ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1. Σάλος με την απόφαση Γαβρόγλου να ξεκινάει το σχολείο στις 9 -«Είναι αστείο», λένε οι εκπαιδευτικοί
Παιδιά με σχολικές τσάντες/ Φωτογραφία: INTIME NEWS

Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους εκτιμούν πως μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει η νέα αλλαγή που προτείνει ο Γαβρόγλου.

«Κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση Γαβρόγλου για το ”κουδούνι στις 9», υπογράμμισε σήμερα το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 fm.

Επισημαίνοντας πως «πρόκειται για άλλη μια απόφαση που έχει πάρει μονομερώς ο υπουργός, καθώς κατέληξε σε ένα πόρισμα που ήθελε ο ίδιος να καταλήξει», ο κύριος Παπαχρήστος πρόσθεσε πως οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν πως η αλλαγή στην ώρα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει αυτή η απόφαση».

Εν συνεχεία το μέλος της ΟΛΜΕ τόνισε: «Η αφήγηση του υπουργού ότι οι μαθητές θα κοιμούνται περισσότερο, είναι τουλάχιστον αστεία. Τα παιδιά δεν πάνε για ποτάκια το βράδυ, είναι κουρασμένα από τα μαθήματα και τα φροντιστήρια και πιεσμένα από την ύλη. Το μόνο που μπορεί να συμβεί από όλο αυτό, είναι να ενισχυθούν μόνο τα παιδιά από μακρινές περιοχές. Το νόημα ποιο είναι; Είναι προάγγελος καταργήσεων νέων σχολικών μονάδων, που θα ευνοεί τη μεταφορά των παιδιών από μακρινές τοποθεσίες;».

Τέλος ο Νίκος Παπαχρήστος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι«κάποια άλλη σκοπιμότητα βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, είναι προφανές», ενώ τέλος, κατήγγειλε πως «με αυτόν τον υπουργό δεν έχει γίνει επί της ουσίας κανένας διάλογος για τίποτα, ούτε καν για το Νέο Λύκειο».

 

Υπηρέτησα χρόνια στην Εκπαίδευση. Στη Β/θμια, τα περισσότερα σε Λύκεια  .  Η πρώτη ώρα στο σχολικό πρόγραμμα ήταν στην ουσία…ανύπαρκτη. Κάτι με προσευχές και… δεήσεις, οι συμβουλευτικοί ή απειλητικοί, ανάλογα,  “δεκάρικοι” κάθε πρωί στις 8.15  των Γυμνασιαρχών και Λυκειαρχών,  μέχρι να  πάνε τα παιδιά στις τάξεις, να ακολουθήσουν οι καθηγητάδες μετά από ένα δεκάλεπτο, από 8.15 που χτύπαγε το κουδούνι για έναρξη του προγράμματος, το μάθημα της πρώτης ώρας άρχιζε στην τάξη κανένα μισάωρο αργότερα.

Και τί μάθημα, αυτό της  πρώτης ώρας! ΄Επεφτε νύστα σε μαθητές και δασκάλους. Το μάτι δεν είχε κανενός ανοίξει ακόμα .Με την τσίμπλα   και το χασμουρητό.  Με το ζόρι έβγαιναν τα υπόλοιπα 30-35 λεπτά, μέχρι να χτυπήσει 9.05 το κουδούνι για  το πρώτο διάλειμμα.

Στην αρχή,ως νέος καθηγητής στην τάξη,  έψαχνα τρόπους να βρω , για να κρατήσω τα παιδιά ξύπνια,  ζωντανά την πρώτη ώρα. ΄Ηταν  φανερή η νάρκη σε όλη τους την παρουσία και τη συμπεριφορά.

Κάτι χρόνια μετά, βρήκα το κόλπο.  Μόλις μπαίναμε στην αίθουσα τη δύσκολη αυτή, πρώτη ώρα του προγράμματος,  όλα τα παιδιά  κατέβαζαν τα κεφάλια στο θρανίο πάνω στα χέρια τους και απαγορευόταν  αυστηρά να κουνηθούν ή να μιλήσουν. Απόλυτη ησυχία, μόνο ανάσες για 2 ολόκληρα λεπτά. Μετά,  για 1 ακόμα λεπτό , ξεκινούσαμε πάλι στα θρανία 5-6  ,διαφορετικές  ασκήσεις χεριών και κορμιού από τη μέση και πάνω.  Μόλις τελείωνε η…γυμναστική  όλα τα παιδά στην τάξη, εκτονώνονταν με μια κραυγή κοφτή, γρήγορη, για να μην ενοχλούνται οι άλλοι δίπλα.

Και ω του θαύματος! Ζωηρεύαν οι ψυχούλες,  λάμπανε τα μάτια, η νάρκη  εξαφανιζόταν από  τα νεανικά κορμιά. Το μάθημα άρχιζε με ζωντάνια και όρεξη. Για χρόνια, όσο δίδασκα σε τάξεις, αυτή η  διαδικασία ήταν το “σήμα κατατεθέν” μου της πρώτης, της πιο δύσκολης ώρας στο σχολείο για μαθητές και δασκάλους.

Ακόμα και τώρα  στις μαζώξεις  μας (reunion) , μόλις συγκεντρωνόμαστε  όλοι  στον τόπο συνάντησης, συνήθως ταβέρνα, πριν να παραγγείλουμε, δίνεται το σύνθημα από κάποιον,  βάζουν τα “παιδιά”  τα χέρια στο τραπέζι, ακουμπάνε το κεφάλι ,πέφτει απόλυτη σιγή για να ακολουθήσει λίγο μετά η ιαχή σχολείο,τάξη και χρονιά  (τάδε)!

Αξέχαστα χρόνια. Δεν υπάρχει ωραιότερο “χόμπι” (δεν είναι δουλειά) από το να είσαι δάσκαλος.

Απολύτως σωστή,λοιπόν,  η απόφαση για έναρξη στις 9 του σχολικού προγράμματος.Κι μην ακούτε τις φωνές κάποιων συνδικαλιστάδων  της ΟΛΜΕ. Είναι αδίστακτοι. Πάνε κόντρα για καθαρά κομματικούς λόγους.

Κι ας ξέρουν πως αυτό είναι προς το συμφέρον των παιδιών.  Στη Σουηδία απ΄ό,τι θυμάμαι, αλλά και στην Αγγλία, αν υπάρχει ιδομορφία, κανονίζεται από το σχολείο και τον Δήμο κάθε χρονιά ή ώρα έναρξης του σχολικού προγράμματος που στην πορεία μπορεί να αλλάξει.

Φυσικά δεν υπάρχει μαθητής στην Ελλάδ,ας γίνει μια έρευνα,που να μη θέλει να ξεκινάει το σχολείο στις 9.  Χρόνια τώρα είχε πέσει  αυτή πρόταση στο τραπέζι.Αλλά όπως πάντα στην Ελλάδα, όλα μένουν στα χαρτιά. Φοβάμαι πως κι αυτό θα μείνει μια εξαγγελία.

 

2. ΑΡΚΑΣ ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΩΣ ΕΞΑΠΑΤΩΝ
ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ
Οργισμένη απάντηση Αρκά: «Απέναντι στην σημερινή αθλιότητα ουδείς έντιμος δικαιούται να σιωπά»

 

Το νέο σκίτσο του Αρκά -Φωτογραφία: facebook

 

Με οργίλο ύφος, ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς, απαντά τους επικριτές του γιατί δεν έκανε πολιτική σάτιρα πριν το 2015.

Ο αγαπημένος σκιτσογράφος, που «μαστιγώνει» ανελέητα την σημερινή κυβέρνηση, με ανάρτησή του στο facebook δίνει την δική του απάντηση.

ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ: Έχουμε ήδη απαντήσει -παρ’ όλο που δεν οφείλαμε- στην ερώτηση: «γιατί ο Αρκάς δεν έκανε πολιτική σάτιρα πριν το 2015;». Εν τούτοις επειδή τα σχόλια συνεχίζονται το επαναλαμβάνουμε: Ο Αρκάς θεωρεί ότι ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κομματικός τυχοδιωκτισμός και η ανενδοίαστη εξαπάτηση υπήρχαν πάντα, άλλα έχουν φτάσει στον κολοφώνα τους μ’ αυτήν την κυβέρνηση, τόσο ώστε να τον αναγκάσουν να σχολιάζει αυτό που πάντα σιχαινόταν: την κεντρική πολιτική σκηνή. Απέναντι σ’ αυτή την αθλιότητα κανένας έντιμος άνθρωπος δεν δικαιούται να παραμείνει σιωπηλός.

 

΄Εχει δεκαετίες παρουσίας με το πενάκι και τις λεζάντες του . Είδε και εγνώρισε “πέτρινα χρόνια”  για τον τόπο από τη  Μεταπολίτευση και μετά. Κάνουμε ένα σύντομο “προσκλητήριο νεκρών” σε διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, σε ενέδρες από σφαίρες αστυνομικών και μαχαίρια χρυσαυγιτών.

 Τσιβίκα, Κουμής, Κανελλοπούλου,Τεμπονέρας,  τα 15χρονα εφηβάκια Καλτεζάς και Γρηγορόπουλος, Φύσσας, Αλβανοί και άλλοι αλλοδαποί μετανάστες… “αντικοινωνικοί” ή μη ανήκοντες στο ανάδελφον γένος των Ελλήνων!

Κι ακόμα.Χρεοκοπία της χώρας, άνθρωποι στην απόλυτη φτώχεια και την απελπισία. Νεκρανάσταση  Ναζιστών, διαφθορά, διαπλοκή, ασύστολη κλοπή του δημόσιου χρήματος.

Αλλά ο Αρκάς ,δεν ήταν  εκεί. Απουσίαζε προκλητικά   κι ενώ …”απέναντι σ’ αυτή την αθλιότητα κανένας έντιμος άνθρωπος δεν δικαιούται να παραμείνει σιωπηλός”, μας λέει σήμερα.

Μόνο που την  αθλιότητα  την ανακάλυψε ο παμπόνηρος ,κακεντρεχής  και θρασύς σκιτσογράφος στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Και μάλιστα απότοκο  των  …δύσκολων  παιδικών του χρόνων. Τα παιδικά χρόνια, όμως,  όσων κυβέρνησαν και καταδυνάστευσαν αυτό τον τόπο, ήταν λαμπερά και ο δρόμος σπαρμένος με άνθη. Γι΄αυτό και το έργο τους ως ενήλικες, παραμένει  εθνικά σπουδαίο και αθάνατο!

” Ο Αρκάς θεωρεί ότι ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κομματικός τυχοδιωκτισμός και η ανενδοίαστη εξαπάτηση υπήρχαν πάντα, άλλα έχουν φτάσει στον κολοφώνα τους μ’ αυτήν την κυβέρνηση”,

μας ενημερώνει  σε ανάρτησή του στο  facebook. “Υπήρχαν πάντα”, αλλά μόλις σήμερα αποφάσισε να εξεγερθεί η  καλλιτεχνική  συνείδηση τους ανδρός!

Σε χαχόλους ,τα λες αυτά,πανάθλιε Αρκά;  Να τα τσαμπουνάς  στους νέου σου θαυμαστές της Ακροδεξιάς και των Ναζί. Εμάς,τους πολλούς και  διαφορετικούς,  μας ξεγέλασες  . Τώρα  μας έχασες παντοτινά. Παίρνουμε την εκδίκηση μας για τα χαμένα χρόνια. 

Υ.Γ “Επείνασα γαρ και ουκ έδωκάς μοι φαγείν, εδίψησα και ουκ επότισάς με, ξένος ήμην και ου συνήγαγές με, γυμνός και ου περίβαλέ με, ασθενής και εν φυλακή και ουκ επισκέψώ με”

 

Γι΄αυτό ντράπου και σιώπα,αν έχεις ίχνος πέτσας ακόμα.

 

΄Ωεα 13.00

 

3. ΑΝΟΔΟΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αλέν Φινκελκρότ, Γάλλος φιλόσοφος -Του επιτέθηκαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» γιατί είναι Εβραίος

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Φινκελκρότ, 69 ετών, δέχτηκε έξαλλη φραστική επίθεση από διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων, στο Παρίσι.

«Βρωμερέ σκατο-σιονιστή», «μούλε», «σκατιάρη», «αντε γ@μ@σου», «βρωμο-ρατσιστή», «παλιο-αδερφή» ήταν μόνο μερικές από τις βρισιές που άκουσε βγαίνοντας από το σπίτι του και ευρισκόμενος μπροστά σε διαδηλωτές Κίτρινα Γιλέκα, στο μπουλβάρ Μονπαρνάς.

Κάποιοι του φώναξαν, επίσης, «πήγαινε σπίτι σου», και «γύρνα στο Τελ Αβίβ».

 

Τα  ρούβλια  του δικτάτορα της Ρωσίας στη Λεπέν,  πιάνουν τόπο τελικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των “κίτρινων  γιλέκων”, είναι από ακροδεξιά και πέρα. Κυνηγήστε τους χωρίς έλεος.

΄Ωρα, 16.00