NATO: ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΠΟΥ ΖΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση από το ΝΑΤΟ – “Θα αντιδράσουμε με στρατιωτικά μέσα αν η Ρωσία επαναλάβει τακτικές Κριμαίας”

Το NATO «θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα» εάν υπάρξει εισβολή δυνάμεων της Ρωσίας όπως αυτή που έγινε στην Κριμαία σε ένα κράτος-μέλος του, διεμήνυσε ο πτέραρχος Μπρίντλαβ.

Αν η Ρωσία αποπειραθεί να στείλει στρατεύματα σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος του NATO, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για δυνάμεις που θα φορούν στολές με διακριτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως έπραξε όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα, όπως διεμήνυσε ο κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής του σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στρατιώτες με στολές χωρίς διακριτικά είχαν αναπτυχθεί όταν η Ρωσία μπήκε στη χερσόνησο της Κριμαίας και τελικά την προσάρτησε, στα τέλη του Φεβρουαρίου. Αν και αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευδε ότι είχαν αναπτυχθεί ρωσικές δυνάμεις, παραδέχθηκε τον Απρίλιο ότι έδρασαν εκεί.

Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Μόσχα να επέμβει άμεσα για να υποστηρίξει τους αντάρτες που πολιορκούνται στο κατά πλειονότητα ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ορισμένοι ειδικοί σε αμυντικά θέματα έχουν υποστηρίξει πως ο Πούτιν θα μπορούσε να αποπειραθεί να επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα κι άλλων κρατών, ιδίως αυτών της Βαλτικής —Εσθονία, Λετονία—, όπου υπάρχουν μεγάλες ρωσικές μειονότητες.

Ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, είπε πως παρότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν σχεδιάζει να επέμβει στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του, τα κράτη – μέλη του NATO στην ανατολική Ευρώπη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη απειλή από τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους στρατιώτες που φορούν στολές χωρίς εθνικά διακριτικά.

«Το πιο σημαντικό έργο (είναι) να προετοιμάσουμε κάθε έθνος για το πρόβλημα που δημιουργούν τα ‘μικρά πράσινα ανθρωπάκια’, ή το πρόβλημα της οργάνωσης του (ρωσόφωνου) πληθυσμού, και αυτό πρέπει να γίνει πρώτα. Γίνεται τώρα», επισήμανε ο Μπρίντλαβ σε μια συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα στο Διαδίκτυο η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt.

«Πώς λοιπόν τώρα εκπαιδεύουμε, οργανώνουμε, εξοπλίζουμε τις αστυνομικές δυνάμεις και τις ένοπλες δυνάμεις των (συμμαχικών) χωρών ώστε να είναι ικανές να το χειριστούν αυτό;», συνέχισε ο πτέραρχος, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεών του στη Βελτ, που διένειμε στα αγγλικά το NATO.

«Εάν δούμε τέτοιες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα σε ένα κράτος (- μέλος) του NATO και μπορούμε να τις προσάψουμε σε ένα επιτιθέμενο κράτος, αυτό σημαίνει (ότι ενεργοποιείται) το Άρθρο 5. Τότε, θα υπάρξει στρατιωτική αντίδραση», πρόσθεσε ο Μπρίντλαβ.

Το Άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του NATO για την κοινή άμυνα προβλέπει ότι εάν ένα κράτος – μέλος του Συμφώνου δεχθεί επίθεση, αυτή θα θεωρηθεί αυτόματα εχθρική ενέργεια εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σε ιστορικό ναδίρ την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και πυροδότησε μια σειρά κυρώσεων και αντιποίνων που πλήττουν τις οικονομίες της Ρωσίας και της Ευρώπης, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσχέρειες.

Το NATO έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη αφότου άρχισε η κρίση. Μέτρα πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα αναμένεται να συμφωνηθούν στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουαλία τον Σεπτέμβριο.

Ξύπνησε το ΝΑΤΟ; Περίεργο. Και γιατί η κρίση στην Ουκρανία ήταν-είναι λιγότερο σοβαρός λόγος  από μια επέμβαση σε άλλη χώρα-μέλος για χρήση όπλων εναντίον του δικτάτορα της Ρωσίας; Τώρα κατάλαβε η Δύση ποιο τρομερό έγκλημα διέπραξε εκεί πάνω ο Ρώσος ” τσάρος”;

Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις ,παρά μόνο οι παρακάτω (και το γνωρίζει πολύ καλά το ΝΑΤΟ):

 

1. Σύλληψη και παραπομπή του δικτάτορα στο Διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

2. Εκ βάθρων αλλαγή του  πολιτικού σκηνικού στη Ρωσία και ανάδειξη κυβέρνησης με χαρακτηριστικά δημοκρατίας δυτικού τύπου.

3.Ακαριαία επίθεση και καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου του δικτάτορα,που είναι ικανός να το χρησιμοποιήσει, αν νιώσει πως στριμώχνεται στο μέλλον, αν αισθανθεί παγιδευμένο, άγριο θηρίο.

Τα αυτονόητα δεν κατάφερε (ή δεν ήθελε) να αντιληφθεί το ΝΑΤΟ εδώ και μήνες.Τί εμπιστοσύνη να έχει κανείς πια σε έναν  αμυντικό Οργανισμό με τόσο αργά ανακλαστικά;

Και μια απορία:

“Θα αντιδράσουμε με στρατιωτικά μέσα αν η Ρωσία επαναλάβει τακτικές Κριμαίας”,μας είπε το ΝΑΤΟ.

Αλλά ξέχασαν να μας πουν οι Νατοϊκοί με την Κριμαία τί θα γίνει; Θα παγιωθεί η τρέχουσα κατάσταση; Θα μείνει ως έχει; Δεν πρέπει  να επιστραφή η Κριμαία στην Ουκρανία και να επανέλθη η περιοχή στη πριν την ανεξαρτοποίηση κατάσταση; Θα επιτραπεί στο δικτάτορα της Ρωσίας και σε κάθε επίδοξο βιαστή της διεθνούς νομιμότητας στον κόσμο να δημιουργούν  όμοια τετελεσμένα ατιμωρητί;