως…παιδιά”!

Σκίζουν πολλοί δάσκαλοι από παιδαγωγική κατάρτιση και ευθύνη.  Γνωστό.

΄Ωρα, 19 45