OΙ ΕΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

1. ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΖΩΗ ΤΩΝ  ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ.  ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
 2. ΠΟΛΕΜΟΣ. Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ!

______________________________________________________________

1. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ
Γ.Ρωμανός: Η ζωή του παιδιού μου σε μεγάλο κίνδυνο – η ευθύνη στον υπουργό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης οι γονείς του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για το ότι δεν του δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσει στο ΑΕΙ που εισήχθη, αν και πέτυχε να εισαχθεί στη σχολή που επέλεξε, όντας έγκλειστος στον Κορυδαλλό.

Γ.Ρωμανός: Η ζωή του παιδιού μου σε μεγάλο κίνδυνο - η ευθύνη στον υπουργό

Ο πατέρας του 21χρονου απεργού πείνας Γιώργος Ρωμανός τόνισε ότι «η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο» και σημείωσε ότι «οι συνέπειες για αυτό που θα συμβεί βαραίνουν τον υπουργό», αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Στη συνέντευξη συμμετέχουν και οι γονείς του Γιάννη Μιχαηλίδη, επίσης κρατούμενου, ο οποίος ξεκίνησε και αυτός απεργία πείνας μία εβδομάδα αργότερα σε συμπαράσταση προς το Ρωμανό και νοσηλεύεται επίσης. Η μητέρα του αποκάλυψε ότι το πρόβλημα δεν είναι κανούργιο, καθώς δεν έχουν δοθεί άδειες σε έξι κρατούμενους για να φοιτήσουν σε ΙΕΚ, ενώ υπογράμμισε ότι «ποτέ η μόρφωση δε μπορεί να χρησιμοποιείται τιμωρητικά». Ο πατέρας του έκανε «έκκληση σαν πατέρας να αφήσουν τους πολιτικούς κρατούμενους να φοιτήσουν … προσπαθούν να εξαφανίσουν τα παιδιά μας».

Αντίστοιχη απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες και οι Μπουρζούκος και Πολίτης. Η μητέρα του πρώτου και γιατρός των απεργών πείνας η οποία μίλησε «ως μάνα και γιατρός», χαρακτήρισε τον Νίκο Ρωμανό «ενσάρκωση της αντίστασης» και τόνισε ότι το Κράτος θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η απεργία πείνας δεν είναι αυτοθυσία και θυματοποίηση, είναι κραυγή αξιοπρέπειας», λέει η γιατρός του Νίκου Ρωμανού, Λίνα Βεργοπούλου.

Η συνέντευξη Τύπου δίδεται στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, και πέραν των γονέων των απεργών πείνας συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός των κρατουμένων, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλάκων ανηλίκων Αυλώνα, η Αναστασία Τσουκαλά, εγκληματολόγος, ενώ την κουβέντα συντονίζει η δημοσιογράφος Μιμίκα Κριτσανίδου.

Στις 18.00 στις 6 έχει προγραμματιστεί στο Μοναστηράκι πορεία αλληλεγγύης από φορείς και ομάδες πολιτών.

«Κατ’ επίφαση σύννομη» η πρόταση Αθανασίου
Το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου πρότεινε, «μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το νομοθετικό πλαίσιο», τη λύση της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων και χορήγησης άδειας για συμμετοχή στις εξετάσεις, εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου για τις εκπαιδευτικές άδειες.

«Σήμερα γίνεται τηλεδιάσκεψη και τελειώνουν πανεπιστημιακές σχολές πάρα πολλοί μαθητές, σπουδαστές, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Και επιπλέον γίνονται δίκες με τηλεδιάσκεψη. Δεν θα μπορούσε να οργανωθεί ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης των μαθημάτων; Ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τεχνικό μέσο», ήταν η προσωρινή λύση που προτείνει ο υπουργός.

Σχολιάζοντας την πρόταση η καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Παρίσι Νατάσα Τσουκαλά εκτίμησε ότι «η συναινετική λύση που προτείνει ο υπουργός είναι κατ’ επίφαση σύννομη», ενώ η ίδια είπε ότι «θα ήθελα να έχω φοιτητές σαν το Νίκο Ρωμανό».

 

Εγώ ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον πρωθυπουργό.  Δεν αντιλαμβάνεται  πως  αν υπάρξει  μια απευκταία εξέλιξη για τους  4 απεργούς πείνας, θα καεί η Ελλάδα,ο τόπος ολόκληρος;   Και τί θα κάνει τότε; Θα στείλει  τα ΜΑΤ ή το…στρατό να αναχαιτίσουν τους εξεγερμένους;

Αυτή τη στιγμή περιμένουν οι Ναζί, όπως θα πούμε εκτενώς στην έρευνα που προαναγγείλαμε και  θα ανεβάσουμε σύντομα, για να εξωθήσουν τη χώρα σε εμφύλιο.  Ποιους έχει συμβούλους ο πρωθυπουργός; Τον ΄Αδωνι ή κάποιον σαν τον παλιό, “εξ απορρήτων”  του,   κρυφο Ναζί Μπαλτάκο; Μήπως  τη..Φάνη Πάλλη Πετραλιά;

Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός και εχέφρων στην κυβέρνηση να καταλάβουν πως παίζουν με τη φωτιά;

_________________________________________________________________

2. Συρία: Πάνω από 200.000 οι νεκροί από το 2011

 

Ξεπέρασαν τις 200.000, οι νεκροί του πολέμου στη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Υπολογίσαμε πως από τον Μάρτιο του 2011 έχουν σκοτωθεί 202.354 άνθρωποι, από τους οποίους περισσότεροι από 130.000 ήταν εμπόλεμοι των δύο πλευρών”, ανακοίνωσε η οργάνωση αυτή, η οποία βασίζεται σ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη Συρία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της, τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, “63.074 ήταν άμαχοι, από τους οποίους 10.377 παιδιά”.

“Από στους αντικαθεστωτικούς μαχητές, 37.324 ήταν Σύροι

αντάρτες και 22.624 μη Σύροι τζιχαντιστές”, διευκρίνισε.

“Από την πλευρά του καθεστώτος, 44.237 στρατιώτες και 28.974 πολιτοφύλακες των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας, 624 μέλη της λιβανέζικης σιιτικής Χεζμπολάχ και 2.388 σιίτες που ήρθαν από άλλες χώρες, έχουν σκοτωθεί κατά τη σύγκρουση αυτή”, πρόσθεσε.

Υπάρχουν επίσης 3.011 πτώματα που δεν έχουν αναγνωρισθεί.

Ο απολογισμός, υπογραμμίζει ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, “είναι σίγουρα μεγαλύτερος από 200.000, καθώς είναι αδύνατο να εργασθούμε σε ορισμένες περιφέρειες που ελέγχονται από το καθεστώς ή από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προστεθούν 200.000 άνθρωποι που βρίσκονται υπό κράτηση, από τους οποίους 20.000 θεωρούνται εξαφανισθέντες.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι, μαχητές και άμαχοι, έχουν συλληφθεί όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες οργανώσεις που δρουν στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, “η διεθνής κοινότητα, μην καταφέρνοντας να οδηγήσει τους φονιάδες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έδωσε ένα έμμεσο πράσινο φως για τους φόνους”.

“Σύμφωνα με τον διευθυντή της, τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, “63.074 ήταν άμαχοι, από τους οποίους 10.377 παιδιά”.”

 Εκεί που η ανθρωπότητα πίστευε πως τελείωσε  η κατάρα των πολέμων με την έναρξη του 21ου αιώνα, μετράμε ήδη την πρώτη δεκαετία του χιλιάδες νεκρούς  (άμαχους και παιδιά) και όχι μόνο στη Συρία.

Ο άνθρωπος δεν “εξανθρωπίζεται” εύκολα. Δυσκολεύεται να ανέβη σε υψηλότερες σφαίρες. Παραμένει στο ζωώδες επίπεδο.

 Γι΄αυτό λέμε πως καθήκον του κάθε ανθρώπου είναι να κάνει τη δικιά του επανάσταση ,την εσωτερική του αλλαγή.  Δεν μπορείς να “σώσεις” άλλους, αν δεν έχεις εσύ πρώτα “σωθεί” από το ζώο που βρυχάται  εντός σου.