ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: “ΟΜΝΥΕΙ” ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ … ΔΕΞΙΑ!

Γιώτα Αναγνωστοπούλου:

Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει λύση για ΔΕΗ, δεν είμαι ταχυδακτυλουργός -Η εταιρεία είναι αυτοπαγιδευμένη

Κωστης Χατζηδάκης με μπλε

Το γνωστό παραμύθι. Δε  φταίμε εμείς που δε βρίσκουμε λύση,αλλά οι προηγούμενοι που τα έκαναν μπάχαλο. Μια ζωή η ίδια γραμμή των Μαυρογυαλούρων. Μέχρι να πάρουν την ψήφο, υπόσχονται τα πάντα.  “Περάστε, κόσμε”. Ακόμα και γεφύρια να φτιάξουν κι εκεί που δεν υπάρχουνε ποτάμια! Κι έχουν λύσεις για όλα, ως μάγοι, μέχρι να εκλεγούν.

Μετά,όμως   οι “Χατζηδάκηδες”   θρασύτατα και προκλητικά  μας διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει λύση για τη ΔΕΗ. Που σημαίνει την πουλάμε  κοψοχρονιά για να την πάρει κανένας δικός τους ιδιώτης  και πελάτης στο Δεξιό πολυκατάστημα.

Και τέτοια θα ακούτε πολλά από εδώ και πέρα. ΄Ορεξη και γερά νεύρα να έχετε

____________________________________________-

 

  1. Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στον Κόλπο: Το Ιράν κατάσχεσε βρετανικό πλοίο, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν δυνάμεις

stena impero Ιράν

΄Ολα δείχνουν πως οι ΗΠΑ θα δώσουν καλό μάθημα στους Μουλάδες. Μόνο που αυτό δε  φαίνεται να  ερχεται με αυτή την αφορμή. ΄Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι…φρουροί της επανάστασης (!) συλλαμβάνουν ξένα πληρώματα με τα  καράβια τους.

Αλλά εν καιρώ δε θα αφήσουν οι Αμερικανοί αναπάντητες τις προκλήσεις.  Αν δεν τολμήσουν, η Μέση Ανατολή,ακόμα και η Τουρκία και άλλες ευαισθητες περιοχές γύρω, θα έχουν  χαθεί για  την υπερδύναμη.Και τέτοια λάθη δε συνηθίζει να κάνει ο “χωροφύλακας των λαών” (και καλώς λέμε εμείς,σε τέτοιο κόσμο που ζούμε σήμερα).

 

2. Σεισμός στην Αθήνα: Στα μαχαίρια Τσελέντης-Λέκκας για τον ΟΑΣΠ

Τσελέντης, Λέκκας

Όπως είπε ο καθηγητής Τσελέντης από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας «τον είχε αποκλείσει ο κ. Σπίρτζης, αλλά χθες έπρεπε να είχε κληθεί. Ο μόνος που με πήρε τηλέφωνο χθες για να ενημερωθεί ήταν ο κ. Σαμαράς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.

«Αν δεν ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τα πράγματα θα ήταν βαριά. Ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε το ρόλο του», υποστήριξε το πρωί σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Γράφαμε για τους σεισμολόγους στις 19/5/2017
Πολύ σημαντικό που η σεισμολογία σήμερα φαίνεται να έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο από την εποχή για την Ελλάδα, Παναγιώτη Βαρώτσου, όταν με τον Καίσαρα Αλεξόπουλο και τον Κωνσταντίνο Νομικό ανέπτυξαν  το 1981 τη μέθοδο βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών, γνωστή ως μέθοδο ΒΑΝ.  Ο Παναγιώτης Βαρώτσος ήταν (και είναι )  σεισμολόγος διεθνούς φήμης ,που  τάραξε τα νερά της επιστήμης του, τουλάχιστον   εκείνο τον καιρό.  Ακόμα και οι πιο άσχετοι και αδαείς στην Ελλάδα μιλούσαν τότε για τη μέθοδο ΒΑΝ και οι εμπνευστές του είχαν παντού φανατικούς  οπαδούς, αλλά και άσπονδους επικριτές.
Η πρόβλεψη του σεισμού, όπως φαίνεται και παραπάνω από τις μελέτες των Γερμανών για τον πιθανό, ως σίγουρο  σεισμό στην Ιστανμπούλ, είναι δυνατή.  Μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή το εύρος που πιθανότατα θα αποκτήσει στο μέλλον από την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων, αλλά και σήμερα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε κάποιους σεισμούς, σαν τους παραπάνω στη γείτονα Τουρκία.
Αυτό, ακριβώς, υποστήριζε  και ο Βαρώτσος. Θυμάμαι την επίθεση που είχε δεχτεί τότε, εντελώς απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη για την επιστημονική κοινότητα. Αξέχαστη την εποχή των τελευταίων μεγάλων σεισμών στην Ελλάδα η συμπεριφορά του  σεισμολόγου Βασίλη Παπαζάχου, που μονοπωλούσε την ενημέρωση  για την τότε σεισμόπληκτη Ελλάδα.   ΄Ηταν κάτι σαν τον “πάπα”  της σεισμολογίας.
Και όσο για τον Παναγιώτη Βαρώτσο, ο καθιερωμένος  τότε καθηγητής της σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος  μιλούσε με πρωτοφανή ειρωνεία και με συχνές και αήθεις επιθέσεις εναντίον του. Ακόμα και  γραφικότητα, αλλά και ανευθυνότητα χρέωνε στον νέο  επιστήμονα Βαρώτσο, που προσπαθούσε εις μάτην να περάσει τις απόψεις του, αφού και το πανεπιστημιακό κατεστημένο, αλλά και η συντριπτική  μερίδα του Τύπου είχαν απομονώσει την ομαδα ΒΑΝ και γελοιοποιούσαν τις προβλέψεις του.
Σήμερα, ο Βαρώτσος φαίνεται να δικαιώνεται απόλυτα. Ο Παπαζάχος (αν μας έχουν ενημερώσει καλά έκανε καθηγητή  σεισμολόγο στο ίδιο πανεπιστήμιο που ήταν καθηγητής  και το γιο του! “Ελλάς της φαιδράς πορτοκαλέας”), αλλά και πολλοί  σεισμολόγοι, που έλυναν και έδεναν μια εποχή, οφείλουν σήμερα να ζητήσουν συγγνώμη   από το Βαρώτσο, τους άλλους της ομάδας του ΒΑΝ, αλλά και  από τον κόσμο που ταλαιπώρησαν με την παραπληροφόρηση και την ψευδολογία τους.
Οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών για τη ζωή είναι τεράστιες λέει η Ιστορία. Πολλές φορές επηρεάζουν καταλυτικά και διαμορφώνουν  το ιστορικό γίγνεσθαι. Και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα.  Και κοντά στην Ιστανμπούλ. ΄Ενας ισχυρός σεισμός και σε μας εδώ, καθόλου δεν αποκλείεται. ΄Εχουμε τέτοιες πληροφορίες από υπεύθυνες πηγές.
Κι αν είναι καταστροφικός ο σεισμός αυτός ,τότε τα δεδομένα αλλάζουν στη χώρα μας . Τα μνημόνια θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα ΄Η ,ίσως,  αν είναι εκτεταμένη η καταστροφή , να χρειαστούν και νέα “μνημόνια” και  άλλη βοήθεια. Και φοβόμαστε πως δε θα είναι και πάλι ανθρωπιστική. Κουράστηκε και η Ευρώπη πια με μια Ελλάδα, που βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα του κακού και της συμφοράς,