ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

1. ΄Εφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Φάνης Κακριδής

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, κατέχοντας θέση ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο σπουδαίος φιλόλογος Φάνης Κακριδής, υιός του επίσης σπουδαίου κλασικιστή Ιωάννη Κακριδή.

Ο Φάνης Κακριδής γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα. Προερχόταν από μία επιστημονική οικογένεια, φιλολογική για την ακρίβεια. Ο πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Κακριδής, η μητέρα του Όλγα επίσης φιλόλογος, η αδελφή του Ελένη και ο παππούς του, Θεοφάνης Κακριδής επίσης, φιλόλογοι. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Μαγεντίας και Τυβίγγης, όπου και υπηρέτησε ως λέκτορας για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα (1959-1964).

Το 1964, εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρέτησε ως το 1982, με μια διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε. Ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και τελικά πάλι στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ως το 2000.

Επιστημονικά, ο Κακριδής ασχολήθηκε με την επική ποίηση, και με το Αττικό δράμα, λιγότερο με την Τραγωδία, περισσότερο με την Κωμωδία του Αριστοφάνη.

Ο Φάνης Κακριδής δεν περιορίστηκε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα. Ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου.

Πίστευε, ότι το χρέος του ακαδημαϊκού δασκάλου απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει την ημέρα που αποφοιτούν, αλλά συνεχίζεται και μετά το διορισμό τους. Έτσι, μεταφράζει ξένα βιβλία χρήσιμα στους εκπαιδευτικούς, κάνει ομιλίες και μαθήματα, και αρθρογραφεί.

Τελευταίο του έργο η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Η οικογένεια Κακριδή, ταυτίστηκε με την αρχαία ελληνική, την κλασική φιλολογία. ΄Ομηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αριστοφάνης  έτυχαν ιδιαίτερης  επιμέλειας, ερμηνευτικής και σχολιαστικής, από τα μέλη της οικογένειας ,που σπούδασαν φιλολογία. Σπουδαίες και μοναδικές κατά την άποψή μας, είναι οι σημειώσεις και οι άλλες επισημάνσεις του Ιωάννη Κακριδή στο Θουκυδίδη και μάλιστα στον Επιτάφιο.

Υπήρξαν και “δημοκρατικοί” πανεπιστημιακοί. Ο Φάνης Κακριδής διώχτηκε από το πανεπιστήμιο την περίοδο της Χούντας.΄Η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα τα παλιότερα χρόνια, είχαν πολλούς προοδευτικούς καθηγητές. Σε αντίθεση με μας στην Αθήνα,που το πανεπιστήμιο και ειδικά η Φιλοσοφική, ήταν  η σφηκοφωλιά των Χουντικών.

Στο καλό,Φάνη Κακριδή! Εμείς οι νεότεροι και λάτρεις της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας, θα σε θυμόμαστε όσο ζούμε.

2. Καμμένος για τα αντισταθμιστικά των F-16: Είναι προσφορά των Αμερικανών, θα βοηθήσει τη βιομηχανία

Την τροπολογία που επαναφέρει τα αντισταθμιστικά οφέλη για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Η ρύθμιση δίνει εξουσιοδότηση τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να καταρτίσει σύμβαση Α/Ω ύψους 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Κάπου διάβασα πως τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι τα τριάκοντα αργύρια της εξαγοράς των πολιτικών και των εκλεγμένων γενικώς (μη εξαιρουμένων και των τοπικών αρχόντων).Κάνουν την αγορά ή την επένδυση πιο ελκυστική, ειδικά όταν είναι επικίνδυνες ή ζημιογόνες.

Στους εξοπλισμούς αποτελεί  έναν από τους σημαντικότερους διαύλους εκροής   μαύρου χρήματος (μίζες) στις τσέπες των υπουργών της ΄Αμυνας. Πρόσφατα (22/11/2018), είχαμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα με  αφορμή τα πεταμένα  εκατομμύρια για την αγορά των πλοίων ΠΤΜ (ΙΘΑΚΗ  και ΚΕΡΚΥΡΑ). Να το θυμίσουμε.

“…Αν κάποιος σοβαρός ερευνητής (όχι ασφαλώς δημοσιογράφος) ασχοληθεί κάποτε εκτενώς με υποθέσεις διαφθοράς   των   ΥΠΕΑ και των παρατρεχάμενών τους σε όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, θα τρίβουν τα μάτια τους και οι σημερινές και οι κατοπινές γενιές Ελλήνων και Ευρωπαίων για το όργιο διαφοράς όλα αυτά τα χρόνια.
Ο ελληνικός λαός αυτή την ώρα δε γνωρίζει  παρά ελάχιστα επεισόδια από  όλο το «έργο» της διαπλοκής και της διαφθοράς στο Υπουρείο Εθνικής ΄Αμυνας. Και όχι τόσο στις υποθέσεις δωροδοκιών, της γνωστής μίζας, αλλά στα λεγόμενα  «αντισταθμιστικά οφέλη» (offsets). Εκεί,να δει κανείς τί αισχρά παιχνίδια παίζονται. Για τα άλλα, τα «παραγωγικά» λεγόμενα υπουργεία κι εκεί,βέβαια, έχουμε φοβερή δυσωδία σκανδάλων. Αλλά, η μπόχα της διαφθοράς του ΥΠΕΑ,δεν έχει όμοιά της.
 Εκεί,να δει κανείς τί αισχρά παιχνίδια παίζονται.  Για τα άλλα, τα  «παραγωγικα» λεγόμενα υπουργεία κι εκεί,βέβαια,  έχουμε φοβερή δυσωδία σκανδάλων. Αλλά, η μπόχα της διαφθοράς του ΥΠΕΑ,δεν έχει όμοιά της.
Να, μια ακόμα υπόθεση,που  φέρνουμε στο φως από όλο εκείνο τον οχετό που περιγράψαμε  στο συγκεκριμένο υπουργείο:
Στις 24/1/2000 υπογράφτηκε η σύμβαση 005Β/00 μεταξύ ΠΔΕ και Ουκρανικής εταιρείας για την προμήθεια δύο ΠΤΜ (ΙΘΑΚΗ  και ΚΕΡΚΥΡΑ). Το πρώτο πλοίο έφτασε στην Ελλάδα στις 17/2/01. Το δεύτερο  (ΚΕΡΚΥΡΑ)  θα παραδινόταν  στις 24 Μάρτη 2001. Και το  κόστος του ανερχόταν  σε 30 .000.000 δολάρια με προκαταβολή 12 εκατομμύρια USD. Το εν λόγω πλοίο ,όμως, δεν παρελήφθη, γιατί εμφανίστηκαν  προβλήματα στις δοκιμές των οπλικών συστημάτων και ρωγμές στο σκάφος,που αυξάνονταν μετά από κάθε πλου.
Τελικά, μετά από μαραθώνιες  διαβουλεύσεις των αρμόδιων και του Ουκρανού πρέσβη, το πλοίο δεν παρελήφθη από την Ελλάδα ποτέ . Αλλά, όμως,  τα 12 εκατομμύρια που είχαν εισπράξει οι Ουκρανοί για να παραδώσουν το ΚΕΡΚΥΡΑ και δεν το παρέδωσαν,  ΔΕ ΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μέχρι σήμερα να επιστραφούν! Απίστευτο αλλά αληθινό . Σχεδόν 18 ολόκληρα χρόνια, σε τί ποσό θα φτάνουν με τους τόκους υπερημερίας τα αζήτητα τούτα λεφτά;   «Ελλάς της φαιδράς πορτοκαλέας»!”

 

3. Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου σε Καμμένο και κυβέρνηση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

“Κοίτα ποιος μιλάει”!

4.  Οι προβλέψεις του Αδωνι Γεωργιάδη για τα ποσοστά στις εκλογές
Οι προβλέψεις του Αδωνι Γεωργιάδη για τα ποσοστά στις εκλογές

 

Έκπληξη σε πολλούς προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη χθες στο news24/7 στους 88,6, δηλώσεις με τις οποίες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγορούσε τη Φώφη Γεννηματά γιατί δεν κατεβαίνει στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με το Κίνημα Αλλαγής, μπερδεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ψηφοφόρους του!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα, που στο παρελθόν είχε πολεμήσει λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ, δεν τσιγκουνεύτηκε τα καλά λόγια όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε για τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε ότι το θέμα …έθεσε πρόσφατα και στην ίδια τη Φώφη Γεννηματά, σε μια συνομιλία που είχαν.

«Φώφη, δώσε μου εμένα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα το πάω στο 10% σε λίγες μόνο ημέρες» είπε -σύμφωνα με τον ίδιο και πάντα μεταξύ σοβαρού και αστείου- στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «Έως και …ζιβάγκο θα βάλω, γιατί ο Ανδρέας έκανε και πολλά καλά πράγματα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στις εκτιμήσεις του για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές είπε: 40% ΝΔ, 28% ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7 plus και περί το 6% ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Αυτός ο ανισόρροπος πολιτικά τύπος, πέρα από διεφθαρμένος, είναι και  ανεδαφικός. “Πετάει στα σύννεφα”. Αδυνατεί να  αρθρώσει, έστω και στοιχειώδη πολιτικό λόγο. Αλλά στερείται επίσης και της απλής λογικής, όπως στις εκτιμήσεις του για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, οι οποίες ναι, μεν, εκφράζουν τους ευσεβείς του πόθους και τις  ανομολόγητες επιθυμίες του,όσον αφορά την επικράτηση της Χρυσή Αυγής, ως τρίτο κόμμα,  θα απέχουν ,όμως, παρασάγγες από την πραγματικότητα εκείνης της νύχτας των εκλογών.

 

Αδυνατώ να πιστέψω πως είναι διδάκτορας Ιστορίας. Με αυτά που κάνει και λέει. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω πως  χρειάζεται σκληρή δουλειά  και όχι μόνο τεσσάρων χρόνων, να αποκτήσεις ένα διδακτορικό ,ειδικά αν αυτό έχει βαθμολογηθεί με ΄Αριστα (για αυτό του Αδώνιδος αμφιβάλλω,αν έπιασε τη βάση).

Πώς γίνεται ένας ανιστόρητος πτυχιούχος Ιστορικού -Αρχαιολογικού Τμήματος με τέτοιο παρανοϊκό και σύγχυσης φρενών λόγο να του δώσανε και διδιακτορικό; Σε άλλη χώρα με σοβαρή ακαδημαϊκή-ερευνητική υποδομή δεν αποκλείω απλώς,αλλά κόβω το κεφάλι μου,πως ούτε ένα απλό μεταπτυχιακό δε θα κατάφερνε να πάρει ο  ΄Αδωνις. Στερείται απλής λογικής, του μέσου, νομικά, ανθρώπου, πόσω μάλλον  μεθόδου εργασίας  στην επστημονική έρευνα.

Αυτός ο τύπος, που συμβαίνει ως ακροδεξιός (στα κράσπεδα του Ναζισμού) να θεωρείται   και πατριώτης (διάβαζε Ελληνάρας), είναι ακριβώς  το σύμβολο  και ο αποκλειστικός φορέας  των πολυποίκιλων  παθογενειών  της Ελλάδας. Ως πολιτικός, διεφθαρμένος, δημαγωγός-λαϊκιστής και ασφαλώς πατριωταράς. Ως επιστήμονας, αβαθής, προχειρολόγος, ερασιτέχνης,  ως εκ τούτων,  ανεπαρκής. Ανιστόρητος, μάλιστα , και εντελώς στρατευμένος, όντας  πτυχιούχος ιστορικού Τμήματος και κάτοχος PhD.

 

  Μόνο τέτοιοι επιτέλους θα …διαπρέπουν στην πολιτική και την επιστήμη σε τούτο τον τόπο; Δε λέμε πως αλλού δεν υπάρχουν όμοια “λουλούδια”, σαν αυτό σε μας εδώ που ακούει  στο αντιφατικό, αστείο και σημειολογικό, όνοματεπώνυμο ‘ Αδωνις Γεωργιάδης (κιτς παντρειά αρχαίαςελληνικής  και χριστιανικής παράδοσης) .

΄Ομως, σε άλλους τόπους είναι η εξαίρεση. Εδώ ο κανόνας.  Μια τρέλα αυτή η χώρα. Μια αφασία!

΄Ωρα, 15.00
5. Χάρης Ρώμας υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Πατούλη
Ο Χάρης Ρώμας (αριστερά) και ο Γιώργος Πατούλης (δεξιά)
Ο Χάρης Ρώμας (αριστερά) και ο Γιώργος Πατούλης (δεξιά)

Την υποψηφιότητα του γνωστού ηθοποιού Χάρη Ρώμα στην περιφερειακή ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών με το συνδυασμό «Νέα Αρχή για την Αττική», ανακοίνωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ο κ. Ρώμας είναι συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης, βραβευμένος πολλές φορές για το έργο του. Έχει σπουδάσει υποκριτική και παράλληλα Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στους καλλιτέχνες δεν τρέφω και μεγάλη εκτίμηση για πολλούς  λόγους. Δεν έχουν  βάθος,ιδεολογική υποδομή,δεν πατάνε στα πόδια τους. Πέρα απο το γεγονός πως είναι απρόβλεπτοι, αντιφατικοι. Οι εξαιρέσεις,οι  σοβαροί καλλιτέχνες, σε όλους τους χώρους μετριούνται στα δάτυλα.

Ο εν λόγω ,του ελαφρού θεάματος υποκριτής και σεναριγράφος,δεν είναι στις εξαιρέσεις.  Αντίθετα είναι στον κανόνα και μάλιστα  από εκείνους που δεν αφίστανται απ αυτόν ρούπι και που τα δίνουν όλα για να πετύχουν τις σκουπιδοπαραγωγές τους.

Εξ ου και η…προσχώρηση του τύπου στον τοπικό άρχοντα του Μαρουσιου με τα χρυσά πόμπολα και την πολιτική τύφλα φυσικά. Και τούτος,όπως ο Ρώμας,θιασώτης του τζέρτζελου,του κοσμικού σαματά, της βιτρίνας,της ελαφρότητας.

Καλό…κατευόδιο,  υποκριτά , που…  έδειχνες πως θσ γινόσουν άλλος ( ιατρός,ας πούμε).

,Ωρα,21.00