ΟΙ “ΕΙΔΙΚΟΙ” ΓΙΑ ΤΟ 2016. Ο 3ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ.

 

Eurasia: Αυτοί είναι οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κόσμο το 2016
Eurasia: Αυτοί είναι οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κόσμο το 2016

Η Μέση Ανατολή είναι ευάλωτη, το ISIS έχει εξελιχθεί στην πιο ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πιο έντονα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Οι Ιαν Μπρέμερ και Κλιφ Κούπτσαν, αναλυτές του Eurasia Group ετοίμασαν την ετήσια λίστα με τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πλανήτη, προειδοποιώντας για έναν δραματικά πιο κατακερματισμένο κόσμο.

Παρόλα αυτά, θεωρούν απίθανο να ξεσπάσει ένας Γ Παγκόσμιος πόλεμος. Αλλωστε, οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη δεν είναι πρόθυμες να συρθούν στη μάχη, όπως λένε.

Αυτοί είναι οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κόσμο το 2016:

1. Η «κούφια» συμμαχία
Η υπερατλαντική συνεργασία έχει υπάρξει η πιο ανθεκτική και σημαντική συμμαχία του κόσμου, στηρίζοντας την παγκόσμια οικονομική τάξη και ενισχύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα για σχεδόν 70 χρόνια. Ομως, τώρα είναι πιο αδύναμη και λιγότερο σημαντική. Το 2016, η υπερατλαντική συμμαχία θα γίνει μία ”κούφια” συμμαχία.

2. Η κλειστή Ευρώπη
Οι διαιρέσεις της Ευρώπης δεν είναι κάτι νέο. Αποτελούν προκλήσεις εδώ και δεκαετίες. Ομως, το 2016, θα φτάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς αναδεικνύεται μία κρίση ταυτότητας ανάμεσα στην ανοιχτή και την κλειστή Ευρώπη. Ο συνδυασμός της ανισότητας, των προσφύγων, της τρομοκρατίας και των τοπικών πολιτικών πιέσεων αποτελούν θεμελιώδεις προκλήσεις για τις αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, η Ανγκελα Μέρκελ- ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ανοιχτής Ευρώπης- θα δει την πολιτική της θέση να αποδυναμώνεται φέτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο καλωσόρισμα των προσφύγων στη Γερμανία, μία όχι ιδιαίτερα δημοφιλής απόφαση στη χώρα της.

3. Το αποτύπωμα της Κίνας
Δεν είναι μυστικό ότι η οικονομία της Κίνας είναι τεράστια. Και φέτος, θα αρχίσει να προωθεί τα συμφέροντά της μέσω τεράστιων πρότζεκτ όπως ο νέος «δρόμος του μεταξιού» και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων. Υπάρχει ένα ρίσκο. Πολλές χώρες στον κόσμο αναγνωρίζουν τώρα ότι η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός αλλά και ο πιο αβέβαιος παίκτης για μία πλειάδα κρίσιμων αποτελεσμάτων. Αυτό αποθαρρύνει όσες είναι περισσότερο εκτεθειμένες από ποτέ στην Κίνα αλλά δεν είναι έτοιμες για αυτή την αλλαγή, είτε δεν κατανοούν ή δεν συμφωνούν με τις κινέζικες προτεραιότητες και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

4. Το ISIS και οι φίλοι του
Το Ισλαμικό Κράτος είναι η πιο ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Η διεθνής αντίδραση στην άνοδό του είναι ανεπαρκής, σε λάθος κατεύθυνση και με αντικρουόμενους σκοπούς. Το 2016 θα αποδειχθεί ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να διορθωθεί και το ISIS- όπως και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις- θα επωφεληθεί από αυτό.

Οι χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την απειλή του ISIS- όπως και της αλ Κάιντα, της Μπόκο Χαράμ και άλλων νέων οργανώσεων- είναι εκείνες που το Ισλαμικό Κράτος έχει σαφείς λόγους για να τις βάλει στο στόχαστρο. Ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, όπως και εκείνες με μεγάλο αριθμό σουνιτών Μουσουλμάνων, όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

5. Η Σαουδική Αραβία
Ηδη έκανε ένα θυελλώδες ξεκίνημα στη χρονιά, επιδεινώνοντας τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μετά από την εκτέλεση εξέχοντος σιίτη κληρικού. Η χρονιά θα είναι δύσκολη για το σαουδικό βασίλειο. Θα αντιμετωπίσει την αυξανόμενη και αποσταθεροποιητική διχόνοια μέσα στη βασιλική οικογένεια, ενώ θα απομονωθεί περισσότερο διεθνώς. Αυτό θα οδηγήσει τους κυβερνήτες του σε πιο επιθετικές κινήσεις στις κοντινές χώρες, προκαλώντας μεγαλύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

6. Η άνοδος των τεχνολόγων
Μία πλειάδα μη κρατικών παραγόντων από τον κόσμο της τεχνολογίας, με μεγάλη επιρροή, μπαίνουν στη σφαίρα της πολιτικής με πρωτοφανή δυναμισμό. Αυτοί οι πολιτικά φιλόδοξοι τεχνολόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί, από εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, μέχρι ομάδες χάκερ και συνταξιοδοτημένους φιλάνθρωπους της τεχνολογίας. Η πολιτική άνοδος των τεχνολόγων θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ ανταγωνιστικών κέντρων εξουσίας.

7. Οι απρόβλεπτοι ηγέτες
Μία ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα ηγετών, γνωστοί για ασταθή συμπεριφορά, θα κάνουν τη διεθνή πολιτική εξαιρετικά ταραχώδη φέτος. Ο Πούτιν της Ρωσίας και ο Ερντογάν της Τουρκίας είναι πολιτικοί αυτής της ομάδας που περιλαμβάνει ακόμη τον αναπληρωτή διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα μπιν Σαλμάν και τον Πέτρο Ποροσένκο της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο εκεί. Στο μεταξύ, η ουκρανική κρίση πιθανότατα θα «παγώσει» μέσα στο 2016, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να λάβει ο Ποροσένκο μεγάλο μέρος της ευθύνης. Και η επόμενη κίνησή του είναι απρόβλεπτη.

8. Η Βραζιλία
Η Βραζιλία παλεύει με μία βαθιά, πολυετή ύφεση και η Ντίλμα Ρούσεφ είναι αντιμέτωπη με μία κίνηση μομφής στο Κογκρέσο. Αν «επιβιώσει» η πρόεδρος, η κυβέρνησή της δεν θα έχει την πολιτική ώθηση που χρειάζεται για να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι κρίσιμες για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Στο λιγότερο πιθανό σενάριο που η Ρούσεφ πέσει από την εξουσία, μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τέμερ δεν θα τα πάει πολύ καλύτερα.

9. Η μη διενέργεια επαρκών εκλογών
Σχετικά λίγες αναδυόμενες αγορές θα κάνουν εκλογές αυτό το χρόνο. Κάτι που σημαίνει ότι οι λαοί δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για να ακουστούν και αυτό αυξάνει την πιθανότητα δυσαρέσκειας σε αυτές τις αγορές. Καθώς η πιο αργή ανάπτυξη και η στασιμότητα των επιπέδων διαβίωσης πυροδοτούν λαϊκή δυσαρέσκεια, η σταθερότητα θα απειλείται. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διαδηλώσεων στη Βραζιλία, τη Ν. Αφρική και άλλες αναδυόμενες αγορές.

10. Η Τουρκία
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες. Κάτι που θα πλήξει περισσότερο το ήδη κατεστραμμένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Η εξωτερική πολιτική της χώρας θα είναι γεμάτη εθνικισμό, με στόχο να τροφοδοτήσει με ολοένα και πιο συντηρητικές απόψεις τους Τούρκους.

Οι καταστροφολόγοι  της εμπορικής δημοσιογραφίας  χτυπήσανε πάλι με την έναρξη του νέου χρόνου με ορυμαγδούς δημοσιευμάτων.   Ως γνωστό, μια από τις δουλειές τους (“αίμα-σπέρμα-θέ(α)μα) είναι να πουλάνε φόβο, πανικό, συμφορά. Παραπάνω, παρακολουθούμε το δίδυμο των “αναλυτών”  της βιομηχανίας παραπληροφόρησης Eurasia Group (εταιρεία ανάλυσης και παροχής πληροφοριών σε πολιτικά και οικονομικά θέματα), εν πλήρει δράσει,  επί τω έργω  της κινδυνολογίας.

Μας… πληροφορούν, λοιπόν, από το Eurasia Group πως  “θεωρούν απίθανο να ξεσπάσει ένας Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος το 2016. ΄Αλλωστε, οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη δεν είναι πρόθυμες να συρθούν στη μάχη”! ΄Ετσι ακριβώς το  λένε οι δαιμόνιοι  “αναλυτές”.

Ευτυχώς!   Οι Κασσάνδρες  μας άφησαν και κάποιες αμυδρές ελπίδες, αφού, “ας κοιμόμαστε ήσυχοι για φέτος”. Δε θα γίνει ο… τρίτος παγκόσμιος το 2016.  Και ξέρετε γιατί; “Οι πλούσιες  χώρες δεν είναι πρόθυμες ΑΚΟΜΑ να…συρθούν στη μάχη” (ορολογία εποχής εκστρατείας…Ναπολέοντα).΄Ετσι απλά  και για τον πολύ  απλό αυτό λόγο!

Κουραστική κι από μας η επανάληψη πως  κάνουν μπίζνα με το φόβο και τον τρόμο τέτοια άτομα.  Μη τους παίρνουμε στα σοβαρά. Κι αυτό γιατί από τα παραπάνω φοβερά και τρομερά που έχουμε μπροστά μας το…μακάβριο  2016, είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να επαληθευτεί σχεδόν τίποτα. Με την προϋπόθεση, βέβαια, όπως οι κανόνες τις Ιστορίας διδάσκουν, πως δε θα υπάρξουν απρόοπτες, μη ελεγχόμενες (ασύμμετρες) καταστάσεις. Αν όλα ακολουθήσουν την “πεπατημένη”,τη μονότονη τροχιά τους ,το 2016, δε θα έχει να επιδείξει  χειρότερο χαρακτήρα από εκείνον του 2015. Μάλλον καλύτερο.  Πιο συγκεκριμένα:

 

  1. Το ΝΑΤΟ ,η “κούφια συμμαχία” κατά τους… οξυδερκείς αναλυτές- εκπροσώπους της βιομηχανίας του “Τύπου”, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου κούφια  και αποτελεί την πιο ισχυρή συμμαχία αυτή τη στιγμή στον κόσμο για χίλιους λόγους. Ο πρώτος και κορυφαίος, γιατί πίσω του βρίσκεται η ισχυρότερη πολεμική μηχανική των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ είναι πάντα εδώ και  θα είναι για πολύ ακόμα ο  “πανταχού παρών και τα  πάντα  πληρών”  χωροφύλακας της υφηλίου.

    Αλλά το κακό δεν είναι η παρουσία του. Η Βορειοατλαντική συμμαχία συνεχίζει μια άφρονα πολιτική, ξεπερασμένη και ανιστόρητη, εδώ και δεκαετίες. Και τώρα ακόμα συνεχίζει  να διαπράττει τα  ίδια λάθη. Δε διδάσκεται απ΄αυτά. Δε λέει να μάθει . Το τελευταίο της, ήταν  η τραγική  κατάληξη της “Αραβικής ΄Ανοιξης”, γνήσια τερατογέννηση “made in  usa”, που οδήγησε σε ένα απίστευτο  ντόμινο εξελίξεων, μια ολοκληρωτική καταστροφή , ειδικά για τους λαούς του Ιράκ, της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Συρίας. Οι πρόσφυγες και η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη ώρα στην Ευρώπη είναι κι αυτό… επίτευγμα της…κούφιας συμμαχίας του ΝΑΤΟ!

  2. Οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ,αλλά και οι  κραυγές της Λεπέν και των υπολοίπων Ακροδεξιών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,δεν έχουν τη δύναμη να σταματήσουν την πορεία της Ευρώπης προς την κατάργηση των συνόρων.   ΄Εστω  κι αν συμβούν σοβαρές επιπλοκές στο θέμα των προσφύγων, οι περισσότερες κυβερνήσεις  στην Ευρώπη, αλλά και οι πολίτες της έχουν ευρωπαϊκά ανακλαστικά, που δονούνται από τις κλασικές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες ,πολλές από τις οποίες σφυρηλατήθηκαν στο καμίνι  της Γαλλικής επανάστασης και καλλιεργήθηκαν αργότερα  στα γόνιμα χώματα της Αριστεράς.   Αυτό είναι δεδομένα και αυτονόητα  για τη Γηραιά ΄Ηπειρο.

3. Η Κίνα αντιμετωπίζει  σοβαρά και χρόνια οικονομικά προβλήματα (πέρα από τα περιβαλλοντικά, που είναι και τα πιο σημαντικά). ΄Οσο το κινεζικό γουάν ήταν έξω από το καλάθι  των ισχυρών νομισμάτων,ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος.  Απ΄εδώ και στο εξής, με αυτή την “ισορροπία”  , θα αρχίσει να  συμμορφώνονται  όλο και περισσότερο οι Κινέζοι στους διεθνείς κανόνες της Αγοράς, με πρώτο εμφανές αποτέλεσμα τη  σταθεροποίηση  της οικονομία τους. Η  ίδια η Κίνα δε θα  διακινδυνεύσει μετά απ΄αυτή την επιτυχία, να προχωρήσει σε επαναστατικές και ριψοκίνδυνες επιλογές – ανοίγματα που θα ανέτρεπαν την παγκόσμια οικονομική τάξη-ισορροπία (όπως την εννοούν όλοι αυτοί).  Γνωρίζει η Κίνα πως   τα πόδια της είναι “πήλινα”. Το βασικό ατού της  οικονομίας της δεν είναι οι πρώτες ύλες , αλλά αυτό αυτό που αποκαλούμε “κινεζοποίηση” της οικονομίας. Στηρίζεται αποκλειστικά στον “εργασιακό Μεσαίωνα”, που έχουν επιβάλει στη χώρα οι δικτάτορες του Πεκίνου. Στην αισχρή εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού της.  Ειδικά, στα “κουφάρια” των εργατών.  Κι αυτή  η κόλαση είναι επακόλουθο της καταστρατήγησης κάθε ανθρώπινης αξίας στη χώρα, της κατάπνιξης της φωνής των ακτιβιστών και των αντιπάλων του καθεστώτος.  Πουθενά ίσως στο κόσμο η  οικονομία  δε στηρίζεται σε “σκελετούς” και το αίμα που φτύνουν καθημερινά   10χρονα παιδιά στα κολαστήρια- φάμπρικες της  απέραντης χώρας με το ανήθικο καθεστώς.

4. Τo ISIS  “εσώρευσε επί της κεφαλής του πολλούς άνθρακες” και  έχει καεί …από χέρι εδώ και πολύ καιρό.  Το “τερατούργημα” που βλέπουμε και ακούμε δεν είναι κράτος οργανωμένο, μια δύναμη αναγνωρισμένη, με σύνορα, με μια οποιαδήποτε, έστω και στοιχειώδη πολιτική ή κοινωνική συνοχή-οργάνωση . Είναι ένα Ισλαμοφασιστικό, τρομοκρατικό λαγούμι  που μέσα συμφύρονται παρίες, περιθωριακοί κάθε είδους, φανατικοί, λούμπεν γενικώς υλικό, χωρίς κανένα φυσικά ιδεολογικό υπόβαθρο. Συνήθως, αν εξαιρέσουμε τους φονταμενταλιστές, οι άλλοι   εντάχθηκαν στις γραμμές του ISIS  για…  200 ευρώ το μήνα. Μ΄αυτό το τίμημα διαπράττουν τα φρικιαστικά τους εγκλήματα οι  μισθοφόροι. “Κέραμοι και λίθοι ατάκτως ερριμένα”, δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ως υλικά για να χτιστεί κράτος. Κάποια στιγμή θα τους γονατίσουν οι  Ρώσοι. Κι από κει και ύστερα θα τους περιποιηθεί, όπως καλά ξέρει,ο ΄Ασαντ.

5. Η Σαουδική Αραβία “έσπειρε ανέμους, θερίζει θύελλες”. Η πλούσια από τα πετροδολάρια χώρα που κυβερνάται από μια οικογένεια ανισόρροπων και φιλόδοξων Ισλαμιστών (αλλά με… μοντέρνες, κομψές ρόμπες και …μεσάλες για κασκόλ) ήταν αυτή κυρίως, μαζί με το Κατάρ,αλλά και άλλους πάμπλουτους πετρελαιάδες Ισλαμιστές ανά τον κόσμο,που χρηματοδότησαν ασύστολα και προκλητικά τις διάφορες μικρές και μεγάλες  τρομοκρατικές οργανώσεις.  Ούτε Αλ Κάιντα ούτε ISIS θα μπορούσαν να σταθούν χωρίς τα πετροδολάρια των Ισλαμοναζιστικών αυτών κυβερνήσεων. Η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ήταν η “σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε”. Το Ιράν δεν είναι σε καμιά περίπτωση Συρία. Πολλώ μάλλον Αίγυπτος και Λιβύη. Είναι μια πυρηνική δύναμη και φυσικά ο μεγάλος χαμένος στην περιοχή θα είναι η οικογένεια που κυβερνά αυταρχικά και με οίηση  τη Σαουδική Αραβία.  Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα αντιμετωπίσει και κοινωνικές αναταραχές, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, που βιώνει η χώρα από την πτώση των τιμών του “μαύρου χρυσού”, αλλά και της στυγνής καταπάτησης ακόμα και στοιχειωδών  ατομικών δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού. Είναι απαράβατος  κανόνας πως “όπως στρώνει ,κοιμάται κανείς”.

6. Την πολιτική άνοδο των τεχνολόγων δεν καταλάβαμε γιατί οι Κασσάνδρες του Eurasia Group την ενέταξαν στα δεινά του πλανήτη το 2016! Αντίθετα, είναι η μόνη πραγματικά ευχάριστη είδηση, που μπορεί να ακούσει ο κόσμος σήμερα. Καιρός είναι οι ιδεολόγοι Χάκερ, οι αποτραβηγμένοι τεχνολόγοι, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι άλλοι ακτιβιστές  να αναλάβουν επιτέλους δράση.  Την αξιοποίηση  των ερευνών και των προϊόντων της τεχνολογίας, αρχής γενομένης από τις  τεράστιες δυνατότητες  που εμπερικλείει τεχνητή νοημοσύνη.

Οι τεχνολόγοι, δυστυχώς, από τη “χαραυγή” της ανθρώπινης Ιστορίας, υπήρξαν απελπιστικά βραδείς και …βραδύνοες. Σε αντίθεση με τη φιλοσοφία, το στοχασμό, την τέχνη, που “κάλπασαν” από την πρώτη στιγμή, οι θετικές επιστήμες και η τεχνολογία αργοπορούσαν απελπιστικά. Χρειάστηκαν αιώνες να ανακαλύψουν τη φωτιά, τον τροχό, το τρένο, το αυτοκίνητο,το αεροπλάνο, την τηλεόραση, το σκληρό δίσκο, το ιντερνέτ. Μιλάμε για εκατοντάδες, ίσως και εκατομμύρια χρόνια. Εκεί που έκτιζαν παλάτια οι ανά τους αιώνες “σαμάνοι” του στοχασμού, της τέχνης, του θεωρητικού πολιτισμού, τούτοι στέρησαν από τον πολιτισμό της  ανθρωπότητας ένα από  πιο  πολύτιμα ποδάρια του: Τη “Μηχανή”.  Και σίγουρα δεν έφταιγε μόνο το βαρίδι της θρησκείας και τα συμφέροντα, όπως προφασίζονται. Το μυαλό τους  ήταν “λίγο”. Απόδειξη πως όταν  εισέβαλε  στη σκηνή ο στοχασμός των Προσωκρατικών φιλοσόφων, εδικά στις φυσικές  επιστήμες και ακολούθησε αργότερα η διάνοια  ενός  Αριστοτέλη,  ήρθαν τα πάνω κάτω.

Οι τεχνολόγοι δεν έχουν “ορίζοντες”, δε διαθέτουν γόνιμη  φαντασία, δεν είναι εν πάση περιπτώσει διανοούμενοι.  ΄Αργησαν  πολύ.  Και είναι η μοναδική ευτυχισμένη στιγμή του πλανήτη, αν ανασκουμπωθούν και  κατασκευάσουν τη “Μηχανή” που ,επιτέλους, θα κυβερνήσει σωστά ,  θα αποδώσει δίκαιη δικαιοσύνη , θα  διδάξει ως   σοφός δάσκαλος.

7. Στην λίστα   των…συμφορών του 2016 του Eurasia Group  θα συμφωνήσουμε με το νούμερο 7. Ο Πούτιν ,ο  Ερντογάν  και ο αναπληρωτής διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν είναι δικτάτορες. Στην ομάδα θα πρέπει να βρουν τη θέση τους και ο “μπούλης” της Πιονγιάνγκ, ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας  και φυσικά  το κινέζικο καθεστώς. Είναι τα πραγματικά τέρατα της οικουμένης, που ασκούν στις μέρες μας εξουσία, ως οι παλιοί δικτάτορες. Εθνικιστές, λαϊκιστές, φιλόδοξοι, διαπλεκόμενοι, απρόβλεπτοι. Αν, μάλιστα, η Αμερική αντικρύσει κι αυτή  την ημέρα που θα την κυβερνήσει  η ρεπουμπλικανική τηλεπερσόνα Ντόναλντ Τραμπ, τότε, όντως,  το πρόβλημα της παγκόσμιας ειρήνης γίνεται πολύ σοβαρό και ανησυχητικό.Ας ελπίσουμε οι λίγοι Αμερικανοί που συμμετέχουν στις εκλογές της χώρας τους ,να μη κάνουν το τραγικό, το μοιραίο λάθος να  στείλουν  ένοικο στο Λευκό οίκο τον ανεκδιήγητο κτηματομεσίτη.

8. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής  είναι το εγγυημένο,σίγουρο  στοίχημα  των “τσακαλιών”  της Οικονομίας της Αγοράς, που πάντα κερδίζεται. ΄Οσες χώρες αποφασίζουν και τολμούν να απαλλαγούν από τη μέγγενη των κανόνων της οικονομίας της Αγοράς, καταποντίζονται. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ χώρα στον κόσμο που τα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, μη συμμορφούμενη με τους κανόνες αυτής της Οικονομίας. Η Βενεζουέλα είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση.

Η Ιστορία έχει για την οικονομία έναν κανόνα που δεν επιδέχεται ανατροπή, βελτίωση , διαφοροποίηση.  Η μοναδική και υγιής οικονομική αντίληψη είναι εκείνη που στηρίζεται στην αρχή “καταναλώνεις ό,τι παράγεις και χρειάζεσαι”. ΄Ολες οι λοιπές είναι αφύσικες και ανιστόρητες.

Επομένως, η Βραζιλία ή θα συμμορφωθεί ,ως υπάκουο σκυλάκι στους κανόνες,  ή η Ντίλμα Ρούσεφ  θα έχει την τύχη του Μαδούρο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όχι ως “φάρσα”,όπως νομίζουν κάποιοι. Αλλάζουν μόνο πρόσωπα και εποχές. Οι αιτίες και τα αποτελέσματα είναι ίδια, όσο τα συστατικά αυτού του κόσμου στο διάβα των αιώνων (πολιτικά, κοινωνικά,φυσικά κα.) παραμένουν αμετάβλητα και όμοια.

9.  ΄Οπως και στο 8.

10. Ο “Σουλτάνος” υπερέβη τα εσκαμμένα. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.Ο ισλαμιστής Ερντογάν, τα “έκανε θάλασσα” ,  μέσα κι έξω. Με τη συμπεριφορά Ανατολίτη δικτάτορα που υιοθέτησε και  και όχι Ευρωπαίου ηγέτη, το αμείλικτο κυνηγητό κάθε δημοκρατικής φωνής και κίνησης, τον πόλεμο μέχρις εσχάτων που ξεκίνησε  με το χιλιοταλαιπωρημένο στην ιστορία κουρδικό λαό, τη συνεργασία του με τους Τζιχαντιστές και τέλος με την εντελώς παρανοϊκή ενέργεια της κατάρριψης του ρώσικου μαχητικού αεροπλάνου, “άνοιξε το λάκκο” του και σύντομα θα πέσει μέσα. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν τον εμπιστεύονται πια.  Είναι τρελαμένος. Απλώς ,αυτή την ώρα είναι λύση ανάγκης για το ΝΑΤΟ. Μένει να διαπράξει και άλλη μια μεγάλη ανοησία, της μορφής “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο ή και τη Μεσόγειο, ας πούμε, για να το στείλουν οι “πάτρωνες”  από εκεί που ήρθε.   Από το πουθενά.